Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Oprava vypouštěcího otvoru olejové vany motoru

Recommended Posts

Odesláno

Ferry, já bych to předělal. V těch záhybech ti zůstanou zbytky starého oleje a znehodnotí ti novou náplň :P
:D

• O 5 měsíců později...
Odesláno (upraveno)

Tak predvcerom som uspesne zrealizoval prelisovanie toho vypustu za pomoci zavitovej tyce M10 x 1,25, dvoch matic, trubky a podloziek. Nechcel som to vytrhnut z toho osadenia, takze som sa to nesnazil vytiahnut uplne na maximum. Vcera kontrola a vsetko OK, ziadny priesak, takze som to obrusil, odmastil, natrel Alkytonom a nahodil podmotorovy kryt, do ktoreho som si aj vyrezal otvor na vypustanie oleja (to je dalsi preslap konstrukterov okrem tej vane). Pripajam kratky fotoserial:

1. pred prelisovanim

1.pred_prelisovanim.jpg

2. po prelisovani

2.po_prelisovani.jpg

3. po prebruseni a odmasteni

3.po_prebruseni_a_odmasteni.jpg

4. po zatreti Alkytonom

4.po_zatreti.jpg

5. otvor v kryte

5.otvor_v_kryte.jpg

Upraveno uživatelem slimboy
Odesláno

Jen mi prijde nevhodne delat si do spodniho krytu motoru diru. Jednak ti tam pujde bordel. Dale kryt je vyhodne jednou za rok sundat - protoze pak ti ty srouby po par letech nepujdou sundat vubec. Je to jen par sroubu navic. A uplne posledni vec je, ze nyni, kdyz nekde predkem nejdes na neco vysokeho a mas ten sroub vytazeny z vany, tak prave ta chybejici cast ti muze prispet k tomu, ze ten vypustny sroub o neco utrhnes. Takhle by se ten kryt oprel o ten sroub a utrzeni by v mnoha situacich zachranil.

Odesláno (upraveno)

Asi si ten podmotorovy kryt nikdy nevidel (pripajam nahlad). :) Ma v sebe plno a o dost väcsich dier aj viac vpredu, cez ktore by sa ten bordel teoreticky mohol dnu dostavat a aj tak v kryte ziadny bordel okrem drobnych kamienkov nikdy nebol. Tie diery su tam kvoli odvetraniu tepla z FAP a na odtok vody pri jazde v dazdi. Cize tento maly servisny otvor na olej rozhodne nebude dovod, preco by sa tam zacal zbierat bordel. A skrutky su aj po 8 rokoch v pohode, zda sa, ze su nehrdzavejuce, lebo nie su skorodovane, takze toho sa tiez nebojim, ze po dvoch-troch rokoch by nesli von (samozrejme som montazne otvory aj skrutky vycistil a premazal). A co sa tyka odtrhnutia vypustnej skrutky - ak niekto jazdi tak, ze sa sucha olejovou vanou po zemi, tak ten to asi prelisovavat nebude, ale aj tak je na zamyslenie, ci si kupil spravne auto ak mu toto hrozi. Ja jazdim po cestach a nie offroad, takze vobec sa neobavam toho, ze by som tu vanu niekedy dostal do kontaktu so zemou, nehovoriac o tom, ze medzi krytom a vanou je este stale slusna medzera.

kryt.jpg

Upraveno uživatelem slimboy
Odesláno

Asi te to prekvapi, ale mam kryt pod motorem na vsech autech, a presne takovy mam ted momentalne na dvou. Sundany jsem ho mel na ruznych autech nescetnekrat a ze zkusenosti co mam, bych tam zadne dalsi diry proste nedelal. Chapu i tve naladeni, proste to nebyla pochvala ale poznamka, coz te evidentne nepotesilo.

Ja to myslel jako dobrou radu pro ostatni, kteri tam tu diru jeste nemaji.

Odesláno

Naozaj som sem nepisal preto, ze by som cakal pochvalu. :) Dal som to sem preto, ze ten kto uvazuje podobne ako ja sa tym moze inspirovat a nabrat odvahu, aby ten otvor vyrezal. Komu nevadi zakazdym zhadzovat cely kryt, ten to asi robit nebude. Mne to vadi, lebo to zbytocne zdrzuje, a tak som to vyriesil (ci je v kryte 7 otvorov alebo o jeden naviac z mojho pohladu nic nemeni).

Odesláno

Znám spoustu lidí který si do deklu díru udělají protože je pak rychlejší ale hlavně pohodlnější vypouštění oleje při výměně. Osobně když tam díra je tak je pokud není tak dekl shodím netvrdím že to je hitparáda práce a vím že při výměně oleje je to i 30 minut práce navíc kterou mi nikdo " nezaplatí" . Ale je fakt že ten dekl už mnoha lidem zachránil vanu od úrazu a nemusí nutně jezdit off road ale stačí jednou najet k obrubníku který je v trochu jiném postavení vůči vozovce a vanou si škrtneš ani nevíš jak pokud tam je dekl bývá to bez následků pokud tam není tak škrábanec na vaně je to nejmenší. 

Odesláno

U 407 je ten dekl taky víme na co. Přes léto jezdím bez krytu a na zimu, když měním oil, tak tam kryt prdnu zpět. Na předešlé OI jsem jezdil bez krytu 9 let a vana vydržela bez úhony :)

Odesláno

Co si budeme hovorit, niektore starsie auta ziadny kryt ani nemali a cuduj sa svete, nikdy som na ziadnom vanu neprerazil. :) Ja som jazdil bez krytu cele minule leto aj jesen a nahodil som ho az na zimu. Vdaka tomu som pri priamom porovnani zistil, ze ked nie je nahodeny kryt, tak je v aute menej pocut motor. Ked kryt nahodeny je, tak v aute je viac pocut motor a menej ho pocut v okoli auta. Cize kryt sice chrani motorovy priestor a znizuje hlucnost auta navonok (napr. ked parkujem susedom pod oknami), ale zhorsuje akusticky komfort v aute. Nieco za nieco...

Odesláno

Taky se na to při další výměně oleje zkusím podívat. I kdybych to vytáhl jen o polovinu víc ven tak by to hodně pomohlo. Jinak díru v krytu pro výměnu oleje má třeba Rifter už od výroby. 

Odesláno

Mám díru na olej v deklu taky....ale "urobil som si naň krytku"  která přesahuje obvod a mám ji přivrtanou po straně skrz .....když chci kryt odendat tak ho jen posunu a on se na tom šroubu otočí bokem....tím se tam nedostává žáden bordel. Takhle vypustím olej i před garáží a nemusím na rampu nebo zvedák.

• O 2 týdny později...
Odesláno

Mám objednanou novou vanu, co tady v tématu byla odkazovaná. Asi zítra dorazí a snad o víkendu dojde k výměně celé olejové vany, jsem opravdu zvědavý jak bude vypadat spodek motoru, sací koš.
Když se zadaří, postnu sem fotky.

Odesláno (upraveno)

Tak přidávám slíbené fotky, sací koš v podstatě špinavý jen od oleje, sítko čisté žádné kusy bordelu. Ve vaně sem našel 3 kousky černého plastu, který se tam dostal asi od předchozích majitelů. Měrku mám celou. Přidám ještě video, kde je vidět spodem do motoru.

Mimochodem, u sacího koše drží i kovová trubka na měrku oleje, nevím z jakého důvodu, ale ta trubička tam byla volně. Možná i to by mohlo dělat nějaký pazvuk.

Video

IMG_20200711_184659.jpg

IMG_20200711_184620.jpg

IMG_20200711_183301.jpg

IMG_20200711_174541.jpg

IMG_20200711_174423.jpg

To co je vidět u té fotky s vanou, ona byla nějakým nárazem trochu prohnutá, takže to, co vypadá jako velké kusy něčeho jsou jen ohyby plechu a v tom oleji to působí úplně jinak.

Upraveno uživatelem trucker1245
Video

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...