Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Benzín, Nafta, Akumulátory? Nebo vlastní pohon? Toť otázka :D

Recommended Posts

Odesláno
V 30. 12. 2025 at 8:14, sitler napsal:

To je blbost, Radovanek rikal, ze se tohle nedeje a nebude, ze to je hoax.

Říkal Radovanek pravý opak s tím, že přesně popsal jak to na Islandu dělají, že postupně zruší daň z paliv a bude se platit jen za kilometry. bez ohledu na pohon. 

Odesláno

Vypůjceno od Honzy Homoly z LI  - lépe bych to nenapsal:

Kdykoliv mi nějaký fanoušek elektromobility začne argumentačně šermovat Čínou, pere se ve mně stoupající krevní tlak s cukajícími se koutky úst.

Čína je svět v úplně jiné fázi motoristického vývoje oproti zbytku světa.

Auto tam není auto, ale spotřební elektronika. A myslím si, že i mnozí místní propagátoři EV to mají stejně.

Jen s tím rozdílem, že z nějakého důvodu ty naše elektrofanoušky navíc baví kopat do lidí, které elektro nechává chladnými, zatímco Číňanovi je tohle poměřování orgánů šumák. Ten, pokud chce auto, tak takové, aby se jím hlavně mohl chlubit a bavit se (jinak než jeho řízením).

Pro většinu čínských zákazníků je auto novinkou. Často jde o první auto v rodině vůbec (nebo první v jejich generaci). Nemají nostalgii po zvuku motoru ani návyk na to, že s autem se jezdí 800 km na dovolenou. Je jim jedno, jestli auto vyrobilo VW s historií, nebo Xiaomi, které včera dělalo rýžovary. Pokud má Xiaomi lepší displej a funkce, vyhraje.

Zatímco my hodnotíme auto podle toho, jak jezdí, Číňan soudí podle toho, jak se v něm „bydlí“, když stojí v zácpě.
V čínských megapolích trávíte hodiny v kolonách. Dynamika jízdy je irelevantní. Důležité je, jestli se v autě zabavíte.

Proto čínská elektroauta v roce 2025 standardně nabízí karaoke mikrofony, herní konzole atd. Pro Číňana je auto nadstavbou smartphonu, ne strojem na jízdu pro jízdu.

Elektromobilita v Číně je fenoménem obřích městských aglomerací, kde je dokonalá infrastruktura a kde auto z města téměř nevyjede. Pro meziměstské cestování Číňané masivně využívají vysokorychlostní vlaky, nikoliv auta. Auto je tam tedy čistě městská záležitost.

My od auta vyžadujeme, aby zvládlo ranní dojíždění do práce, ale zároveň nás o víkendu odvezlo na chatu a v létě do Chorvatska. Vyžadujeme „jedno auto na všechno“. A v této disciplíně čisté elektromobily stále narážejí na limity (dojezd, nabíjení na dálnicích), zatímco spalovací auto tuto univerzálnost nabízí bez kompromisů.

Průměrný věk kupce prémiového auta je v Číně okolo 30 let. Jsou to digitální domorodci. Věk kupce nového auta v Evropě je často přes 50 let. Tito zákazníci jsou konzervativnější, hůře si zvykají na dotykové ovládání všeho a digitalizaci vnímají spíše jako obtěžující než lákavou.

Čínský zákazník prostě neřeší „jak se s tím jede“, ale „čím mě to pobaví“.
Elektromobil je pro něj ideální platforma pro tyto digitální služby, tichý prostor pro konzumaci obsahu.

Proto evropský a americký trh s elektromobily bez dotací nefunguje a jejich srovnávání s Čínou je mícháním jablek a liči.

Odesláno (upraveno)

Radovánku - pro vyvrácení Tvé myšlenky o tom, jak elektrofans na nikoho neútočí a naopak se jenom brání útokům příznivců spalováků, stačí otevřit toto vlákno na kterékoli stránce a najít si na ní Tvůj příspěvek

Upraveno uživatelem Medvěd
Odesláno

je mi divné , že ti co EV mají se tu vyjadřují krom výjimek minimálně  :D a vsadím se , že těch aut tu je mnohem víc než si myslíme. Já bych si to auto chtěl užít , než to něčím pokakají a nebo se bude na nabíječkách čekat . No uvidíme jak a co dostane přednost , ale priorita je bydlení asi tak nooo .  "Novej" soused co tu je , letos pořídil teslu  tak se s ním pomalu skamarádím a budu mít info z první ruky , zatím ale znám jen jeho ženu :D  

Odesláno

No mě příjde ,že spalovači nějak nemají potřebu se poměřovat jak je ta technologie úžasná. Prostě sednou a jezdí. A pokud by jim někdo pořád netlačil to EV tak je jim asi i to EV tak nějak víte kde 😄

Asi jsem jiná sociální bublina. Ale nějak jsem ještě nezaznamenal ,že by někdo říkal jak touží se projet nebo vlastnit EV. Ale spíše se baví o nějakém třeba Camaru
A pak je tu ještě jedna věc...mlaďoši...
Můj nejstarší bude mít letos 17 a bude mít ŘP a tihle pochybuju ,že si koupí byť maličké EV. Protože ta cena je i u toho malého dost mimo.
Pokud teda to nekoupí rodič....
Můj už má vysněnou "mrkací" Mazdu a já mu to schvaluju🙂

Odesláno

No právě. Já jsem teda úplně jinej a auta mi jsou úplně ukradený. Potřebuji, aby jezdilo. A právě ten elektromobil mi to splňuje (zatím) mnohem víc, než minulé spalováky. Když mi prodejce Teslu předváděl, furt ukazoval ten odpich, který má. Jenže mě to je úplně jedno. Ale mám rád ticho a nemusím smrad. A řev motoru považuji za nepříjemný a strašný. A tuning jsem nechápal nikdy.

Odesláno (upraveno)

Mám jednoho dobrého známého zde z P- clubu (Eltona), s kterým jsme se vždycky dokázali normálně bavit, byť oba preferujeme jiný pohony

Dlouhodobě vím i o touze Péti dostat se do fáze, kdy pořízení elektromobilu i v jeho případě bude mít konečně ekonomický smysl = auto si bude moct pořídit za pro něj smysluplnou cenovku. To se letos stalo a hele - normálmě a naprosto neútočně se spolu bavíme dál.

Mám i kamarádku, co v práci dostala služební auto v elektrice a i ona se tomu dokázala přizpůsobit (holt služební auto provozované i soukromě za pár babek žádný soukromý nemá šanci porazit)

Takže ano, elektromobily mezi námi jsou a místo na slunci mají a dá se mezi vlastníky jakéhokoli pohonu komunikovat i bez kordů a neútočně

Odesláno

...píšu to po milionté a naposled. BEV jezdím, když se mi naskytne příležitost a vůbec mi to nevadí. Pro můj uživatelský případ ještě zatím nikdo nevyrobil BEV, které by mi vyhovovalo. Auto chci mít jen jedno - nechci si ve městě vybetonovat celou zahradu, aby se mi tam vešla 2 nebo 3. A FVE si na barák taky zatím dát nemůžu. Až to jednou někdy nebo někde půjde, tak s tím nemám problém...

Odesláno

Ja v principu elektro klidne jezdit budu, ale ja na adekvatni elektro, ktere mi nahradi C4GP, proste nemam... a vlastne ho na trhu ani moc nevidim 😕  ... pokud chci konfiguraci idealne 2+3(idealne +2), samostne sedacky, ne lavice, slusnej kufr... proste nevidim. Nebo potrebuju 2 miliony cash 😕 

Odesláno

Já si provozování elektromobilu podle mých specifických potřeb prostě představit nedokážu - ať už jenom dobíjení, tak i nechuť ke změně mých zvyků stran hlídání parametrů dojezdu před zaparkováním, abych cestu na výlet nezačínal půlhodinovým čekáním na nabíječce

Ale myslím si, že se mi povede s naftou nějak dožít a tak to nijak extra neřeším

Odesláno (upraveno)

@sitler   nejsi sám, většina nemá ani cca 800 tisíc na ,,levný' elektroauto 😉,   počítám, že ojetiny budou kolem 500-600 za pár let, myslím ty větší SUV atd., ale elektro časem stejnak vyhraje, na tom nikdo nic nezmění :roker

Upraveno uživatelem ozzy56
Odesláno (upraveno)

Ozzy - pokud "vyhraje" bude znamenat pouze vyšší počty prodaných elektrik než spalováků, ale současně nebude prodej nových spalováků zakazován ani jinak (třeba daňově) znevýhodňován, tak ať si klidně vyhrá

Ale všichni tu moc dobře, že to tak nebude a prodej klasických spalováků i jejich provoz bude čím dál dražší a složitější

Odesláno

Chlapci, chlapci, právě jste svými reakcemi potvrdili, co jsem psal. Nám elektromobilistům jste se spalováky ukradení. My už si sledujeme jen to svoje, protože je to prostě lepší ve všech parametrech. Na diskusích o spalovácích nás nenajdete. Vás spalovače na diskusi o elektromobilech/OZE vždy. Agresivně hejtující s miliony dávno vyvrácených nesmyslů a klišé, o nichž je část z Vás skálopevně přesvědčena a všem to nutíte. Zatímco Vám elektriky nenutí nikdo. Ani ta zlá unie, která je jen jedna obyčejná bolševická korupčnická svoloč.

Jejich poslední jednotlivá jednání s čínskými automobilkami o výšce sankčních cel 17-37% na BEV toh byly ukázkovým příkladem. Kdo vlez lejnové hlouběji do análu, dostal menší pálku cla, to byl příklad korupce v přímém přenosu. Kupodivu (nebo samozřejmě, jak je zvykem) nikdo z novinářů mainstreamu nezareagoval a nikdo to nevyšetřuje. Přitom šlo o prachsprostou korupci, žádné jednotné clo. Navíc za účelem sedření eurovoliče z kůže. Páč to je ten, co to celé zaplatí. Tedy každý z nás. Pro Vaši představu cena elektroauta z Asie je automaticky zvýšena o 10% clo, jedno zda z Japonska či Koreje nebo Číny. Pak je tu sankční 17-37% k tomu pro čínské BEV jako reakce na "nedovolenou podporu vlády". Takže čínské BEV stojí našince pořizovací cenu + dopravu + ze součtu těch dvou clo 10% + sankční clo ze součtu těch dvou (dejme to nejvyšší) 37%. Tedy pořizovací cena + doprava a ze součtu těch dvou 47%. Takže to máte každý díky politrukům z únuie o polovinu dražší. No a pak přijde čezký stát a napálí Vám na to DPH 21%. Ze součtu pořizovací cena +doprava +10%+37%. Jinými slovy daň z daně. Auto by Vás stálo 300 tisíc. Takový malý městský 4místný DYD Dolphin Surf (nebo Dongfeng Box nebo Leapmotor T03). Ale ne. 300 + 30 (10% z 300) + 111 (37% z 300) + 93 (21% ze součtu těch 3) = 534 tis. Kč prodejní cena. V BYD ten Dolphin Surf stojí nyní s 30 kWh baterkou a osekanou výbavou 499 tis. Kč, s 43 kWh baterkou a plnou výbavou 667 tis. Kč s DPH. Pořád jde jenom o prachy a okrádání plebsu, ekologii v tom nehledejte. 

Odesláno

Díky za vaše názory, s některými myšlenkami dost souhlasím a nebo je chápu. A ty, co nesouzní s mými, vnímám a nějak analyzuju. (to byla chvilka vnitřní sebereflexe:D)

Chtěl jsem ale v té filozofické rovině ještě chvíli zůstat. Také si všímáte toho, že se člověk snažil po celé svoje dějiny přizpůsobit svět sobě (kdy a jestli vůbec to bylo správně, ponechávám nezodpovězené), používal k tomu svoje dovednosti, znalosti, um, nástroje, technologie atd.. a najednou se ve spoustě oborů začíná přizpůsobovat vlastním technologiím a jím změněnému světu? Přeci, když něco vytvořím, co mě limituje a nepomáhá mi, tak jediný správný krok je se od toho oprostit, ne se tomu přizpůsobit, ne?

Něco se mi nelíbí a omezuje mě a já se teda na to vykašlu a nepoužívám to, no a ze strany již přizpůsobených se dozvím, že to dělám špatně, že se přeci stačí jen tady a tady změnit a uskromnit a pak přece to bude fungovat. Proč? ptám se, ne, tohle já nechci.

Odesláno

Když jsme u té filozofie, to je ale přece jen obyčejný bolševismus. To je v lidech hluboce zakořeněno. My lepšolidé nejlépe víme, co je pro Vás ostatní dobré. A co Vám škodí. Před tím Vás ochráníme, i kdyby Vás to mělo zabít. Krajní příklad jistý Pol pot a jeho návrat pro všechny k ruční práci bez strojů, nástrojů a zvířat v zemědělství. Výsledek 1-3 miliony mrtvých ze 7-8 milionů obyvatel Kambodže. Jinak samozřejmě dítě bohatého sedláka, co si užilo všech soukromých drahých škola pak šlo páchat dobro. Jako jistý Uljanov nebo jeho školitelé Marx a Engels. Dnešní vedení únie jsou děti bohatých rodičů, které okolo roku 1968 holdovaly bolševismu a házely kolem sebe Molotovovy koktejly na potkání. Dnes v rámci tažení institucemi sedí na vedoucích místech a výsledek znáte. Úpadek Evropy, deindustrializace, zhloupnutí, neschopnost se bránit a nároková dotační ekonomika. Plus sebemrskačství. A my tady diskutujeme o elektromlbilitě, kterou lze, jak vidno v USA nebo Číně, zavádět zcela jinak spolu s ostatními věcmi, které měly původně jen vyčistit životní prostředí, řeky a lesy. To se hodně povedlo, jen nyní už jsme v té zvrácené fázi, kdy se to stalo ideologií. Namísto ekologií. Cože je spojení slova ekonomický a logický. Je ekonomické provozovat u nás elektrickou dopravu, protože elektřiny máme nadbytek a sami si ji vyrábíme, když logicky ropu nemáme, musíme ji draze dvážet a zpracovávat a pálit se všemi negativními důsledky pro zdraví obyvatel a životní prostředí. Plusem měla být energetická soběstačnost, nezávislost a bezpečnost. Což se také částečně povedlo, než jsme do toho ideologicky začali házet vidle zavíráním vlastních ložisek všeho. To není jen o černém a hnědém uhlí, ale i o písku, štěrku a dalších.  Protože jsme ideologii, ne v ekologii. A to opravdu nikdo, až na ty ve vedení, co z toho korupční, nechce.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...