Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Benzín, Nafta, Akumulátory? Nebo vlastní pohon? Toť otázka :D

Recommended Posts

Odesláno
před 33 minutami, Radovanek napsal:

Kdybyste měli cestu do Prahy pátek až neděle 8.-10.11.2024 na e-Salon  ...............  jsou tam každý den i testovací jízdy elektromobilů, řidičáky sebou.

Zcela náhodou budu v sobotu 9.11.2024 v Praze a od cca 11 do 15 mám čas, který hodlám využít návštěvou této akce. Před cca hodinou jsem si zaregistroval volňásek u jiných kolegů 😉 .

Řidičák s sebou musím mít, tak možná i nějaká jízda bude :papa.

Odesláno

Dnes jsem navštívil e-Salon. Spousta pro mě neznámých automobilek, bohužel PSA se přímo nezúčastnilo, pouze na dvou stáncích byla 5008. I když vlastě zastoupeno bylo -  Opel jsou dnes převlečené vozy PSA.

Dost se tam řešilo zázemí - wallboxy, inteligentní stání pro auta se soláry a nabíjecí stanicí. Také využití "jetých" baterií z elektoraut.

Celé mne to utvrdilo v názoru, že bez vlastního domu s velkým solárem na střeše a vyrovnávací baterií nedává e-auto úplný smysl. Bohužel je při dnešních cenách stále ekonomická návratnost dost diskutabilní. 

Výrobci (až na pár výjimek) se předháněli v tom, kolik jejich auta dojedou a jak jsou rychlá, čemuž odpovídaly i cenovky. 

Naštěstí se už začínají objevovat i "druhá" auta do rodiny za bohužel pořád ne úplně rozumný peníz.  Jsou to malá auta co stojí jako rodinné kombíky z doby nedávno minulé. Za mě totiž dává smysl elektroauto jako druhé do rodiny jezdící s dětmi a za nákupy po městě , co nemusí s sebou tahat baterku na 500 a více km a trhat asfalt při každém rozjezdu.

Shrnuto: e-Salon plný lidí, auta naleštěná, pro panelákového jedince hezká podívaná.

Odesláno

Pro mne, jako věci znalého, byly zajímavé jen kategorie stavební a komunální technika plus nákladní vozy, tam je velký posun. Z osobních aut jen malé vozy Hyundai Inster, Škoda Elroq a Kia EV3. Nejvíce bodů jsem přidělil Hyundai Inster, velice šikovné auto Pak jsem si udělal důkladný průzkum toho, zda spalovací dinosauři autodebilky už plně pochopily elektromobilitu, nebo stále za elektromobily vydávají jen drahé zkriplené spalováky a diví se pak, že to nikdo nekupuje. Bé je správně, bohužel. Vrcholem testu kromě hledání pohonů zadního a 4x4 byl přední kufr, neboli frunk. Tedy jak automobilka hospodaří s prostorem a povedlo se jí vecpat vš kolem nápravy a k podběhům. Stály tam naproti sobě všechny Tesly a ostatní značky a je to doslova katastrofa. Tam, kde se do předního kufru Tesly vejde dítě nebo dospělý člověk, nemají ostatní nic, v lepším případě malé nic nebo jakousi schránku s dalším vnitřním poklopem. Že by Vám kufr otevřely plynové vzpěry je taky výjimka. Prostě ještě nevyndali hlavy z kyblíku s ropou. Sorry jako. 

Co se zabezpečení vystavených aut proti pohybu týče, to byl fakt problém Nio. Žádné auto se nerozjede, doku nejsou klíčky uvnitř vozu. Natožpak aby klíček zůstal v paměti po opuštění vozu. Zde udělali soudruzi z Číny chybu. Jinak přehled dostupných čínských aut ke koupi ukázal, že EU má problém. Velký.

Baterie do Ion zase usnuly, docent Horák nemá čas, aby dokončil objednávku a dovoz a já už vůbec ne. Nastalo to, co jsem říkal, už mám dojezd jen 70-80 km v teplotách okolo nuly, prostě 127 tis. km a 11 let a baterky vývojově 2009. A totální nespolupráce Mitsubishi ohledně iMiev, PSA o tom pak ví jako licenční značka kulové od počátku. Kolega Miloslav Drápal prý nyní, když skončily zemědělské práce a už se nedá ani stavebnictví, kde má bagry, na výměně děla. Baterky mu tam leží od května. 

Odesláno

Co tym chcel autor povedat?
ze ked cina naplni E autami europu, tak tiez skoncia, kym nepochopia, ze momentalne nie je : infrastruktura, ceny, ochota.
Ani v cine sa nevozia vsetci v e autach, byvaji v kralikarnach, chodia verejnou dopravou, ale my v europe mam tlačene kaleraby 😞 😞 😞

Odesláno

@mmartinkovic cina se s tim *neumím psát slušně*. Ve velkych mestech spalovak proste neprihlasis. Nebo za to zaplatis 2x tolik, co stoji auto. A je jim to uplne jedno. Tlacej hromadnou, tlacej elektro. Spalovaky tam nikdo nechce, protoze jsou s nima spojeny omezeni. Navic, pro cinany je daleko snazsi udelat elektroauto nez spolehlivej spalovak. Takze pro ne je to win-win

Odesláno

Číňanů je 1,5 miliardy, většina čínského území je těžko obyvatelná, takže se tlačí kolo pobřeží. A továrny a přístavy, tedy výroba a obchod, jsou tam zárukou vyšších výdělků a blahobytu, oproti centrální nebo severní části země, kde převažuje zemědělství. Čína zbohatla, je továrnou světa a také logistickou námořní velmocí, páč moc železnic do okolí nemá a ty mraky zboží musí nějak vyvézt. Tím ovšem vznikla střední třída, experti, administrativa, školství lékaři atd., kteří chtějí slušně žít, dýchat vzduch, ne smog, vidět oblohu, slunce, jíst zdravé potraviny a pít nezávadnou vodu. Jinak se vzbouří a strana a vláda to vědí. Ostatně u nás to v roce 1989 taky nezačalo mlácením na Národní třídě, al demonstracemi za čistý vzduch na Mostecku.  A protože přemýšlejí v dekádách, ne v pětiletkách jako ruští a naši komouši nebo čtyřletkách, jako západní volení vůdci, tímto způsobem plánovali i přechod na elektro. Protože věděli, že takový strojní průmysl, jako má 80 milionové Německo, v miliardové Číně nedokáží postavit. Ani na to nemají lidské kapacity a know how. Navíc většinu surovin musí dovážet. Takže nenáročná elektromobilita ve veřejné hromadné dopravě, prvotně městské, pak totéž taxíky, nařízením. Zákaz spalovacích motorek, takže kola, elektrokola, elektroskůtry, toto vše již kolem roku 2012. Náhrada letadel (technologie, maziva a paliva dovoz) elektrickými rychlovlaky. Nezávislost i včetně na počasí a násobná přepravní kapacita. Rozvozy a dodávky byly další na řadě a s nimi elektrifikace autobusů. Donedávna mít automobil znamenalo být řidičem služebního vozu. Pak se ovšem se soukromými auty roztrhl pytel a k již tak zakouřeným centrům velkoměst přibyly kolony parkujících spalováků na víceproudých silnicích. Ne jako vesnice Praha, bavíme se o 10-20 milionech osob v 1 městě v první desítce jejich měst, tedy 1-2 České republiky v 1 městě. Takže sázka n a elektromobilitu v osobních autech, podpora výzkumu a výroby a restrikce. Nejznámější je systém lichá sudá poslední číslice SPZ, což řešilo problém jen z poloviny a spalováků přibývalo. Bohatší rodiny měly pak auta 2 a více, s různými SPZ. Tak přišly vysoké poplatky za SPZ pro spalovák, až k bizárům typu pár se SPZ pro spalovač se jednou ročně losuje nebo draží. Naproti tomu elektro SPZ ihned a zdarma, parkování zdarma, nabíjení zdarma. Výsledek znáte. 

Odesláno (upraveno)

Zname. Ale rozhodne to nejde davat za priklad "pokroku". Proste je to tak, jak si strana usmysli, zcela bez ohledu na lidi. Natvrdo nektere veci dotuji, nektere naprosto totalne zaslapnou. A ze to neni starosti o ovzdusi, to doklada fakt, ze to cele mohutne zivi uhelnyma elektrarnama, protoze uhli maj dost. A technologicky je nemaj extra cisty.

Max jim jde castecne o lokalni emise, ale celkove... ani nahodou. A je to pro ne proste jednoduchy to tahkle delat. Spalovaci motor je konstrukce radove slozitejsi, tak nemeli moc prostor.

Upraveno uživatelem sitler
Odesláno

tak já tam nikdy nebyl, ale z dokumentů v televizi vidím, že za posledních cca 50 let přešli z jízdních kol na vesmírné technologie, ta neskutečná změna je vidět všude a kdo to nechce vidět musí být slepý, nebo zaujatý :myslim, nejsou už dokonce první na světě, nebo až příští rok ??  😂

Odesláno

Že v Číne tlačia na elektromobilitu môže byť čiastočne spôsobené aj tým, že Čína v priemernom znečistení ovzdušia napr. suspendovanými časticami prenikajúcimi až do pľúc (< 2,5 um/m3) patrí medzi najhoršie na svete (19. miesto, 32,5 ug/m3). Odhaduje sa, že na zdravotné následky tohto znečistenia v Číne ročne zomiera 2 mil. ľudí. Na porovnanie, ČR je 89. mieste (11,5 ug/m3), SR na 82. (13.1). Je jasné, že vo veľkých mestách a priemyselných aglomeráciách sú tieto hodnoty významne vyššie. Napr. v ČR sú dlhodobo najvyššie hodnoty merané v aglomerácii Ostrava/Karviná/Frýdek-Místek, a to následkom nielen priemyselných činností, ale aj vykurovania domácností tuhými palivami a vzduchovým transportom z Poľska.

Odesláno (upraveno)

Kecy Hafity a sitler jako vždy mimo mísu a o ničem - "e to cele mohutne zivi uhelnyma elektrarnama, protoze uhli maj dost" Kde by ho asi tak vzali, kromě Austrálie a dalších zemí, že? Naopak, vozí ho ve velkém i kvůli problémům ve vlastních dolech 06 /2024 Čína letos dováží výrazně více uhlí A PROČ TO DĚLÁ? :

02 / 2023 Čína se vrací k uhlí. Obnovitelné zdroje nestačí pokrýt růst spotřeby energie a 04 / 2024 Čína v loňském roce dominovala v instalaci nových uhelných elektráren (CITUJI) Čína tak naplňuje svůj dekarbonizační plán 30/60, dle kterého v roce 2030 dosáhne svého emisního vrcholu a v roce 2060 neutrality. (konec citace)

COŽ ODPOVÍDÁ TOMUTO 07  / 2024 Čína dominuje rozvoji obnovitelných zdrojů energie: Staví dvě třetiny větrných a solárních elektráren na světě a 07 / 2024 Čína drtí svět v OZE: Buduje dvakrát více solárních a větrných elektráren

A Čezká republika a její ofčané by měli držet při kritice Číny ohledně uhlí a OZE hubu a krok, páč jsme na tom hůře, než oni (cituji) "V květnu 2024 podíl uhlí na výrobě elektřiny v Číně klesl na rekordně nízkou úroveň 53 %, zatímco nefosilní zdroje dosáhly rekordních 44 %. Solární energie nyní tvoří 12 % výroby elektřiny, větrná energie 11 %, vodní energie 15 %, jaderná 5 % a biomasa 2 % (konec citace). 

Upraveno uživatelem Radovanek
Odesláno

@Radovanek

Kolik je ti let,že stále píšeš jak puberťák,pak to nikoho nebaví,autodebilky,zkriplene spalováky,ofčané,projdi si jiné témata,jestli se někdo takto vyjadřuje.

Solární na střeše mám,box na zdi také,ale teď jsem třebas raději investoval tady v JC do garáže,takže e auto bude muset chvilku počkat ač ten Inster od Hyundai je zajímavý 

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...