Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

ještě jsem si vzpomněl, že kolem 15-17 let jsem chodil za strejdou, který jezdil s tatrovkou po ostravských haldách od sýpy na konec haldy s vytěženou haldovinou, tam jsem si hodně pojezdil jak prázdný (ze začátku), tak potom plný, řeknu vám, že někde se dělalo i 60 fůr za šichtu, v prachu, vedru, špinavý jak prase..., jsem mu dodnes vděčný, že mi to umožnil (už nežije), včetně různých oprav a údržby, co se dělala tehdy přímo na haldě pod širým nebem v zimě, v létě :super

Odesláno (upraveno)
před 1 hodinou, Weri 605 napsal:

6 -13 let - každý léto Zetor klasický krásný oblý modrý traktor s podkovou na masce....  13-16 - Žigul 1500, Škoda 120 tak různě po polňačkách.... 16-17 Seat Toledo - tak různě do hospod a na nádraží - občas i sama... 17 - 22 BMW 730 - naprosto všude a sama... ano udělat si řidičák byla jen formalita... - a sem vděčná, že to tak bylo....

A teď příběh Filipa M.: 0-22 vlak autobus MHD.... despotický otec Karel s podplaceným řidičákem od 28let (děda s babičkou ani jeden neměli řp). Cesty pouze v pátek na chalupu a v neděli zpět.., kdy (dle slov Filipa) na ně stále někdo troubil... a on se mě vždycky ptal proč.... na rovinu, Karla na silnici potkat nechcete... - to co mi kolikrát Filip popisoval - zahodit klíčky málo.... Filipovi to taky moc nešlo... dělal si papíry tajně..., aby to otec nevěděl... a protože doma absolutně nic, tak najezdil 78 hodin než to alespoň k něčemu bylo.... a pak dalších 46 než si i on sám sebou byl jistý....! Ano... 124 hodin ve svý podstatě ho řidičák vyšel finančně stejně jako jeho otce.... ale ten obrovskej rozdíl v umu se nedá srovnat... Je to extrém, ale bohužel takových podobných Filipů je čím dál víc... Je hodně znát průprava doma... teď mám šikovnou Frančesku... mamka s ní jezdila na chatě... David, taky s bráchou drandili... Budou to mít jednodušší a levnější než Tereza, který rodiče auto nepůjčí, protože by ho nabourala... - no tak hlavně že jde o auto a dítě je až na druhým místě... 😅 

A poslední poznámka - děti, neolizujte zmrzlý zábradlí....

Tak ty autošůle rovnou zrušme, když samostudium je tak bezva. Když i člověk "od fochu" tohle napíše, je někde něco shnilého.
Vychovávejte si z dětí klidně další "prasata", co se v zájmu svého "blaha" nebudou štítit cokoli porušit - já touhle cestou určitě nepůjdu. Pavel si za volant sedne až v autoškole a mělo by to tak být normální (dozvím-li se, že je to jinak, nastoupí represe). Chápu, že si učitelka v autoškole lebedí, když její práci udělal někdo za ní - důsledky vidíme na silnicích dnes a denně.
Tím bych tuto jalovou "debatu" z mé strany asi ukončil

Upraveno uživatelem Medvěd
Odesláno

Tak za volant jsem sedl dříve,  alkohol jsem ochutnal dříve,  sex jsem vydržel do 15 tak přeci jen nebudu v pekle  :)

Guest Scratch
Odesláno

tak ja 2.12.2000 nastoupil do autoskoly a 20.12.2000 jsem obdrzel ridicak..... ano, bylo to kvuli zmene systemu zkousek.

Ze jsem umel zmacknout spojku, zaradit a rozjet se, stejne tak zabrzdit a i vyradit, ze jsem se naucil tocit volantem pomalu i rychleji vdecim jen svym nezodpovednym kamosum, se kteryma jsme u berounky drandili ve skoda 100. Kdyz jsem si pak ve skole sedl za volant octavie, tak to najednou bylo vse jednodussi. Otec profi ridic TIR me nechal ridit jen na zahrade a pak takovety popojizdky sem cunkni tam cukni, ale vetsinou jen s prazdnym tahacem..... 

Myslim, ze to bylo ku prospechu veci, protoze jsme neztraceli cas ucenim se jak poustet spojku, jak citlive brzdit. Rovnou jsem sel do provozu a mel o chvili vic casu cumet okolo sebe, nez hledat po jednicce kde je *neumím psát slušně*a ta dvojka :D 

To same jsem pak mel na ridicaku na motorku, ale tam trosku opacne. Diky "vyjezdenosti" jsem se mohl vice soustredit na praci se spojkou a razenim, a soustredit se na specifika jizdy na motorce jako treba nebrzdit v zatacce predni brzdou :D 

Rekl bych, ze hlavni veci pristupu zda zacit driv, ci pozdeji, je ta, jak tomu svemu potomkovi verime. Moje holky se taky uci na lyzich az v 6, spis v 7, protoze do te doby se bala a do ski school ji zatim davat nechci. (ale to jsme jinde)  

Odesláno (upraveno)

Tak taky pustím svůj příběh. :D

Když nepočítám ve 3 letech šlapací autíčko (otec ze mě chtěl mít závodníka😂) a v 5ti minikáry, tak první zkušenosti s motorovým vozidlem byla v 7mi motokára s motorem z babety co mi otec postavil 😀 ( jezdil jsem s ní 3 roky na místním dopravním hřišti a závodní dráze) a s ní jsem získal neocenitelné zkušenosti pro budoucí ovládání vozidel se čtyřmi koly...

Do cca 17ti jsem propadl BMX, pak první motorka (fichtl) a auto mě nijak nelákalo.

Po vojně v 96tém druhá mototka MZ 150 a auta stále nic...

A asi ze stejného důvodu jako @Scratch jsem nastoupil v roce 99 do autoškoly.

I když jsem za volantem auta nikdy neseděl, tak od první jízdy mi instruktorka říkala "Á tady někdo trénoval..." a nevěřila, že vážně jedu po prvé 😂

Upraveno uživatelem pavelu96
Guest Scratch
Odesláno

@pavelu96 moji mame (byl to jeji znamej) zase instruktor reportoval uz tenkrat, at me brzdi, ze mam tezkou nohu na plynu :D , to mi pak sdělil i komisar :D , a dostkrat i PCR :D 

Odesláno
před 3 hodinami, Medvěd napsal:

Chápu, že si učitelka v autoškole lebedí, když její práci udělal někdo za ní - důsledky vidíme na silnicích dnes a denně

Tak to jsi úplně mimo... a musím říct, že se mě to poměrně i dotklo....

vůbec si nepochopil, co sem napsala... není to o tom, že bych si lebedila... tý práce je na lidech mnohem víc než je jen naučit rozjíždět na parkovišti... to je to nejmenší... Těm co se jim rodiče věnují se prostě líp jezdí.. je to o psychice toho dítěte... ví, že rodiče za nima stojí a klidně jim půjčí auta, a podporují je... = stojí to ve výsledku i méně peněz... nemusí si připlácet za jízdy... - a na rovinu ano, mám 78% úspěšnost u zkoušek na první pokus...!!! Protože nejsem líná ty lidi učit a trpělivě jim všechno opakovat... takže malinko uber a neříkej takový bláboly, jako že si lebedim... To že je silnice plná hovad není moje zásluha a ani žádnýho z mých kolegů, protože my je učíme jezdit podle pravidel... hovada se z nich stanou díky výchově rodičů... protože si ty utiskovaný haranti musí pak něco dokazovat a honit si pindíky....

Guest Scratch
Odesláno (upraveno)

no ono to je slozitejsi nez jak to vypada. Honi si pindiky hlavne ty parchanti, co neznaji hodnotu penez a ridicak jim zacalovali rodice, autak jim koupili rodice.....  Dalsi veci je to, ze cena ridicaku pro mne pres znameho byla 9900 v roce 2000, a ted je kolik, 14? 15? Prvni auto jsem si za 40 od taty koupil formana. Ted si kdekdo vlastne koupi auto treba za 80, a muzes to byt klidne trilitr. Sice vyhrkanej, ale kobyly tam budou, ne jako ve formanovi 45kW nebo 50, tak nejak...... Takze nejen auta ale i ty ridiacaky pro mladez jsou i daleko dostupnejsi a k tomu leckdy na splatky. CO me opravdu vadi jsou ti xxxx v autech od papínka, picky vypichany v GLS apod a posledni dobou vietnamci...... A je to hlavne tou vychovou kdy kolikrat od mala je parchant panem domacnosti, a urcuje, co se bude ci nebude dit. Ty pak presne koncej s mobilem u drzky ve svodidlech, v lepsim pripade...... a nasleduje to, ze za zabiti v aute jsou neumerne male tresty, same neumyslne zabiti, nebo z nedbalosti. Prd, vrazdy to kolikrat jsou....... howgh, domluvil pirat silnic Nacelnik nuklearni hovado :D 

Upraveno uživatelem brixtr
slušně prosím!
Odesláno

Jsem rád, že je tu více členů, kteří mají v dětství na co vzpomínat. Ano, je to hlavně o vztahu v rodině = rodič x dítě. To se v pozdějším věku projevý.
Děkuji @Weri 605, že se jako profesionálka (učitelka autoškoly) vyjádřila k této problematice a napsala své zkušenosti. Vážím si práce učitelů v autoškole. Osobně bych na některé ,,individua" neměl nervy. Věřím, že by byl zajímavý i názor psychologů z oboru dopravy a mládeže.
 I já jsem své děti učil jezdit, ale že bych si přitom něco ,,honil" to opravdu ne. A ani moje děti nejsou smradi, spratci a podobně, jen za to, že jsem je jako rodič/otec učil jezdit na pionýru a pak i v autě. A udělal bych to znovu.
Kde jsou ty časy, kdy se při sklizni sena jezdilo se Zetorem 25 a pak Crystalem. Důležité vždy bylo, sklidit a odvést seno, aby nezmoklo. Každá ruka byla dobrá a na věku nezáleželo. Jsem moc rád, že toto zažili další členové. A nikdo nemá žádnou ujmu a ani se z nikoho nestal žádný zločinec. Vzpomínám si, jak jsme jako kluci jezdili na pionýrech nebo motokárách. Dodnes nejen na tu dobu vzpomínám, ale hodně jsem se naučil. Jak praví jedno české přísloví: ,,Co se v mládí naučích, ve stáří jako když najdeš".
 Není nad to, jak každému dítě září oči, že mohli řídit auto nebo pionýra! To je k nezaplacení!!!

Odesláno (upraveno)

Poslední můj vstup do této jalové debaty, pak si tu už budete poměřovat kdo je větší machr sami 

1)vyrůstal jsem v Praze a nejen já (my neměli auto, tak to bylo dané) , ale NIKDO z mých spolužáků - co já vím - rodiči nebyl učen řídit auto (a to jsme se učili na automechaniky). To se asi fakt dělo spíš na vesnicích, kde k tomu je víc možností (viz. Vaše popisy řízení traktorů). 

2. Asi před půl rokem ve třídě, kam chodí kamarádův syn, došlo k velkýmu průseru. 17ti letej frajer si vzal večer tátovo auto, naložil kamaráda (naštěstí ne syna toho mého kamaráda, ale prostě spolužáka) a dvě spolužačky a vyrazili na vyjížďku. Kluk to přepískl, auto rozšvihal a všichni 4 skončili ve špitálu. No a ještě se řešilo, jestli kluk tátovi to auto ukradl nebo jestli táta nebude popotahovanej za to, že se všeobecně vědělo, že táta kluka jezdit učil. 

Samozřejmě Vám ani Vaším dětem se tohle nikdy stát nemůže - já ale budu klidně Pavla v tomhle směru omezovat a budu ve Vašich (možná i jeho) očích za krkavčího tátu, ale budu vědět, že jsem v tomhle směru udělal maximum. 

P. S. 

Na vojně jsem řídil malotraktor (byl jsem kotelník, traktůrek sloužil k návozu dřeva a uhlí do kotelny) na ten jsem ŘP mít nemusel. Po vojně jsem v dubnu 1990 zahájil kurz a v červnu jsem ho napoprvé měl. S tím, že jsem NIKDY sám neřídil jsem prostě neměl problém. 

Vím, že autoškola je v podstatě jen potvrzení, že majitel ŘP byl seznámen s návodem k obsluze a veškeré zkušenosti se sbírají praxí, přesto ale jsem furt přesvědčený, že bez ŘP by děti jezdit neměly 

Upraveno uživatelem Medvěd
Odesláno

Jenže život na vesnici či maloměstě je jiný než v Praze. Tady u nás to bylo zvykem, že jak dítě dosáhlo na stupačky, tak se učilo jezdit po louce. To samý v hospodářství s traktorem. Nedá se to paušalizovat, že všechno musí být všude stejný. ;) 

Odesláno

Je jasný že je jiná doba , auta silnější rychlejší , hustší provoz , jiné postihy . Určitě si ale najdu prostor, kde se budou moje děti učit řítit auto. 

Odesláno
před 20 hodinami, Pe.Tr napsal:

chlastat se smí taky až od 18ti...

super téma :potlesk

já se poprvé opil někde kolem 8 let se sestřenicama v Hodoníně, cucali jsme víno z demižonu přes ten skleněný ,,bublák'' 😉, resp., ony mě navedly, abych to cucal..., byl to pro mě takový zážitek, že jsem se do 16-17 let alkoholu nedotkl :roker

Odesláno

ac jsem umel ridit pred ridicakem, asi nikdy by me nenapadlo vzit si na tajnacku doma auto a nekam s tim jet... a tuplem nekde nekoho nabrat...

Na motorce jsem zacal asi rok pred ridicakem, ale striktne mimo asfalt -> tzn zcela bez problemu s predpisy. V autoskole pak odpadlo nervozni uceni se spojkou a dalo se venovat uceni predpisu a pohybu v provozu.

Moji dceri, ktere je ted 6, budu letos kupovat druhou motorku... tentokrat uz na spalovak, doted mela elektro.

Odesláno

Všechno se má učit od dětství - sport, jazyky, hudba, ano i řízení vozidla. Vše uvedené - kdo začne včas, přejde mu to do krve. Kdo s čímkoli uvedeným začne v 18-ti, už to bude mít "naučené", ale ne přirozené.

Je fakt, že my všichni, co se tady scházíme, jsme fanoušci do aut a i do řízení. Koho řízení a auta nebaví, ten sem (na toto fórum) nechodí.

Weri605 - zdravím Tě a fandím.

Odesláno

Heh, já se opil poprvé ve dvou letech na narozeniny, když mi praděda dal po obědě cucnout piva když už jsem velkej chlap - jenže jsem byl malej a sklenice velká.. co ho nenapadlo? Vrazil mi do toho brčko :D Ale představte si že ŽIJU! Dokonce jsem vystudoval, mám zaměstnání, bydlím sám :myslim:D:D Jinak jsem od malička byl vedenej k autům.. Už jako špunta si mě taťka brával na chatě na klín a nechával mě "řídit" :) od 15 mi dával průpravu jak na spojku, učil rozjezdy a řazení.. Takže počátky v autoškole pak byla jen jedna hodina na cvičišti a hurá do provozu, měli jsme tam i jedince kteří měli 8 hodin na cvičišti a stejně to bylo málo... Klíčky od auta se doma váleli na komodě furt ale nikdy mě nějak ani nenapadlo auto vzít - nebyl sebemenší důvod.. Pít jsme taky chodili tajně od 15 a to i kouřit.. Jednou nás i naháněli policajti po parku.. Za mě tohle k mládí prostě patří, a jedno jestli to bylo 40 let zpátky, 20 nebo je to dnes. Hlavně se z toho nepo.. a brát to s nadhledem a v klidu :) jo a mimochodem - jsem z Prahy - takže to není o vesnici..

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...