Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Autoškolské okénko, aneb na stará kolena je stále co se učit :)

Recommended Posts

• O 2 týdny později...
Odesláno

nevíte náhodou, jestli stále platí ta vyjímka pro pražáky, že jich se vyhláška netýká ??  😉  asi platí, bo mě fčil v lese předjeli dva s OOOO v zatáčce, kde není vůbec vidět 🙉, možná závodili kdo bude dřív u oběda, ale měli štěstí, bo tudyma jezdí po prostředku (aby se s nima neurvala krajnice) kamiony s kládama, mohli jim tam nosit pozůstalí kvítka na hrobeček  🙄

Odesláno

Já když jedu s A do Brno, tak schválně dodržuju všechny rychlostní limity.. 😂 je vtipný, jak maj B chuť překousnout volant.. 😂

Jinak dneska už se to špatně rozlišuje, když ty auta cestujou při prodeji i s rz... 🙄

Odesláno

No hlavně   ""  vyjímka pro pražáky, že jich se vyhláška netýká ""  už dávno platit nemůže protože už dávno neplatí samotná vyhláška ale jezdí se podle zákona o provozu na pozemních komunikacích. 

A když jsme teda u toho tak já jsem jezdíl kdysi dávno mladoboleslavskou SPZ  MBK 16 26 s touhle SPZ mě nikdy nezastavili pak ji bejvalka ztratila tak se vyřídila nová a to už byli Praha východ to bylo ještě na Felicitě  pak Berlingo ,807 měli středočeské RZ , C2 měla pražskou a má pořád a teď H1 má taky pražskou RZ a je to jednou už se podle toho opravdu moc nedá poznat jestli s autem jezdí " vidlák " nebo " měšťák" . Navíc spousta aut registrovaných na Pražské RZ se do Práglu ani nepodívá páč jsou to auta firemní a v práglu je jen registrovali. A spoust afirem ale registruje auta i v jiných městech než jen Praha třeba ČEZ  Distribuce má většinu aut podle RZ z OVY

Odesláno (upraveno)

Značky se nemusely měnit už někdy kolem roku 2000. To jsem brázdil několik let republiku s VW T4 TUA 55-86 (žlutá - nákladní, auto koupeno v autobazaru Stolín v Trutnově na výpadovce na Pec) až do tý doby, než mi někdo rozlomil přední rámeček a já SPZ ztratil. Následně jsem obdržel 3A7 xxxx a hned po té jsem v Brně zjistil, že to, co s TUA běžně procházelo se s Ačkem najednou nedá. A taky jsem pochopil proč tehdy na pumpách v Brně prodávali tenké samolepící proužky s textem "Nejsu z Prahy" - rozměrově vhodné k nalepení na rámeček RZ/SPZ

309ku jsme kupovali ve Velkém Poříčí u Náchoda. Ta měla SPZ NAI 11-81, ale tu jsme krátce po koupi vyměnili za pražskou 2A6 0496  s tou si ale žádný trable nevybavím

Pavel celou dobu, co jsme vybírali auto trnul, aby nemělo novej formát RZ, co se aktuálně používá v Praze. Nakonec má 5J5 4469 a je spoko

Upraveno uživatelem Medvěd
Odesláno

Já mohu porovnat aktuální stav v Praze:

jedu se soukromou 3008 s SPZ 9C8 ... - chci přejet do vedlejšího pruhu, dávám blinkr a objeví se mezera na dvě moje auta

jedu se služebním YETIM s SPZ 5AC ... - - chci přejet do vedlejšího pruhu, dávám blinkr a objeví se mezera právě na moje auto

jedu se služební  kombíkovou Fab ií  s SPZ 1UK ... - - chci přejet do vedlejšího pruhu, dávám blinkr a na mezeru čekám delší dobu (tzn. pár aut nepustí)

Neřekl bych, že se s každým autem chovám řidičsky jinak.

Ale třeba to není SPZkou, ale typem auta a Peugeoty mají v Praze raději a YETIho víc vidí než Fabii 😄 

Odesláno

No, ja mam pocit, ze s cizi znackou mi spis v pze odpusti nejaky blby razeni do pruhu, s prazskou mi zase snaz prosly takovy ty bezny prazsky prasarny ala podjeti odbocovakem a dalsi veci :D :D 

Odesláno

Určite viete, že na Slovensku sa prestali vydávať poznávacie značky podľa okresov, ale sú jednotné pre celú republiku. Začínajú na AA-000AA a skončia, keď bude ZZ-999-ZZ. Takže sa nedá rozlíšiť, v ktorej časti krajiny bolo auto registrované. Za poplatok 250 € je ale možné dostať značku vlastnej kombinácie napr. SI-PEKNA alebo TA-LUBIM.

Je známe, že mnohí občania medzi Malými Karpatmi a riekou Moravou (najmä v okrese Malacky), sú veľkí patrioti. Niektorí až tak, že zaplatia tých 250 €, aby značka na ich aute stále začínala na MA. Aby boli stále identikovateľní, že sú „Záhoráci“. Navyše, aby si ich náhodou nepomýlili s paštikármi, čo je záhorácka prezývka bratislavských výletníkov, po ktorých Záhoráci nachádzali v lesoch vyjedené paštétové konzervy. :D

Odesláno

já měl celý život SPZ Ostravy a nemůžu říct, že bych měl někde pocit, že su vidlák z dědiny a ostatní mi to dají sežrat, nejlépe se cítím v Rakousku, ale ani třeba v Praze nikdo neútočí  :), samozřejmě jedu v klidu jak jsem zvyklý, nedělám prasárny a tak ostatní nemusejí nic ,vracet'..., samozřejmě ču*ák se najde všude, nejhorší zkušenost mám s Polákama--do Mikulova jede za mnou v klidu, za hranicí do něj vjedou čerti a najednou je z něho hovado 🙄, tady na silnici 57 a 11 si užívám s polskýma kamionákama 👍, někteří jsou opravdu na kulku mezi oči ;)

• O 4 týdny později...
Odesláno

taky jsem nedočetl :)

jinak přestávám dnešnímu světu asi rozumět--ty směrové značky za křižovatkou budou znamenat velkou komedii uprostřed křižovatky, protože asi až tam zjistím, kudy mám jet :myslim, navigaci nemám a nechcu, ale možná to blbě chápu  

Odesláno

ve Francii je tak maj naprosto bezne, a ze by byl jakykoliv problem pode toho jezdit, to teda neni. Zase se dela z komara velbloud. Ona ta znacka bude i pred krizovatkou, ale pak budem oci byt i za ni/v ni. Presne jako to resi Francie apod.

Odesláno
V 18. 6. 2025 at 12:53, sitler napsal:

Ja uz zase muzu jezdit v praze jako dobytek :D  , z auta s prazskou RZ jsem presedlal do olomoucke :D uz se zase muzu chovat jak vidlak a neznat pruhy :D  

... diky tomu, ze jsem si na Rifteru nechal usteckou znacku od dylera tak jsem doma v JC i v OL za vidlaka a v Praglu za krete.na..   :D 

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...