Radek Hurvajz Odesláno 11. říjen 2022 Odesláno 11. říjen 2022 Když už chceš být za Dušína tak si to po sobě přečti než to odešleš. Pepito, Péťa, Rikic339 a 1 další ohodnotil 4 Citovat
MotoMoto Odesláno 11. říjen 2022 Odesláno 11. říjen 2022 Přečetl jsem si to celé a vyšly mi z toho dva poznatky. Jeden je, že pokuty v ČR jsou příliš nízké. Protože většina z nás v zahraničí dodržuje limity daleko víc. A druhý, že to všichni děláme podle toho jak se nám to zrovna hodí. Protože nesouhlasím s tím, že pomalá jízda uspává, dám malý příklad. Najezdil jsem hodně mil v USA. Tam je limit většinou 65 mil což je nějakých 104 km/hod. Ale tím, že to fakt dodržují všichni, jezdí se v jakém koliv proudu, ale není to vůbec na škodu, protože nikdo nejede rychleji, ale ani pomaleji. A po ujetí 800 km je člověk daleko méně unavený. Nejvíce člověka u nás stresuje, že tu ho někdo předjíždí a nebo já musím někoho předjet. Daleko by se mi více libil limit 110, který by snad zváldl každý. Jen nevím zda by byli řidiči tak ukáznění. Je pravda, že pokuta za rychlou jízdu v USA se blíží 10 litrům. A vymahatelnost pokut je fakt stoprocentní. Nikdo se s tebou nemaže. A to i včetně parkování. UA to se vracím k těm pokutám u nás a v zahraničí. Tady každý parkuje jak ho napadne (i jiné porušování vyhlášky), ale jakmile přejedou hranice tak jsou beránci. Pagvelius, Hafity, ozzy56 a 1 další ohodnotil 4 Citovat
Vena garážmistr Odesláno 11. říjen 2022 Odesláno 11. říjen 2022 No panstvo, tohle je věc která dokáže bráchy rozhádat do krve. A dovolím si po víc než 20 letech života na silnici napsat několik mých postřehů. Kdysi dávno jsem do AŠ chodil k dnes dá se říct legendě mezi autoškoláky a ten nám do hlav dokázal mimo předpisů dostat i několik věcí kterých se snažím držet celý svůj život za volantem. 1) jen policajt (příp. soudce) má právo posuzovat jestli je (byla) Tvoje jízda rychlá/ nebezpečná a krom těch jmenovaných taky nemá nikdo právo zjišťovat proč jsi tak jel. 2) když někde parkuješ vždycky do toho místa zacouvej protože nikdy nevíš jak moc rychle bude potřeba aby jsi odjížděl při příjezdu máš většinou dost času na zaparkování. 3) pokud už máš potřebu jet někde jako to boží hovádko tak se tou jízdou ukájej když jsi v autě sám protože když by to nedej bože nevyšlo a někoho jsi zmrzačil nebo zabil a ty jsi z toho vyváznul tak ti z toho stejně mr.ne v kouli. Taky jsem za mlada (divný před pár roky bych to asi nedokázal ani napsat) jezdil jako to hovado rozbil jsem auto dá se říct díky svojí blbosti kromě plechů a mého ega se nic neponičilo. Díky tomu jak jsem jezdil jsem přišel na to že jet na hranici možností svých nebo mašiny kterou máš pod prdelí že to nemá moc velký význam protože tou jízdou neušetříš ani čas ani PHM. Je možný že pokud je člověk trochu unavený a ta únava na něj padá tak řekněme že ostřejší jízda dokáže na chvilku tu únavu odsunout. Musím jen souhlasit s tím co psal @ozzy56 s přibývajícími roky jezdím víc ukázněně než v " mládí " možná že je to tím že dost dlouho sedlám převážně BUS a tam jsem se naučil jezdit " ostře " v rámci městských limitů ale při tom dostatečně bezpečně aby mi klienti nepadali. ozzy56 a Rikic339 ohodnotil 2 Citovat
Péťa Odesláno 11. říjen 2022 Autor Odesláno 11. říjen 2022 před 6 hodinami, Scratch napsal: v nemecku jsem prehledl ceduli 120 @Scratch To jsi ji asi nepřehlédl, když o ni víš MotoMoto ohodnotil 1 Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 11. říjen 2022 Odesláno 11. říjen 2022 Von ji přehlídnul až po tom co ji viděl Citovat
ozzy56 Odesláno 11. říjen 2022 Odesláno 11. říjen 2022 řekl bych, že to zklidnění za volantem s rostoucím věkem je logické--přece jen už to vidění, reakce řidiče atd. není jako zamlada , možná ještě větší roli hraje skutečnost, že člověk bohužel až s léty pochopí , o čem ten život vlastně je a víc si života váží..., prostě spěchat někam i když nemusím je špatně , kdo to takhle necítí, tak musí mít vymeteno v pale..., vnučky mi říkají, že jezdím sice pomaleji než rodiče, ale tak nějak v klidu--bez neustálého nadávání na ostatní řidiče, mohou se i v klidu napít za jízdy, což s rodiči končí pobryndáním sebe i auta , pravda, jsou na chatě o 10 minut dříve než já , ale těch krkolomných zážitků co mají po cestě , jak všichni ostatní jsou blbci a jezdí špatně..., to já nemám za rok Vena garážmistr ohodnotil 1 Citovat
Medvěd Odesláno 11. říjen 2022 Odesláno 11. říjen 2022 Ano, taky jezdím podstatně klidněji než když jsem jako mlaďas lítal s knihama. Souhlasím, Véno, jak s bodem 1), tak hlavně s bodem 2) a opravdu daleko spíš na parkovací místo nacouvám, než zajíždím po předu. Problém to ale občas bývá u OC, kdy mi pak ta hezčí část rodiny nadává, že zas nemá jak dát nákup do auta. O tom bodu 3) jsem přesvědčenej, že se mě netýká. Ač jsem tu přiznal, že jezdím rychleji, tak ta překročení nejsou taková, abych se sám označoval za prase. Ale to už se motám v kruhu - kdybych jezdil nebezpečné, asi bych už dávno nedělal to, co dělám. Citovat
Akoc Odesláno 11. říjen 2022 Odesláno 11. říjen 2022 K príspevku od @MotoMoto: Z mojich skúseností som nadobudol dojem, že v USA je vo všeobecnosti vyspelá kultúra šoférovania. Maximálna povolená rýchlosť daná značkou je v reále vlastne aj minimálna. Všetci zrejme jazdia na tempomat a jazda je plynulá (ak sa teda nevytvoria v špičke zápchy). Mnohé okresné cesty majú aj na rovných úsekoch plnú čiaru, takže sa nepredbieha. Vzdialenosť pri jazde autom vyjadrujú v hodinách, pretože až na nejakých nadrogovaných, ktorých polícia rýchlo spacifikuje, sa jazdí podľa rýchlostných limitov. Nie je to dané len vysokými pokutami, ale aj rizikom, že ak vodič spôsobí nehodu a niekto sa zraní, tak finančné náklady na liečbu môžu byť pre neho likvidačné. MotoMoto ohodnotil 1 Citovat
Péťa Odesláno 11. říjen 2022 Autor Odesláno 11. říjen 2022 Stejně to mají v Kanadě. MotoMoto ohodnotil 1 Citovat
PaKr Odesláno 11. říjen 2022 Odesláno 11. říjen 2022 V létě jsme jeli do Františkových Lázní ( dva a kola na nosiči na tažném), většinou jsem jel tak 110 ( rychleji jsem kvůli těm kolům ani moc nechtěl) a vycházelo mi asi 5,7 průměrem, ale strašně se to táhlo, poslední hodinu jsem toho měl dost ( a to řídím rád) . Navíc ( jak už je zmíněno) není to pohodová rychlost, je to kličkování mezi pravým a levým pruhem podle provozu a snažit se ty rychlé příliš neomezit. Když jsme jeli v plném obsazení a držel jsem 140-150, tak byla spotřeba přes 7,5.. Ale nevím proč, ale to RHY se mi přes těch 110 moc točit nechce. U RHR a u benzínu mi vyšší rychlost nevadí. Jinak obvykle jezdím ve stylu +10 obce a většina omezení, mimo obec a dálnice +20, ale to je za dobrých podmínek, taky jsem už jel po dálnici 60, protože se rychleji nedalo. Ale hlavně si myslím, že pro bezpečnou jízdu není důležité úzkostlivé dodržování rychlosti, ale mít přehled o celkové situaci kolem sebe, k tomu přihodit trochu slušnost, předvídání a komunikace s ostatními okolo. A pokud udělám chybu, tak se omluvím. K té bezpečnosti řadím i to, že nepouštím chodce z protisměru jako první, protože nevím,že ten v protisměru zastaví. A na dálnici mi vadí, že jízda některých připomíná grafiku her na 386, kdy dotyčný jede dobu za pomalejším a pak prudce přejede do druhého pruhu a možná zvolna zrychlí. Pochopitelně to pošle těsně před nějakého rychlíka. Když už jede tak blízko, že spočítá hvězdičky unie na značce, to je problém pak použít zrcátka??? Tak jsem tady hodil i to, co se netýká rychlosti a spotřeby, tak snad to nevadí Medvěd a Pepito ohodnotil 2 Citovat
sitler Odesláno 11. říjen 2022 Odesláno 11. říjen 2022 (upraveno) 110 se skoro neda... na dalnici rozhodne ne. Na pravej pruh je to rychly, na levej je to pomaly... a furt clovek nekde visi na brzdach, protoze kdyz jedes vpravo, tak te ten vlevo zavre a dotahne az za kamion. Plynulost je neco, co je na cesky silnici totalne neznama vec. Zhusta jezdim na dalnici 125 na tempomatu. Jako, da se to... ale kolikrat musim jit po plynu a radit se do levyho nekde ve 140+, abych nemusel jit na brzdy na 80 za kamionem. Upraveno 11. říjen 2022 uživatelem sitler Medvěd a Rikic339 ohodnotil 2 Citovat
Medvěd Odesláno 11. říjen 2022 Odesláno 11. říjen 2022 MotoMoto - 110 km/h na dálnici platilo za totáče a ještě počátkem 90tých let a to u nás jezdila vetšinou auta podstatně pomalejší než dnes - a stejně se ta 110ka úplně nedodržovala (sám jsem jel těsně po revoluci stopem po Boleslavský dálnici v kulatý Audi 80 s borcem přes 150 km/h a jen jsem čučel, co to bylo za fofr. Možná by to tehdy mohl mít za papíry, ale asi se o ně nebál). 110 je otravný tempo - mě osobně se spíš líbí úvahy o zvýšení limitů (vyhovovalo by mi na dálnici 150 a normální silnici 100) MotoMoto a Rikic339 ohodnotil 1 1 Citovat
Akoc Odesláno 11. říjen 2022 Odesláno 11. říjen 2022 To @Medvěd: A čo úvahy o 100 na diaľnici, 80 na okreskách a v meste 30? Citovat
PaKr Odesláno 11. říjen 2022 Odesláno 11. říjen 2022 @Akoc to raději ne Jinak většinou jezdím tak těch 140-150 a právě se snažím o plynulost. Důvod pro těch 110 jsem měl, ale bylo to nudné. Rikic339 ohodnotil 1 Citovat
sitler Odesláno 11. říjen 2022 Odesláno 11. říjen 2022 @Akoc bych k tomu rekl, ze takovou k*k*tinu muzou vymyslet jen v bruseli Rikic339 ohodnotil 1 Citovat
JVT Odesláno 11. říjen 2022 Odesláno 11. říjen 2022 Ahoj Pežoťáci Tak jsem to tady přečetl a také přinesu pár myšlenek. Za mých mladých let jsme si dost často na ulici hráli na vybíjenou a vůbec jsme si nemuseli všímat zaparkovaných aut. Za nedalekou křižovatkou parkovalo jedno a o kousek dál druhé. Dnes je na stejné ulici příčné parkování a kdo přijede o trochu později z práce tak už má smůlu. Máme tady jednu ulici na které se již hodně dlouho nic z hlediska povrchu neměnilo. Je to mírně z kopce, lehce pravá zatáčka a je tam dost na přeskáčku umístěných kanálů. Cca před 40 lety jsem vlastnil Škodu 110R a měl jsem s ní tu ulici perfektně najetou kdy jsem v cca 70 km/ hod. prokličkoval mezi kanály bez jejich přejetí. Jako snad každý kanál jsou skoro všechny propadlé a tak je všechny přejet není nic moc. Dnes tou stejnou ulicí jedu 40 a stejně občas nějaký kanál vymetu. Proč když dnes mám auto, které má o hodně lepší jízdní vlastnosti? Přemýšlel jsem o tom a asi jsem na to přišel proč to tak je. Dnes je ve městě tak velký provoz, že 70 se tam skoro nedá a také za tou mírnou zatáčkou jsou občas zaparkovaná auta. A hlavně jsem asi dostal, s dost najetými km, rozum. Asi se přidám k názoru ostatních, že s věkem jezdíme tak trochu, jak to napsat, "pomalu" tak to ne "rozumně" to je asi ono. Jinak mám takovou teorii. Na rovině umí jet rychle skoro každý, ale v zatáčkách se pozná jaký kdo je řidič. Péťa, ozzy56 a Pepito ohodnotil 3 Citovat
Medvěd Odesláno 12. říjen 2022 Odesláno 12. říjen 2022 před 7 hodinami, Akoc napsal: To @Medvěd: A čo úvahy o 100 na diaľnici, 80 na okreskách a v meste 30? Podobně jako povinná elektrodebilita - věřím, že se takové kraviny nedožiju. Pepito ohodnotil 1 Citovat
BubakGS Odesláno 12. říjen 2022 Odesláno 12. říjen 2022 (upraveno) .. svižně, plynule, ohleduplně a bez prasáren... Obec 50 dodržuji i na moto, mimo obec 100-110 na tachu, dálnice 150 na tachu, jinak bych asi usnul.. ....ale když to nejde, tak to na sílu nervu. Přežiju i vláček při 80ti, když se nedá předjet nebo predjizdeni nemá smysl... ...většinou se na delší průlety přes republiku vydávám na večer - to už se obvykle dá frčet svižněji. Upraveno 12. říjen 2022 uživatelem BubakGS Medvěd, Pepito a Rikic339 ohodnotil 3 Citovat
Weri 605 Odesláno 12. říjen 2022 Odesláno 12. říjen 2022 Rychle... jedině rychle... nežere to čas, člověk u toho neusne a je to zábavný... po dvou nehodách ve 20 a 25-30 a jedný skoro v 55-60 mimo obec (ve vláčku), kdy prostě čumím kde co lítá, ale rozhodně né před sebe, sem uznala, že sem nebezpečnej řidič a ohrožuju ostatní.. I ten kanec sraženej v 90 udělal o 65.000,- míň škody, jak ten v pětasedmdesáti... Medvěd, Pepito a Rikic339 ohodnotil 3 Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 12. říjen 2022 Odesláno 12. říjen 2022 Kurňa, všichni jezdí rychle, tak by mě zajímalo kde se berou ti kteří ráno když jedu do práce a na tempomatu mám 93 tak všecky dojíždím. Neskutečně mě vytáčí, jednoho předjedu a za chvíli tam další. Plazí se 80 nebo dokonce i 70 a hlavně do zatáčky opatrně aby se nepřevrátili. Péťa, Weri 605 a pavelu96 ohodnotil 3 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.