Veverka Odesláno 2. leden Odesláno 2. leden (upraveno) Stalo se to dost nečekaně, zrovínka na výročí VŘSR dne 7.11.2025, co jsem si z jedné trochu divoké výpravy v doprovodu @Schreek a @ChouLu domů dovezl tohoto krasavce: ...jako náhradu za sice pomalu ale o to jistěji dosluhující Peugeot 307 SW 1.6 HDi 110 k FAP (Oxygo): ...který věrně a nadmíru spolehlivě (i fčipu) sloužil bezmála 18 let. Je mi po něm stále trochu smutno... Ale dál a snad stále dobře jezdí u nového majitele. Král je mrtev, ať žije král! Citroën C5 Aircross v hybridu nebyl úplně prvotní záměr. Spíš snaha o pohodlné vyšší auto (nejsme už nejmladší) s motorem, který by nebyl a priori rizikový (jako třeba 1.5 BlueHDi 130 k). Tedy diesel bych bral radši, ale protože jsem se na základě zkušeností @Schreek rozhodl právě pro C5 Aircross, pokud možno zánovní (tzn. nikoliv starší, ale ani úplně nový model 2025), nebylo mnoho na výběr. Diesel 2.0 se do tohoto modelu (po faceliftu) snad ani nedával, takže (vlastně zbytková) volba padla na benzínový 1.6 PureTech 180 Hybrid 225 ë-EAT8 (133 kW resp. 165 kW, kód modelu DGZ), který ve spřežení s elektromotorem dává celkem veselých 225 poníků. Takové stádečko cválá už slušně. A tak se postupně sžívám s realitou PHEV (k tomu více později a postupně). Auto samotné jsem kupoval od dealera, kde sloužilo 2 roky jako služební, a to s nájezdem 17.600 km, nicméně s prodlouženou 8mi letou zárukou a ve stavu v podstatě nového vozu. A i když se mi prodejce v Kotojedech (Kroměříž) hodně snažil hybrida rozmluvit (trochu svérázný ale milý pán) , po decentní seznamovací projížďce nebylo co řešit. Ostatně taková auta byla v tu chvíli v ČR k mání jen 2 (slovy: dvě) - tohle a jedno tmavěmodré v Praze (to ale o rok starší, s vyšším nájezdem a výrazně dražší). Takže i když jsem původně chtěl ideálně bílou barvu (ta mi v Praze unikla snad jen o den, maximálně dva), vzal jsem tohohle mazlíka, když už jsme kvůli tomu ve třech o jedněch narozenínách spáchali takovou akci napříč republikou Ale i ta šedá ARTENSE (kód KCA) mu myslím sluší. O některých modrých, jakože "designových" detailech můžeme polemizovat, ale to je tak asi všechno, co s tím šlo a jde reálně dělat. Výbava SHINE (nově označovaná Plus, resp. MAX), což je myslím druhá nejvyšší, ne-li úplně ta nejvyšší... Znalci mě možná doplní, ale já jsem ještě přesněji nedohledal, v čem přesně se ty dva nejvyšší stupně výbavy u tohohle modelu lišily. Stejně nebylo na vybranou. Auto bylo hotové tak, jak bylo... ...což ale nijak nevadilo, protože můj výchozí požadavek na panoramu (jak jsem byl zvyklý z P307SW), a tohohle kousku dokonce se šíbrem, byl splněn. I ve zbytku výbava vyhovuje našim potřebám víc než dost. Částečně autonomní řízení je už jen hračka navíc a ve spojení s 8mi stupňovým automatem třešnička na dortu. Býval jsem sice zarytý anti-automatista, ale hodně snadno jsem podlehl. V pražském provozu s adaptivním tempomatem o to větší požitek! OK, jednu vadu na kráse jsem už našel - nemá to otevírání kufru z místa řidiče (ale to třeba ještě nějak dořešíme). A pak tradiční bolístka většiny aut - je málo osvětlený kufr a taky prostor pod otevřeným víkem 5. dveří. Ale to půjde, to se nějak vymyslí Vůz je z výroby posazený na 18" kola, na která byly obuty letní (na zimu logicky!) pneu Michelin e-Primacy. Takže jsem hned po prvním přejezdu D1 v listopadu hledal poníkům nové podkovičky. Vzhledem k mému nižšímu nájezdu (10-12.000 km/rok) a výletu do hor max. 3x za sezónu (i pod koly P307SW jsem měl sníh méně často než před očima fata morganu) jsem se rozhodl vyzkoušet celoroční pneu Bridgestone Turanza All Season 6 v předepsaném rozměru 225/55 R18 102V. Taxem zvědav, jaxe osvědčí. Přinejmenším odpadne 2x ročně přezouvání, ušetřím si druhou sadu liťáků (plechy si na tom neumím představit) a jejich skladování... Dílčí "negativum", které je občas hodně na očích, je pohyb obou stěračů synchronně zprava doleva. Peugeot 307 SW měl stěrače protiběžné, resp. stíraly od středu do obou stran . Klasické stírání synchronně doleva ponechává spolujezdci významnou část předního okna nestřenou Ale to asi můžu strpět, když já sedávám prakticky vždy jen za volantem Zatím jsem dokoupil jen pár doplňků - dobíjecí kabel Typ2/Typ2 (7,2 kW, 32 A, 1 fáze), zástěrky, gumové "koberečky" na zimu, přihrádku do středového (chlazeného!) kastlíku pod loketní opěrkou, ramínka a háčky na opěrky předních sedadel, skrytou dashcam, dálniční známku (pro PHEV 75% sleva ), parkovačku 2026 na placené zóny v Praze apod. Něco málo určitě ještě přibude. Nejvýznamnější bude dodatečná montáž tažného se "sundací a zastamdací" koulí. Teď ale budeme především jezdit! Pokračování příště... Zde ještě pár fotek návdavkem: Upraveno 2. leden uživatelem Veverka Béďa, Pagvelius, MP a 15 další ohodnotil 18 Citovat
Pepito Odesláno 2. leden Odesláno 2. leden (upraveno) Pěkný povoz a skvělý popis, tak ať slouží k plné spokojenosti. P.s. ještě by to chtělo nálepky nebo podložky Peugeot klubu. Upraveno 2. leden uživatelem Pepito Doplňující info Veverka ohodnotil 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 2. leden Odesláno 2. leden krásný povoz , škoda, že výběr motorů je takový jaký je, tak ať ti to jezdí bez chyb Veverka a VojtouNerCZ ohodnotil 2 Citovat
radim.1008 Odesláno 2. leden Odesláno 2. leden Jak jsem ti už říkal na večírku, jsem zvědav na tvou zkušenost s tímto motorem. Piš svoje postřehy, názory a v neposlední řadě hlavně aby Vám nový Vevecar sloužil stejně dobře jako 307ma. pavelu96, Veverka a Pepito ohodnotil 3 Citovat
Veverka Odesláno 2. leden Autor Odesláno 2. leden Aby to nezapadlo, chtěl bych ještě jednou moc poděkovat @Schreek a @ChouLu za jejich pomoc, obětavost při výběru, prověření (papírovém i technickém) i fyzickém vyzkoušení vozu. Položili na oltář pořízení mého nového vozu jeden vlastní narozeniny a druhý nějakou super extra akci v bezejmenném městě! I když mě to stálo 3 nejdražší kafe v životě A velké díky také @Vena garážmistr za přehození pneu ze dne na den na počkání Nejsme jenom fórum! Schreek, Vena garážmistr, pavelu96 a 5 další ohodnotil 8 Citovat
Veverka Odesláno 2. leden Autor Odesláno 2. leden (upraveno) před 11 hodinami, radim.1008 napsal: Jak jsem ti už říkal na večírku, jsem zvědav na tvou zkušenost s tímto motorem. Piš svoje postřehy, názory... No, zatím se s autem sžívám a učím se s ním jezdit. Tzn. zjišťuji, jak se ten motor chová. To není ten vnitřní automatismus jako v autě, který řídíš 15 let, a víš přesně, co, kdy a jak udělá jen podle uší a vibrací pod zadkem a v zádech Přitom zkouším vyšpekulovat, kolik to v reálu vlastně žere. A jak s tím nejlíp/nejefektivněji jezdit. Zatím jsem přesvědčen, že nákladově to v palivu (N95+elektřina) to bude o 50-80 % víc, než u P307SW. Jenže ta taky měla, a to ještě fčipu, 130 poníků, zatímco Aircross PHEV jich má 225. A to bylo by škoda, je nevyužívat ...na druhou stranu na sobě pozoruji, že (zatím) jezdím defenzivněji (alespoň po Praze), protože díky asistentům a ë-EAT8 se rád nechávám pohodlně vozit, než abych na 3° přetáčel nebo na 4° podtáčel tu 1.6 HDi, co byla v P307SW. Takže asi chápete, že tu 4ku jsem určitě nepodtáčel Aircross je prostě úplně jiné auto, úplně jiný svět, který teprve objevuji. Upraveno 2. leden uživatelem Veverka radim.1008, ozzy56 a MP ohodnotil 3 Citovat
Veverka Odesláno 14. leden Autor Odesláno 14. leden Tak jo, vyrazili jsme do Alp na lyže. Protože 3 chlapi, tak aby to bylo pohodlné, + rakev. Sluší? Na jízdní vlastnosti, krom akustického šumu, to nemělo výrazný vliv. Subjektivní hodnocení. Spotřebu zkouknu až po návratu. pavelu96, Charlie 1, BubakGS a 3 další ohodnotil 6 Citovat
Charlie 1 Odesláno 15. leden Odesláno 15. leden Krásný povoz , přeju hodně šťastných kilometrů bez problému hod foto interiéru jak vypadá vevnitř BubakGS a Veverka ohodnotil 2 Citovat
Veverka Odesláno 19. březen Autor Odesláno 19. březen (upraveno) Najeli jsme prvních 5.000 km s náklady na palivo (benzin + něco málo elektřiny) v průměru 3,55 Kč/km. Pro srovnání, 307SW s 1.6 HDi s čipem jezdila o 1/3 levněji. Přitom poslední 2 měsíce (tzn. polovinu toho časového úseku) jsem nebyl na dobíječce a dobíjel jen za jízdy. Na druhou stranu, kdybych dobíjel na veřejných dobíječkách, vyšlo by to možná ještě dráž. A to ČEZ bude teď od 1.4.2026 zdražovat AC dobíjení na 9,90 Kč/kWh (tzn. skoro +20%) Upraveno 19. březen uživatelem Veverka Citovat
BubakGS Odesláno 19. březen Odesláno 19. březen @Veverka ... 9,90 Kč/kWh? Pres 2 kačky za kilak v zime spis pres 3? .... mno... Citovat
Veverka Odesláno 19. březen Autor Odesláno 19. březen (upraveno) Mno... Lidl: 7,- Kč/kWh PRE: 8,- Kč/kWh E.ON: 8,- Kč/kWh ČEZ aktuálně 8,- Kč/kWh a od 1.4.2026 nový ceník 9,90 Kč/kWh Upraveno 19. březen uživatelem Veverka Citovat
Pe.Tr Odesláno 19. březen Odesláno 19. březen netrpi tim baterka ? jakoze by to chtelo sem tam kabelem nabit aspon do 80% Citovat
Veverka Odesláno 19. březen Autor Odesláno 19. březen (upraveno) Mám v podstatě pořád dobito obvykle mezi 75-95%. Prázdnou baterku nenechávám, v zimě už vůbec ne Ale jo, bude to chtít vybít na dno a znovu celé nabít do plna Upraveno 19. březen uživatelem Veverka Citovat
ozzy56 Odesláno 20. březen Odesláno 20. březen (upraveno) jezdím autem na benzín a podle údajů v tomto linku určitě i levněji (spotřeba 5.5 na 100), a protože platím za kilowatu od 16 (panelák-nelze nabíjet) do 18 korun (chata-380V), elektroauto pro mne asi nebude to pravé , budu dále jezdit spalovákem Upraveno 20. březen uživatelem ozzy56 Medvěd ohodnotil 1 Citovat
oddie Odesláno 20. březen Odesláno 20. březen Pro malou pixličku a řekněme klidnějšího jezdce ale platí úplně jiné relace. 15kWh/100km (úplně malé eUp, CityGO klidně jen 12kWh - osobní zkušenost) krát 8 Kč/kWh je zhruba polovina ceny toho 5,5 benzínu. Péťa a Dave_k ohodnotil 2 Citovat
Veverka Odesláno 1. duben Autor Odesláno 1. duben Zkusil jsem poprvé čistě elektrickou jízdu "z plnejch do prázdnejch" po Praze... a hle, 60 km Jako čekal jsem aspoň 30 km, že by to chtělo, doufal ve 40 km, ale 60 km na 13 kWh baterku?! To by byla spotřeba nějakých 22 kWh/100 km, tzn. 176 Kč/100 km. Tedy při ceně N95 starých dobrých 35 Kč/l bych musel mít spotřebu nejhůř 5,1 l/100 km ve městě... hmm? Jako jo, abych byl fér, klima/topení OFF, defenzivní jízda podle předpisů, ale 60 km je fakt překvápko. Teď ještě aby to nebyl apríl! Péťa, Pepito, Pe.Tr a 5 další ohodnotil 8 Citovat
ChouLu Odesláno 2. duben Odesláno 2. duben @Veverka a při rozjezdech tě musel vždycky někdo roztlačit BubakGS ohodnotil 1 Citovat
oddie Odesláno 2. duben Odesláno 2. duben Ale prd, kecá, prostě si z vás na apríla jen vystřelil Citovat
Veverka Odesláno 2. duben Autor Odesláno 2. duben Pepito, Hafity, BubakGS a 1 další ohodnotil 4 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.