Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno
před 16 minutami, ozzy56 napsal:

my jsme se museli ty pokyny policisty učit do bezvědomí

Já to ještě pamatuju, ale přiznám se, že bych taky trochu vejral, páč už je to hóóóódně dlouho, co jsem se v takové situaci ocitnul.... A ani jsem těch situací mnoho nezažil, takže se to jaksi ze "šedé můry kostkové" vytratilo.... :mad:

Odesláno

Praha, Táborská x Lounských nebo Táborská x Nuselská několikrát do roka tam probíhá výuka Policie, kdy je hrozen policajtů na chodníku a jeden se snaží řídit křižovatku. Většinou kolona od sjezdu z 5. května až na Nám. bratří Synků a ze 3/4 zdržují řidiči, co neví.

Odesláno

Před pár týdny jsem to zažil v Ústí. Kolegové studenti měli z dotyčného "Policisty" srandu a nechyběly ani kamery pro záznam na sociální sítě. Naštěstí to zvládnul bez zaváhání jak on, tak i já za volantem. Neříkám, že jsem všude a vždy 100%, ale některé věci by prostě řidič měl znát, i když ho vzbudí z mikrospánku na D1 :myslim (tím myslím hlavně takové jednoduché situace, jako je v článku) 

Odesláno

Policajt umí jen 4 úkony.... semafor

1. Červená - stůj (je ke mě čelem nebo zády)

2. Oranžová - pozor přijde změna (ruka nahoře)

3. Zelená - volno (je ke mě bokem) odbočuje se vždy před ním (neobjíždí se) a musí se dodržet i ostatní pravidla jako přednost protijedoucím a chodcům vpravo vlevo..

A pak je tam čtvrtý asi nejtěžší a to je trojstranná uzávěra... podle mě trošku mate ten název... je to totiž jako uzavření tří směrů, ale na klasický x tvrdě zarazí vlastně jen 2... z ostatních dvou může totiž alespoň někdo odjet takže zjednodušeně řečeno jen dvoustranná uzavěra... prostě nesmí jet nikdo tzv přes předpaženou bližší ruku, záda a čelo policajta....

nebo eště jiná pomůcka na tý to vysvětluju opravdu už jako mega dementům... 😂 policajt vlastně značí 2 ulice jako hlavní a 2 jako vedlejší... na vedlejších všichni stojí, na hlavní se jezdí vpravo a vlevo a ten kdo je k boku, tak smí i rovně a doprava....

zní to složitě ale není... 😅 pro jistotu eště obrázek.... 

image008.jpg

Odesláno

Sestřenice když dělaly autoškolu pár let zpátky, tak jezdily jen po vesnicích na Moravě, do města se ani nepodívaly.. Ani jednou nejely přes semafor, natož nějaká složitější křižovatka. A co jsem si všiml na chatě v okolí tak to je to samé, do města je instruktoři často vůbec neberou, jen jezdí po vesnicích sem a tam, maximálně mají po cestě přechod a občas přijedou na stopku.. A takový řidič pak přijede do města, ideálně ve špičce (nejlepší je to vždy před Vánoci) a je úplně v háji :) Najednou potká velké světelné křižovatky, tramvaje, přednosti zprava a podobně.. 

Odesláno

Třeba já mám ale opačný problém... když vyjedu z města na okresky, tak je velkej problém ty lidi donutit jet 90... většinou se šinou 60.., ale páč mám plyn i já, tak jim na to šlapu a furt jim říkám jedem jedem... 🤣🤣🤣 ale dvouhodina je málo... :( bohužel zkoušky v Praze sou náročný a nezbejvá víc času... zvednutí povinných jízd z 28 na 40, by hodně pomohlo..., ale toho se nedožiju... 😅

Odesláno

Asi jsem delal autoskolu na marsu nebo kde. Delal jsem ji v Hradci Kralove, takze rozumne velke mesto, semafory, krizovatky apod. Ale sskoro kazdou jizdu se jelo i ven a instruktor me peskoval za to, ze nejedu dost rychle. Proste mimo obec je 90, takze se tahnout 60 na rovnym useku je spatne. Nesouhlasis? Fajn, konec jizdy, prijd jindy. Povely policajta jsem musel znat uz v 16 na motorku. Pres to nejel vlak. Neznas? Nejdes ke zkousce. Zkouseno stylem ze se instruktor postavil a ukazoval a zadal info kam muzu/nemuzu jet.

Jediny, co z provozu realne chybelo, jsou tramvaje. Ale k tem to mame holt daleko a do jizd to fakt nejde vecpat se k nim prakticky dostat :D  :D  . Posledni dobou to jde cim dal vic do haje. Jen sekat ridicaky jak cvicky.

Odesláno (upraveno)

Weri - 40 hodin jízd + k tomu jedno odpoledne ve škole smyku (o tom se dle Ondry Horáznýho taky uvažuje) a ŘP na OA bude za 25 - 30 tKč. Neříkám, že je to špatně, ale už dneska jezdí spousta nepřizpůsobivých bez ŘP, tak aby se množství ještě nenásobilo. 

Upraveno uživatelem Medvěd
Odesláno

Na rychlost mám taky vzpomínky. Měl jsem skvělou instruktorku co se s náma vůbec nemazala, pro ránu nešla daleko :D A zrovna za rychlost nás peskovala dost, na začátku jsem se bál jezdit na limitu a často jsem jel na 50 40 v místech kde to prostě bylo zbytečné.. Nejdřív to bylo varování, ale pak přiletěla facka a už jsem přidával :D Vtloukla nám prostě do hlavy (doslova :D) že když je 50, pojedem 50. Když 70 tak 70.. Samozřejmě když to bezpečnost dovolí, u nepřehledných přechodů a podobně preventivně zpomalit :) Ale jinak žádné omezování provozu! Vzala nás pak i na dálnici, jeli jsme na výlet do Kladna :) Vymetli jsme ty nejhorší křižovatky v Praze ze všech směrů.. A když byl sníh, vzala nás na Džbán kde jsme si zkoušeli jak se auto chová při brždění a ve smyku :) Joo.. Takové instruktory by to chtělo pro všechny :) 

Odesláno

Tak ono je to kolikrát o materiálu, který ten řidičák chce. Dokud se to bude brát tak, že řidičák může mít každý a každý na něj má právo, tak se to taky nezlepší. Těch případů, že někoho z autoškoly vyhodili pro neschopnost a jinde to měl za 14dní hotové, věřím nebude málo :( 

Odesláno

@Medvěd pokud to povede ke zlepšení úrovně absolventů, tak proč ne, ale když občas vidím, co někteří předvádí s učitelem na palubě, tak by snad ani 100 hodin k ničemu nevedlo...

@Rikic339 pokud někdo má řidičák na cestu do práce z vesnice A do vesnice C - cestou odbočí ve vesnici B, což vzhledem k porušeným (nebo nevyhovujícím) spojům hromadné dopravy, se nelze divit, tak mu taková AŠ může stačit, ale jinak je takový přístup špatný a je to jenom výdejna ŘP

já jsem dělal AŠ (i zkoušky) taky na malém městě (Šternberk), ale většinu jízd autem jsem jezdil po Olomouci, takže semafory, tramvaje, vícepruhové silnice, správné použití připojováku....  Na motorce sice jenom Šternberk a okolí, ale stačilo to. Aspoň jsem pak nebyl s mokrým řidičákem úplné jelito.

Odesláno

..ja jsem sice delal autoskolu jeste za sociku...  ..ale zato jsem celej rok  (meli jsem to ve 3taku jako navic vyucovani - jedno odploledne teorie a dalsi jizdy) jezdil rovnou i s karkou pro material - instruktor si stavel garaz........  :D  ..to byla s rozklizenou skodifkou 105 L autoskola jak remen    :D 

Odesláno

Uvařte si čajík nebo kafe. 

Protože moje zážitky z AŠ jsou nezapomenutelné. Kurz na malé moto výcvik jízdy probíhal na JAWĚ 250 panelce v té době totiž začali být povinné druhé řídítka a instruktor prohlásil že sice Simson by na to stačil ale že se tam dva s těma dvojema řídítkama nevlezem. Kurz jsem dělal přes prázdniny ke konci prázdnin kdy už jsem něco málo najezdil jsme jezdili po okreskách v lese a instruktor stál na stupačkách a vyhlížel kde rostou houby a když zahlídnul prašivku dostal jsem ránu do blembáku jasný signál k zastavení. Tehdy se zkouška z jízdy skládala je s instruktorem bez policajta takže závěrečná jízda spíše formalita ale největší ostuda za celý kurz v Úvalech objet blok od nádraží směrem k závorám a pak pravá a hned první opět pravá a opět pravá a po třetí zatáčce doprava sjezd ulicí z kopce k hlavní tam zastavit a předat stroj dalšímu. Když jsem odbočil (zahejbat budeš až budeš ženatej slova instruktora) tak proti mě do toho kopce couval autobus takže jsem zastavil a čekal co se bude dít jenže jsem jaksi nevylovil neutrál takže jsem mašinu držel jednou rukou na spojce druhou jsem držel přední brzdu a o pravou (řadicí ) nohu jsem byl opřenej a levou jsem křečovitě stál na páce zadní brzdy. Instruktor moc dobře věděl co se po chvíli stane takže se " načechral " a opřel do stupaček a zavelel " debile " vykvaltuj a bez kvaltu to posuň k obrubníku. Jo zapomněl jsem napsat že vedle toho chodníku ke kterému jsem to měl posunout byla cukrárna se zahrádkou kde seděla spousta holek.  No co se stalo samozřejmě že jsem tou hnátou o kterou jsem byl opřenej jsem začal lovit neutrál a zákonitě teda došlo k tomu že se mašina zakymácela instruktor " odstartoval ze stupaček " a já ležel přikrytej mašinou která zdechla v okamžiku kdy mě přikrejvala. Na zahrádce cukrárny se ozval hurónský smích a moje pověst svůdníka za řídítky byla nenávratně poškozena. Od instruktora jsem se dozvěděl že jednou to přijít muselo a že lepší se přikrejt mašinou takhle v uličce než se s ní napasovat někam pod náklaďák. A zkoušky jsem udělal napoprvé.

Pak kurz " Trojka" tedy sk. B, T, C. V té samé AŠ . První jízda osobákem někam do Českého Brodu pro něco do vyhlášeného obchodu se železářstvím. Pak několik jízd po okolí což nebyl problém. Pokračování jízdy s traktorem Zetor tuším 5211 nejdřív samotný traktor pak s károu nakonec s vlekem. Jízd s traktorem bylo asi 20 druhé pedály byli nalevo od volantu takže instruktorovy moc nešlo mě mlátit takže mě kopal do nohy pokaždé když jsem škrtnul zuby v převodovce nebo jsem jel podle něj špatně. Jízdy s náklaďákem osvědčený vůz v té době v AŠ  PV3S modrá sklopka první jízda po odježdění cvičáku opět z Úval do Českého Brodu tentokrát pro věci potřebné na zabíječku k příbuznému instruktora z Úval jsem se vymotal od nádraží nahoru na světelnou křižovatku a jak jsem se rozjel tak se natáhnul přes motor našteloval mi pravé přední kolo vnější hranou na vnitřní hranu krajní čáry na silnici a se slovy takhle pojedeš až do brodu a jak se uhneš do prostředka nebo do čáry dostaneš ránu takže než jsem dojel tam a zpátky  měl jsem pravou ruku modrou. Po odjetí dalších 4 hodin se tato jízda opakovala tedy jízda podél čáry a už jsem obstál po nějaké době jsem ale udělal chybu při otáčení se jsem vzal volant zevnitřku což každý kdo jezdil vejtřasku nebo 148 tak ví že to může být nebezpečné. Takže tam jsem dostal vylágoš který skončil slovy jedeme k tobě domů dojeli jsme domů předpisově jsem vejtru odstavil na kraj vozovky v ulici vyskočil jsem z kabiny a čekal že si přeleze za volant a pojede dál za dalším žákem. Jenže ouha ze dveří vyšla máti a za ní tatík a instruktor máti znal z pošty kde pracovala a najednou se ozvalo nazdar Evičko máš škopek a máti konsternovaná jen kejvla ,že jo tak to je dobře tak ho přines máti přinesla škopek a další povel na mě mladej sedni si na ty schody a popadni škopek jako volant a teď budeš zatáčet dokud neřeknu že to stačí a na máti Evičko uvař mi kafe dneska jsem měl jen čtyři tak máti šla uvařit kafe a instruktor si sednul s tatíkem na lavici kecali o holubech a domácím zvířectvu chlemtali u toho kafe a já jak debil točil škopkem na klíně občas se ozvalo že točím pomalu nebo že to bylo málo do rejdu.  Vím bezpečně že takovýhle metody by dneska neobstáli a že by dlouho učit těmato metodama nemohl ale za sebe můžu prohlásit že volant zevnitřku u velkého auta neumím vzít a všechno co do mě takhle natlouk si pamatuju a strašně rád na to vzpomínám a když instruktora potkám tak si máme o čem poklábosit a jen lituju toho že už tenkrát to byl pán v letech a dneska už neučí protože až půjde Pepíno do AŠ tak bych ho dal jen k němu. 

Guest Petr 3008
Odesláno

Venca garážmistr - jednička s hvězdičkou. Za slohové cvičení pochopitelně 🤣:potlesk.  Já si Veno normálně budu muset prodloužit pauzy abych stíhal číst. Ale dobrý

Odesláno

já chodil do autoškoly 3x 😯, poprvé pionýr, podruhé v učňáku ,,B'' a potřetí předvojenské  ,,C'' , pak hned na vojně KŘK--krátkodobý řidičský kurz na vojenská vodidla, po vojně cca 20x na školení řidičů, takže mám zážitků na knihu ... 😉

Guest Petr 3008
Odesláno

Já jsem si užíval autoškoly plnými doušky 😁, všechno jsem dělal zvléšť.  V 15 na fichtla, to je jasný, pak v 17 na motorku. Následoval osobák, později pak C a ještě později D, k D jsem jeětě dodělal vleky, to už bylo v době kdy to nešlo do řidičáku dopsat. Když jsem dodělával C, to jsem měl největší nervy. Náklaďák mi už stál před barákem 😆 a měl jsem domluvené i kšefty. Druhý den jsem potřeboval vyrazit. Naštěstí to dopadlo.

Odesláno

Taky přidám, kyž tady čtu o té rychlosti :D Řidičák jsem dělal až v 21 letech, do té doby jsem ho nepotřeboval, všude jsem se dostal na kole. Instruktor vedle furt bručel něco "V obci se jezdí 60" :D Už tenkrát mi nešla ta šedesátka, natož teď padesátka 😮

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...