Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Starší vozidla Peugeot versus natural E10

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

EO v mém okolí má všude 4,8% etanolu. Budu dávat Vervu. 

Etanol jako takový asi vadit nebude motoru. 

Pamatuji na doby kdy byl hit bionafta, táta ji nalil do Avie, ta jezdila špatně, na bio ještě hůř... ekonomicky to pořád dávalo ale smysl, dokud jsme si nevšimli o 30% delších hadic od nádrže. 😆

A proc dneska není 85% etanolu k natankovani,  jako bylo před lety... má to jistě svoje důvody jako bionafta 

Upraveno uživatelem MilanF1
Odesláno
V 28. 12. 2023 at 22:18, MilanF1 napsal:

A proc dneska není 85% etanolu k natankovani,  jako bylo před lety... má to jistě svoje důvody jako bionafta 

Že by to bylo proto, že neměli tak velkou výtoč etanolu a bio  aby se to prodejcům vyplatilo? Když  konkrétně E85 bral jen cca každý 20 zákazník !!

Odesláno

@Dix1 V článku sa tvrdí, že Verva 100 je tiež označená E10. To je pravda, ale podľa webstránky Orlenu Verva 100 "neobsahuje klasický biolieh, ale je postavená na báze ETBE (etyltercbutyléter)". ETBE, ktorý neviaže vzdušnú vlhkosť a vraj je menej agresívny pre tesnenia a hadice, je preto vhodnejší pre prevádzku motorov, včítane starších, než bioetanol.

Odesláno

Tak až na to JML tam v popisu o biosložce není ani čárka, jestli koukám správně. U starších aut je primární problém to negativní působení na příslušenství (hadice, těsnění apod), než na motor samotný. 
Třeba u naftového VIFu ta biosložka uvedená je, ale u benzínového jsem to tam nikde nenašel :myslim 

Odesláno

V Brazílii jezdí auta na E10 povinně od poloviny 70. let. A dnes je to třeba E20 a že by tam všichni jezdili v nových autech se říct nedá. Takže ano, může být nějaký problém s nějakým gumovým dílem, ale to je asi tak vše. A na líh mají jako bonus motory vyšší výkon :)

Odesláno

No, jsem zvědavý, co naleju do Oktávky model 62, až jí na jaře/v létě vytáhnu z garáže. Teď do ní musím lít olovnaté aditivum a musí jezdit na benzín o 95 oktanech, byť kdysi si musela vystačit s 87 oktany. A lít do ní 100 oktanů,  to bude třeba to poštelovat..

Odesláno

ta Oktávka má gumové díly z úplně jiného materiálu, než je dnešní pryž, takže samozřejmě benzín 95 s nějakým aditivem, možná budou vědět veteránisti...,jinak počítám, že s ní toho moc nenajedeš, takže bych nalil do nádrže jen tolik benzínu, aby mi vyšel na plánovanou trasu, prostě aby v nádrži benzínu po jízdě moc nezbylo :myslim

Odesláno

petrinza: nevím proč by jsi musel něco štelovat při přechodu na 100 oktanů?

Čím více oktanků tím větší odolnost proti detonačnímu spalování. Což znamená jediné. Že můžu jít výš s předstihem.
Ale pokud předstih nechám na správné hodnotě, tak je úplně jedno jestli tam leju 87, 95 nebo 100 oktanů. Motor pojede úplně stejně.

• O 2 týdny později...
Odesláno

Tak jak jste k tomu kdo přistoupili ? :myslim Mamka zatím vzala V100 a autu to nevadí :D dokonce prý zvuk motoru je " kulturnější" , tak uvidíme co spotřeba, resp dojezd :myslim 

Jinak dneska psali ve Světě motorů, že další možností je míchat N 98/100 s 95 poměrem 1:1 . :myslim

Odesláno

Tak já mám jasno. Já budu dál čerpat obyčejný N95  bez ohledu na příměs. Ale mám benál tak  na max1% z celkového provozu , zbytek jde na vrub LPG

Odesláno

A to bych právě na tento případ bral Vervu 100 nebo jinou prémii. Když ji budeš vozit jen sebou, tak bude degradovat a vázat na sebe vodu. Tím bude docházet ke korozi palivové cesty a dlouhodobé "skladování" v nádrži nemají rády gumové součásti, které přijdou do styku s tím eko benzínem. 

Odesláno (upraveno)

radim.1008 Jestli to bylo na mne, tak vůbec nemám obavy. Když to neškodilo v LFY, tak v novějším RFN taky ne a jako skladování ? Jako skladování bych to musel mít min půl roku uložené  v nádrži cca10l vyjedu na dvě nádrže lpg, takže žádné skladování.

Jinak stále mi připadá že drtivá většina lidí vlastnící benzínová (a nejen ta) auta mají velmi krátkou paměť!! totéž o poškození auta se psalo už před roky kdy se zavedl benál s 5% podílem etanolu v a ty katastrofické scénáře, jak byla masírka na toto, se nekonaly!!

Upraveno uživatelem dýzl
Odesláno

Skladování, v cabriu mám 3 roky E5 a chytne mi hned a jede to, světě div se, normálně. Tak snad letos konečně budu tankovat 😃

Takže to asi taková hrůza nebude ... třeba v SRN se začíná objevovat nafta B10 a prý to motory nedají... ale s naftou není v ČR problém. 

Odesláno (upraveno)

Tak já třeba na 40l benzínu v kombinaci s LPG jezdím celej rok, než to vyjedu :D do NFU už to lejeme nějakou dobu a nic... u RFN se mi zdálo, že to hůř jede, ale může to bejt jen placebo. Řešit to nehodlám. Prostě budu tankovat častěji méně benzínu.

Upraveno uživatelem VojtouNerCZ
Odesláno

Řeším taky jak se sekačkou a asi se ze mě asi stane mladý chemik 😮  . Podle tohoto návodu by to mohlo jít.

Zakoupím bandasku s kohoutkem (např. https://www.alza.cz/banquet-walt-8-l-s-ventilem-d6247512.htm?kampan=adwdpo_domaci-potreby_pla_all_obecna_kuchynske-potreby_c_1003841__BANKA499&gclid=CjwKCAiA5L2tBhBTEiwAdSxJX0Z-RzdqoOdSiglJZolVGpa4eVcBTnYUr4VuvTy38RwIPyVNpJpxrBoCcFEQAvD_BwE ) jen nevím, co s odpuštěným sajrajtem.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...