Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Automobily rapidně zdrazily,  včetně ojetin, tento trend stárnutí je pochopitelný. 

Ostatně když se v roce 2009 u nás kupovala 9 letá 306, stala 70 000 Kč, nyní mám 308 v hodnotě 200 000 Kč. Troufám si říct, že platy nezaznamenaly trojnásobný růst. 

Odesláno (upraveno)

Ne

Spousta lidí nový auto plný zbytečných (ale často povinných) asistentů na každej prd prostě nechce.

Radši budu jezdit ve 20ti letým autě, u kterýho vím, že v klidu a pohodě najede víc než 500 tkm a pokud něco odejde, tak je to povětšinou řešitelný bez potřeby hypotéky než si koupit auto, kde mi nevyhovuje ani kastle (MPV dnes - krom STARIE - nekoupím), ani většinou malý přeturbený motor s milionem ekofičur, které když odejdou, tak většinou auto odstaví na několik týdnů a jejichž oprava je často ve vztahu k ceně auta naprosto mimo mísu.

P. S.

Ve Světě motorů z tohoto týdne je dobrý článek o problémech tříhrnku 1,0 od Fordu (taky je okrajově zmíněno, že podobné problémy mají i malé motory od PSA i koncernu) a o tom, jak náročná je kdysi relativně běžná operace jakou je výměna rozvodů.

Dopobručuju přečíst 

Upraveno uživatelem Medvěd
Odesláno

16 let je ještě krásný. Když sečtu ty svoje: Evoque 6 let, 307CC 19 let, Octávka 62 let = celkem 87 let/3 = 29 let/auto. Ale jakou vypovídající hodnotu má taková informace?

Odesláno

v televizi vysílali signály, že od letoška už bude lépe, prý se budou zvedat mzdy a ceny obecně půjdou dolů, takže se budeme mít jako v ráji, ale musíme ještě počkat..., mě sice život naučil těmhle žvástům nevěřit, protože tohle říkali mojí generaci komouši a tihle novodobí komouši říkají to samé, ale protože naděje umírá poslední, tak i já hledím s nadějí ke světlým zítřkům  👍🤠

edit: joo, na ta auta jsem zapomněl--bude to stát za picu :myslim

Odesláno (upraveno)

Kombinace nasledujicih faktoru:

• vetsina lidi penize na nove auto do kupy neda, bo ani ten uvadeny prumerny plat v CR v podstate spousta lidi  z meho okoli a rodiny nema ani omylem - metodika vypoctu je zde: https://www.czso.cz/csu/czso/1-pmz_m 
  • soucasna auta jsou pro prumerneho vidlaka smes nepouzitelnych nebo v provozu (pro nej) financne neudrzitelnych technologii.
  • ceny novych aut od covidu vylezly o cca 1/3 nahoru a u nekterych specifickych ojetin i o vic.
  • dost lidi utratilo uspory za energie a dalsi veci, behem covidu a energetickych krizi.
  • porad je nezanedbatelna sance, ze se nam prusery na Ukrajine, v Izraeli nebo v Africe nejen neuklidni, ale budou eskalovat, takze i ja neutracim, abych mohl aspon decka s balikem prachu poslat letadlem kamosum za kanalem, v Ameru nebo na Zelandu.

Upraveno uživatelem BubakGS
Odesláno

Za sebe můžu říct, že zkrátka žádné novější auto nemůže nahradit to moje (Hydractive skončil).

Určitě nejsem tedy jediný, spousta mně podobných lidí bude mít trochu jiné důvody, ale daly by se shrnout asi v to, že starší auto je pro uživatele lepší než novější nebo novější nepřináší tak velký nárůst užitku.

Jak tu zaznělo, tak u ojetin je to určitě přílišné zvýšení cen, které nechápu.

Existuje jistě řada dalších důvodů. Napadá mě možná, že se lidé bojí složitosti a následných drahých oprav moderních aut. Pak často kritizují nové motory (složitost, tříválce apod.), které vidí jako horší oproti předchozím.

Odesláno
Před hodinou, MilanF1 napsal:

Automobily rapidně zdrazily,  včetně ojetin, tento trend stárnutí je pochopitelný. 

Ostatně když se v roce 2009 u nás kupovala 9 letá 306, stala 70 000 Kč, nyní mám 308 v hodnotě 200 000 Kč. Troufám si říct, že platy nezaznamenaly trojnásobný růst. 

Zdražily vůči cenám před kovidem, ale vzpomeň si, co stála auta koncem devadesátek a srovnej to s tehdejšími příjmy - a zjistíš, že dnes ty ceny zas tak strašný nejsou.

Nový auta si lidi nekupovali ani tehdy a není žádná hrůza, že se "lidem" neprodávají ani teď. Auto nejvíc ztrácí na ceně během prvních dvou let od koupě, pak se to cca k pěti letům nějak srovná.

Nový auta si většinou kupujou firmy nebo IČaři, kteří si kupní cenu odečtou z daní. Pro běžného smrtelníka jsou to vyhozený prachy a já třeba, než bych koupil novou Fóbii nebo Dachnu (auta, na který bych nějak dosáhl) koupím za stejný prachy jetý auto podstatně vyšší kategorie.

Odesláno

Zodpovědně a pilně také přispívám k té statistice, mladší auto je 16-leté, starší má čerstvých 24 :roker

807 s pro mě přijatelnými motory skončila v r.2010, takže o moc novější si v dohledné době nekoupím. Přijatelný nástupce (rozměrově - především na výšku) neexistuje, aniž by to byla dodávka (byť převlečená). Takže dokud to půjde, budu i dále zvyšovat věkový průměr. Až to nepůjde, holt pak asi koupím kompromisního Joggera...

Odesláno

podle mě jedním z nikde nezmiňovaných důvodů je i to že v době covidu se prakticky zastavil trh s novými vozy který si ve větší míře jak zmínil medvěd kupují firmy na různé druhy financování a po doběhu financování je pouští do světa a dnes se dostáváme do to období kdy na trhu mohlo být relativně dostatek mladých ojetin kterých by se zbavovali první majitelé kteří je chtěli pořizovat v době covidu. Jenže v té době většina pořízení odložila a teď ty nejmladší ojetiny chybí. A to je taky důvod k tomu že i starší a staré ojetiny  drží svoji cenu neúměrně vysoko.   Kdo se trochu v autech vyzná ví že trh jede v periodách a z té blbé doby je tam zkrátka v té periodě díra. Protože to má souvislost kdo chtěl funglovku tak ji nedostal tak nechal jezdit to co měl v tě době byla spousta zájemců kteří chtěli ty nejmladší ojetiny ale ty nebyly takže si taky nechali ty svoje auta takže skokově jsme se ve věku aut propadlo o 3-4 roky. 

Odesláno
před 3 hodinami, davidse napsal:

šel bych do nového auta ale musel bych mít plat tak okolo 50 000 čistého

pořád nebudeš ani na polovině toho, co bere západoevropan 😯, je to celé nějaké zadupané, prostě jsme občané druhé kategorie, vlastně možná už třetí..., ale je to lepší než bylo, o tom žádná :roker, aspon nás tu nedrží v kleci , jako ti rudí zm*di

Odesláno

Ale to počítáš pro auto tak za zhruba 600000 bez akontace,jen blázen by si to půjčil na auto když má jen výplatu nebo mzdu,pokud nemá jistý příjem měsíc co měsíc za výsluhy nás všech co na ně děláme. 

Odesláno
před 16 minutami, davidse napsal:

když jsem počítal kolik by splácel měsíčně + pojištění tak mi to vycházelo na částku cca 13 000 kč po dobu 5-6 let podle toho kolik bych si půjčil

Což je hodně velký nerozum něco takového udělat kvůli pixle. Ale každého věc, do jakého dobrodružství se pustí...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...