Pepito Odesláno 25. prosinec 2025 Odesláno 25. prosinec 2025 (upraveno) První auto s kterým jsem měl možnost jezdit byl Moskvič typ 412. Fotka stažená z internetu, ale takhle nějak vypadal. S kamarády jsme se na něj složili, benzín kupovali od ruských vojáků u Bruntálu (2,50 Kčs/litr) a vždycky jsme se s klukama na ten benzín skládali a jezdili na zábavy. To byla krásná doba. (1984) Upraveno 25. prosinec 2025 uživatelem Pepito Doplňující info RichVa ohodnotil 1 Citovat
Davidak79 Odesláno 26. prosinec 2025 Odesláno 26. prosinec 2025 a to je právě jeden z důvodů proč budu volit EV , děti jsou z domu , tedy syn je ještě doma ale má svoje auto. Letos byl s náma na dovče nejspíš naposled , sice táhl sebou svou buchtu tak nám náš plán první dovča ve dvou, nevyšel Žena je po čtyřech operacích páteře ( pátá jí nemine , jenže se jí bojí , protože se jí při čtvrté zastavilo srdce ) a poslední cesta k moři nás utvrdila, že to bylo autem naposled. Tak jsem usoudil , že dojezd 1000+ km už nebude asi potřeba. Velikost auta? to je ještě v širokém hledáčku. Péťa ohodnotil 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 26. prosinec 2025 Odesláno 26. prosinec 2025 (upraveno) že by nebyla za komunistů nafta je blbost, ano, byly pumpy jen s pistolema pro nákl. auta, ale kdo měl diesel , moc dobře věděl, kde mají pistol i na osobáky..., pravda ovšem taky je, že těch, co mu koupila Mercedes rodina z Rajchu moc v ČSSR nebylo, ale tady za Odrou na Prajzské jich bylo hodně, bo měli rodiny původem z NSR..., jinak pár známých s dieselama jsem měl a nikdo netankoval na ofiko pumpě , nafta se tu prodávala za 1.-Kčs neofiko a bylo jí mraky, nakonec jsem si i já hned po převratě koupil diesel Upraveno 26. prosinec 2025 uživatelem ozzy56 Pepito ohodnotil 1 Citovat
oddie Odesláno 26. prosinec 2025 Odesláno 26. prosinec 2025 (upraveno) Můj první diesel byla 205D koupená v r. 1998 a skončila u mě víceméně náhodou, skoro až omylem, jako polovrak, nevybral jsem si ji. Byla to tehdy hodně šťastná náhoda, jinak bych se k Peugeotům možná ani nedostal. Upraveno 26. prosinec 2025 uživatelem oddie Pepito ohodnotil 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 26. prosinec 2025 Odesláno 26. prosinec 2025 (upraveno) já po převratě prodal zánovní Š 120 a koupil po haluzi vzhledově hezkou P 205 1.8D, Pežota proto, protože kluk na dílně koupil R5 1.6D a furt se v tom musel hrabat, tu 205 jsem dal do kupy ani ne po karoseřině a motoru, ale spodek byl na sraj.du--brzdy, čepy, řízení,tlumiče, výfuk atd. (taky vývěva byla při koupi na sedadle spolujezdce, s tou si vyhrál náš soustružník ), měli jsme tu tehdy super vrakoviště Peugeot , tak s ND nebyl problém, pak jsem ji hned prodal se ziskem a koupil druhou o hodně lepší a mladší, zase šla celkem rychle pryč a pak zase 205, ale už 1.9D 1994, ta už byla skoro nová , pak byla 406 HDi a tu mi po pár letech zrušil 19letý klučina , to se už pomalu začala měnit situace s naftou a taky jsem se zahojil na pojištovně, tak jsem vzal v super akci novou 207 1.4 benz., dnes bych do nafty už nešel, (leda by byla zadarmo jako kdysi), dnešní malé benzínové motory mají výkon a krouťák a spotřebu jako diesel a jsou méně poruchové Upraveno 29. prosinec 2025 uživatelem ozzy56 Citovat
Hafity Odesláno 26. prosinec 2025 Odesláno 26. prosinec 2025 před 20 hodinami, oddie napsal: Ale klidně bych určité nepohodlí nutné obsluhy tomu elektru obětoval A můžeš naznačit důvod? Nemyslím to nijak špatně, jen mně zajímá, co převažuje nad pohodlím.... Citovat
oddie Odesláno 26. prosinec 2025 Odesláno 26. prosinec 2025 Hele, já tomu fandím, jízdně je to skvělé a nesmrdí to ve městě, to je asi to, co mě na tom současném se.e nejvíc. Dave_k, Péťa, Radovanek a 2 další ohodnotil 5 Citovat
Milan+ Odesláno 27. prosinec 2025 Odesláno 27. prosinec 2025 V 25. 12. 2025 at 20:30, Péťa napsal: No jasně, "když to nejde silou, jde to ještě větší silou" Žádná větší síla není potřeba,jen ta pistole se musí držet, tak jako když někde nefunguje aretace,normálně tam vleze ale jen tlak průtoku ji umí vyrazit. Citovat
Radovanek Odesláno 27. prosinec 2025 Odesláno 27. prosinec 2025 Spalovací dinosauří autodebilky zcela rezignovaly na použitelná auta bez ohledu na pohon a dostat se k prakticky použitelnému MPV dnes prakticky nejde. Využívají se tedy různé osobní verze užitkových aut á la Partner/Berlingo (bere to od Stelantisu dnes i Opel, Fiat, Mercedes a Toyota), trochu tomu konkuruje svými kopiemi Ford a VW (Caddy). Bohužel ty elektrické nebo většinově elektrické je taky nedělají, jedno zda Tesla nebo čínské značky. Všichni chrlí náhradou SUV, kde poměr užitek versus zastavená plocha a objem vozu je pro posádku a náklad tragický. Plus je jen to vyšší nasedání a pohodlné sezení, ne ležení v autě. Koncept MPV Citroenu ELO proto překvapil a kdyby se prodával, hned jdu do něj. Ale oni by to ve Stelantisu zase zabili cenou a malostí baterky, že by byl nepoužitelný, jak to předvádějí už dlouho. A chybějícím předním kufrem, frunkem, kde prostě nechají díru nad motorem, umístěným na přední nápravě, do níž se u menších modelů vejde dítě, u větších skrčí dospělý člověk. Jinak je to hezky zkopírovaný, kdysi sériově vyráběný, elektromobil MIA. Cca 25 let uběhlo od zahájení výroby, jsou k vidění i u nás (několik jich, včetně jedné pojízdné, má náčelník Asociace pro elektromobilitu Jaromír Végr na své proslulé zahradě, plné spousty historických elektrických vozidel, v různém stupni rozkladu v Sedleci-Prčici), testovaly se v roce 2012. Měl jsem čest to řídit, škoda, že se to nedělalo ve velkém. Péťa a elton ohodnotil 2 Citovat
Péťa Odesláno 28. prosinec 2025 Odesláno 28. prosinec 2025 Vždycky, když mi okolí tvrdilo, že je potřeba zdanit ujeté kilometry elektromobilu stejně jako v Británii, jsem jim říkal, že to je ale také nespravedlivé a že by se měla zrušit daň na PHM a zpoplatnit ujeté kilometry všem automobilům. To se jim nezdálo. A Island už to (asi) zavádí. To je správná cesta, jak narovnat podmínky. Milan+ a elton ohodnotil 2 Citovat
rhinos Odesláno 28. prosinec 2025 Odesláno 28. prosinec 2025 Az na to ze tam nejde o narovnani podminek , ale o vylepseni rozpoctu statu. Proste maji vetsinu aut elektro a nevybiraji dost penez na danich. Citovat
Péťa Odesláno 28. prosinec 2025 Odesláno 28. prosinec 2025 Pochopitelně. Ten samý důvod mají ve Velké Británii pro zavedení daně z ujetého kilometru jen pro elektromobily. Ale dle mého názoru je spravedlivější zdanit ujeté km jak BEV, tak ICE. Proč mám platit vyšší spotřební daň za benzin, který kupuji do motorové pily, sekačky a křovinořezu? Silnice ty stroje nijak neopotřebovávají. BubakGS, Milan+, Radek Hurvajz a 1 další ohodnotil 4 Citovat
Medvěd Odesláno 28. prosinec 2025 Odesláno 28. prosinec 2025 Péťo - principielně povzdech chápu, ale fakt Tě těch 20 l ročně dokáže rozhodit? Péťa a miroska ohodnotil 2 Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 28. prosinec 2025 Odesláno 28. prosinec 2025 @Medvěd ja myslim že tady jde o princip, né o litry! Péťa a Dave_k ohodnotil 2 Citovat
sitler Odesláno 28. prosinec 2025 Odesláno 28. prosinec 2025 Letos pilama proteklo přes 60 litrů a motorkama , co nevidej silnici, nepočítaně:) Citovat
Milan+ Odesláno 28. prosinec 2025 Odesláno 28. prosinec 2025 (upraveno) @sitler Kolik jsi nadělal dřeva? Les u babičky máme,dělá se toho dost,ale 60 lt pilama ani náhodou. Upraveno 28. prosinec 2025 uživatelem Milan+ Citovat
Medvěd Odesláno 28. prosinec 2025 Odesláno 28. prosinec 2025 před 15 minutami, Radek Hurvajz napsal: @Medvěd ja myslim že tady jde o princip, né o litry! Však hned první slovo z mé myšlenky (oslovení vyjmi ) Tvou tezi přece potvrzuje Péťa ohodnotil 1 Citovat
rhinos Odesláno 29. prosinec 2025 Odesláno 29. prosinec 2025 počkat počkat. Já myslel ,že i pily jsou už jen elektro Medvěd ohodnotil 1 Citovat
sitler Odesláno 29. prosinec 2025 Odesláno 29. prosinec 2025 @Milan+ letos málo, asi 30 kubíků. Ale počítám i křovinořezy, sekačky na zahradu, Teru na sekání zahrady a svoz sena... Ono se to v rodině nascita. A dohromady je to prostě cca litr na dani. Neúčelně. A o těch motorkách ani nemluvím. Jde o princip. Citovat
morepower Odesláno 29. prosinec 2025 Odesláno 29. prosinec 2025 V 27. 12. 2025 at 11:19, Radovanek napsal: .... Koncept MPV Citroenu ELO proto překvapil a kdyby se prodával, hned jdu do něj. ... Tohle se ti fakt líbí, jo? no tvl jinak souhlas, pořádný MPV na trhu chybí ------------------------------------------------------- V 28. 12. 2025 at 16:44, Péťa napsal: ...a že by se měla zrušit daň na PHM a zpoplatnit ujeté kilometry všem automobilům.... To je správná cesta, jak narovnat podmínky. Podle mě je jediná cesta zrušit daně z PHM a žádný poplatky za km nezavádět. Prostě to nechat být, naopak zeštíhlit stát, radikálně. Pořád a furt někdo někam rve dotace a vybírá prachy. Jo, vim, je to realita a taky vim, že je špatně. Radovanek a dýzl ohodnotil 2 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.