Pepito Odesláno 29. prosinec 2022 Odesláno 29. prosinec 2022 Včera jsem se díval na film kde často říkali "vole". Uvědomil jsem si že to také často říkám. Vzpomínám si že když jsem v 15 letech začal jezdit do Prahy na učňák a na intr, tak jsem pochytil (mimo jiných móresů) říkat právě slovo "vole". Pamatuji se že když jsem jednou přijel domů, tak jsem to slovo nevědomky použil při rozhovoru s taťkou a ten mi dal pohlavek s tím že není žádný VŮL!!! Už je to 44 let a stále si to pamatuju. Hafity, Péťa, MilanF1 a 1 další ohodnotil 4 Citovat
BubakGS Odesláno 29. prosinec 2022 Odesláno 29. prosinec 2022 (upraveno) ...no tak s tim volem otcovi... ...to se mi stalo taky ... a taky jsem dostal slusnyho facana... ...ale jinak me "volovani" casem pustilo.... Upraveno 29. prosinec 2022 uživatelem BubakGS Medvěd ohodnotil 1 Citovat
Weri 605 Odesláno 29. prosinec 2022 Odesláno 29. prosinec 2022 Taky to používám často.. ale přecijen spíš mezi svou generací.. starý to nechápou.. Ale jeden příběh - kamarádka, taky Veronika, to používá opravdu hodně, všude a furt... a náš kubánský kámoš, aby nás v jednom rozhovoru odlišil (neznal eště tenkrát naše příjmení a jeho čeština taky nebyla perfektní), tak na dotaz ".. a která Verča..?" poměrně rychle odpověděl "..no ta La tyvole.." MilanF1, vendelinek, BubakGS a 2 další ohodnotil 5 Citovat
ozzy56 Odesláno 29. prosinec 2022 Odesláno 29. prosinec 2022 pochytil jsem to slovo kdysi na vojně v Čechách a používám jej často, tohle oslovení beru víceméně jako kamarádské , neurážející, patřící do koloritu této země..., je to prostě lepší, než na ostravsku tolik užívané oslovení ,,pí..'' , nejvíce je bohužel slyšet mezi studentkama Citovat
Pe.Tr Odesláno 29. prosinec 2022 Odesláno 29. prosinec 2022 @ozzy56 "py.." ! BubakGS, ozzy56, MilanF1 a 1 další ohodnotil 4 Citovat
Vena garážmistr Odesláno 29. prosinec 2022 Odesláno 29. prosinec 2022 No mluvím tak jak mi zobák narost. Vím že někteří mají s tím jak mluvím trochu problém. Spíš teda spíše s tím že neumím mluvit diplomaticky a až moc často je rychlejší moje huba než mozek a tím se dostávám zbytečně do prekérních situací. Ale když má někdo problém tak říkám hele za celou kariéru jsem prošel dost zaměstnání a každý mě nějak tvarovalo to že jsem po vojně jezdil dva roky u cestářů se na mě taky podepsalo protože tam bylo dámský přirození dá se říct to nejjemněší oslovení a vole a podobné tituly byli normální. A dost ze svého slovníku jsem taky nachytal na vojně. Citovat
OK406 Odesláno 29. prosinec 2022 Odesláno 29. prosinec 2022 Každý máme nějaký slovník. Ať krajový či společenský. Ale přímo slovo ,,vole" zapadne do určité skupiny lidí (společnosti). Někdy ani nejde nahradit jiným výraznějším slovem. Ale i já občas nějaké to ,,nespisovné" slůvku použiji. Ať je to například v garáži, když nejde něco povolit a podobně. Ale to asi nejsem sám. Na druhou stranu si myslím, že český jazyk je rozmanitý. To jak kdo mluví, ukazuje i jaký je. Milan+ ohodnotil 1 Citovat
Havlicek.Lukas Odesláno 29. prosinec 2022 Odesláno 29. prosinec 2022 (upraveno) a dnesni omladina - hej kamo, ty vole kamo, ty kravo kamo ....... Upraveno 29. prosinec 2022 uživatelem Havlicek.Lukas Citovat
Péťa Odesláno 29. prosinec 2022 Odesláno 29. prosinec 2022 Když vynechám sprostá slova, nemám co říct Milan+, Weri 605, MilanF1 a 2 další ohodnotil 5 Citovat
BubakGS Odesláno 29. prosinec 2022 Odesláno 29. prosinec 2022 @Péťa ... no ja mam rozptyl podle situace a podle toho s kym mluvim. Od univerzitni cestiny až po "ani ocko nenasadis".... ...nicmene obcasne drsnejsi slovo, pokud je na miste, me urcite neurazi.... Hafity a Milan+ ohodnotil 2 Citovat
Medvěd Odesláno 29. prosinec 2022 Odesláno 29. prosinec 2022 Snažím se mluvit tak, aby to sedělo jak k tématu, tak i ke společnosti, v které se zrovna vyskytuju. Nemyslím si o sobě, že bych mluvil nějak drsně či že bych používal příliš vulgárních výrazů, ale zase je fakt, že třeba písemný projev, kterým se tu nejvíc prezentuju, je mé hovorové mluvě na hony vzdálený. Snažím se ale i v té hovorové mluvě ctít pravidlo pana Wericha o tom, že se sprostými slovy je třeba zacházet jako s šafránem, tzn. používat jich minimálně a pouze ve chvílích, kdy nelze použít slovo jiné a případná vulgarita v dané chvíli sedne jako p*del na hrnec. Je to ale těžké dodržet - až bych řekl téměř nemožné. Pepito, Péťa, BubakGS a 1 další ohodnotil 4 Citovat
Fruktis Odesláno 29. prosinec 2022 Odesláno 29. prosinec 2022 Já Teda vola používám jen výjimečně a většinou v afektu... Ale znám jednoho, co i do prosté věty dokáže nacpat volů celé stado Hafity a MilanF1 ohodnotil 2 Citovat
Medvěd Odesláno 29. prosinec 2022 Odesláno 29. prosinec 2022 Byly doby, kdy jsem "voloval" podstatně víc než dnes - asi jsem se holt už životem provolil. Pepito a Hafity ohodnotil 2 Citovat
MotoMoto Odesláno 29. prosinec 2022 Odesláno 29. prosinec 2022 Já vole nepoužívám a jsem na to dost alergický. Speciálně od švagra, kterému bude za chvíli 60 a on to používá skoro za každým slovem. Je pravda, že jsem ho nepoužíval nikdy a vždy jsem se tak odlišoval od spolužáků. Jinak k tomu jak píše občas @Medvěd, jsem také alergický na jeho výrazy. Ty rádoby vtipné názvy mě občas dost štou. I když mi nepřísluší hodnotit jiné, tak mně to tak přijde. Citovat
morepower Odesláno 29. prosinec 2022 Odesláno 29. prosinec 2022 (upraveno) Normálně řikám "vole" furt, od mládí. Ale nejsem takovej ten týpek, "co vole řekne vole jednu vole větu a má tam vole samý volevole" to nejsem, ani nejsem ten týpek, co říká takový to neznělý "voe" jako povzdech za větou. Prostě vole normálně, no. Problém mi dělá psát třeba spisovně, páč mluvim hodně nespisovně a tak teda píšu tak ňák podobně jak mluvim teda... snažim se slušně... A taky se mi líběj tyhle témata, protože sou tak ňák lidský Upraveno 29. prosinec 2022 uživatelem morepower jirka307, Radek Hurvajz, Pepito a 2 další ohodnotil 5 Citovat
pavelu96 Odesláno 29. prosinec 2022 Odesláno 29. prosinec 2022 (upraveno) Je zajímavé, že na Wikipedii nikdo hovorové použití oslovení "vole" v češtině nepopslal U mě hodně záleží na tom v jaké společnosti se nacházím. Když se bavím s kamarády z mládí (dětství), tak nemám problém sem tam pár volů přihodit do konverzace. Doma takřka nepoužívám. V práci na své pozici - nepřijatelné. V autě používám naprosto všechny sprosté výrazy. A taky je zajímavé, že když se začtu do filmových recenzí pana Verbala, tak se podíl sprostých výrazů strmě zvyšuje. Upraveno 29. prosinec 2022 uživatelem pavelu96 Doplnění Hafity a RichVa ohodnotil 2 Citovat
RichVa Odesláno 30. prosinec 2022 Odesláno 30. prosinec 2022 Jo mám to stejně. V práci určitě ne, i když jeden šedesátiletý kolega "voluje" při hovoru s kolegy snad v každé větě. Takže to určitě není výsada nastupující generace. Osobně mi vůl vyklouzne když se něco náhle úplně nepovede nebo mně překvapí - ale to tak někde o samotě nebo mezi kamarády. HonzaZ a pavelu96 ohodnotil 2 Citovat
HonzaZ Odesláno 30. prosinec 2022 Odesláno 30. prosinec 2022 Volovalo se už i v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století. Jinak s volováním to mám podobně jako RichVa. Citovat
MJSytic Odesláno 30. prosinec 2022 Odesláno 30. prosinec 2022 před 13 hodinami, pavelu96 napsal: Je zajímavé, že na Wikipedii nikdo hovorové použití oslovení "vole" v češtině nepopslal Na to máme lidi, aby to světu vysvětlili Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.