ozzy56 Odesláno 29. leden Odesláno 29. leden (upraveno) ráno chci rozsvítit v koupelně--jen to cvaklo a tma , je v tom takový kulatý neon místo žárovky..., prodavač říká, že se to asi deset let neprodává , že mi dá takovou ,placku' s LED světýlkama a pokud umím zapnou/vypnout vypínač, svedu to vyměnit... , tak mám hotovo, navíc je tam přepínač, kterým se dá štelovat barva světla mno, kdysi jsem vyměnil žárovku za 5 korun, včil ta placka za 250.-, no nekup to Upraveno 29. leden uživatelem ozzy56 Pepito ohodnotil 1 Citovat
PaKr Odesláno 29. leden Odesláno 29. leden Něco podobného mě určitě čeká v kuchyni. Mám podlinku s normální zářivkou a ty se prý už neprodávají. Takže až odejde, tak asi výměna za led pásek. Už jednou jsem tu zářivku sháněl a už to byl problém. V NJ vůbec, musel jsem do Valmezu. BubakGS ohodnotil 1 Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 29. leden Odesláno 29. leden (upraveno) Zářivek mám naštěstí schovanou hromadu. Jak starších T8 na startér, tak nové T5. Prostě LED trubka a světla obecně nikdy nebudou svítit tak době, jako klasická trubka (samozřejmě v případě třeba kuchyňské linky to smysl má, ale na velký prostory moc ne, pokud to nesvítí non stop) A pokud mají stejnou svítivost, žerou úplně stejně a ještě stojí bambilion. Proto mám radši v dílně 4x250w svítidla s trubkama. Upraveno 29. leden uživatelem VojtouNerCZ Citovat
oddie Odesláno 29. leden Odesláno 29. leden Moderní LEDky mají zhruba o čtvrtinu větší účinnost než zářivky a navic mají výhodu v lepší směrovosti, takže při vhodné aplikaci dají reálně stejný světelný tok pri polovičním příkonu. Vhodná aplikace ovšem není trubice ani šroubovací "žárovka". Péťa ohodnotil 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 29. leden Odesláno 29. leden (upraveno) nakonec jsem na tom ,,vydělal'', protože ta náhrada s LEDkama má příkon 25W a to co tam bylo 40W jen ta návratnost je odhadem 148 let , svítí to stejně (subjektivně) edit: podařilo se mi najít tu LED náhradu https://www.toplux.cz/led-zarovky/led-mz-24w-cct/ Upraveno 29. leden uživatelem ozzy56 Lihous ohodnotil 1 Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 29. leden Odesláno 29. leden (upraveno) Nezpochybňuji, že jsou účinnější, ale ve velkých prostorech prostě lépe svítí zářivka. Beru ty moderní, T5, bez startéru. T5 led trubice typu 865 svítí podstatně lépe a více, než její LED ekvivalent, který má prostě poloviční výkon a tím pádem i svítivost. Navíc trubka stojí 130, LED 700. Upraveno 29. leden uživatelem VojtouNerCZ Citovat
Lihous Odesláno 29. leden Odesláno 29. leden Na tema zarřvky vs ledky - mám ledky těleso stálo to neuvěřitelných 69Kč/kus ze zvědavosti se koupil balík 10ks - provedení je dle ceny - zázrak se prostě konat nemůže! Příkon stejny jako dlouhé zářivky světlo asi větší ale všeobecně led svítí je "přímo" tak že v garáži na běžný provoz stačila jedna zářivka teď je třeba dvou led světel. Doma postupně odchází malé zařivky tak se mení za led žárovky ale to světlo je jiné "ostré" není to ono. Do deštníků ve studiu jsem kupoval zařivky tzv.tornádo z led nemělo co odrážet ... Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 29. leden Odesláno 29. leden (upraveno) Jste nějaký zaujatý proti LED zářivkám, měnil jsem trubice za LED už na více mistech, vždy teda vykuchám světlo uplně do hola a zapojim jen jednu patici. LED trubice mají vyšěí svítivost při nižší watáži, světla je víc a co se týče rozptylu světla je totožný s normální zářivkou. Jen teda vždy kupuju Osram nebo Philips, a nejsou rozhodně za 60kč, takže jestli ten problem nebude hlavně v tom. Upraveno 29. leden uživatelem Radek Hurvajz Pepito, Péťa a BubakGS ohodnotil 3 Citovat
oddie Odesláno 29. leden Odesláno 29. leden Bude to 15 let, co jsem rekonstruoval byt a v rámci toho už tehdy všechna světla přestavěl na LEDky. Stropní svítidlo IKEA, původně na 3 žárovky, bylo osazené 3x18W úsporkami Philips, vyházel jsem veškerý vnitřek a na šasi nanýtoval přímo LED moduly s 2835 (objednával jsem je tehdy z Číny, i zdroje). Místo původních 54W v úsporkách jsem dal 25W v led modulech a svítilo to líp - ona ta žárovka taky půlkou svítí do mizerně odrazivé plochy, kdežto ty moduly jen dolů. Takhle jsem přestavěl všechna světla, od toho 25W v obýváku po 5W na WC... Kupodivu všechny svítí dodnes, ačkoliv bývalka a děti nechávají zásadně zapomenuté svítit furt, takže už mají nasvíceno fakt hodně. Vždycky si říkám, že se do nich musím podívat a zkusit porovnat s nepoužitými moduly, co mi tu zbyly. Z původně navíc objednaných větších modulů jsem si poskládal dvě světla do garáže, do prázdných prachotěsů nandány zase tímto způsobem, nanýtováním na kovové šasi - to ej důležité kvůli chlazení, na tom přímo závisí životnost ledek. Watty už si tady nepamatuju, musel bych to rozebrat, ale svítí to pekelně. Myslím, že to bylo kolem 80W. Tchánovi jsem před 8 lety nakonec do dílny osazoval 6x https://www.eva.cz/zbozi/78786/svetlo-tl3903a-led65w-stropni-led-prachotes/ - nechtělo se mi už nic předělávat a původní zářivková tělesa měl absolutně nepoužitelná, takže bych stejně musel koupit prázdné prachotěsy, to už to hotové vyšlo líp. Koukám, že dnes už je k dispozici o něco novější verze s ještě větším světelným tokem a menší spotřebou. Jo, nejsou zrovna levné, ale zvláště při dnešních cenách elektriky se zaplatí za chvilku, o tom, že vydržely těch 8 let bez problémů a výměny čehokoliv ani nemluvě. Péťa, BubakGS a Radek Hurvajz ohodnotil 3 Citovat
Pepito Odesláno 29. leden Odesláno 29. leden Když tady tak řešíte LED osvětlení, tak před osmi lety jsem doma vyměnil veškeré osvětlení za LED a aby jsme náhodou moc neušetřili, tak nám zdražili distribuci! Takže ve výsledku 0. A jak píše @Radek Hurvajz tak LED zářivky také používám a mám je v dílně i v garáži. Citovat
Milan+ Odesláno 29. leden Odesláno 29. leden Tak u mě je to poslední zářivka co potřebuji vyměnit nad ponkem,jináč barák na led minimálně 15 a více let. Vše jsem kupoval tady komplet. Něco svítí dodnes. Citovat
Péťa Odesláno 30. leden Odesláno 30. leden @Pepito Oni by Ti tu distribuci zdražili i tak. Takže výměnou za LED šetříš el. energii a tím i snižuješ účty za ní. Jestli to má ekonomický smysl v době, kdy stále máme elektriku levnou, to je další otázka... Pepito a Dave_k ohodnotil 2 Citovat
Lihous Odesláno 30. leden Odesláno 30. leden Tak upřímě tu cenu jsem dával za komplet svítidlo - zaujalo mě to že i na Aliku byla dráž. ANO pl alegro pošta gratis - říkam si max vyhodím 700,- Za 69Kč komplet světlo - takovej malej zázrak - u nás se podobné prodavají >150Kc?? Přišlo to - svítí to - a překvapivě to neruší. Před časem se kupoval jine s možností svítit ve vitrínach ale tam očividně schází nějake odrušení neb pokud svítí LED trubice tak v okolí cca 50m nejde nic TV ani radio Používá se jen u kotle na par minut týdně. A to svítí - jo svítí ale není to rozptýlené měké světlo - nic méně nenaděláme nic v čase nic jiného stejně nepořídíme .... Už mě přestává bavit psát jak chcete zdržuje to ... Citovat
pavelu96 Odesláno 30. leden Odesláno 30. leden @Lihous piš si jak chceš, je to tvoje vizitka... jen je u toho dobré přemýšlet a vložit háčky tak, aby to dávalo smysl PaKr, Péťa, Hafity a 4 další ohodnotil 7 Citovat
ozzy56 Odesláno 30. leden Odesláno 30. leden taky mám byt i chatu překopanou na LEDky snad už 20 let, dokonce na chajdu do lustru jsem kupoval LED žárovku kus po 99 Kč v Mountfieldu v době, kdy stála ofiko 199 Kč --dali mi je v ,akci' za koupi traktoru..., v lustru je 6 pozic , jen se trochu divím jak rychle jdou ty technologie dopředu, když na světlo do koupelny staré 11 roků --při rekonstrukci koupelny-- nekoupíš náhradní ,,žárovku'' už několik let ,říkal prodavač ve speciálce, u nás firma Janča Citovat
Havlicek.Lukas Odesláno 30. leden Odesláno 30. leden po 14 dnech sem zakrojil na prvotinu trochu slanejsi ale doufam ze ted v lednici si to "sedne" zbynek..s, Péťa, VojtouNerCZ a 1 další ohodnotil 4 Citovat
Davidak79 Odesláno 31. leden Odesláno 31. leden vypadá to jako zabíjačka ale není už mě ten sníh letos s.e.r.e . Koupil jsem radlici na sníh , tak proběhla montáž . V garáži momentálně není místo a válet se mi pod tím nechtělo. RichVa, dýzl, Péťa a 2 další ohodnotil 5 Citovat
Charlie 607 Odesláno 31. leden Odesláno 31. leden Já se dnes bavil opravou herní židle od Hurazo. Kluk povídá že je nějaká zkroucená, tak jsem jí rozebral a v opěradle popraskané svary co drží pravý úchyt k rámu. No nebyli ty svary nic moc. Tak jsem to poklepal zpět na své místo a znovu svařil. Poskládal zpět a je zas jak nová. ozzy56, Milan+, dýzl a 4 další ohodnotil 7 Citovat
Zodiak Odesláno 1. únor Odesláno 1. únor Jestli vše půjde dle plánu, tak jsem si koupil motorku. Zase Hondu. Cirkulárkou uřezaná levačka už zvládne služební stokoňovou Yamaha Fazer, v únoru mám svátek a letos teprve 60. Není nad to, udělat si radost. Hafity, Pepito, zbynek..s a 4 další ohodnotil 7 Citovat
toru Odesláno 1. únor Odesláno 1. únor Nechci nějak rejpat-možná jsem blbě pochopil, řídit motorku jednou rukou je umění. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.