Přejít na obsah

slimboy

Uživatel
  • Počet příspěvků

    357
  • Registrace

Vše od uživatele slimboy

  1. Cakal som, ci to do tohto fora vobec niekto niekedy napise... Takze uvediem trosku viac detailov nech je vsetkym jasne o co ide. Stellantis od februara zmenil predpisany olej pre motory 1,5 BlueHDi a po novom sa uz pre starsie verzie s tensou 7 mm retazou (vyroba cca do 02/2023) nesmie pouzivat ekovodicka s maximalne znizenou HTHS viskozitou normy PSA B71 2010 (0W-20), ale musi sa do tychto motorov liat olej s normalnou neznizenou HTHS viskozitou plniaci normu STELLANTIS FPW9.55535/03 (5W-30). Priklad vhodnych olejov: https://www.mobil.co.uk/en-gb/engine-oil/mobil-1/car/mobil-1-esp-formula-p-5w-30 https://lubricants.catalog.totalenergies.com/katalog-no/en_UK/yiv-quartz-ineo-rcp-5w-30 Inak povedane vyrobca tymto oficialne uznal, ze nim predpisany olej nemazal / nechranil motor dostatocne, teda vyrobca je zodpovedny za nadmerne opotrebovanie a trhanie tej 7 mm retaze. Ale kedze tlak na emisie je velky, tak pre novsie verzie motora s 8 mm retazou vyrobca nadalej predpisuje povodny olej so znizenou HTHS viskozitou normy PSA B71 2010 (0W-20) lebo rata s tym, ze 8 mm retaz to vydrzi. Ale z praxe uz vieme, ze ani ta 8 mm retaz to vzdy nevydrzi... Toto je inak najlepsi dokaz negujuci tvrdenia vela ludi na tomto fore, ze "vyrobca najlepsie vie, aky olej treba do motora liat a netreba spekulovat". Cize nie, minimalne v pripade PSA sa naozaj nie je vzdy dobre spoliehat na odporucanie vyrobcu. Toto je oficialne odporucanie oleja platne od 02/2024: motor DV5RC / DV5RD / DV5RE / DV5RUC / DV5RUD (kod YHX / YHY / YHZ / YHW / YHV / YHR) do RPO 16885 - predpisany olej normy STELLANTIS FPW9.55535/03 (5W-30) motor DV5RC / DV5RD / DV5RE / DV5RUC / DV5RUD (kod YHX / YHY / YHZ / YHW / YHV / YHR) od RPO 16886 - predpisany olej normy PSA B71 2010 (0W-20) Majitelia tohto motora, ktori maju rozum, nebudu na zaklade uvedeneho ani do tych novsich verzii motora od RPO 16886 liat olej PSA B71 2010.
  2. Kde si objednal? Daj pls. link.
  3. Na Slovensku mame E10 uz 4 roky a skusenosti z praxe ukazali, ze netreba robit privelku paniku. Ved aj do zavedenia E10 uz bolo v benzine okolo 6 % biozlozky, takze az taka zasadna zmena nenastava. Osobne skusenosti s tymi velmi starymi autami a tym, ako ktore z nich zvlada E10 nemam, ale zahradne stroje nie su problem. Zakladne pravidlo je nenechavat zbytocne stat benzin dlhe mesiace v nadrzi / hadickach / karburatore bez pouzitia, tzn. idealne je ho vyjazdit v stroji az do zdochnutia motora a naliat cerstvy az pred dalsim pouzitim stroja. Minimalne je vhodne to takto spravit pred zimnou odstavkou. Ak sa v lete pouziva zahradny stroj kazde 2-3 tyzdne, tak nie je problem ak zostane benzin v nadrzi (teda ak nemate nejaky stary stroj, ktoreho hadicky a ine gumene / pryzove casti ten etanol nezvladaju, vtedy je lepsie vzdy vyjazdit E10 az do zdochnutia). Idealne je skladovat benzin (bez ohladu na podiel biozlozky) v na to urcenych hermeticky uzatvorenych plastovych kanistroch na chladnom tmavom mieste (nizka teplota a zamedzenie pristupu vzduchu spomaluju degradaciu). Ja aj pridavam do kanistra VIF. Ani nie tak kvoli stabilizacii paliva ako skor kvoli udrziavaniu cisteho karburatora a ventilov. Pred naliatim benzinu do stroja staci kanistrom zatriast nech sa dlhsie stojaci benzin rovnomerne premiesa, naliat ho do stroja a idealne aj vyjazdit do nuly. Za dodrzania tychto pravidiel nebudete mat pri zahradnej technike vobec ziadny problem ani s E10. P.S. Este dodam k tomu videu na predchadzajucej strane - nalievat vodu do benzinu a mysliet si, ze vsetku tu vodu co tam nalejete z neho dostanete prec aj spolu so vsetkym etanolom moze fakt len uplny blbec. Tym videom sa fakt neriadte. Radsej tankujte benzin na overenej cerpacke ktora ma velky odbyt a teda aj cerstve palivo. To uplne staci, ziadne domace chemicke experimenty nemaju zmysel.
  4. Ahoj. Ta prasklina na filtri je predpokladam na viacerych z tych 10 aut. Pri akych kilometroch cca vznika? A nemas info, co je pricinou? Dik
  5. V prvom prispevku tejto temy si napisal, ze Ti predajca/servis ponukal predlzenie zaruky. Preco sa teda nepytas toho predajcu/servisu na podmienky a obsah predlzenej zaruky? Preco sa pytas v internetovej diskusii, kde nikto nemoze tusit ake podmienky platia pre Tvoje auto?
  6. Praveze problem s remenom hrozi skor v pripade nizkeho najazdu, takze na najazd sa netreba spoliehat. Proste problem s remenom hrozi pri autach, ktore sa pouzivaju hlavne na kratke trasy (presuny po meste - obchod, lekar, rodina). A bezne nastavaju problemy s remenom u takto pouzivanych aut uz pred metou 50k km. Auto ktore jazdi 80 % km po dialniciach problem s remenom takmer isto mat nebude. Cize ak nemas z tych 36k km 30k km najazdenych po dialniciach, tak uz remen moze byt blizko konca zivotnosti. Minimalne na samotnu kontrolu remena by si mal pravidelne kazdych 6 mesiacov zajst do autorizaku aj ked si das olej vymenit inde.
  7. Ak nemas predlzenu zaruku, tak formalne uz ziadnu zakonnu zaruku po viac ako styroch rokoch na auto nemas. Ale kedze Peugeot vie o problemoch s rozvodovym remenom ktory je pouzity v Tvojom motore, tak uznava taketo opravy za istych podmienok (ak si chodil pravidelne na servis do autorizovaneho servisu v predpisanom intervale) a prispieva na ne financne. Presny kluc kolko prispieva a do kolko rokov neviem, ale zda sa mi, ze zhruba je to niekde okolo 6 rokov / 100 000 km. Snad ma niekto opravi ak sa mylim. Naviac v autorizovanom servise aj stav remena maju pri kazdej prehliadke kontrolovat a mozes sa aj na to vyslovene spytat, resp. poziadat nech Ti ukazu, ze je podla mierky remen v poriadku, takze v autorizaku je sanca na odhalenie problemu s remenoim skor nez vznikne na ceste. Samozrejme mozes riesit servis aj mimo autorizovaneho servisu ak uz nemas auto v zaruke, ale potom sa priprav, ze naklady na vymenu rozvodov (ak Ti zlyhaju) budes hradit z vlastnych penazi a Peugeot sa na tom podielat nebude.
  8. slimboy

    nabíjanie autobatérie

    Ano, bude to mat vplyv. Bateria vydrzi v dobrej kondicii o dost dlhsie. Ale pred EK/STK to musis opravit a vymazat zavadu z pamäte ak tam bude zapisana, potom to zas mozes "pokazit".
  9. 1. To ze si AdBlue skladoval v tme a chlade urcite mohlo trochu pomoct, ale aj tak ma pokial viem obmedzenu zivotnost. Preto treba capovat do nadrze vzdy len cerstve a nie take, ktore mohlo stat pred kupou niekde v horucom sklade. Inak nie je na tom originalnom obale datum, dokedy ho treba spotrebovat? Zachytil som niekde, ze AdBlue ma vraj realnu zivotnost len cca rok a potom to s nim uz ide rychlo dolu vodou. 2. Ja netvrdim, ze Ad Rescue na 100 % funguje. Nemam to ako exaktne otestovat / dokazat. Ale Protec je znama firma a ked to pustili na trh, tak zostava verit, ze to aspon trochu pomoze. Pokazit to asi nema co, kedze AdBlue system od PSA sa dokaze pokazit aj sam a nic k tomu nepotrebuje. A ano, cistenie AdBlue vstrekovaca je u PSA uz zda sa celkom bezna prax. V podstate aj nutnost ak clovek nechce zakazdym kupovat novy. Horsie je, ze ak sa zasekne otvoreny, tak moze znicit aj FAP. Cize rizikova suciastka s potencialom sposopbit velke skody.
  10. Ja to vidim tak, ze si si problemy s AdBlue do velkej miery sposobil aj sam - lial si do auta stare AdBlue. Ono totiz AdBlue degraduje casom a hlavne pri vyssich teplotach, takze nie je nic horsie ako naliat do auta viac ako rok stare AdBlue z kanistra, ktory zazil dve letne sezony horucav niekde v garazi a pod. Cim starsie AdBlue, tym väcsie problemy. Hlavne teda v pripade PSA... Teoreticka sanca na zachranu co sa uz viacerym osvedcila: - vytiahnut z nadrze co najviac stareho AdBlue - naliat do nadrze destilovanu vodu + aditivum Ad Rescue v objeme ako AdBlue vytiahnute z nadrze (nech ma auto spravny stav hladiny v nadrzi) - zmazat chyby diagnostikou a jazdit - po par sto az par tisic km (a mozno aj opakovanom mazani chyb diagnostikou) auto prestava hlasit chyby a funguje - na zimu samozrejme zas treba vytiahnut z nadrze vodu a natankovat cerstve AdBlue + aditivum Ad Rescue (nie stare z kanistra)
  11. slimboy

    Problém s ADBlue

    Skrystalizovane AdBlue sposobilo zaseknutie AdBlue vstrekovaca, ktory tym padom neustale davkuje AdBlue do vyfuku. Inak povedane zaneseny/zniceny bude asi aj SCR katalyzator, FAP filter a zanesene mozno bude aj vyfukove potrubie. Ak to mas v zaruke, tak ziadaj okrem vymeny AdBlue vstrekovaca aj vymenu SCR/FAP, pripadne aj vyfuku (neviem ako uspesne sa daju vycistit SCR kat a FAP od toho AdBlue, ale na 100 % asi nie).
  12. Zacal by som resetovanim / nakalibrovanim pozicie vsetkych styroch bocnych okien, az potom skusal dalsie veci. Postup kalibracie je v navode k autu.
  13. slimboy

    Rozvody 308 SW 1.6 HDi 68 kW

    Ahojte, ja tiez chcem poprosit o radu v suvislosti s rozvodmi 1,6 HDi 68 kW. Dal som si nacenit vymenu rozvodov aj remena pohonu prilusenstva s kladkou v dvoch autorizovanych Peugeot servisoch, dokonca su to dve pobocky tej istej firmy, ale v kazdom zo servisov mi prijimaci technik dal rozpis s inymi suciastkami. Viete mi prosim poradit, ktora z tych ponuk je spravna resp. kompletna? Lebo sa nezhoduju a neviem ktorym z nich to zverit aby to bolo spravene poriadne. Cervenou som oramoval rozdiely. Viac sa mi ako laikovi pozdava ta ponuka, kde su samostatne rozpisane tie 2 tesnenia kluky, pastorok a skrutky. Uvazujem spravne, ze ten technik to nacenil zodpovednejsie a dal tam aj to, co ten druhy zabudol? Alebo su obe ponuky vlastne identicke, len jedna detailnejsie rozpisana?
  14. slimboy

    308 II 1,2 81kW stav hladiny oleje

    Poslednu modifikaciu remena vraj zacali montovat vo vyrobe od 07/2022, tzn. auta vyrobene po tomto datume uz snad budu mat odolnejsi / spolahlivejsi remen. Otazne je, ci aj pri vymenach remenov v ramci zvolavaciek zacali od toho terminu 07/2022 pouzivat tu novu modifikaciu remena, alebo tam este minali skladove zasoby starych remenov. Problem je, ze nie je nikde oficialne dostupna informacia ake bolo oznacenie starsich verzii a ake oznacenie ma nova verzia remena.
  15. @Ufonek11odporucam precitat si o Tvojom probleme viac: https://www.peugeot-club.com/topic/121825-motor-12-rozvodovy-remen/
  16. slimboy

    Nová pohonná jednotka Peugeot

    Malo by mat, aj ked neviem, ci vsetky verzie bez rozdielu. Ale hadam si nemyslis, ze ked vypnes motor pri 140 km/h, tak nejake doplnkove vodne chladenie zabezpeci, ze sa nenapecie v turbe ziadny olej?
  17. slimboy

    Nová pohonná jednotka Peugeot

    Tak ale zase aby sme boli korektni, tak tato nova verzia motora uz nema rozvod rieseny remenom, ale retazou. V oficialnej tlacovej sprave to je aj uvedene (https://www.media.stellantis.com/cz-cs/peugeot/press/peugeot-3008-5008-hybrid-peugeot-predstavuje-novou-hybridni-technologii-48v). Zostava teda dufat, ze tuto retaz uz otestovali lepsie ako tu retaz na vackach 1,5 BlueHDi a nebude sa trhat po 50-100 tisic km. Ale pri PSA uz si clovek nemoze byt nicim isty kedze testuju vyrobky zda sa az na zakaznikoch a nie vo vyvoji este pred uvedenim do predaja. Ale z tlacovky k tomu motoru vyberam inu pikosku, na ktoru som uz aj tu na fore upozornil: Z uvedeneho vyplyva, ze v novom hybridnom rieseni uz zrazu netreba dochladzovat turbo po vysokej zatazi ani sekundu. No ale kedze vlastne ani neplanuju, ze by sa cely retazec pohonu vratane motora mal dozit vyrazne nad 200 tisic km, tak vlastne aj turbo moze byt v tom case uz na konci zivotnosti.
  18. slimboy

    Nový Peugeot 3008

    Takze v novom hybridnom rieseni uz zrazu netreba dochladzovat turbo po vysokej zatazi ani sekundu. Vyborne. No ale ved neplanuju, ze by sa cely retazec pohonu vratane motora mal dozit vyrazne nad 200 tisic km, takze vlastne aj turbo moze byt v tom case uz na konci zivotnosti. Citacia z tlacovej spravy:
  19. Este jeden clanok z toho webu mapujuci väcsinu znamych problemov motorov serie EB2 (PureTech). Vymenujem to najzasadnejsie: - rozpadavanie rozvodoveho remena (remen modifikovany v aprili 2017 a v juni 2022) - nadmerna spotreba oleja (odlucovac olejovych par modifikovany v novembri 2021) - detonacne spalovanie / klepanie sposobene zakarbonovanim celej hlavy vlacov (suvisi s nadmernou spotrebou oleja / chybnym odlucovacom olejovych par) - strata vykonu sposobena chybnym palivovym cerpadlom (cerpadlo modifikovane v maji 2015 a v juli 2021) - zle zapalovacie sviecky (novy typ dodavany od februara 2021) - porezna hlava valcov / unik chladiacej kvapaliny (meni sa hlava ak sa zisti tento problem) Cize ak kupovat auto s tymto motorom, tak idealne az kusy vyrobene 07/2022 a neskor. Pri nich je sanca, ze su problemy v ramci moznosti vyriesene. https://www-largus-fr.translate.goog/actualite-automobile/peugeot-citroen-ds-opel-les-principaux-problemes-du-moteur-1-2-puretech-30023247.html?_x_tr_sl=fr&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=en&_x_tr_pto=wapp
  20. Vraj PSA spustilo 8. 12. 2022 dalsiu zvolavacku kvoli remenu, ale len pre auta vyrobene do jesene 2018. Zaujimave, ze na svolavacky.cz nie je takato zvolavacka evidovana. V kazdom pripade ta zvolavacka ale neznamena, ze auta vyrobene neskor problem s remenom mat casom nebudu. Zaujimava informacia z clanku je, ze vraj v juni 2022 bol remen modifikovany. By ma zaujimalo, ze ci sa realne zmenilo aj objednavacie cislo a teda ci ti, co nechcu riskovat problemy s mazanim a zanesenim motora, mozu preventivne vymenit remen za tento modifikovany typ. Pripajam link na clanok s automatickym prekladom z francuzstiny, tak nech vas neprekvapia trochu divne formulacie. https://www-largus-fr.translate.goog/actualite-automobile/peugeot-citroen-ds-nouveau-rappel-de-grande-ampleur-pour-le-moteur-1-2-puretech-30024702.html?_x_tr_sl=fr&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=sk&_x_tr_pto=wapp
  21. slimboy

    Koupě 308 -2012, 1.6hdi 66kw

    @RichVa dobry postreh s tymi piatymi dverami. A potvrdzujem, ze to auto z inzeratu je predfacelift, tzn. nie je meneny ani predok, ani zadok. Len tu listu nad SPZ bud uz v tovarni namontovali z facelift verzie, alebo bola vymenena dodatocne majitelom. Rozdiely pred/po facelifte: P.S. Ani facelift verzia nemusi mat LED denne svietenie (hokejky). Ja mam facelift (vyroba 11/2012) a denne svietenie je riesene dvojvlaknovymi obrysovymi ziarovkami v hlavnych reflektoroch a aj ho viem vypnut / zapnut cez menu palubneho pocitaca. Tie LED hokejky sa zvyknu obcas pokazit, takze som vlastne rad, ze mam o jeden potencialny problem menej.
  22. slimboy

    Koupě 308 -2012, 1.6hdi 66kw

    1,6 HDi 68 kW 9HP je celkovo bezproblemovy motor ak povodny majitel vcas menil olej. Vyhody v skratke - jednohmota, jednoduche turbo bez naklapacich lopatiek, odolne solenoidove vstrekovace, EGR aj loziskovy uzol turba chladene vodou. Tu je o motore detailne info: http://www.autorubik.sk/clanky/motor-psa-ford-16-hditdci-dv6/ Podla mna najtypickejsia boliestka 308 T7 je, ze casom povoli uchytenie listy drziacej torpedo na spodnej hrane celneho skla a zacne tade tiect voda na zvukovu izolaciu nad motorom, ale to sa da lahko opravit aj pred domom (sam som to riesil). Koroziu karoserie moje auto za 10 rokov a 140 tisic km nema v podstate ziadnu, nasiel som ju len na spodnom leme piatych dveri a to som hned aj opravil. A mimo karoserie som este nasiel koroziu na plechovych vyliskoch v motorom priestore (drziak ABS/ESP jednotky alebo co to je pred lavym prednym kolesom + pomocne vystuze na podmotorovom rame). Vsetko kozmetika. P.S. Odporucam hned po kupe prelisovat vypust na olejovej vani, alebo vymenit vanu za novu upravenu verziu.
  23. @ChouLu a pri tych motoroch s 8 mm retazou ste riesili prasknutu retaz pri akom najazde kedze si pisal, ze praska aj ta, ale menej casto.
  24. Ale to len za predpokladu, ak ich dovtedy nezanesie skrystalizovanou mocovinou prepustajuci / zle davkujuci vstrekovac AdBlue. Povodne som si myslel, ze pri starsej 16 ventilovej verzii 1,6 HDi sa uz poucili co sa tyka pohonu vaciek retazou a tato nova 1,5 BlueHDi uz ziadny problem s vackami mat nebude a je vychytana a vyladena a "jedine" problemy s nou su kvoli AdBlue cerpadlu, AdBlue vstrekovacu a sonde NOx. Ako som sa len mylil. Nakoniec fakt zlaty dobry PureTech - raz za 6 rokov vymenit rozvodak a inak relativne celkom spolahlivy motor.
  25. @ChouLu Prosim Ta, do akeho datumu vychadzali 1.5 BlueHDi z vyroby s tou 7 mm verziou a od akeho datumu s tou 8 mm verziou?
×
×
  • Vytvořit...