Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj,

Mel bych dotaz.

Dneska me vyhodili z technicke chlapik kvuli mlhovkam, co mam na aute. Je v nich denni sviceni a nemaji homologaci.

Za poslednich 6 let jsem s tim problem nemel a vzdy to proslo.

Ted jsem si akorat cetl clanky, kde psali, ze by se v pripade nehody napriklad mohla pojistovna vyvliknout z plneni, kdyz zjisti, ze na aute byly treba nehomologovane svetlomety.

V tom clanku sice resili hlavni svetlomety... Ale i tak.

Prijde mi to jako extrem, ale radeji jsem se chtel zeptat, zda mate s timto nekdo zkusenost?

Díky

Odesláno (upraveno)

Pokud by se prokázalo že mohli mít dané světlomety nějaký vliv na zavinění nehody, nebo k ní jakymkoliv zpusobem přispěli tak ano, mužou neplnit, nebo plnění krátit.

Ale spíš bych to viděl tak že nebudou plnit vubec z duvodu že vozidlo je vlastně nezpusobilé k provozu na pozemních komunikacích. A tak je to se vším, od ET, rychlostniho indexu, světel až po zatmavený okna a jiný pneumatiky.
Jakmile je na autě něco co je proti předpisu tak je vozidlo nezpusobilé!

Upraveno uživatelem Radek Hurvajz
Odesláno

Tohle je dosti ošemetná věc. Protože ano, pojišťovna musí prokázat přímou spojitost mezi neschválenou úpravou a nehodou, nicméně ty se s tím budeš tahat, budeš čekat bůhví jak dlouho na vyplacení škody, pokud k tomu vůbec dojde, protože pojišťovna a její právnící v tom budou umět chodit velice dobře :) Osobně by mi to za ty problémy nestálo.

Odesláno

Me proste prekvapilo, ze 6 let to nikomu nevadilo. Kontrolovali me policajti a nic. 2x technicka nic. Ted najednou s tim je problem a kdyz jsem vcera cetl o te pojistovne, tak jsem se fakt lekt. Nejsem zadny tuner, co jezdi na neschvalenych kolech a ma cerne okna. Jen jsem chtel pekne denni sviceni.

Kdyz tam hodim neco takoveho... Technik uz s tim problem mit nemuze, ne?

https://shop.einparts.com/cs/led-světla-pro-denní-svícení-s-mlhovkami-peugeot-407-coupe-2006-2009-4b.html?product_rewrite=led-fog-drl-lights-peugeot-407-coupe-2006-2009-4b

Odesláno (upraveno)

Pokud mají ty světla homologaci která odpovídá provozu na našich komunikacích tak s tím nikdo problém mít nebude. Ovšem mlhovky s barvou světla 6000K jsou tak trošku nesmysl. U mlhovek by mělo být světlo žluté protože lépe proniká mlhou, takže nějakých 3000K a méně, žlutý mlhovky nejsou žádný tuning, jak si mnozí myslí, vždycky ta barva měla svůj smysl.

Ale na druhou stranu to není závada že to svítí bílé.

A to že to nikomu šest let nevadilo není nic divného, jednak na to kašlali, a potom se neustále zpřísňují kontroly úplně všeho.

Upraveno uživatelem Radek Hurvajz
Odesláno

Ty mlhy / denní od einparts má švagr na 307 fl už asi 7 roků a v pohodě.  Teď ( v říjnu)se tím na technické taky trochu zabýval,  ale nakonec nechtěl vidět ani papír od toho. Akorát chvilku trvá než zhasnou denní po rozsvícení obrysek, ale to je max minuta.

Ale hlavně je to schválené,  a to je to hlavní ;)

Odesláno (upraveno)
před 2 hodinami, longstarr napsal:

Me proste prekvapilo, ze 6 let to nikomu nevadilo. Kontrolovali me policajti a nic. 2x technicka nic.

já si taky myslím, že na autě nemá být nic co není schválené, jinak tu budou na kapotách parohy jak v Texasu ;)

ale pravý důvod bude asi v pojišťovnách--dlouho jim to nevadilo, až se tam našel někdo, kdo si uvědomil, že když auto nesplňuje předpisy a zákony, tak oni nemusejí PLNIT 😂, tam bude ten zakopaný hafan...

Upraveno uživatelem ozzy56
Odesláno

@longstarr s homologaci by to snad problem byt nemel, ale mlhovka 6000k? To je dost k nicemu. S tim v mlze nebude vubec nic videt. Mlhovka musi mit teplou barvu svetla, aby bylo neco videt... 

Jinak ano, neni to tak jednoduche. Pojistovna by musela prokazat pricinnou souvislost. Tzn. to, ze mas na aute napr. neschvaleny kola, neznamena, ze by ti pojistovna nemela plnit, kdyz ti nekdo rozstreli zaparkovany auto. Ale treba u svetel muze uspesne rozporovat to, jestli si byl na ty hlavni dostatecne videt, neoslnoval apod.

Odesláno

Ve clanku, co jsem cetl, borec resil prave hlavni svetloomety. To mi prijde jako sileny ulet, mit hlavni svetlo bez homologace....

Co se tyka toho bileho svetla na mlhovkach, tak to mate dobry postreh. Ale uprimne, ja nejvic mlhovky pouzivam v noci napr. v lesnich cestach a zatackach, protoze lip vidim periferne (zver a podobne).

Ano. Vim ze bych mel sviti mlhama jen za deste, mlhy nebo snezeni atd... :)

Nicmene jsem z toho pochopil, ze v pripade nehody by z toho mohly byt tahanice, takze to prekopu, a je to podle predpisu...

Díky za rady :)

Odesláno

Ok, dobře, že jsme přesvědčili. Ono se zdá, že nic, ale kdyby bylo účastníkem drahé auto a k tomu právník, a pojišťovna by nechtěla platit (využije záminku, že jsi oslnil...).

Odesláno
před 21 minutami, longstarr napsal:

Ano. Vim ze bych mel sviti mlhama jen za deste, mlhy nebo snezeni atd... :)

Jen bych chtěl doplnit a zvýraznit - Obecně platí, že se mlhovky používají výhradně při snížené viditelnosti – v souvislé mlze, za hustého sněžení a hustého deště. 

Miluju dobytky co v noci při mokré silnici bez deště rozsvítí úplně všechno "aby líp viděli" - těm většinou pošlu dálkový, ale je to marný, je to marný...:roll

Odesláno (upraveno)

Mam to jako dalkace. Zhasinam, kdyz jede protismer😉 Nejsem bezohledne prase 😀

Upraveno uživatelem pavelu96
Necituj celý přímo předchozí příspěvek - jsi tu celkem dlouho, na to aby jsi chápal základní pravidla. Děkuji
Odesláno (upraveno)

Tak hlavně když už tam něco takovýho máš. Tak z toho vytáhni pojistku ať to na technický nesvítí a funguje to jen jako klasická mlhovka.
Jak technik vidí dodělávané denní svícení, tak homologace bude první co bude hledat. Se divím lidem co mají na autě nehomologované cosi a jedou s tím na STK.
Já mám v autě třeba LED H7, ale na STK je určitě přehodím na obyč žárovky.

A ohledně regresu pojišťovny. Něco jsem zaznamenal, že měla být nějaká úprava v zákoně, že pojišťovna už nebude pro krácení muset hledat příčinnou souvislost s nehodou. Ale bude stačit, že to auto nemělo na silnici co dělat.
Ale jak to s tím zákonem nakonec dopadlo nevím. Jsem líný to hledat.

Upraveno uživatelem dracekvo
Odesláno
před 11 hodinami, longstarr napsal:

Co se tyka toho bileho svetla na mlhovkach, tak to mate dobry postreh. Ale uprimne, ja nejvic mlhovky pouzivam v noci napr. v lesnich cestach a zatackach, protoze lip vidim periferne (zver a podobne).

Na mé 3008 jsou LED mlhovky od výrobce svítící bíle (stejná bílá jako hlavní LED světla) a neřekl bych, že je s nimi vidět hůř než na bývalé 308 s klasickými halogeny.

A ano, na srnky na silničkách kde proti nikdo nejede svítí líp.  A do zatáček se mi rozsvěcují samy 😉 

Odesláno (upraveno)

Ahoj. Ledky od Einparts mám taky, bílé, ale příště bych koupil žluté. Svítí líp jak potkávačky. 😁

Homolgoce tam je vyražená na krycím skle.

Taky budeš muset dodělat "canbus eliminátor" jinak ti to bude hlásit chybu žárovky v mlhovkách. Já jsem dával k mlhovce paralelně ledku s odpory od číňana do krabičky.

Na pravé straně jsem musel otočit nastavovací šroub jinak by se opíral o nádržku ostřikovače.

Jo a každé světlo má svojí jednotku takže při přepínání světel se jedno vždycky přepne dřív než druhé.

20200426_172538.jpg

20200425_134805.jpg

20230903_164417~2.jpg

Upraveno uživatelem Ice-man
Odesláno

A ohledně regresu pojišťovny. Něco jsem zaznamenal, že měla být nějaká úprava v zákoně, že pojišťovna už nebude pro krácení muset hledat příčinnou souvislost s nehodou. Ale bude stačit, že to auto nemělo na silnici co dělat.
Ale jak to s tím zákonem nakonec dopadlo nevím. Jsem líný to hledat.

ano tak to ted je veci na aute bez homologace = pojišťovna muže a nemusí plnit , a pojišťovnám se nechce plnit ze 😂

Odesláno

já s tím souhlasím--přece není možné si dát na auto co chci :myslim, a jestli to poruším tak pokuta atd.,   já mám na autě pneu 225 místo 215 (co tam má být) 🙈, takže si nemůžu stěžovat, až mě sejmou :aut

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...