Guest Sale Odesláno 17. květen 2023 Odesláno 17. květen 2023 Vážení, co říkáte na návrh pana ministra Kupky aby mladí řidiči mohli pod dozorem jezdit od 17 let. Já bych řekl, že někomu asi vadí nedostatek nehod na našich silnicích, nebo je to nějaké loby autoprůmyslu. Moje zkušenost s jedním takovým ,, řidičem" a to mu již samozřejmě bylo 18 a to před celými dvěma měsíci. Podotýkám, že vedle něj sedí jeho tatínek. Pan řidič se pokouší rozjet na křižovatce a zdechne mu motor, po hlavní se blíží auto, tak nastartujem a zacouváme asi 5 metrů, tam bohužel stojím já se svým půl roku starým autem. Řidič nereaguje na troubení a nastěhuje se mi tažným do přední masky. Takže zmatkař, který neví co se za ním děje a jeho tatínek mu asi poradil aby couval bez pohledu do zpětného zrcátka. Pak samozřejmě nevíme co dělat, jak zabezpečit místo nehody, jak sepsat zápis o nehodě atd. poskakování kolem auta bez vesty a nepřejte si pak to vyřizování s pojišťovnou bez zájmu o nějakou spolupráci. Všechno za něj musí řešit otec, takže něco takového nás asi čeká častěji, to bude výsledek snažení našich poslanců. Citovat
Medvěd Odesláno 17. květen 2023 Odesláno 17. květen 2023 (upraveno) Kecy v kleci Za mě je úplně buřt, jestli za volantem v provozu sedí 17ti nebo 18ti letý elév - vždycky před tím musel "udělat řidičák" v autoškole a tudíž by měl mít základní penzum znalostí a dovedností opravňujících ho k řízení příslušného vozidla. Už můj učitel v autoškole mi často zdůrazňoval, že ŘP bude jen kartička sloužící jako potvrzení, že jsem byl seznámen s návodem k obsluze automobilu a proškolen se základními pravidly užívání. Dovednosti že získám jedině praxí a tedy častými jízdami ideálně naprosto kamkoli. Rodiče auto neměli a tak jsem hned po získání řidičáku a pořízení si první plečky za 1000 Kčs vozil kamarády různě po výletech a zavinil i několik nehod (asi nejhorší bylo zařazení zpátečky z vytočené jedničky a jízda po střeše po Hlávkově mostě). Jezdit jsem se ale naučil až když jsem se začal volantem živit a jezdil jsem až 400 km denně - kolikrát se nad mým počínáním musel zpotit anděl strážný + mnozí ostatní účastníci provozu bych fakt nechtěl počítat. Řídit už před 18 lety mohou mlaďasi všade možně a není s tím žádný zásadní problém. Daleko horší mi přijde snížení hranice bodů k vybodování pro mladořidiče, což v reálu může vést k vytvoření pětileté "díry" mezi získáním ŘP a reálným usednutím za volant, což je v přímém rozporu s mým přesvědčením, že mladořidič má hned po získání ŘP usednout za volant a získávat zkušenosti Upraveno 17. květen 2023 uživatelem Medvěd Pepito, Dix1, Rikic339 a 2 další ohodnotil 5 Citovat
sitler Odesláno 17. květen 2023 Odesláno 17. květen 2023 1) politika sem nepatri 2) ridit v provozu jde legalne od 15. Ze v 17 pujde pod dozorem ridit auto je jen dobre. Myslenka, ze 17, 18, 19 je rozdil a pridava to neco na rizeni je naprosty nesmysl. Sam sis urcite delal papiry uz v 18, jak to slo... a ted placas kraviny jako "sotva 2 mesice po 18..." ... MotoMoto, Medvěd, Karel a 2 další ohodnotil 5 Citovat
Vena garážmistr Odesláno 17. květen 2023 Odesláno 17. květen 2023 Za mě je lepší když budou moct mladý jezdit legálně pod dohledem než aby honili různý vraky pokoutně sehnaný na černo. Osobně jsem si noty dělal jak to šlo nejdřív na pincka pak hned na auto. Pincka jsme s bráchou honily po vsi od nějakých 13 let. A nikomu se nic nestalo takže ano mám svým způsobem pochopení pro touhy mladých kluků jezdit dřív než je to legální. Synovce jsem do základů řízení začal zasvěcovat hned jak došlápnul na pedály v autě na polňačce a čas od času ho vezmu a jedeme se svézt na polňačku dneska chodí do 3 třídy a vím že když by bylo potřeba tak by dokázal auto zvládnout ostatně do dvora když přijedou je schopný zacouvat. Ano asi dost lidí řekne že je to hazard mu takhle svěřovat auto ale podle mě je to normální věc stejně pokud bude chtít tak si cestu najde jak si sednout za volant když bude chtít nebo aby dokázal před kámošema že to umí. Ale já si myslím že k tomu nedojde protože " zakázané ovoce chutná nejlépe" takže když to nemá zakázaný a ví že si to může zkusit téměř kdykoliv tak ho to ani nebude lákat. Co se týče tvého zážitku ano je to nepříjemná zkušenost ale zase to má dvě stránky ty jako předpokládám zkušený řidič jsi měl čas sledovat počínání " onoho škodiče" a přesto jsi reagoval jen tím že jsi troubil proč jsi taky neřadil " R " a neucouvnul jsi před ním ? Z mého pohledu on zvolil ze dvou možných scénářů ten který mu přišel méně bolestivý. Ano mohl to nadrcnout a s kvílením pneumatik se do křižovatky vecpat a zkusit jestli to bouchne nebo to stihne. On raději couvnul i přesto že možná nevěděl jestli za sebou má auto nebo nemá ale vyhodnotil to tak že lepší " plácnout" v malé rychlosti do auta za sebou než se nechat sešrotovat rozjetým autem při vjetí do křižovatky. Pepito, Dix1, Rikic339 a 1 další ohodnotil 4 Citovat
Weri 605 Odesláno 17. květen 2023 Odesláno 17. květen 2023 @Sale jak píše sitler - politika sem nepatří.. děkuji všem za respektování tohoto nejlepšího pravidla, které tu je.. .. a navrhuji proto přepsat nadpis vlákna na: Co říkáte na L17..? - protože nadpis by měl vypovědět i něco o obsahu... díky moc.. A k tématu: tzv. mentorem se díky složitějším podmínkám nebude ochotný stát každý.. většina rodičů odmítá své auto půjčovat dětem..., lidí, kteří L17 využijí bude minimum.. spíš se to bude týkat motoristicky založených rodin.. a dle mého asi ročního průzkumu by to využili cca 2 lidé.. Ostatní většinou prohlásili, že s rodičema nervákama by nechtěli ani za nic.. Pepito, Rikic339 a dýzl ohodnotil 3 Citovat
sitler Odesláno 17. květen 2023 Odesláno 17. květen 2023 (upraveno) Tak pro spoustu rodicu bude deal breaker to, ze mentor nemuze bejt nalitej, takze si z ditka neudelaj taxika z hospody ... a tim to pro ne zhasne Upraveno 17. květen 2023 uživatelem sitler Weri 605 ohodnotil 1 Citovat
Pe.Tr Odesláno 17. květen 2023 Odesláno 17. květen 2023 bez komentáře , modří už vědí Péťa ohodnotil 1 Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 17. květen 2023 Odesláno 17. květen 2023 (upraveno) Je to o tom, jak to má člověk v palici. Mně táta zakázal dělat v 18 řidičák, bo dobře věděl, že sice bych jezdit uměl, ale jsem nevybouřenej. Takže asi víme, jak by to dopadlo Nelituji, že jsem si dělal ŘP až v 21, kdy už mi to trochu myslelo. Takže i rozumnej člověk v 17 bude na silnici lepší, než nemehlo ve 30. Asi tak. Upraveno 17. květen 2023 uživatelem VojtouNerCZ ozzy56, dýzl, Weri 605 a 2 další ohodnotil 5 Citovat
sitler Odesláno 17. květen 2023 Odesláno 17. květen 2023 Já jezdím v provozu od 16. Nejdříve motorka, pak se přidalo auto. Zkušenosti z motorky jsou do auta super. Člověk daleko víc dává pozor na vše a všechny okolo a naučí se mít oči všude kolem hlavy dýzl ohodnotil 1 Citovat
pavelu96 Odesláno 17. květen 2023 Odesláno 17. květen 2023 Název vlákna a zaobalení té nehody do politického zvracení je špatně a tady zaslouží červenou. Pokud si @Saleneupavíš název, tak zamknu, odstraním a trestnými body ohodnotím. To že do tebe nacouval mlaďas s otcem po boku je prostě jen nehoda. Kdyby do Tebe nacouval děda v klobouku, tak je tady vlákno o důchodcích za volantem Dix1, Rikic339, Péťa a 2 další ohodnotil 5 Citovat
ozzy56 Odesláno 17. květen 2023 Odesláno 17. květen 2023 já si myslím, že by ten mladý adept měl jít na nějaké psychotesty či co, aby se předešlo tomu, že na to prostě ještě nemá... zároveň s ním by na psychotesty měl jít i ten rodič (asi tata), bo mě eště fčil bolí hlava od tych lepanců, co sem dostal David 106s16, miroska a VojtouNerCZ ohodnotil 3 Citovat
Fruktis Odesláno 17. květen 2023 Odesláno 17. květen 2023 Lepší od 17 s normálním autem,než teď nevím od kolik je to pseudo auto 45km/hod...brzda provozu...nedá se to předjet jako pomalej skútr... Když se za tím pak člověk táhne od dálnice 20 km domu tak je to prima zážitek U nás s tím teda jezdí asi 40 letej chlap co má tak 130 kilo a to auto ani těch 45 nejede... Důležitý je,aby šla spolu-odpovědnost za "ručitelem" onoho mladeznika. miroska ohodnotil 1 Citovat
Akoc Odesláno 17. květen 2023 Odesláno 17. květen 2023 Vek 17 rokov na získanie B nevyzerá až tak nízky z pohľadu, že na Slovensku od augusta minulého roku môžu oprávnenie na C/CE dostať 18-roční a na D/DE 21-roční. Je to kvôli nedostatku vodičov pre tieto kategórie vozidiel. Citovat
Medvěd Odesláno 17. květen 2023 Odesláno 17. květen 2023 (upraveno) Myslím, že v ČR taky může náklaďák řídit řidič od 18ti, jak je to s autobusem úplně netuším. Weri to jistě ví přesně P. S. Tak autobus až od 24, ale náklaďák s profesákem jde od 18 (bez něj od 21) Upraveno 17. květen 2023 uživatelem Medvěd Citovat
David 106s16 Odesláno 17. květen 2023 Odesláno 17. květen 2023 Tvl, buď rád, že tam seděl 18ti letý slušný člověk. Taky to mohl být 50ti letý vychcánek, co by řekl, že jsi trefil ty do něj a horko těžko by jsi dokazoval opak. Medvěd, Dix1 a dýzl ohodnotil 3 Citovat
Vena garážmistr Odesláno 17. květen 2023 Odesláno 17. květen 2023 Před hodinou, Medvěd napsal: Myslím, že v ČR taky může náklaďák řídit řidič od 18ti, jak je to s autobusem úplně netuším. Weri to jistě ví přesně P. S. Tak autobus až od 24, ale náklaďák s profesákem jde od 18 (bez něj od 21) Trochu Ti to poopravím NA s prodlouženým školením odborné způsobilosti je od 18 nebo pokud je řidič mechanik a provádí zkušební jízdu po opravě od 21 je s normálním školením odborné způsobilosti rozdíl je tam asi 100 nebo 150 hodin . BUS pokud bude jezdit město reps. linky do vzdálenosti 50 km od " základny" tak může při splnění ještě několika dalších podmínek od 21 jinak je BUS od 24 Jestli si to teda dobře pamatuju ze školení . Citovat
sitler Odesláno 17. květen 2023 Odesláno 17. květen 2023 Tech moznosti od 18 je vic: pouze k řízení vozidel: a) Ministerstva vnitra používaných policií, b) Vězeňské služby České republiky, c) ozbrojených sil České republiky, d) obecní policie, e) Hasičského záchranného sboru České republiky a jednotek požární ochrany, f) celních orgánů, g) při zkušební jízdě v souvislosti s jejich opravou nebo údržbou. Takze paradoxne, 18 lety ucho s mokryma papirama si muze legalne sednout do hasicsky cisterny pod majakama, ale nemuze do sklapecky na stavbu Citovat
ozzy56 Odesláno 18. květen 2023 Odesláno 18. květen 2023 protože potřebuju ještě pár červených puntíků , napíšu takovou úvahu--když tak koukám na ty dnešní 18 leté mladíky, zdá se mi, že by vzhledem ke své postavě měli ještě chodit do ZDŠ, prostě jsou to ještě ,,děcka'' nejen fyzicky, ale hlavně mentálně--vím dobře o čem píšu , mám je v rodině , myslím tím normální kluky, nee namachrované jedince, trávící své volno výhradně v posilovnách..., neumím si prostě představit, jak tito chlapci vymění kolo na Tatře a pak odjezdí šichtu pod bagrem..., jen se podívejte na fotky branců z let cca 1950 a dnešní 18 leté kluky a musíte vidět ten rozdíl v postavách, bohužel rozdíl obsahu v hlavách není vidět..., nakonec i z testů zdatnosti vyplývá, že z dnešních generací by bylo odvedeno na vojnu jen pár jedinců--většina je tlustých nepoužitelných nebo s takovýma nemocema, které jsme my v mládí neznali, protože jsem každý den on the road a vidím co se na cestách děje, vychází mi z toho pořídit si co největší auto, nejlépe náklaďák s motorem vpředu vycházím i ze zkušenosti, kdy mi 19 letý zrušil auto, v 30 jel dle Policie cca 70, po čelním nárazu jen furt telefonoval, co je s námi ho vůbec nezajímalo, staral se jen o svoje věci... Milan+, Pepito a Weri 605 ohodnotil 3 Citovat
Weri 605 Odesláno 18. květen 2023 Odesláno 18. květen 2023 Mluvíš mi z duše... chcípáci sou to... a hlavně psychicky totálně neodolný s.ajdy... je jim 20, matky maj furt za zadelí... a Zdeněček a Pavlík a Samík a všechno sou to nejšikovnější chlapečci.. Pepito, Milan+ a Vena garážmistr ohodnotil 3 Citovat
Rikic339 Odesláno 18. květen 2023 Odesláno 18. květen 2023 @ozzy56 no vidíš, kdyby jsi mě potkal tak by jsi mě podle prvního pohledu zařadil přesně do té tvé domnělé skupiny.. Ale dám ti radu - nedej na první pohled To že kluk nemá na první pohled ramena atd neznamená že nemá sílu. Mám kolem sebe dost kamarádů kteří na první pohled nevypadají ale mají páru jak vůl, vidím to i v práci kdy v pohodě tahám sám věci kteří kolegové 35+ sotva tahají ve dvou.. Tohle je naprosto iracionální a nesmyslné. Mentalita je samozřejmě věc druhá, to vnímám i já. Já bych naopak mohl napsat zkušenost, kdy mě (podle lustrace PČR) v provozu vzal 50 letý řidič a bez zájmu prostě ujel. Soudím celou jeho generaci? ne. Prostě neházej do jednoho pytle a nedej na první pohled Medvěd ohodnotil 1 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.