Medvěd Odesláno 9. březen 2025 Odesláno 9. březen 2025 (upraveno) Jedná se o Ford Mondeo 2,2 TDCI kombi, vyrobený 2/2012 se současným stavem km cca 360 000. Auto má v TP výkon 147 kW a jede jak z praku. Auto nás bude stát 75 000 Kč s tím, že Pavel dá 45 000 Kč, které má naspořené a my mu půjčíme dalších 50 000 Kč, aby měl na veškeré věci související s přihlášením a i na servis spojený s prohlídkou auta a uvedením do ideálního stavu s tím, že nám je vrátí do roka po té, kdy ukončí školu a začne vydělávat. Zatím dle naší společné prohlídky auto vypadá slušně, diagnostika nepsala žádné zásadní chyby až na potřebu výměny oleje a nějakého problému s obtokem EGRu - ale to prý nemusí být nic zásadního, nicméně bude dobré, když se na to číhne ještě v Praze Trnkoš. Dnes nás čekala první investice ve formě koupě letních kol - auto nám pán prodá na zimních plechotronech. Takže jsem našel kola v Praze s MICHELINy s dezénem cca 4,5 mm prodejcem inzerované jako kola z Mondea. Zjistili jsme ale, že jsou o 30 mm užší než 17" kola, která dle TP na auto patří a tak jsme poděkovali a odjeli domů - výlet z Letný do Suchdola nás fakt nezabil. Doma jsem našel dle fotek hezká kola za dobrou cenu ve správném 17" rozměru 235/45/17 - ale u Náchoda. Takže rychlý telefon kamarádoj z Peugeot-clubu Péťovi a ten nelenil a řekl, že nemá problém se s pánem spojit a peníze že pořešíme až mi dá echo, že kola má a líběj se mu. Večer Péťa volal, že mu můžu poslat peníze, kola že máme složený u něj v garáži a máme si - až auto vyzvedneme z Jihlavy - naplánovat cestu do Hronova, že se rád na auto podívá a zkritizuje ho. Ještě večer jsme museli koupit i matky na liťáky, páč ty v Náchodě pán prodával bez nich a z plechotronů to prý nejde použít - takže první investice skoro 10 000 Kč mínus No a proč je auto stále v Jihlavě? Jednak jsme s sebou včera neměli tolik peněz, druhak Pavel musí dodělat tu opravnou jízdu na Cčko a dřív to auto doma nemá smysl držet, když může v pohodě stát u majitele ve stodole. Záloha je zaplacená a pán vypadal podle mě dostatečně férově na to, abych mu věřil, že ho za ty 2 - 3 týdny nestřelí někomu druhýmu Upraveno 9. březen 2025 uživatelem Medvěd PaKr, radim.1008, Draslar a 2 další ohodnotil 5 Citovat
Medvěd Odesláno 10. březen 2025 Autor Odesláno 10. březen 2025 (upraveno) Dneska jsem dostal SMS s tímto textem: V sobotu jsem Vám v tom fofru asi neřekl, že auto má i nezávislé topení, které je plně funkční a že má motor zvedlý výkon na 170 kW Tak bude mít junior překvapení .... Ale co s tím výkonem ..... Asi ho poženu do Mostu co nejdříve a k Vánocům (nebo možná i dřív) dostane poukaz k Honzovi Červenkovi https://www.jcervenka.cz/kurzy/ https://www.jcervenka.cz/kurz-sportovni-jizdy/ . Kurz sportovně defenzivní jízdy absolvoval brácha se svým Báwem a byl velice nadšen - tak třeba jako hodný strýc Pavlovi něco přispěje Upraveno 10. březen 2025 uživatelem Medvěd Radek Hurvajz, Pepito, Draslar a 1 další ohodnotil 4 Citovat
P607Olda Odesláno 10. březen 2025 Odesláno 10. březen 2025 (upraveno) Velký výkon je spíše minus. Měl jsem 406 3V6 a vím, k čemu to svádí. A to už jsem měl několik set tisíc najeto. Rovinka, krásně to předjelo. Ale co ta zatáčka na konci... Budu držet palce, aby se nic nestalo. Pro pobavení, můj F600 (objem nějakých 599) měl asi 15 kW, max 95 km/h... Upraveno 10. březen 2025 uživatelem P607Olda radim.1008, Péťa, ozzy56 a 1 další ohodnotil 4 Citovat
Milan+ Odesláno 10. březen 2025 Odesláno 10. březen 2025 Hlavně aby byla od majitele záloha jednotky,pak může přijít překvapení na emisích,bude problém,dnes už to ani neuplatiš,každý se tam třepe o místo. Sám mladýmu nechceš půjčku odpustit,ale strýc má přidávat? Trošku divné smýšlení. Pepito ohodnotil 1 Citovat
radim.1008 Odesláno 10. březen 2025 Odesláno 10. březen 2025 Chip je zapsaný? Emisemi to procházelo v pořádku? Citovat
Medvěd Odesláno 10. březen 2025 Autor Odesláno 10. březen 2025 (upraveno) před 1 hodinou, Milan+ napsal: Sám mladýmu nechceš půjčku odpustit,ale strýc má přidávat? Trošku divné smýšlení. David (brácha) taky Červenku dostal ode mě darem k Vánocům 24 a tak je možný, že se zase on bude chtít sám od sebe zapojit. Pokud ne, nikdo ho přece nenutí a nějak se s tím popasujeme Co se chipu týče je to pro mě čerstvá informace, ale podle známého z Ford klubu co auto dlouhodobě servisoval by vše mělo být v cajku. Ostatně mám pocit, že stejný výkon měl v Mondeu i Scratch a bylo to bez problémů Upraveno 10. březen 2025 uživatelem Medvěd Citovat
Milan+ Odesláno 10. březen 2025 Odesláno 10. březen 2025 Jo jo jsem s Jirkou mluvil,něco mu budu dělat na motku. Citovat
Medvěd Odesláno 11. březen 2025 Autor Odesláno 11. březen 2025 (upraveno) Tak jsem měl celkem těžkou noc, ale ... Ač mě to všichni znáte jako odpůrce tuningu a chipů vůbec, tak po včerejší informaci o výkonu auta jsem celkem zevrubně uvažoval zda to nějak řešit (odmítnout a nechat si vrátit zálohu) nebo to akceptovat a došel jsem k názoru, že snad mám mladýho rozumnýho a hubu si v tom nerozbije. Tak nám držte palec Upraveno 11. březen 2025 uživatelem Medvěd Citovat
sitler Odesláno 11. březen 2025 Odesláno 11. březen 2025 (upraveno) chip bych resil maximalne ve vztahu k emisim. Vic nema smysl. Jestli to ma 150 nebo 170kw uz je docela jedno. Jestli nebude mit v hlave gulas, tak si poradi, jestli bude blbnout, tak casem rozstreli i 100kw. Holt si musi uvedomit a mit vstipeno, ze rovne rychle umi kazdej debil, ale vcas brzdit a umet projet zatacku uz je vyssi divci a ze fakt nema smysl zkouset pod plynem trefovat apex. Na to pa peknych par desitek az stovek tisic cas. Upraveno 11. březen 2025 uživatelem sitler radim.1008, Charlie 607, BubakGS a 1 další ohodnotil 4 Citovat
oddie Odesláno 11. březen 2025 Odesláno 11. březen 2025 Nebude to mít náhodou taky vymlácenej dpf, když je to očipovaný? Citovat
Medvěd Odesláno 11. březen 2025 Autor Odesláno 11. březen 2025 (upraveno) Na emise normálně jezdil, mmt. se na jeho naplnění, nějaký diferenční tlaky a intervaly regenerací Pavel koukal přes FORDSCAN Upraveno 11. březen 2025 uživatelem Medvěd Miss Scratch ohodnotil 1 Citovat
P607Olda Odesláno 11. březen 2025 Odesláno 11. březen 2025 (upraveno) Já jsem váhal, ale napíšu svůj názor: ještě není pozdě, spáčit se (krásné slovo), odvolat koupi. Teta koupila vnukovi motorku, pak za ním chodila do nemocnice. Já (už najeto asi 500 t.) jsem v P406 předjížděl, všechno stihl, ale ta zatáčka potom... dopadlo to dobře, bez nehody, ale ještě vzpomínám. Silný motor svádí ke zbytečnému honění. Z těch tisíců situací stačí udělat jednou chybu, a ty si budeš vyčítat. Nechal bych mladého, ať si sám vybere, a koupí, na co má. Staré auto je lepší, že není ta tréma, aby to neodřel. 307 v benzínu (bez problémů), nebo nějakou Fabii, nebo Oktávku. I Forda, ale ne zrovna raketový pohon. Upraveno 11. březen 2025 uživatelem P607Olda Pepito, Péťa, OK406 a 1 další ohodnotil 4 Citovat
Medvěd Odesláno 11. březen 2025 Autor Odesláno 11. březen 2025 Oldo - fakt jsem nad tím večer a v noci přemýšlel ze všech stran a vracet to auto nebudeme. Budu muset Pavlovi věřit, má v tom hromadu svých peněz a dušuje se, že bude jezdit rozumně a v mezích předpisů. Dneska jsem to mj. konzultoval s tím Červenkou, co jsem tu dával odkazy a ten mě docela uklidnil. pavelu96 a sitler ohodnotil 2 Citovat
sitler Odesláno 11. březen 2025 Odesláno 11. březen 2025 @P607Olda @Medvěd znam dost kluku, co v 19 sedli na litrovou motorku se 170 konma. A to je jinej kalup nez v 1,7 tuny tezkym aute. Az na jednoho zijou vsichni. Toho jednoho si nasla rakovina. Chce to mit v hlave mozek a respekt, to je vsechno. Rozbit se da vsechno. I ta blba 1.2 fabie jde hnat tolik, ze ji bude okreska mala. A neda to moc prace. Proste se musi jezdit s respektem. A jak jsem uz psal - mit plne na vedomi, ze na rovince umi slapnout na plyn i uplnej debil a neni to zadny umeni. OK406, Pepito, Milan+ a 1 další ohodnotil 4 Citovat
Miss Scratch Odesláno 11. březen 2025 Odesláno 11. březen 2025 scratch: naprosto vyjimecne pisu pod Miss Scratch, ano, porusuju pravidla, ale uz je mi to uplne sumak ..... tady nejde o kW ale to mondie bude mit cca 500 Nm kroutak a to i s 235 pneu umi hrabnout na 2 na suchu a na 3 na mokru to hrabe konstatne, takze je to mrte zrychleni a vykonu na nevyjezdeneho kluka. Snad si s tim poradi, dalsi vec je ta, ze to auto umi letet jako A6 v 3,0 tdi v rezimu sport, a pak ta zatacka s tak tezkym autem se musi umet odbrzdit, ja mel vrtane kotouce a sport desky, a kdyz jsem to pak vymenil za obyc kotouce a desky, tak to bylo jako kdyz slapu do houna.... na to je treba Pavlika upozornit. Doporucuju Medvede si tam sednout, ty, vyzkouset a mladymu dat poznatky typu, brzdi vcas, je to tezky a brzdy se unavuji, apod..... jako do zacatku je to celkem vostry.... Ja ted ma 321 koni a brzdi to jak Mondeo, to nechces , ale pridani plynu to pak v zatacce jisti..... kdyz nejede nic velkyho proti PS: vsechny vas tu zdravim, nezanevrel jsem, ale rikal jsem si, ze radsi porusim pravidla a napisu, nez sem obcas s Adou jen kouknem spolu. MilanF1, Pepito, Medvěd a 2 další ohodnotil 5 Citovat
Medvěd Odesláno 11. březen 2025 Autor Odesláno 11. březen 2025 Dík Z Jihlavy to stejně nejspíš povezu já, páč Pavel bude čekat na tu kartičku (ŘP), tak uvidím. Ale když jsem to byl projet v sobotu kolem komína prodávajícího, tak mi to zase nějak strašný nepřišlo (ale je fakt, že jsem tomu neměl potřebu "nakládat") Citovat
JVT Odesláno 11. březen 2025 Odesláno 11. březen 2025 Ahoj rodiče začínajících řidičů automobilů a hlavně zdravím Medvěda Napíšu svůj názor na postup který chce pro svého syna Medvěd Přidám jak jsem začínal já a mé řešení které jsem zvolil u syna já. Ani zdaleka se nechci pasovat do role nejchytřejšího rodiče a nechci tě poučovat Medvěde doopravdy ne. Začínat svojí řidičskou karieru s takto silným vozem by se mi asi líbilo. Mé první auto na jízdy byla rodinná Š 100 u kterého jsem motor přestavěl na Š 110 + vačka a vahadla z motoru Š 110R Na dvojitý karburátor ale už nezbylo. Výkon takového motoru odhaduji do max. 50k. Řidičák "B" jsem získal v 17 letech s tím, že jej mohu používat až po dosažení plnoletosti. V práci po dvoře jsem jezdil ale na silnici jsem si netroufl. Po 18tých narozeninách jsem začal jezdit s rodiči a také sám. Během necelého prvního roku ježdění jsem zažil tři události které nejdou zapomenout. První z nich. Auto já a dva kamarádí. Jízda bez pevného cíle jen tak pro ten pocit že už jsme velký. Tma, okreska a cesta kterou jsem znal. Věděl jsem že budou následovat tři horizonty a za třetím je ostrá pravá zatáčka. Kecáme pohoda jen jsem přehlédl ten první horizont. Když mi světla posvítily na tu zatáčku která tam dle mne byla nějak moc brzo tak jsem vyhodnotil že zatočit to už není možné. Intenzivní brzda a příkop jsem přeskočil do pole. Autem šlo vycouvat a pod prvním veřejným osvětlení jsme zjistili že mu nic není. (přiznat se doma ani náhodou) Druhá událost. Jela se rallye Sklo union Teplice a s kamarády jsme objížděli jednotlivé RZ. Lehce vlhká silnice a já na tachometru cca kolem 100 km/hod. Rovinka levá zatáčka a další rovinka. Ta rychlost byla o kousek větší než snesla přilnavost pneu OR6. Smyk v zatáčce se mi podařilo vyrovnat ale po dojezdu na místo se mi rozklepala kolena s vědomím co se nám mohlo stát. Třetí příhoda. Jedu v létě pozdě večer domů a zatáčím do ulice kde jsem bydlel. Za roh samo sebou není vidět. Co se nestalo. Prostředkem ulice kráčí žena s partnerem a tlačí kočárek. Ano byla to jiná doba aut nejezdilo tolik jako dnes. Přiznám se jel jsem rychle ale kdo by čekal pozdě večer uprostřed ulice lidi s kočárkem když jsou na obou stranách chodníky. Povedlo se mi zastavit a nic se nestalo. Od té doby si ve městě dávám hodně velký pozor. Jaký mám názor na to jak chce Medvěd pomoc synovi v začátcích řízení. Auto řešit nebudu. Je tedy pravda, že za doby kdy jsem nové prodával tak majetní rodiče vybírali modely se slabším motorem. Co mne ale zarazilo je ten kurz okruhového ježdění. Ano něco se tam naučí. Nebude si pak myslet, že na rychlou jízdu už má. Je přeci školený okruhu kde už jezdila spousta závodních aut i ukázkově F1. Nebude si ty nabyté zkušenosti chtít vyzkoušet i na běžné silnici? Sám mám drobné zkušenosti na okruhu v Mostě, Sosnové a také v Hradci Králové. Tam jsem dostal prostřednictvím Peugeot ČR příležitost jezdit s P 208 GTI při jeho uvedení. Tento prcek proti Mondeu má větší poměr výkonu k váze. Byl to na uzavřeném okruhu celkem mazec. Hlavně když se projížděla lehkým smykem všech kol zatáčka která končila betonovými svodidly. Jak jsem učil jezdit syna já. Bylo to trochu složitější vzhledem k tomu, že je zdravotně postižený a auto ovládá jen rukama. Po jeho absolvování autoškoly v Přelouči byl držitel řidičského průkazu ale moc dobře jezdit neuměl. Věděl jsem, že bude muset jezdit denně 30 km autem do školy pak zpět. Dohodli jsme se, že každý den když se vrátím z práce tak budeme spolu jezdit. Denně cca hodinu a půl pak už toho měl dost. Občas si dotazem ověřoval přednosti v jízdě atd. Takto jsme jezdili cca tři týdny nejdříve mimo město a později i ve městě. Další postup jsem zvolil tak, že jsme jezdili tu cestu do školy která na něj čekala každý den. Po několika jízdách spolu jsem pak já jel druhým autem za ním a pozoroval jak se mu daří. Doma jsme to poté prodebatovali. Už si nepamatuji kolikrát jsme pak tu cestu do školy a zpět absolvovali dvěma auty. Něco to stálo ale vím, že to bylo ku prospěchu věci. Ještě na něco jsem si vzpomněl a dle mého názoru je to dobrá pomůcka. V autoškole syna naučili říkat si nahlas co má a bude dělat. Například: dám levý blikač a zařadím se ke středu pruhu protože budu odbočovat Taky dávám přednost protijedoucím. Nějak jsem se rozepsal ale snad to nikomu nebude vadit. (nebo ať to nečte) Zdravím JVT Pepito, Péťa, OK406 a 2 další ohodnotil 5 Citovat
Medvěd Odesláno 12. březen 2025 Autor Odesláno 12. březen 2025 (upraveno) JVT - děkuju Asi jsme se nepochopili stran toho voucheru do Mostu. Nejedná se o ježdění na okruhu, ale o kurz defenzivní jízdy (tzv. Školu smyku), kterou jsem už několikrát absolvoval sám a jsem přesvědčený, že by jí cca 1x za 5 let měl absolvovat každý řidič. Do letošního roku bylo krátké období, kdy jí mohli absolvovat mlaďoši do 24 let grátis. Letos už se musí platit - voucher stál 3500,- Kč a vůbec bych se nezlobil, kdyby se výhledově stala "škola smyku" povinnou součástí výcviku v autoškole. P. Červenka taky není o okruhu, ale je to kouč, který se účastníku kurzu věnuje individuálně. Jezdí se na běžných silnicích v Krušných horách a Honza řidiče pozoruje a vysvětluje mu ze své praxe na co si dát pozor a kde řidič dělá chyby. Já mám najeto opravdu velkou spoustu km, ale - ač s Pavlem budeme jezdit na různé výlety - necítím se že bych měl nějaké učitelské zázemí. Mimoto se Pavel daleko spíš nechá poučit od cizího než od táty, s kterým přece může polemizovat. Vzpomeňme si třeba na učení potěru lyžovat - pro spoustu rodičů je daleko lepší dát dítě do školičky, kde musí poslouchat, než se na svahu vzájemně trápit Upraveno 12. březen 2025 uživatelem Medvěd Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 12. březen 2025 Odesláno 12. březen 2025 (upraveno) Jestli to má kluk v hlavě srovnaný, bude to OK. Kdyby neměl, je jedno, jestli pošle do stromu tohle nebo filetu... Respektive není, v mondeu má větší šanci to přežít bez úhony. 170kW je dost ale pokud bude jezdit s rozumem, tak to ničemu nevadí. Navíc je to předokolka, takže když nenalítne do zatáčky jak hovado, prd se stane. Jezdil jsem od svých 20 let ve všem možným, slabým i silným (řidičák mám 8 let, nejsilnější bylo asi bmw s 250kw) a je to prostě o respektu a co nám do palice natloukl táta. Na škole smyku aspoň zjistí limity sebe a auta, lepší to poslat mimo tam, než na státovce Upraveno 12. březen 2025 uživatelem VojtouNerCZ radim.1008, Vena garážmistr a Medvěd ohodnotil 3 Citovat
Medvěd Odesláno 12. březen 2025 Autor Odesláno 12. březen 2025 (upraveno) VojtouNer - děkuju Trošku odbočím Dá se nějak legálně docílit toho, že bychom si ponechali původní TP? Přijde mi tak nějak lepší mít po ruce rozměry kol a platnost STK na papíře než doufat, že elektronický systém nebude v kolapsu zrovna když to budu potřebovat zjistit Upraveno 12. březen 2025 uživatelem Medvěd Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.