Medvěd Odesláno 30. říjen 2025 Odesláno 30. říjen 2025 (upraveno) Páč ty hezké si umí vysou....těžit zajímavější pozice? Upraveno 1. listopad 2025 uživatelem Medvěd Weri 605 a Péťa ohodnotil 2 Citovat
pavelu96 Odesláno 20. prosinec 2025 Odesláno 20. prosinec 2025 Radek Hurvajz, zbynek..s, OK406 a 3 další ohodnotil 6 Citovat
Medvěd Odesláno 28. leden Odesláno 28. leden (upraveno) Včera jsem se dočetl, že dodávky N1 s celkovou hmotností přesahující 2500 kg budou muset být od 1. 7. 2026 pro cestu do zahraničí vybaveny tachografem OBČAS (řekněme max. 5x do roka) jedeme Transitem na Slovensko (typicky veletrh GAUDEAMUS, vzorky z čističek, převoz materiálu mezi partnerskými školami) nebo si krátím cestu do Jeseníků přes Polsko a nikdo (ani ministerstvo dopravy) mi nebyl schopen relevantně potvrdit / vyvrátit jestli i na tyto naše cesty musíme dodávky dovybavit tachografem (odhaduju cenu v nižších desítkách tisíc Kč, ale k tomu i pravidelné kalibrace) nebo jestli se nás to netýká a Slováci (Poláci, Němci) nás nechaj' žít. Pokud bychom si ten tachograf i na tyhle výše zmíněné jízdy museli pořídit, pak snad bude rozumnější / levnější takové cesty přepinknout na komerční autodopravu Upraveno 28. leden uživatelem Medvěd Citovat
sitler Odesláno 28. leden Odesláno 28. leden (upraveno) @Medvěd tohle by se ale melo tykat tech, co jsou registrovane pod firmou/osvc na autodopravu. Podle tohoto se vas to netyka, protoze neprovozujete dopravu za uplatu. https://md.gov.cz/Media/Na-pravou-miru/Tachografy-v-dodavkach-Koho-se-zmena-skutecne-tyk Upraveno 28. leden uživatelem sitler Rikic339, Dave_k a OK406 ohodnotil 3 Citovat
Medvěd Odesláno 13. únor Odesláno 13. únor (upraveno) No pán za volantem busu si to dle popisku u fotky v diskuzi určitě nenyslí Rozlouskne to Véna garážbusák nebo Weri? P. S. Já bych tam taky stál, ale já nevozím na střeše klobouk AUTOŠKOLA Upraveno 13. únor uživatelem Medvěd Citovat
Weri 605 Odesláno 14. únor Odesláno 14. únor (upraveno) Já bych hlavně busákům doporučila, aby nenajížděli do křižovatek, když se nevejdou CELÝM vozem za křižovatku.. U tý AŠ v buspruhu, to pochopí jen učitel... taky to dělám... zejména ze začátku výcviku... nejde o to, že bych potřebovala bejt někde rychlejš.., ale přesně..., když chci doprava a ten buspruh vede skoro až ke křižovatce, tak ten žák se tam neumí nacpat jako 20 aut kolem něj a bojí se a trvá mu rozjezd a samozřejmě, že jak je pod tlakem, tak i když ho někdo pustí, chcípne mu to a pak to tam prostě stojej všichni a nikdo se nikam nepohne.., takhle je to více méně ohleduplný.. a autobusák zrovna by pro to měl mít pochopení.., že jo @Vena garážmistr.. ty když dáš blinkr ze zastávky, tak taky hned nebereš za plyn.., a když máš zastávku v buspruhu a pak chceš do levýho pruhu, tak to tam taky nešvihneš hned před auta s klaksonem.. a když se ti ta sorka vy..re, tak kolem ní taky neběháš do silnice rovnou pod auta a nemlátíš jim do aut pěstma, páč ti málem přejeli špičky... Ono je to na obou stranách stejný.., člověk je prostě tvor omylný a holt hoď kamenem kdos bez viny... Další co se stává dost často už ke konci výcviku, že tam chce žák najet, učitel mu řekne, že eště ne, ale vlevo už nás někdo okamžitě musí předjet.. no tak samozřejmě že ho nenechám vrátit se rovnou pod auto.., tak už to dojede... Já už delší dobu přemejšlim, že bych na sraz někdy vzala Kamzika a posadila vás na sedadlo učitele a dělala vám toho blba.. , ale eště musím vypilovat ty rozjezdy.., to cukání mi furt nejde... Upraveno 14. únor uživatelem Weri 605 ozzy56, Hafity, dýzl a 6 další ohodnotil 9 Citovat
ozzy56 Odesláno 14. únor Odesláno 14. únor před 3 minutami, Weri 605 napsal: uatobusák zrovna by pro to měl mít pochopení.. gde žiješ děvucho či se dněskaj možeš spolehnut na profesionála ?? Weri 605, Hafity, OK406 a 1 další ohodnotil 4 Citovat
Medvěd Odesláno 14. únor Odesláno 14. únor Ta zmínka o začátku výcviku a předejití možným problémům se zařazením AŠ vpravo opravdu leccos vysvětluje. Ten busák by určitě AŠ zařazení neumožnil a než by s tou 18ti metrovou obludou AŠ podjel, tak by určitě někdo za ní strhnul klakson. Tenhle pohled na věc mě teda nenapadl dýzl, BubakGS a Weri 605 ohodnotil 3 Citovat
Vena garážmistr Odesláno 14. únor Odesláno 14. únor No prozradím Ti kno how jak se jezdí s busem po Práglu. Levé zpětné zrcátko se zásadně používá pouze při couvání k odstavení busu na noc jinak je tam zbytečné. Ze zastávky se vyjíždí cvaknout po urychlovači pohybu jakmile sebou cuknou dveře vyhazuju levej a jak se mašina odbrzdí dovřením dveří tak se rozjíždím a jestli blikna blikla dvakrát nebo šestkrát je mi jedno zkrátka jedu a na většině Sorek je dost silná podtlaková houkačka ta si dokáže zjednat pořádek. A ano na školení nám to říkaj že se do křižovatky nenajíždí pokud za ní nemůžu pokračovat ale to bych před tou křižovatkou prostál celou šichtu. A jako sorry ale já mám během pracovní doby taky svoje potřeby a potřebuju dojet včas na střídání a na svačinu jinak je mě celej jízdní řád přesně u konce zad. To jestli to někomu přijde divočina jak se jezdí tak takhle mě to učili a spousta kluků takhle jezdí pořád protože ono to občas fakt jinak než takhle prasácky nejde. OK406 a Medvěd ohodnotil 1 1 Citovat
Weri 605 Odesláno 14. únor Odesláno 14. únor Nooo... tak nám ptáček zazpíval něco o řidičích.. rozhodně nebudu házet všechny do jednoho pytle.., vím o jedné výjimce.. a doufám, že není jedinej, kdo se chová slušně.. například ženský, který říděj bus mi přijdou víc jako nad věcí... Chlapci maj prostě furt problém s tím egem.. a to platí i pro tramky... Nic proti Veno, chápu.., dodržovat jízdní řád je nutnost! Ale zase na druhou stranu.. ty vaše trasy znáte nazpaměť a světelný křižovatky už odhadnu i já, v půlce Prahy.., jak dlouho bude rudá, kolik jezdí cca povozů z bočních ulic atd... veřím, že vy taky... a proto mi vadí, když přes bus nemůžu odbočit doleva z Vladivostocký na Bohdalec.. a je to tam pravidelně a zbytečně.. Doprava jedou max 2, 3 auta.. a z toho 3 pak odbočej u Edenu vlevo.., takže mimo trasu... A jako pokud mám bejt už hodně na pěst.. kolegyně jezdí sockou a prej máte zpoždění už z konečný.. co třeba říct dispečinku, že by bylo fajn na jednu trasu přidat 5 minut a bejt prostě víc v klidu... Tuhle sem viděla 136 pálila to s lidma.. lítali tam na těch tyčích, vytřeštěný ksichty.. jako harmonika div se nepřetrhla.. Taky berete kdejakýho psychopata..., páč řidiči nejsou... Péťa, OK406 a Veverka ohodnotil 3 Citovat
Veverka Odesláno 14. únor Odesláno 14. únor Když už jsme u MHD (a že málokdy v Praze jako cestující narazím na opravdu slušného (rozuměj uživatelsky dobrého) řidiče), schválně: Má tramvaj v pěší zóně přednost před chodci, resp. proč se většinový řidič tram chová, jako by ji měl? Citovat
Weri 605 Odesláno 14. únor Odesláno 14. únor Pozice moci Veverko.., je velkej, těžkej a myslí si, že se ho každej bojí.. Viz tram na vedlejší.., jak vidí aš, nacpe se tam.., páč si myslí, že aš se bojí/lekne a nebude troubit.. no to určitě.. Citovat
Medvěd Odesláno 15. únor Odesláno 15. únor (upraveno) Mě u tramvajáků vadí cca 3 věci 1) zřejmě odstranění povinnosti "cinknout" při odjezdu ze zastávky. Je spousta stanic, kde je buď přímo zebra nebo historicky zvykem přecházet těsně před označníkem zastávky a když Ti zničehožTěnic začne ten mnoha tunovej kolos najíždět z boku na tělo, není to fajn pocit. Jem přesvědčenej, že za komára KAŽDÁ tramvaj po zavření dveří krátce cinkla a teprve potom se rozjížděla - bylo to určitě bezpečnější a pro řidiče jedno stačení tlačítka navíc není žádná nezvládnutelná rachota 2) najíždění do křižovatek a lepení se těsně na odbočující vozidlo stojící v kolejišti. Je spousta křižovatek, kde je levý pruh společný pro směr odbočující vlevo i rovně a tak zcela logicky řidiči najíždějí na koleje (když nevidí tramvaj v dohledu) a tam čekají, až bude v protisměru volno a oni budou moct dokončit odbočení - při tom jim ale za zády mohou projíždět řidiči jedoucí přímo, kteří by jinak - kdyby dotyční nenajeli na koleje - museli čekat za nima. Pak se přižene rozvášněbej "švec", dá pakec na zvobek a za mocného CRRRRR doufá, že řidič auta odněkud vytáhne křídlava křížovatku přeletí. Následně po uvolnění kolejí pak ostentativně projíždí křižovatku krokem, páč když ho zlobivá autíčka zdržela, tak in zade zdrží he - ať je to win-win 3) a to je už fakt jenom arogance moci - je časté zastavení tramvaje odbočující vpravo uprostřed manévru jen a pouze z "kolegiality", aby kolega na protější koleji mohl taky do křižovatky najet Bohužel ani jeden z těchto bodů nikdo neřeší, ba bych řekl, že se dějí čím dál častěji A k Vénovi - chápu, že to celý psal ve velké nadsázce, ale už jdyž jsem já začínal chodit u DP na teorii AŠ, tak nám tam instruktor vysvětloval poučku, která dle mého názoru platí dodnes - pokud nás OHROZÍ bus vyjíždějící ze zastávky, je třeba ho trefit před přední nápravu - jedině tak se lze obhájit, že jsme nemohli zareagovat a měl počkat, až vyjedeme. Dnes se dá ještě úspěšně opřít o in- board kamery, o těch ale na konci 80tých let fakt nikdo neměl tucha Upraveno 15. únor uživatelem Medvěd Pepito a OK406 ohodnotil 2 Citovat
Veverka Odesláno 15. únor Odesláno 15. únor Tak jste si vylili srdíčka a teď tu pěší zónu, ju? OK406 ohodnotil 1 Citovat
Medvěd Odesláno 15. únor Odesláno 15. únor Myslíš např. Náměstí Republiky? Já zo beru tak, že je velkej a těžkej a případnej souboj s chodcem má předem jasně daného vítěze. Když jsem jezdil jako řidič zásobování taky jsem často musel jezdit po pěších zónách a byť jsem tam nejezdil 50 km/h, tak mi stejně 90% chodců zdvořile uvolňovalo cestu. Ani auto jedoucí krokem nedokáže zastavit na fleku tak rychle jako chodec, natožpak mnohatunová tramvaj A jestliže má tramvaj přednost před chodci na přechodu, moc bych nedal za to, že to bude nějak ošéfovaný i pro tu zónu Citovat
Vena garážmistr Odesláno 15. únor Odesláno 15. únor před 11 hodinami, Weri 605 napsal: Nooo... tak nám ptáček zazpíval něco o řidičích.. rozhodně nebudu házet všechny do jednoho pytle.., vím o jedné výjimce.. a doufám, že není jedinej, kdo se chová slušně.. například ženský, který říděj bus mi přijdou víc jako nad věcí... Chlapci maj prostě furt problém s tím egem.. a to platí i pro tramky... Nic proti Veno, chápu.., dodržovat jízdní řád je nutnost! Ale zase na druhou stranu.. ty vaše trasy znáte nazpaměť a světelný křižovatky už odhadnu i já, v půlce Prahy.., jak dlouho bude rudá, kolik jezdí cca povozů z bočních ulic atd... veřím, že vy taky... a proto mi vadí, když přes bus nemůžu odbočit doleva z Vladivostocký na Bohdalec.. a je to tam pravidelně a zbytečně.. Doprava jedou max 2, 3 auta.. a z toho 3 pak odbočej u Edenu vlevo.., takže mimo trasu... A jako pokud mám bejt už hodně na pěst.. kolegyně jezdí sockou a prej máte zpoždění už z konečný.. co třeba říct dispečinku, že by bylo fajn na jednu trasu přidat 5 minut a bejt prostě víc v klidu... Tuhle sem viděla 136 pálila to s lidma.. lítali tam na těch tyčích, vytřeštěný ksichty.. jako harmonika div se nepřetrhla.. Taky berete kdejakýho psychopata..., páč řidiči nejsou... Zlatíčko všechno je o penězích. Dodržování JŘ není vůbec žádná sranda a od prvního vysvětlení podstaty JŘ v kurzu se každý učí že nesmíš jet dřív později je v pohodě ale ne dřív to je zaklínadlo. Samozřejmě že každej z nás se snaží aby jel +- JŘ ale bohužel v dnešním provozu to je sakra těžký a když ujedeš ráno první kolo v toleranci tak je to hezkej výsledek a v okamžiku kdy vidíš že jseš na třetí zastávce a už seš o 4-6 min zpátky což je na mnoha linkách interval tak nemá cenu spěchat to nedojedeš nehledě k tomu že v interních předpisech je výslovně napsáno že dohánět JŘ překračováním rychlosti se nesmí. A přidat čas na lince je velmi těžké neli nemožné protože odd. stavby JŘ na to má programy a modely a ty ví přesně kolika vozy v oběhu je potřeba jezdit( rozumněj kolik vozů tam Ropid zaplatí). Pamatuju si že na 201 ( Nádr. Holešovice - Černý Most) je rozdíl v čase kolik máš na cestu ve špičce a v sedle 4-6 minut a večer 8-10 minut takže ve špičce je to dejme tomu 52 minut v sedle 45-47minut a večer 42 minut ale přitom víme že ideální čas je 60 minut jenže když by se vycházelo z toho ideálního času tak by bylo potřeba na té lince ve špičkových časech mít v oběhu třeba 19 vozů ale když se vyjde z toho jejich času tak stačí vozů 16. Kdejakýho psychopata nevezmou protože musí projít psychotestama je fakt že ty psychotesty dneska jsou " volnější " než bývali, je to spíše o tom že spousta lidí jde jezdit z " B " a nejsou vůbec vyježděný z velkým autem a nikdo mě nedokáže přesvědčit že to není špatně dokud existoval ten klasicky zažitý proces " dospívání " řidiče kdy začal osobákem pak náklaďák a pak teprve autobus tak na autobus se dostal opravdu člověk který už něco s tou kulatou lopatou uměl a dokázal si představit co to udělá s kaštanama když poletí jak když tu mašinu ukradnul. Že starý pardálové za volantama končí a jezdí kdekdo hlavně lidi bez praxe je taky důsledek toho co píšu výše. Nevím jak je to letos ale v loni dám příklad z Klíčovský garáže během roku mělo jít do důchodu 25 lidí a že dojedou rok ( do konce školení / zdravotní způsobilosti) se rozhodlo 6 lidí a k tomu odešlo do předčasnýho důchodu 8 lidí protože každej z nich ti řekne že to nemá zapotřebí se nervovat v pražským provozu ještě takových 8-10 roků zpátky během roku šlo do důchodu 25 lidí a rok jich dojelo 20 a z těch 20 další rok odjelo 15 jako brigádníci a kolik mladejch perspektivních ( vydrží víc než 6 let) nastoupí během roku napočítáš je na prstech to že nastoupí 30 kusů vůbec nic neznamená důležitý je kolik jich vydrží. Což jsou svým způsobem taky velikánský prachy který stojí tahle fluktulace. @Medvěd nejsu tramvaják takže jejich předpisy do detailu neznám ale vím že o zvonění se vedla dlouhá diskuze a ano v předpisech bylo že před každým rozjezdem musí cvrknout o zvonek a bylo to nejen ze zastávky ale i v křižovatce zkrátka pokaždé jak se mu zastavili kola a měli se začít zase točit měl cinknout ale Pražané si stěžovaly že to zvonění je zbytečné a jen to přidává na hlukovém smogu tudíž se zrušilo. Pomalé projíždění křižovatkou ve většině případů není o tom že chce zdržovat ale je to dáno předpisem protože málokterá výměna (výhybka) je pojížditelná běžnou rychlostí a při délce vlaku to holt trvá dlouho než tou výměnou ten vlak projede. To samé je z tvého pohledu zastavení uprostřed manévru aby mohl protijedoucí vlak najet na mnoha místech v kolejové síti nejsou rozhledové poměry nebo průjezdní profily takové aby se tam vlaky mohli minout na mnoha místech je předpisem přikázáno " nesmyslné "zastavení a následné rozjetí vlaku samospádem atd. Vím že to mnoha z Vás připadá jako nesmysl nebo že to ty lidi co vodí vozidla MHD dělají schválně ale zkuste si to samy jaký to je. Já než jsem to začal jezdit tak sem taky říkal že " město " může jezdit vycvičená opice za bednu banánů. Jasně že to co jsem napsal v první reakci je hodně velká nadsázka i když byli doby kdy se v zácviku takhle vyučovalo ale každej rozumnej šofér kterej má trochu stavovský cti si najde způsob jak jezdit aby to bylo tak nějak v pohodě pro všechny ano pro mnohé to může vypadat jakože agresivní nebo drzý styl jízdy ale do určité míry to tak musí být protože jinak by fakt nikam nedojel. A já jsem rád že jsem z autobusu slezl teď aktuálně mám za sebou víc jak 7 měsíců bez autobusu že by mě to chybělo to neřeknu ale ani neřeknu že se těším až se pujdu sklouznout. Citovat
Veverka Odesláno 15. únor Odesláno 15. únor @Medvěd Myslel jsem konkrétně Anděl, kde jsou zastávky uprostřed pěší zóny. Tramvaje tam jednak dost radikálně klopěj zatáčku od Arbesáku na Řepy, jednak (v opačným směru) při rozjezdu ze zastávky rozhrnujou chodce, jak kdyby měli radlici. A to, že kolikrát postavěj tramvaj napříč křižovatkou (když je zastávka plná předchozích vlaků) a zablokujou průchod chodců přes ulici, už je jen takový naschvál ze sportu... Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.