Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Benzín, Nafta, Akumulátory? Nebo vlastní pohon? Toť otázka :D

Recommended Posts

Odesláno

Zjevně si pánové pletete propagaci a praxi. Ta připomínka "propagační kecy" mířila na fakt, že v Praze o tom radní jen mluví, skutek utek. Taková věc je dostupná už od roku 2017, máme ji na VŠB-TUO. To byl příklad low-cost řešení od pár do cca 12 tisíc včetně ovládání telefon a dálkového dohledu. Můžete mít dražší řešení, komplexnější, včetně vychytávek, samozřejmě můžete mít i autonomní řešení pro veřejné osvětlení nebo nabíjení pro kola, jako soukromník v Praze 4. Zatím Praha namontovala s PRE jen to nejdražší řešení v pár kusech. Podle 3 roky staré zprávy jich mělo být pilotně 87, ale není.

Odesláno

Proto Peugeot tlačí všechny autorizáky minimálně do kategorie 1 (servis vozidel)... jinak koncese pápá :(

Naštěstí dvojku (karosařina a zásah přímo na bateriích) požadují jednoho ve městě popř kraji

Odesláno

https://www.televizeseznam.cz/video/garaz-tv-show/auta-a-motorky-v-narodnim-technickem-muzeu-test-dojezdu-tesly-3-long-range-tv-show-garaz-64067166?dop_ab=0&dop_source_zone_id=1&dop_req_id=pMpXnHd8N36-202006101916&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=_var

Pár zajímavých postřehů tam je, pokud nemůžete sami nabíjet doma, nedává to smysl je ten nejzásadnější. Ale celkově to nevyznívá nijak špatně, i ten čas dobíjení mi přišel dost v pohodě. Já bych to přežil, mě přesvědčuje hlavně pasáž od času 10:48

Odesláno

To by mělo být ale jasné každému. Kdo nemá možnost nabíjet doma nebo nějak jinak rozumně, tak o elektromobilitě by neměl uvažovat. Ale taky by neměl mít ty blbý kecy, že je elektro k ničemu. A abych byl fér, taky by neměli politici všechny tlačit do elektromobility, když nemají kde nabíjet.

Odesláno (upraveno)

@Péťa jj, mi to jasné je. Jenže tady se to většinou zvrtne v šílenou agitaci fanatika Radovanka a pak zapřísáhlou argumentaci proti. Racionálně se tady na to podívá málokdo a u většiny odpůrců jsem si jist, že si s tím nikdy nesjeli.

Upraveno uživatelem David 106s16
Odesláno

ono je to trosku na truc 🙂 Kdyz ono se nam serviruje ze nabijeni je vlastne strasne jednoduche a dostupne na kazdem rohu tak to pak jednomu neda aby si nerypl 🙂 
Bylo by dobre si rict ty pro a proti ,ale realne.
Za me cena je dost mimo. Ale priznam se ze si nikdy nekupuju auto nove.
Nabijeni jsem tu zminil...ja bych mohl ,ale mam dost pochybnosti o vseobecne dostupnosti nabijecek.

Ja to tu uz psal...me by se to dokonce i libilo pro odvoz deti do skoly a kratke cesty do a z mesta.
Ale opet mi to nedava smysl aby "druhe" auto bylo drazsi nez to "hlavni" auto.
No a nakonec ten dojezd...ja vim uz se to tu resilo xkrat. Jo 300km by melo stacit...na druhou stranu kdyz to neni problem tak proc je ve spalovacich tak "zbytecne" velka nadrz.Nestacilo by taky na 200-300km?

Odesláno

Jako když k těm elektrikám. Pozorně jsem přečet ten článek o E-travelleru.   Nezlobte se na mě ale když vidím ten dojezd a pak ten čas který to auto musí trávit na nabíječce pokud není v té nejlepší konfiguraci pro nabíjení a ve finále vítězoslavně napíšou že hmotnost přívěsu zůstala na 1 tuně když se spalovákem v automatu má vlek 2tuny a s manuálem 2,2 tuny tak to mi jako vůbec nehraje auto se spalovákem má dojezd cca 1000 km utáhne 2,2t na vleku a elektrika dojezd 330km a utáhne 1 tunu  z mého pohledu to není ani omezení užitných vlastností ale to je degradace podstaty toho auta.  Pokud bych byl podnikatel a provozoval bych transferovou přepravu z hotelu na letiště tak bych si takový auta do autoparku prostě nepustil i kdybych zčásti uvažoval " zeleně " tak ekonomicky to nedává smysl v takovým byznysu jsou na autě dva šoféři který se střídají denní noční a to auto za 24 hodin odpracuje (odjede) třeba 18 hodin za tu dobu po tom městě vycamrá i kdyby jednu nádrž ale natankování tý jedný nádrže je otázka když moc dlouho 15 minut ale aby to auto v elektrice najelo těch cca 1000 km tak i v té nejlepší konfiguraci pro nabíjení musí na nabíječku minimálně 3x a celkově tam stráví hodně přes hodinu a navíc je to ve své podstatě práce navíc buď pro řidiče nebo pro dispečera protože při sestavování plánu jízd tam musí počítat s tím časem kdy bude mimo provoz protože bude " tankovat"  A zákazníka nezajímá že auto musí tak často " tankovat" protože zákazník potřebuje aby mu hosti jezdili tak jak lítají letadla. To samé je to ale i v jakémkoliv jiném přepravním byznysu i když třeba jinde auto nepojede na dvě směny ale když bude rozvážet autodíly a auta budou v provozu od 8 do 18 hodin tak budou minimálně jednou za směnu potřebovat " čuchnout" z kabelu a večer se mi vrátí x auťáků na dvůr všichni to plácnou na nabíječku a zhasne celá čtvrť protože se nabíjí xx aut v jedné firmě a v druhé x aut. Jako dokud nebude infrastruktura která by tohle všechno zvládla a dokud ty auta nebudou mít reálný dojezd hodně přes 500 km tak se podle mého s takovými auty v byznysu nedá počítat. A podle toho článku je E traveller  koncipovaný z větší části pro byznysové zákazníky. 

Odesláno

Véna garážmistr - plně souhlasím
David 106s16 - čéče já se v TESLE vezl a přesto mě to k nadšení pro tento způsob pohonu nepoňouklo. Holt nejsem tou správnou cílovou skupinou a doufám, že se nedožiju okamžiku, kdy vysavač nebude mít alternativu

Odesláno (upraveno)

@Vena garážmistr: Líp bych to nenapsal.... :super

Nicméně já bych byl ideální cílová skupina (jak jsem už jednou zmínil).... Nabíjet by bylo kde, jedno auto caca do 20km denně, druhé caca do 100km denně.... Líbila by se mi menší údržba (typu "rozvody").... Zbytek zatím nedokážu ohodnotit.... Jelikož ale mám svým způsobem rád tu starou dobrou spalovací techniku, tak na to "vrtánísevněčem" mám tu stařičkou Hondu.... Jenže poměr užitné hodnoty k ceně je u elektromobilu někde zcela mimo mističku....

Upraveno uživatelem Hafity
Odesláno

Ako by to povedali ekoteroristi, vsak na letisku by sa nabijalo kym by cakal na zakaznikov, hla hla hla. ... ano mas pravdu, na biznis to este nie je, maly dojazd, ale co uz.
Aj pri rozvoze dielov, taxi, atd to treba nabit, a ak chces tocit peniaze, nemoze auto stat na nabijacke. Tak ako keby malo denne spravit 100 km, tak pri meste ako Praha, Brno, Bratislava je 100 relativne nič.

Odesláno
před 9 hodinami, Medvěd napsal:

Véna garážmistr - plně souhlasím
David 106s16 - čéče já se v TESLE vezl a přesto mě to k nadšení pro tento způsob pohonu nepoňouklo. Holt nejsem tou správnou cílovou skupinou a doufám, že se nedožiju okamžiku, kdy vysavač nebude mít alternativu

Vidíš a u nás už se jiný než aku vysavač nepoužívá. 🤔 

Auto ještě nedozrálo a toho se ani nedožiju. 

Odesláno (upraveno)

Milan - 

Ha, ha, ha - vtipe vylez. Už se můžu smát nebo to bude mít ještě nějakej další vývoj? 

Upraveno uživatelem Medvěd
Odesláno
před 2 hodinami, Medvěd napsal:

Milan - 

Ha, ha, ha - vtipe vylez. Už se můžu smát nebo to bude mít ještě nějakej další vývoj? 

@Medvěd

Nevím proč, buď Tě nechápu, ale aku vysavač už u nás jede cca 4 roky. Electrolux. 

Odesláno

Je veliká legrace, jak už i petrolheadi z Garáž.cz, začínají jezdit elektrikami a zjišťují, že názorově zamrzli před 10 lety qa ono se to od licenčního Peugeotu Ion (Mitsubishi iMiev) setsakra posunulo. Zjistili to i v Top Gearu. Ještě větší legrace je poslouchat jejich soudy a teorie po pár set kilometrech zkoušení. Třeba o tom wallboxu, což je samozřejmě hloupost, žádný wallbox nepotřebujete. Pokud zásuvka se samostatným jističem 16A (to co máte doma pro pračku nebo myčku) dává 3,6 kWh za 1 hodinu nabíjení a máte díky elektromobilu noční tarif 8 hodin elektřinu za poloviční cenu,  pak každý den z 365 v roce máte ráno nabito přes 28 kWh v baterce, což při městském courání a spotřebě 12 kWh/100 km vystačí na 233 km. Jinými slovy na nájezd 85.045 km ročně nabijete pohodlně přes noc z obyčejné zásuvky.

Wallbox umožňuje využít druhou a třetí fázi a tedy dát Vašemu autu 7 nebo 11 kWh za 1 hodinu nabíjení. Pokud to spapá palubní nabíječka auta. Ta u Tesla Model 3 má výkon 11 kW, takže za 8 hodin tam můžete narvat 88 kWh, více, než je kapacita baterky. Jinými slovy ten dojezd přes 400 km máte denně každé ráno z červeného malého pětikolíku 400V 16A ve Vašem rodinném domku.  A roční nájezd  146.000 km nabijete jen z domácí červené zásuvky. Jinak wallbox může taky spolupracovat s hybridním měničem FVE a auto může sloužit nejen jako úložiště pro dům přebytečné elektřiny, ale i jako baterie a dům zásobovat. Což Tesla taky umí.

K těm dojezdům asi tolik. Ostrava, 3.největší město ČR, má napříč 20 km. Takže s nočním levným nabitím z obyčejné zásuvky 230V 16A Ostravu s 233 km (třeba VW eGolf, Kia Soul EV, Nissan Leaf I.generace a dalšími prvními generacemi s baterkou kolem do 30 kWh) přejedete 11x a ještě Vám 13 km dojezdu zbude. Když budete mít průměrnou rychlost  50 km/h (což by se v Ostravě, díky městem procházející D1 a několika rychlostkám s povolenými 80-90 km/h mohlo podařit), obvykle je to 40 a méně) je to přes 4,5 hodiny ježdění v kuse, než noční nabití vyjezdíte a musíte si někde přicucnout. Což v Ostravě znamená využít některou z 9 rychlonabíječek poskytovatelů ČEZ, EON, PRE a Lidl, stále před otevřením je desátá MOL na čtyřproudovce Rudná v Zábřehu. 2 z nich jsou stále zdarma a bez registrace. Všechny jsou přístupné přes mobilní telefon i neregistrovaným uživatelům. A v okolních městech jsou po 1-2 stojanech rychlonabíječky v Hlučíně, Opavě, Klimkovicích, Mošnově (letiště), Frýdku-Místku, Havířově, Karviné, Bohumíně, Třinci....... . Prostě no problem. 

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...