Vena garážmistr Odesláno 23. duben Odesláno 23. duben Před hodinou, oddie napsal: Jo, B+E je super. Když jsem udělal řidičák, stačilo po roce jít si zdarma nechat zapsat E, ale tak dlouho jsem na to měl dost času, až to zrušili. Tak jsem v době, když jsem si tak nějak hrál s auty, nechal vraky buď dovážet, nebo si půjčoval odtahovku, na kterou nebylo E potřeba (a popravdě se s tím i líp jezdí a manipuluje než s vlekem). No a pár let po tom, co jsem auta už v podstatě nedělal, jsem usoudil, že si to přeci jen rozšířím, E jsem si dodělal a od té doby žádný vlek netáhl No @oddie asi bych se trochu hádal ale je fakt že v době kdy jsi tyhle radovánky provozoval se na váhu nákladu na malých (dodávkových na " B " řidičák ) odtahovkách nekoukalo a vlastně ani na klasických postavených na nákladním autě. Dneska je to o dost ostřejší každej dopraváckej četník ví kolik se dá na Ducáto a jeho klony cca naložit takže tyhle malý odtahovky jsou dneska dost jako lovná zvěř tím spíš když většina aut přibrala jak na rozměrech tak na váze a to nemluvím o tom když by jsi s tím chtěl jet ven. Takže dneska je úplně běžná praxe že ano dodávková odtahovka ale jede prázdnej a táhne vlek protože vlek může mít celkovou 3500 Kg samotnej vlek je cca 700 kg takže máš k doložení volných 2800 kg což žádná malá dodávková odtahovka nenaloží teda fyzicky by to asi i zvládla ale papírově nemá šanci většina těhle malých má doložnost 1400-1600 kg. Když to vztáhnu ke své Hyundai H 1 tak já mám na TZ 2300 kg podval kterej si půjčuju má 480 kg takže doložnost je cca 1820 kg takže 5008 s odřenýma ušima dokážu naložit i papírově ale už je to limitní. A co se týče jízdy nebo manévrování je to jen o zvyku jasně když potřebuju zastavit u LIDLu tak parkuju buď daleko od vchodu a stojím přes x míst nebo zaberu dvě místa za sebou když to dám jak se má. A že dneska četníci i INSID po tomhle jdou jak slepice po flusu je každému jasné kámoš jezdící dodávkou by o tom mohl vyprávět jak někde před hranicema se Slovenskem čekal půl dne než ho dojede kolega který někde v těch místech byl a než rozloží náklad na dvě auta aby mohl pokračovat v cestě 28 000 to firmu stálo 10 byla jakože pokuta a 18 byl příplatek k pokutě za každou započatou tunu navíc. A musím konstatovat že tahání s H 1 je úplně o něčem jiném než s 807. 807 byla schopná si říct klidně o 13 litrů což je o cca 6 litrů více než byla běžná spotřeba když jsem jel naložený na limitu , H 1 naložená stejně na limitu jako 807 jede za necelých 11 což je cca o 2 litry vrch proti běžné spotřebě. Citovat
Medvěd Odesláno 23. duben Odesláno 23. duben (upraveno) Minulej tejden jsem na D5 koukal jak jo-jo, když jsem dojel prázdnou odtahovku, která za sebou na podvalu vezla Mastera s vysokou skříní - ta jízda s tou soupravou z mého pohledu musela bejt strašná A NEBYL TO POLÁK, PODVAL I TEN MASTER NA ŇOM MĚLY ZLÍNSKOU RZ Upraveno 24. duben uživatelem Medvěd Citovat
Vena garážmistr Odesláno 24. duben Odesláno 24. duben Co by na takové jízdě bylo strašného? Pokud jedeš cca podle předpisů tak je to v pohodě. A máš to pořádně naložené tak aby váha na vleku byla tak jak má být tak to nic nepředvídatelného neudělá. Jasný je že fyziku neokecáš a pokud s takovou soupravou poletí jako hovado tak při prudkým brzdění je téměř jistý že to bude hodně strkat a i když ten vlek má nájezdovou brzdu tak ta souprava bude mít o něco delší brzdnou dráhu než když by byla naložená i ta odtahovka. Ale je to přesně to co popisuju výše ten Master sám o sobě něco kolem 2000 kg což žádná dodávková odtahovka legálně nenaloží netvrdím že to nejde naložit že s tím nedokáže jet ale legálně to nejde kvůli váze. Taky proto je na FB dost takových nabídek od odtahových firem máme jedno místo na soupravě na trase z xxxxx do CZ (PHA) možná váha do 1500 kg protože vezou něco těžšího na vleku a shání něco na auto aby se jelo pohodlněji a hlavně škoda vézt vítr když by se dalo něco naložit a přirobit k už jistému nějaký groš zvláště při dnešních cenách PHM. Charlie 607 ohodnotil 1 Citovat
Charlie 607 Odesláno 24. duben Odesláno 24. duben (upraveno) Ono to váhově vyjde skoro nastejno jestli to táhne prázdná odtahovka, nebo prázdná dodávka, jen ta dodávka s tím vypadá trochu líp, jak tam není ten prázdný prostor. A pár aut jsem na tahání zkoušel a nejlíp (nejklidnější jízda) se jelo právě s tou dodávkou. A že jsem kolikrát táhl i hodně přes váhu. Jinak dovézt vrak jsem si nechal jednou, vytížením jsem platil z Norimberka 5,5tis, nabídky na dovoz ale byli i přes 15tis. Sám si to v kolečku přivezu výrazně levněji. Naposled jsem si byl západně od Mnichova a vešel jsem se do 2,5tis. No a když jsem šel tenkráte do autoškoly (já vše dělal postupně u jedné AŠ) že potřebuju BE, tak mi to rozmluvil, ať si rovnou udělám C a pak CE, že mi na to udělá coby stálému cenu. A jsem za to rád. Jak mi měnili řidičák, tak jsem zjistil že v to platilo i na traktor, tak mi zapsali i T. Jen mi štve že jsem si neudělal i D. Domlouvali jsme se hned po CE že to za 10tis sfouknem a já blbec to pořád odkládal a teď za ty ceny už to nemá smysl. No a profesák mi utekl o pár měsíců, do nějakého datumu to šlo udělat jen v malém rozsahu a já se nevešel už. Upraveno 24. duben uživatelem Charlie 607 Vena garážmistr ohodnotil 1 Citovat
Vena garážmistr Odesláno 24. duben Odesláno 24. duben No troufnu si říct vzhledem k té fyzice jak píšu tak prázdná dodávka pojede i levněji než prázdná odtahovka protože přece jen udělá lepší " tunel " než aby se vzduch zvednul přes kabinu odtahovky a pak se zase zvedal přes celou plochu té naložené dodávky na vleku. Citovat
oddie Odesláno 24. duben Odesláno 24. duben Já si s tím hrál víc jak 20 let zpátky, odtahovka starý hranatý Boxer 2,5D měla zapsáno 1800, nevážilo se a tehdy auta stejně vážila prd. 205 neměla ani tunu, 405 combi jestli 1200kg? Nejtěžší jsem vozil v závěru 406-ky, už na Sprinteru, ten měl zapsáno asi 1500, to už bylo tak tak. Ale furt je to aspoň 15 let. Citovat
ozzy56 Odesláno 24. duben Odesláno 24. duben stalo se mi na skládce, že jsem korbu auta vyklopil, ale vlek zaboha nee--šoupátko se zaseklo a nepustí olej do vleku--naložený vlek je pak cca o 5 tun těžší než prázdná Tatra, takže zbývala jen cesta do garáží, super jízda kdy prázdná Tatra jede jen po venkovních zadních pneu Pepito ohodnotil 1 Citovat
sitler Odesláno 24. duben Odesláno 24. duben před 13 hodinami, BubakGS napsal: Dal jsem inzerát na svého Riftera tady do inzerce.... a cobude namisto toho? Musso, nebo Bigster Citovat
BubakGS Odesláno 24. duben Odesláno 24. duben @sitler ... ... pani Bubakova rozhodla... .. nastavovani pindoura nebude, bo jsem se pry posral v kine ..a zase vyhodit mega za auto ani nahodou - to uz tu pry bylo 2x a pokazde to byl nakonec pruser... esli uplne novy, tak maximalne Dachnu... .a tam mi nejvic smysl dava ten novy hybrid s plynem Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 24. duben Odesláno 24. duben Nemáte někdo ověřený účet bazoš? Potřebuji telefon k inzerátu, ale i když jsem platbu odeslal, ověření stále nefunguje a telefon na prodejce nevidím Citovat
BubakGS Odesláno 24. duben Odesláno 24. duben Prave u me byl @PaKr - dali jsme kafe, zanadavali na zku.rv.e.na moderni auta ... a pokecali o zivote... PaKr a Pepito ohodnotil 2 Citovat
sitler Odesláno 24. duben Odesláno 24. duben @VojtouNerCZ taky mam overeny, kldine posli @BubakGS .. ale chapu. Me se vic v nabidce libi ta 1.8 fullhybrid, co umi na elektriku i primo jezdit, coz ta mildhybrid 150g tusim neumi a ma elektriku jen jako pripomoc a pohon zadnich kol pro 4x4. BubakGS ohodnotil 1 Citovat
Pepito Odesláno 24. duben Odesláno 24. duben před 37 minutami, BubakGS napsal: Prave u me byl @PaKr - dali jsme kafe, zanadavali na zku.rv.e.na moderni auta ... a pokecali o zivote... Také mám slíbené že se uvidíme. Citovat
PaKr Odesláno 24. duben Odesláno 24. duben @Pepito jj neboj, nezapomněl jsem můžeš dojet do Šternberka? Citovat
Vena garážmistr Odesláno 24. duben Odesláno 24. duben Dnes po 52 na darování krve. Ale celkově jsem z toho dost rozladěn. No nemocnice má prý nové progresivní vedení a to zavádí novoty v provozu. Jako asi dokážu pochopit vyvolávací systém na úřadě nebo poště nebo bance ale dopr.... proč na TO ? Za ty roky se s personálem známe a většina tedy říká že to nějak funguje a že zajímavé je že se to nelíbí lidem který mají spoustu odběrů u prohlížející doktorky jsem vyhrožoval že přestanu chodit dávat a dost uvažuju že opravdu skončím dřív to bylo takové jinačí člověk si došel na odběr vzorku pak na snídani a potom záleželo na něm jestli půjde hned na prohlídku a pak na odběr nebo jestli když se tam potkal s někým známým jestli si pokecá a záleželo na člověku jak rychle to celý proběhlo já měl naučeno jezdit v pátek tak abych byl kolem 8 na TO a většinou jsem v 9 nebo slabounce po 9 odjížděl dnes jsem dojel slabě před 8 a odjížděl jsem v 10 a to fungovali 3 prohlídkový doktorky jenže na tom odběrovém sále je teď polovina křesel aby prej byl dost velkej distanc mezi dárcema a že prej to je kvůli GPDR nebo jak se tomu nesmyslu nadává. Dřív když jsem došel a setře v kartotéce jsem řekl že pospíchám tak mázla na průvodku značku a všichni se snažili vyjít vstříc tomu aby člověk byl co nejrychleji odbavenej teď dárce třídí ten systém podle toho na jaký způsob darování jdou a je v tom bordel. Dřív to bylo takový lidštější asi stárnu když se mě takovýhle novoty nelíbí. Péťa, BubakGS a ozzy56 ohodnotil 3 Citovat
PaKr Odesláno 24. duben Odesláno 24. duben V Olomouci mají vyvolávací systém celou dobu, co tam chodím, takže mě to nijak divné nepřijde. Předloni dělali rekonstrukci, tak to ještě rozšířili. Dřív to bylo na lístek jenom na vzorek a k doktorovi a případně na odběr plné krve. Na plazmu volali jméno, teď už je to na lístek i tam. Jinak jsem přijel o půl deváté a před devátou už jsem byl na lehátku. Někdy po desáté jsem odjížděl ( včetně snídaně), takže za mě pohoda a žádný stres , ale chápu, že živnostník jde i po odběru znovu vydělávat, takže to chce mít rychle za sebou. Citovat
Vena garážmistr Odesláno 24. duben Odesláno 24. duben Hele jako ideál by byl že jdu vydělávat ale doby kdy jsem chodil dávat plasmu v 9 jsem byl hotovej na TO a v 11 už jsem si připravoval autobus na víkendovej zájezd samozřejmě že jinde než u DP ty jsou v nenávratnu pryč. Dneska je to tak že ano ráno jdu na odběr a pak jedu na dílnu ale jsem tady ten den spíš do počtu a na takový lehký podej přidrž nebo doladit papíry co nemám v té době hotové. Ale prej to je normální u těch co do školky chodili s Tyranosaurem Rexem . BubakGS ohodnotil 1 Citovat
Pepito Odesláno 24. duben Odesláno 24. duben před 2 hodinami, PaKr napsal: @Pepito jj neboj, nezapomněl jsem můžeš dojet do Šternberka? Tak jsme se potkali, ne u Kolína, ale ve Šternberku. radim.1008, MJSytic, BubakGS a 3 další ohodnotil 6 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.