Weri 605 Odesláno 18. listopad 2023 Odesláno 18. listopad 2023 Vozejk už se neučí dlooouho.. z "osnov" ho vyndali.. na jednu stranu dobře - dementi sotva zvládaj auto natož soupravu a řekněme, že těch 88% s ním fakt hned po aš nepojede.. A těch 12% sou stejně ti šikovnější.. Já se taky vozejk "naučila" až doma, ale zcela upřímně - krom rychlosti a případně najetí do zatáček a více plynu při rozjezdech v tom žádnej větší rozdíl nevidím.. Nevýstřední s mozkem to prostě přirozeně zvládnou.. OK406, Hafity, Pepito a 1 další ohodnotil 4 Citovat
Medvěd Odesláno 18. listopad 2023 Odesláno 18. listopad 2023 (upraveno) S károu jsem za celých 33 let, co mám ŘP, musel jet cca 3x. Jednou jsem za T4 táhnul prázdnou káru na přepravu lodí z Mladé Boleslavi do Ostravy, abych mohl tátovi odvézt kopyto na pětikanoe a několik lodí z likvidovaného Ostravského oddílu a překvapilo mě, když mi náctiletí pubescenti v Ostravě u zastávek tramvají přeskakovali přes oj, když jsem čekal na semaforu na zelenou. Zacouvat pak s károu, co byla dlouhá jako to auto byla tak dobrá disciplina, že jsem jí raději odpojil a dotlačil růčo. Pak jsem ještě musel s vozejkem jezdit při převážení čehosi u Hely na vsi - ale to jsem taky jezdil jenom vpřed, couvat s károu do branky na zahradu jsem si opravdu raději odpustil. Kdysi s náma na závody jezdili řidiči autobusu ČSAD a běžně za busem tahali náš cca tunový vlek na lodě. Jen někteří z nich byli schopni s tím vlekem i couvat, většina nás nutila k častému odpojování a tlačení růčo. Ti, co parkovat s károu uměli, získali praxi buď na vojně nebo jezdili s Tatrou v lomu na Zbraslavi a tam prosté couvat museli umět, páč jezdili pod rýpadlo i několikrát denně a kdyby to neuměli napoprvé, ostatní řidiči by je od volantu vyhnali. Ilustrační fotka Upraveno 18. listopad 2023 uživatelem Medvěd Pepito ohodnotil 1 Citovat
Hafity Odesláno 18. listopad 2023 Odesláno 18. listopad 2023 B-éčko jsem absolvoval v roce 1981.... Bez vozejku.... Ale přezouval jsem montpákama pneumatiku.... Což mně utvrdilo v tom, že si to raději zaplatím.... Péťa, Pepito, OK406 a 2 další ohodnotil 5 Citovat
ozzy56 Odesláno 18. listopad 2023 Odesláno 18. listopad 2023 pneu z osobního auta není takový problém, zvedákem srazíš z patky a zbytek je už cvik, pak trochu mazlavého mýdla a je zpátky na disku co by dup , dělávali jsme i defekty (nebo otočení pneu na disku) při poruše stahováku na T 148 a to si prdneš i do trenek..., 10 kol ve dvou lidech za šichtu, dneska se mi nechce tomu věřit OK406 ohodnotil 1 Citovat
Veverka Odesláno 18. listopad 2023 Odesláno 18. listopad 2023 Já dělal B v r. 1996 a jednu jízdu s vozejkem nám dali. Včetně couvání na dost velkém a dost prázdném parkovišti. Využil jsem až o 25 let později Citovat
Vena garážmistr Odesláno 18. listopad 2023 Odesláno 18. listopad 2023 @ozzy56 udělej si vejlet do Práglu a já Tě nechám přezout takovou 255/40R19 a jestli ji dáš ručně tak Ti budu říkat Pane Gumaři. Jasně že nějaká 165/75R13 se dá udělat i ručně ale tvl. proč bych se s tím dřel když se to dá sfouknout na mašině. Jinak v AŠ jsem s vozejkem nejezdil páč jsem dělal tzv. trojku kdy jsem v jednom kurzu dělal " B " C " T " takže jízdy s osobákem asi tak 2 hodiny čistýho času pak s traktorem nejdřív solo asi hodinu pak dvoukolák asi třikrát a nakonec přívěs s točnou asi hodinu dopředu a 4 hodiny couvání a pak PV3S a to bylo asi 20 hodin. " E " jsem si " vyjezdil " na vojně a " D " jsem odjel všeho všudy tak 5 hodin. Jinak couvání s károu za osobákem než bych vylez a rozpřahnul to tak si radši zamotám ruce do vánočky naposled jsem couval ze sběrnýho dvora až k silnici no takovejch 800 metrů . S návěsem bych se dneska asi trochu mordoval ale přívěs s točnou to jsem s náklaďákem nikdy neuměl s traktorem jakž takž ale kolikrát jsem si devítitunu raději přepřahnul na špic když jsem ji strkal do stodoly nebo na mlat to ani nepočítám. Na druhou stranu na co by se učili v AŠ tahat vlek když většina dnešních aut není vhodná k tahání vleku nebo si snad myslíte že auto který váži samo skoro 2 tuny a může táhnout 1,6tuny bržděného vleku je nějaký super tahač ani náhodou. O nebržděných váhách ani nemluvím protože to je ještě horší. Citovat
RichVa Odesláno 18. listopad 2023 Odesláno 18. listopad 2023 V autoškole nás couvat s károu neučili, snad tam ani žádná Škoda 105S neměla kouli (mno jo starej nejsem, ale hodně pamatuju, autoškola B v roce 1982). Couvat mě s tím naučil život - doma na vsi se za moskvičem furt něco vozilo a vypřáhnout káru bylo vždy pod úroveň - to by se chlapi od traktorů umlátili smíchy. No a postupně jak šel život tak moje auta dostávaly tažné i když už frekvence nebyla taková. Prostě my co máme chalupu mnoho let a k tomu se postupně rekonstruují byty se bez umění jízdy s vozejkem a couvání s ním neobejdeme. Weri 605, ozzy56 a Pepito ohodnotil 3 Citovat
Weri 605 Odesláno 19. listopad 2023 Odesláno 19. listopad 2023 Asi tak.. furt žiju na staveništi.. a kráva se mi do kufru taky nevejde.. s couvánim nemám problém ani domu do vrat, ale taky se mi to občas "zlomí" zejména, když je vozejk prázdnej a nerovnej terén.. Ani nepočítám kolikrát ročně s ním jedu.. to byla eště Š120, hned po "papírech" a už sem to valila pro štěrk... a nikdo se mě neptal.. Dneska sou dementi zhejčkaný.. a při couvání sme rádi, že pochopí jak točit volantem.. ALE - zase na druhou stranu - dycky je nechám to první kolmý parkování (doprava) ať zkusí sami (ukážou mi tím co sami zvládnou a jak moc z nich mám dělat větší blbečky) a tak ⅔ by peckově hned od začátku couvali jak s naloženým vozejkem.. volant pěkně doleva a plnej plyn.. ozzy56, Pepito a pavelu96 ohodnotil 3 Citovat
Charlie 607 Odesláno 19. listopad 2023 Odesláno 19. listopad 2023 No na Bčko nám vlek taky nedali, pak jsem chtěl BE a to mi nakonec (zaplať pánbůh) přemluvil v AŠ na CE, takže jsem si udělal C a pak CE. Tam už se jezdilo s vlekem za náklaďákem a to byla pohoda i couvání. Já s vlekem zacouvám skoro kamkoliv, ale musím ho vidět. Jak je užší než auto a ještě krátkej, tak je to na prd. No a svlekem se trochu najezdím, od nebržděnýho s korbou přes 6m lodní na člun po bržděnej 9m vlek pod velkou loď. Ten už je o dost širší než auto, tam už je potřeba trochu přemýšlet a sledovat ho. RichVa ohodnotil 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 19. listopad 2023 Odesláno 19. listopad 2023 papíry jsem dělal za generála Svobody (cosi už pamatuju) a vlek měl jen ten, co si ho sám vyrobil, na předvojenském jsme couvali s Vejdou na škvárovém hřišti--hrůza, bo jsme neměli sílu zatočit volantem (V3S samo bez serva) , na vojně to bylo super, bo ruský vlek co sem tahal, měl možnost začepovat přední nápravu, takže se dalo bezva zacouvat všude , no a v práci jsme jezdili sami, bez závozníka, takže se každý radši naučil couvat, než by tu ludru za sebou furt odpojoval a připojoval sám Pepito a pavelu96 ohodnotil 2 Citovat
Hafity Odesláno 19. listopad 2023 Odesláno 19. listopad 2023 před 2 hodinami, Charlie 607 napsal: Já s vlekem zacouvám skoro kamkoliv, ale musím ho vidět. Jak je užší než auto a ještě krátkej, tak je to na prd. Pod to bych se podepsal.... A ještě jsem si všimnul (mám vozejky dva), že čím větší je vzdálenost od koule k nápravě vozejku, tím je "soustava" méně "nervózní".... VojtouNerCZ a PaKr ohodnotil 2 Citovat
pavelu96 Odesláno 19. listopad 2023 Odesláno 19. listopad 2023 No a aby to bylo vyvážené, tak se přiznám a prohlašuji, že jsem nikdy s vozejkem nejel ani dopředu (natož couvat ). Ani v autoškole, ani žádné z aut nemělo tažné zařízení. Ale bude to podpořeno tím, že švára je rozený kamioňák a s vozejkem umí neuvěřitelný kousky a tak veškeré transporty (stěhování, rekonstrukce atd.) byly většinou na něm Péťa, Medvěd a Weri 605 ohodnotil 3 Citovat
PaKr Odesláno 19. listopad 2023 Odesláno 19. listopad 2023 Jj, s agadosem se mi couvá líp než s malým Sportjachtem - ten se ještě navíc dokáže lépe schovat, takže častěji ho spíš nevidím Odpojit nebo couvat s ? Snažím se zhodnotit co bude aktuálně rychlejší/pohodlnější, ale s naloženým se snažím manévrovat, co to jde. Ale třeba u baráku couvu do vjezdu občas nadvakrát i se sólo autem, takže s vozíkem je to ještě výživnější Ale AŠ jsem měl taky bez vozíku, první zkušenosti byly až s vlastní Š105 a půjčeným vozíkem. Citovat
Péťa Odesláno 19. listopad 2023 Odesláno 19. listopad 2023 Nechtěl jsem tady rozpoutat poměřování pindíků, jak kdo couvá s vozíkem Spíš jsem se jen chtěl zeptat, jak to je s autoškolou Beru na vědomí, že se tam s vozíkem nejezdí a nic proti tomu nemám RichVa, Rikic339, pavelu96 a 1 další ohodnotil 4 Citovat
Hafity Odesláno 19. listopad 2023 Odesláno 19. listopad 2023 před 7 hodinami, PaKr napsal: takže častěji ho spíš nevidím Nemám Sportjacht, ale "šachťák" podobných rozměrů.... Když to jde, tak do jednoho rohu píchnu lopatu a do druhého koště a hned je líp vidět kam si to usmyslelo jet.... RichVa, PaKr a Péťa ohodnotil 3 Citovat
PaKr Odesláno 20. listopad 2023 Odesláno 20. listopad 2023 (upraveno) @Hafity, to jsem taky už párkrát realizoval ani už nevím na kterém vozíčku, ale na tomhle to asi nebylo, protože má plechové víko, které se mi nechce věčně sundávat a vracet, ale má to výhodu, že nějaké drobnosti ani nemusím vázat - zavřu víko a jedu. Kamarád měl na předním čele přidělanou rezervu a taky říkal, že je to jediný, co z celého vozíku vidí, tak couval podle toho Edit: abychom se vrátili k tématu. Kdo má přednost? Parkoviště u OC za závorou. Vjezd je v podstatě "T", doprava je více míst ( a podzemní stání), doleva je asi 7 míst a jenom rovný příjezd ( žádná otáčecí plocha ). Vyjíždím popředu z místa přímo proti výjezdu. Druhý couval z toho příjezdu pro těch pár míst ( nebyl ani zaparkovaný, prostě stál na konci toho příjezdu a pak začal couvat) doufám, že je to aspoň trochu srozumitelně, případně hodím nějaký nákres ( na fotomapě to není) Upraveno 20. listopad 2023 uživatelem PaKr Citovat
Weri 605 Odesláno 20. listopad 2023 Odesláno 20. listopad 2023 Pokud ste oba na stejný komunikaci, tj účelová/příjezdová parkoviště, tak ten kdo couvá, se musí přesvědčit, že je manévr bezpečný.. lajcky kdo couvá nemá přednost.., ale... V tomhle případě bych asi rači počkala, až blb zacouvá, než mít přednost a nechat si odřít káru.. ozzy56 ohodnotil 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 20. listopad 2023 Odesláno 20. listopad 2023 jojo, já říkám umírat na přechodě pro chodce s vědomím, že jsem měl přednost je hrdinské Weri 605 ohodnotil 1 Citovat
dýzl Odesláno 20. listopad 2023 Odesláno 20. listopad 2023 (upraveno) A co říkají znalci na pežotech na takovouto situaci viz odkaz na otázku na poradte.cz značka je umístěna úplně nesmyslně (dle mého) na konce slepé ulice ,ale platí od jejího začátku!!Tedy dle ouřady!! Zde odkaz : https://www.poradte.cz/auto-moto/43877-platnost-dopravni-zncky-umistene-na-konci-slepe-ulice.html?datum Upraveno 20. listopad 2023 uživatelem dýzl Weri 605 ohodnotil 1 Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 20. listopad 2023 Autor Odesláno 20. listopad 2023 Měla by být na začátku ulice, takhle to platí až za značkou. Ouřada kecá nesmysly, hádal bych se do krve. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.