Jarrdas Odesláno 26. září 2024 Odesláno 26. září 2024 Zdravím, na tuto zimu potřebuji koupit nové zimní pneumatiky rozměr 215/55/16, ale uvažuji zda nepořídit celoroční. Jezdím převážně delší trasy, dálnice. A v zimě občas na hory. Roční nájezd cca do 10-15tis. Jaké by jste mě teda doporučily zimní nebo celoroční? Případně zda někdo máme s těmi celoročními zkušenosti na tomto voze. Díky za odpovědi Citovat
davidse Odesláno 26. září 2024 Odesláno 26. září 2024 (upraveno) Michelin Alpin 6 205/55 R16 91H a kupoval jse na začátku roku Dunlop Winter Sport 5 205/55 R16 91H akorát jiný rozměr Upraveno 26. září 2024 uživatelem davidse Citovat
oddie Odesláno 26. září 2024 Odesláno 26. září 2024 Celoroční jsou super na ježdění kolem komína v nižších polohách. Na kombinaci v létě dálnice a v zimě občas na hory bych si je nedal. Na 806 mám vzadu celoroční Nokian, které jsou ale víc zimní. Předek prezouvám čistě letní/čistě zimní. To je auto, co jezdí málo a spíš jen doplňkově, ale ani tam nedávám celoroční na předek, protože taky občas jede na hory. Na novějším autě mám normálně dvě celé sady. Citovat
Medvěd Odesláno 26. září 2024 Odesláno 26. září 2024 Osobně vůbec nefandím kompromisům a proto bych si celoroční gumy dobrovolně na auto nekoupil - možná kdybych jezdil jenom po Praze, jiném velkoměstě nebo nížině a měl jistotu, že můžu jízdu ve s*ačkách kdykoli a s jistotou odmítnout. Jinak já na většině aut jezdím zimní KLEBER KRISALP a jsem s nima spokojenej. Myslím si, že mají dobrý poměr cena / výkon a jejich koupi nepovažuju za vyhozené peníze. Citovat
ozzy56 Odesláno 26. září 2024 Odesláno 26. září 2024 když jezdíš na hory, koupil bych sadu zimních na discích, protože přezouvání je dneska za cca 1000 a více Kč, samozřejmě 2x ročně já jezdím na letních i v zimě, bo jako penzista ten týden (vcelku) kdy je za celou zimu sníh nemusím vyjet... Citovat
LBNS Odesláno 26. září 2024 Odesláno 26. září 2024 Některé celoročky jsou lepší na sníh (třeba Micheline), ale zase horší jinde. Bohužel kombinace v zimě hory a zbytek roku dálnice, tedy převážně sucho, občas morko) zrovna nejde moc dohromady. Poznáš to hlavně při nouzovém brždění, rozdíly jsou v metrech. Citovat
Vena garážmistr Odesláno 26. září 2024 Odesláno 26. září 2024 Přesně jak píšou kluci. Pokud auto bude jezdit do 10 000 km ročně a bude jezdit ve městě nebo po okolí kde je sníh nebo ty srágory zimní tejden dva v roce a ještě je to rozdělené do etap tak tam bych se nebál dát celoroční. Asi na 4 autech který mi jezdí na dílnu a jezdí v tomhle režimu jsem dával Tomkety jo je to čína ale mají vcelku dobrou kvalitu na segřino SX4 mají ujeto cca 45 000 km a ještě v klidu dají 3 zimu a 4 léto. Ostatní na to jsou podobně ano mám je na menších autech. Ale pokud auto dělá víc jak 10 000 km nebo jezdí na hory i kdyby dvakrát do roka tak dvě sady a prohazovat. Citovat
P607Olda Odesláno 26. září 2024 Odesláno 26. září 2024 (upraveno) Kolika lidí se zeptáš, tolik rezolutních odpovědí dostaneš. Negativní odpovědi posílají lidi, kteří to nezkoušeli. Kdopak opravdu jezdil na celoročních, v létě i v zimě a může napsat svoje vlastní zkušenosti? Koupili jsme nový Partner, Pack Winter a Pack Work, je obutý v celoročních Bridgestone od výroby, i se znakem "hora-vločka". Paradoxem je, že řidič je na zimu nechce, tak dostane Polaris 5 nebo 6 a bude spokojen. U ostatních to děláme tak, že kupujeme zimní Barum a jezdíme je i v létě. Pracovníci chtějí na léto zimní, že se líp vyhrabou z terénu. Takže jak vidíš, kolik lidí, tolik názorů (máme 25 aut). PS: se mnou, jako starým dědkem je těžko se bavit. Na prvním Fiatu 600 v roce 1977 jsem měl zimní "hrabáky" z tvrdé gumy. Samozřejmě, jezdil jsem na nich i v létě, bo peněz nebylo a nebylo v módě přezouvat. Když jsme v r. 1972 koupili nový Renault 8, měl obuté Michelinky s jemným vzorkem segmentů, jako se používá teď a používali jsme je úspěšně celoročně. Segmenty byly orientovány podélně, a napříč byly drážky (tzn opačně, než nyní, viz OR36). A jezdilo se, i na lyže, i v létě... Upraveno 26. září 2024 uživatelem P607Olda Pepito ohodnotil 1 Citovat
Charlie 607 Odesláno 26. září 2024 Odesláno 26. září 2024 Já mám celoročky vlastně na všech autech. Corsa jezdí na Barum Quartaris 5 tam najedu tak 15tis za rok, ale je pravda že většina je kolem komína, vyjet ale musí denně ať je jak je. Kabrio jsem přivezl taky na celorokách, tam je Berlin Tires, ale to v zimě nevyjede, navíc nájezd minimální. Na Ducatu mám Taurusy, nejsou teda označený jako zimní, je na nich All season ale to v zimě už taky nejezdí a povětšinou hltá jen dálniční kilometry. Jako jezdit na hory tak taky měním letní/zimní, leta jsem to i dělal a měnil si sám. Citovat
Vena garážmistr Odesláno 26. září 2024 Odesláno 26. září 2024 @P607Olda zapomněl jsem napsat že na 807 jezdím taky celoročky mám tam něco od Matadoru tuším a po pravdě nejsem z nich nadšenej teď v létě. Jako brzdí neplavou nesmekaj se ale když je vlhko tak se snadno prohrábnou nedokážou zkrátka tu sílu auta přenést na silnici. Ale už ani 807 nemusí nutně každý den ven zrovna tak C2 tam jsou tuším Tomkety maj naběháno nesmysl a fungujou. Ono je to taky o tom jak to má člověk srovnaný v palici jestli je ochotný malinko se podřídit vlastnostem auta. Ale co si budem pokud je člověk hovado a jezdí bezmozku tak mu nepomůžou ani gumy s hřebama. ozzy56, Pepito, pavelu96 a 2 další ohodnotil 5 Citovat
Pacho69 Odesláno 27. září 2024 Odesláno 27. září 2024 Já měním taky, zimní/letní, dvě sady, přehodím si sám. Ono je zima a zima, vloni hory na začátku únor bych odjel i na letních, na "jarní" hory už jsme ani nejeli, nemělo to smysl. A pak přijde zima, kdy musíš i na zimní nasadit řetězy. Takže co uživatel to názor a zkušenost. Já měl celoročky asi dva měsíce na dočasném služebním autě, nelíbilo se mi na nich ježdění v létě. Připisoval jsem to gumám, ale klidně to mohl být i autem, prostě měl jsem pocit, že se chovají jako zimní, když jsem je semtam dojížděl. na zimních bych se ale v létě bál jet někam dál, zvlášť v látech, jako byly poslední 3 roky, kdy teploty na jihu Evropy lezou ke 40. Prostě každý máme názor, každému vyhovuje něco jiného. radim.1008 ohodnotil 1 Citovat
oddie Odesláno 27. září 2024 Odesláno 27. září 2024 Co do zkušeností, odjezdil jsem jednu sadu Michelin Crossclimate a znovu už si je nekoupím. Za mnoho peněz málo muziky. Ty Nokiany s téměř zimním vzorkem na zadek super, na předek bych je nedal - v létě opruz, letní jsou proti nim znatelně jistější ve vedení i na takovém autě, jako je 806. Dtto Kleber Quadraxer, co na nich přijel z Německa Expert - podobná zkušenost. Navíc jsou kvalitní univerzály zpravidla dražší než slušná letní guma a v létě na předku ubývají rychleji. Tolik má praktická zkušenost a důvod té kombinace výše. Citovat
Vena garážmistr Odesláno 28. září 2024 Odesláno 28. září 2024 před 18 hodinami, oddie napsal: Co do zkušeností, odjezdil jsem jednu sadu Michelin Crossclimate a znovu už si je nekoupím. Za mnoho peněz málo muziky. Ty Nokiany s téměř zimním vzorkem na zadek super, na předek bych je nedal - v létě opruz, letní jsou proti nim znatelně jistější ve vedení i na takovém autě, jako je 806. Dtto Kleber Quadraxer, co na nich přijel z Německa Expert - podobná zkušenost. Navíc jsou kvalitní univerzály zpravidla dražší než slušná letní guma a v létě na předku ubývají rychleji. Tolik má praktická zkušenost a důvod té kombinace výše. Hele ale tohle už jsem slyšel od vícero lidí. Že na to jakou reklamu těm Michelinkám dělali reklamu tak že to není za ty peníze žádnej zázrak. A tak nějak se dost lidí poslední dobou shoduje i na tom že " prémiový " značky pneu co do proběhu km začínají oproti podobným pneu třeba 7-8 roků zpátky hodně ztrácet jako že vlastnostma že to je pořád třeba o třídu vejš než nějaká obyč. pneu ale že jak se sjíždí tak se ty vlastnosti strašně zhoršujou ale hlavně že dříve třeba ta guma ujela 60-80 000 km podle toho jak byla provozovaná a dneska že dá stěží 40-50 000 km tohle mám teda odposlechnuté od lidí který jezdí převážně Baworáky a podobný těžký auta který servisuje soused. Jezdí k němu pán který má už čtvrtou X5 a na tuhle už obouvá " obyčejnou " značku pneu protože prej raději koupím za tři roky novou " obyčejnou " dvakrát než jednou " prémiovku " za stejný peníze co dám za ty dvě " obyčejný " Citovat
Milan+ Odesláno 28. září 2024 Odesláno 28. září 2024 Co jsem koupil to bývalé @ChouLukovo,tak na to chci dát taky celoročky,abych to do důchodu nemusel přehazovat,jezdí to jen práci JC/NP,tak uvidím co vyberu,kdyžtak dám i na nějakou tu radu. Citovat
dýzl Odesláno 28. září 2024 Odesláno 28. září 2024 Jen malé doplnění v rámci legislativy ČR neexistuje celoroční pneu. Tyto jsou značeny jako zimní. Ovšem v rámci některých států EU musí být zimní označena piktogramem-sněhová vločka, tři štíty hor , nestačí jen nápis M+S ... JInak názor nadvě sady-pokud najedu do deseti tak stačí jedna -zímní=celoroční pokud citelně víc jak deset tisíc km, pak je lepší dva sady kol. Jinak na xantii jsem měl od koupě tuším micheliny cca u poloviny ojeté a pak zimní godridy a byl jsem s nimi oběmy sadami spokojen. ozzy56 ohodnotil 1 Citovat
Vena garážmistr Odesláno 28. září 2024 Odesláno 28. září 2024 @Milan+ tak jsem koukal na ty Tomkety tak na C2 mají za 4 roky ( 10/2020) nalítáno přes 50 kmm a zimu dají teď to tolik nejezdí takže zimu + léto takže počítám že budou mít tak 55 kmm až se budou shazovat na SX4 taky za 4 roky(8/2020) mají 38 kmm a to samé zimu ujedou ještě léto a příští rok na zimu nové při proběhu co má SX4 tak si myslím že se to přiblíží 50kmm Milan+ ohodnotil 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 28. září 2024 Odesláno 28. září 2024 před 1 hodinou, dýzl napsal: JInak názor nadvě sady-pokud najedu do deseti tak stačí jedna -zímní=celoroční pokud citelně víc jak deset tisíc km, pak je lepší dva sady kol. Jinak na xantii jsem měl od koupě tuším micheliny cca u poloviny ojeté a pak zimní godridy a byl jsem s nimi oběmy sadami spokojen. určitě, dokonce to už i veřejně propagují odborníci přes pneumatiky , sám jsem se divil při čtení Citovat
Vena garážmistr Odesláno 28. září 2024 Odesláno 28. září 2024 No ono vemte to takhle pokud má auto proběh do 10 000 km ročně a majitel bude točit dvě sady kol tak při tom co tvrdí výrobci že pokud se začne na pneu jezdit tak že by se měla po max. 5 letech vyměnit tak je nikdo z těch co mají tak malí proběh po 5 letech nevymění protože ta guma bude mít ještě půlku nebo víc jak čtvrtku povolené hloubky vzorku to přece můžu ještě jezdit a pak bude mít dvě sady třeba 8 letých pneu kdežto když dá ty celoročky tak ty tím že jedou celí rok tak daji za 4 roky těch cca 40 kkm a už mají vzorek max na jednu sezonu. Takže to auto jede na max. 5 letých pneu a je to akorát ten čas kdy se mají pneu vyměnit za nové. ozzy56, Hafity a pjetrof ohodnotil 3 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.