Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

ha, ha, ha. Uz loni byl system v minusu oproti tomu, kolik se do nej vybere. Letos je v minusu taky a dotuje se z dalsich dani mimo socialni. Je to neudrzitelne. Musi se to zmenit. Jinak to dopadne tak, ze kazdy bude mit uplne *neumím psát slušně.

Odesláno

@sitler   k tomu bych napsal, že pokud splácíš půjčku sousedovi ve výši cca 300 tisíc, tak se nedivím, že ti nezbyde na jídlo :myslim

předpokládám, že jsi moje slova pochopil, a doufám taky, že pochopili ostatní  😉

Odesláno

Cisty vyber socialniho je ted k zari asi 520 miliard. Cisty vydaj bez nakladu na obsluhu je 535 miliard cca. Dalsich asi 6 miliard stoji obsluha toho systemu. Ne, nepocitaj se do toho zadny dali zakazky, vydaje statu a podobne. Ciste prijem/naklady do tohoto systemu. Neslpacis z toho nic, to se splaci z rozpoctu, ne ciste ze socialniho. Mimochodem, z toho rozpoctu, ze ktereho se tenhle system dotuje, protoze si na sebe uz ted nevydela.

Odesláno (upraveno)

mno, nepochopil..., ale víc to konkretizovat nebudu, velký bratr šmejdí všude :roker

pravdu máš v tom, že tento systém bude kolabovat víc a víc, protože bude ubývat plátců a přibývat darmožroutů, ale nikdo nic lepšího než průběžný systém zatím nevymyslel a to co prosazuješ ty, je ve Spojených státech--nadávají na něj všichni, kromě horních 10 tisíc, samozřejmě..., nakonec se to týká vás mladých... ;)

Upraveno uživatelem ozzy56
Odesláno

Důchod? Co to je ? Jestli to budou pořád odsouvat,  tak se ho ani nedočkám ;) jinak jsem v podstatě z té skupiny,  kterou na začátku napsal ozzy56.  Dneska zrovna přišla výplatnice ( mailem), takže za říjen - 20 dní,  dva dny dovolené a jeden svátek a v součtu 38 hrubého.  Tři směny v automotive. Hypotéka,  pojistky, elektrika,  plyn, atd a dvacet v tahu. Pak nafta, auto a už vyhlížím další výplatu... ještě,  že jídlo platí manželka. 

A hypo to je kapitola taky sama pro sebe. Ale to znáte skoro všichni.  Na začátku zjišťují snad i velikost bot, pak řekli,  že můžeme vzít asi 2,8 mega, ale ( naštěstí) jsme vzali jenom 1,9 se splátkou asi sedm a půl.  Nová fixace  ( aktuální) zvedla splátku na jedenáct,  ale to už nijak nezkoumali,  jestli na to mám nebo ne.... ale z těch jedenácti je asi 8 jenom úrok,  takže pochopitelně dluh moc neubývá. V kontextu toho, že rodiče kupovali barák po revoluci od státu za cca čtvrt mega na podnikatelský úvěr,  který splatili asi za tři a půl roku, tak se mi to celé zdá nějak špatně... 

Ale kdybych se toho důchodu teda dočkal, tak si teda platím i penzijní,  s tím,  že firma přispívá taky, tak třeba na ten důchod budu něco málo mít ;)

Odesláno

já kdysi jako 20letý smrad po vojně, skoroženatý s děckem,  podepsal 10 roků firmě, zaplatil 28 200 Kčs družstvu a ZA ROK jsem dostal 3+1 fungl nový na sídlišti👍, jako myslím tu kdysi tak haněnou KRALIKARNU 😂😂, a byli jsme strašně rádi, bo jsme se mohli odstěhovat od rodičů..., co by za to dnešní mladí dali--co myslíte ??  přesně ve 30letech jsem měl zaplacené všechny půjčky a novou Š 120 před vchodem koupenou za hotové ,  dá se to dneska udělat s tím proklamovaným ,,průměrným'' platem 47 tisíc ??😉

jinak těch 28200 byla polovina ceny Š 120, takže žádný pakatel (z dnešního pohledu), ale pomohli oboje rodiče...👍, a prosím vás (ty mladé), nepiště pišoviny jako že rohlík stál tehdy třicetník, díky :)

Odesláno

Vidíš, mám 71k hrubého a stejně si nemůžu za aktuální situace dovolit hypotéku, podle banky na to nemám peníze (že by mi odpadla ta šílená cena za nájem, to se jaksi v úvahu nebere). 

Že rohlík stál třicetník psát nebudu, naopak dnes si za vejplatu koupím do domácnosti lednici, troubu, myčku a ještě mi zbude, dřív si na pračku stál frontu a dal za ni nesmysl (třeba i 4 výplaty). Byly jiný starosti, všichni píšou jen, že bylo bydlení ale už nevidí tu druhou stranu mince, co vše naopak nebylo nebo těžce dostupné. Ačkoli dnešní ceny nájmu a nemovitostí obecně jsou šílený, to bez debat. 

Odesláno

Kedze kazdych 10 az 15r sa meni nejako system, hodnota penazi a zivot, tak darmo clovek robi cely zivot, ked po 40 ci 45r opracovanych ma na tu dobu ked pojde do dochodku len almuznu.
a naklady neustale rastu. to co minuly rok stalo napr 100€, dnes stoji 130€, zalezi aka oblast, aky tovar, ale vsetko ide hore. stavebnictvo potraviny, najomne, nehnutelnosti, poistne, auta, atd

Odesláno

Proč nikdo nebere hypotéku jako určitou součást důchodového zabezpečení. Teď mám dům pro 9 lidí, ale za 5 let už třeba nebude potřeba a tak ho prodám a mám stáří zabezpečené. Samozřejmě to je jen jedna z jistin na stará kolena. Ale jak tu psal @sitler každý musí začít sám se sebou a rodinou a ne čekat co mu dá někdo jako státní úředník. 

Navíc když se dostanou k moci populisté.

Odesláno
před 11 hodinami, ozzy56 napsal:

já kdysi jako 20letý smrad po vojně, skoroženatý s děckem,  podepsal 10 roků firmě, zaplatil 28 200 Kčs družstvu a ZA ROK jsem dostal 3+1 fungl nový na sídlišti👍, jako myslím tu kdysi tak haněnou KRALIKARNU 😂😂, a byli jsme strašně rádi, bo jsme se mohli odstěhovat od rodičů..., co by za to dnešní mladí dali--co myslíte ??  přesně ve 30letech jsem měl zaplacené všechny půjčky a novou Š 120 před vchodem koupenou za hotové ,  dá se to dneska udělat s tím proklamovaným ,,průměrným'' platem 47 tisíc ??😉

jinak těch 28200 byla polovina ceny Š 120, takže žádný pakatel (z dnešního pohledu), ale pomohli oboje rodiče...👍, a prosím vás (ty mladé), nepiště pišoviny jako že rohlík stál tehdy třicetník, díky :)

od 24 let hypo na barák , za 18 let zaplaceno , od rodičů  jsem dostal  stavení spoření 80 000 to bylo na cihly , tchán pomohl na stavbě, víceméně jsme to postavili  ve 3 ja , tchán a dráha …..

no kutná  to bylo melouchu , nebyl problém vydělat na melouchách cca 1/2 co člověk vydělal v práci, a ted se připravit na důchod v penzijních fondech akorát sypete bankám a všem  společnostem…. pokud to půjde chtěli by jsme s ženou cca  za 10 let seknout s prací a dělat co nás baví….uvidime jak to vyjde…. protože delat do 67 nechcem….

minuly týden mi zemřel otčím bylo mu 66let, podle nového systému by se ani nedožil důchodu , táta zemřel v 54….

člověk si může něco naplánovat a pak  je vše jinak ….ale člověk musí mít nějaký plány a vize jinak to nejde …

Odesláno (upraveno)

@Charlie 1  ano, byl jsem těch 10 let více v práci než doma, cca 250 hodin měsíčně za volantem náklaďáku na 3 šichty bylo normální, ale já strašně chtěl točit volantem..., anebo někde o víkendech po stodolách fušky na autech..., který mlaďas by to dneska dělal ??   pak stavba chaty (vlastně to není chata , je to zděný barák 10x10 na patro, nahoře 3 cimry..., a ve třech lidech stejně jako ty, tchán, já a žena), navíc cca 100 km od Ostravy 🙉,   ano, člověk musí mít plány a vize a taky musí chtít  😉

Odesláno

Asi není žádná složitá matematika zjistit dvě věci - jednak že pokud nedojde k nějaké změně tak prostě přijde ta chvíle, kdy se do systému vybere méně peněz, než bude na důchody potřeba. A druhá věc, že ani důchodovým připojištěním není šance za život našetřit dostatečnou částku na pohodové dožití v důchoďáčku viz příspěvek výše. Navíc je otázka, kolik z naspořené částky do chvíle, než bude třeba, sežere inflace. Jak na to vyzrát, to je taková životní loterie. Někdo spoří, někdo sází sportku, někdo si pořídí investiční byt..

Odesláno (upraveno)

No a tohle je věc, která se taky bude razantně zhoršovat. Proč? Stačí se podívat na demografickou křivku. Kdo je z generace "Husákových" dětí, jistě vzpomene, kolik nás bylo ve třídě na základce a na střední - končil jsem střední ve 4F :) tam, kde jinak byly 3 třídy v ročníku. Nebyla místa ve školce, nebyla místa ve škole a nakonec - nebudou ani v důchoďáku...

Pak byl nějakou dobu propad no a teď, naše děti, které tvoří sice už menší, ale přesto výraznou špičku, se potýkají s tím samým: nejprve nebyla místa ve školce, pak nebyla místa na základní škole a dneska je přetlak v přijímačkách na střední školy.

Otázka: na co že se dělá jednou za 10 let to slavné sčítání lidu, které má údajně přesně tohle řešit? 

EDIT jednu výhodu to teda má, narodit se v tomhle bodě demografické křivky, no. Člověk má na výběr z víc ženskejch :D 

Upraveno uživatelem oddie
Odesláno (upraveno)

ale prý do budoucna budou přestavovat školky, školy atd. na domovy důchodců..., blbé je, že na to bude mít jen někdo,  navíc porodnost je u nás velmi nízká, k tomu stoupá počet žen, co nechtějí žádné děcka..., ale osobně jsem rád, že tady snad nezažiju minarety (kromě Lednice) 😂 a modlení k Alláhovi, protože k tomuto všechno spěje  :myslim 

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...