Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno
V 6. 2. 2026 at 8:41, Péťa napsal:

Podle fotografie jsem najel jsem 645,4 km ;)

Když připočtu nabíjení doma, tak náklady budou max. 2200,- Kč. Prostým dělením to dělá 3,4 Kč/km :super Já jsem spokojen. Šlo by to pochopitelně drobně "zoptimalizovat", ale to by bylo max o desetihaléře.

Asi si teď myslíš, že to je hodně. Ale to je prostě daň za vlastnictví automobilu (jakéhokoliv). Nejlevněji by vycházelo vlastnit nějaký Citigo a na tuhle cestu si půjčit dodávku ;)

To mi vychází jako 10l benzínu / nafty, úměrně k nákladů a velikosti auta dobrý 👍

V tesle jsem nikdy nejel, ale předpokládám že hluk za jízdy je někde jinde než u spalovaku. 

Mě osobně se fakt líbí BMW iX3 Neue Klasse, bohužel ale nemám 1.7 milionů na auto 😀

Odesláno (upraveno)
před 3 hodinami, thorr001 napsal:

V tesle jsem nikdy nejel, ale předpokládám že hluk za jízdy je někde jinde než u spalovaku.

Já jo, jako spolujezdec, přesně v Netopýrovi, hluk tam není žádnej, jen slyšíš brnkání svých nervů když dojezd ukazuje 10km a nabíječka je možná kdesi někde okolo a neviš jestli zrovna funguje :D :D :D 
Jinak ale příjemný svezení.

Upraveno uživatelem Radek Hurvajz
Odesláno

Normálně s Ionama dojíždíme domů (nebo k nabíječce) já i dcera s nulou, 3 čárkami namísto nuly, bez dílku baterie, na želvičku a snížený výkon....... Prostě se nám nechce - hlavně po cestě domů - stavět a rychlonabíjet (máme po každé cestě k domu rychlonabíječky celkem u 3 Lidlů a 2 ks u Globusu), když v baráku čeká zásuvka, obvykle 3/4 roku funkční FVE a ještě plně nabitá domovní baterie. Případně večer noční tarif 20-24 h a 02-06 h, kdy 1 kWh regulované ceny nestojí 2,30, ale jen 0,30 Kč. K tomu spotová cena je obvykle - hlavně po 22 h a mezi 2-6 h, kolem 1,50/1kWh. Takže nabíjíme aktuálních 10 kWh kapacity baterie za 18 Kč. Což je v létě na 80 km dojezdu za 22,5 haléře/1 km a v zimě 65 km dojezdu za 27,7 haléře/1 km.

Odesláno

No tvl. jako mě se začne rosit čelo v okamžiku kdy rafička začne ukazovat půlku nádrže když mám zapřažený podval tak je to ještě horší to cítím jak mi stékají kapky potu po zádech a on  dokáže s takovou dětinskou radostí sdělovat světu že je to prostě uspokojující pocit jezdit s verkem který stojí těžký peníze s nulovou zásobou paliva. 

Možná že mám katastrofické myšlení nebo že ve mě zbyli nějaké pozůstatky co jsme se učili na vojně něco málo z těch zásad jsem se naučil i v AŠ ale pro mě je vcelku zásadní a to už musí být když to nedodržím jak parkuju v jakém stavu auto odstavuju aby bylo okamžitě použitelný v případě nějaké akutní události.  Takže když přijedu domů tak do dvora zásadně couvám  o to samé se snažím i když parkuju někde venku do parkovacího stání zacouvat neb vždy by jsi měl mít víc času zaparkovat než když budeš potřebovat akutně odjíždět a nějak si nedokážu představit že bych dojel domů s autem i když budu mít nabiječku a auto začnu okamžitě nabíjet že bych to dotáhnul domu s nulovým dojezdem když vím že do nejbližšího špitálu je to přes půl hodiny jízdy  tvl to by mě za pár tednů slezly vlasy z tý nervozity než by auto bylo opět v plné pohotovosti.   Jasně vím to že v něktrejch věcech jsem zastaralej a jsou věci který ani měnit nechci protože jsem přesvědčenej že to tak má být a tohle je jedna z nich auto zkrátka musí být v pohotovosti v jakýkoli moment kdy stojí u baráku a je jedno jestli jsem dojel z práce nebo z dovolené. A i když jsem naučený tankovat na dvou nebo třech pumpách tak v okamžiku kdy se vracím odněkud a nejedu přes své oblíbené pumpy a v autě by mělo při odstavení zůstat okolo čtvrt nádrže tak se zastavím na pumpě a dotankuju aspoň 8 litrů protože to vím že mi na nějaký akutní výjezd stačí.

Odesláno

Jak vidno pánové, jste málo psychicky odolní. 😁 Bude to asi tím, že nemáte doma čerpací stanici. ⛽ My elektromobilisté ano, kamkoli dojedeme. Moje auto umí jen 3,6 kW nabíjení ze zásuvky, ale jinak starší vozy 6,6, 7,2, 11 i 22 kW. Takže jakmile to doma dáte do zásuvky, hned se "nádrž plní". Pokud to byla minulý týden Tesla Model 3 Performance a před ní Porsche Taycan 4S, tak 11 kW z červeného pětikolíku nebo wallboxu. U TM3 to znamenalo za hodinu -+90 km dojezdu, u žravého koncernu půlku. Já mám za hodinu v Peugeot Ion 21-27 km dojezdu. Což na Ostravu s průměrem 20 km bohatě stačí. Fakultní nemocnice je 6 km. A prozatím pokaždé mne tam v posledních 4 úrazech/příhodách vezl Peugeot Ion, nečekali jsme na sanitku.

Odesláno

Já také mám syndrom prázdné nádrže, na parkovací místa téměř zásadně couvám,...

A právě proto je baterkáč super, mám pořád plnou nádrž (no, nemám, protože nabíjím v noci z nízkého tarifu :D)

Odesláno

Já teda kolikrát jezdím i na výpary, ale tak nějak vím co si s kterým autem můžu dovolit. A za ty léta a statisíce kilometrů mi došlo palivo tím způsobem že auto zdechlo jen 2x. Jednou to bylo s 607 to bylo 400m od benzínky a pak 307cc která zdechla po zaparkování - po rozsvícení rezervy dala asi 20km. No a u Ducata vím že když se rozsvítí rezerva, tak 200km to pojede.

Odesláno

já jsem taky ,naučený' radši mít plnou nádrž, ale v poslední době se toho ,prokletí'😂 snažím zbavit, je pravda, že se mi nikdy nestalo, že bych kvůli prázdné nádrže nedojel

ale v práci mi jednou střídač předal auto s dovětkem: máš plnou--(což byla povinnost, předávat auto natankované), vydrželo to jezdit jen hodinu..., byla z toho celkem aféra, takže jsem měl od té doby auto jen pro sebe 👍,  výdup střídače se nedá jen tak překousnout (palivoměry tenkrát nefungovaly, bo měly věčné poruchy..., takže se nafta kontrolovala jen pohledem do nádrže)

• O 1 měsíc později...
Odesláno (upraveno)

Já ne a po uschnutí jsem zjistil, že ta koupel není znát :) Chtělo by to kartáče, ale bojím se o spravované těsnění na levých falcon dveřích 😮

Ale tak jsem alespoň přidělal symbol, co si myslím o spalovácích :D Snad se žádný hrdina nepomstí krumpáčem :super

image.png

Upraveno uživatelem Péťa
Odesláno (upraveno)

Zajeď tím na myčku vedle poštovní třídírny, Za Rybárnou. Je tam oplach demineralizovanou vodou, já tam po umytí na autě žádný fleky ani kapky nevidím, asi nejlepší myčka v Náchodě. Sice nemá šlehačkovou pěnu ale je myje fakt dobře.

Upraveno uživatelem Radek Hurvajz
Odesláno

Na myčku si zase Netopýr počká. Já byl teda v Kostelci, protože jsem jel okolo a měl chvíli čas. Taky tam mají tu demineralizovanou vodu (aspoň to píšou). Jinak bych to nechal na pondělí nebo úterý, než pojedu do servisu.

Ale ani mi tak nejde o kapky, ale o neumytou špínu :D Prostě to dělám s nechutí a podle toho výsledek vypadá. Koneckonců to je vidět i na poslední fotce - čisté to rozhodně není.

Odesláno

Tak ono je důležité po umytí (myslím pořádné umytí měkčeným kartáčem) vysušit a utřít celé auto savým ručníkem s vysokým chlupem, jinak to vypadá jak na fotce výše... :aut

• O 2 měsíce později...
Odesláno

Když už tady to vlákno mám a nemám do něj co psát (jen jezdím a jezdím), tak se musím pochválit, jak jsem dal včerejší cestu do Ostravy. A rozhodně jsem nebyl brzda provozu, protože mě za celou dobu předjely jen dvě motorky, ale já předjel mrtě kamionů a osobáků.

Jel jsem Polskem, tzn. 0% cesty po dálnici.

2026-06-09 14.45.01.jpg

Zatím jsem celkem najel 15919 km s průměrnou spotřebou 22,8 kWh/100km. Ale léto před námi, tak ještě průměr klesne a doufám, že se dostanu na celoroční průměr cca 21 kWh/100km ;)

Odesláno
V 21. 3. 2026 at 12:13, Milan+ napsal:

Auto musí sloužit, ne že kolem něj budu stále běhat a rozmazlovat.

Tak to já jsem vždy svoje i služební rozmazloval. U mě se měly a mají autíčka dobře. :papa

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...