Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Benzín, Nafta, Akumulátory? Nebo vlastní pohon? Toť otázka :D

Recommended Posts

Odesláno
před 3 hodinami, elton napsal:

Jj Pepito a výplata byla pár stovek.

To je pravda. A ten benzín jsem neplatil já ale můj taťka. Ale byly to krásné časy. Rád vzpomínám a na svém životě bych nic neměnil (možná tu rakovinu bych nemusel). :papa

A zpět k tématu. :papa

https://www.novinky.cz/clanek/auto-chteli-menit-baterie-v-elektromobilech-na-pockani-misto-pokroku-vyhlasili-bankrot-40554561

Odesláno
před 5 hodinami, Péťa napsal:

Jestli chcete o všem přemýšlet jen podle toho "jestli se to vyplatí", tak budete muset hodně změnit svůj život a vyházet doma hodně věcí.

Tak ono "jestli se to vyplatí" se přece nemusí vztahovat jenom na finance. Já osobně třeba řeším třeba i komfort nebo jednoduchost. Ale tak nějak neberu věci, co jsou dražší a navíc komplikovanější. Ale je to jen můj pohled a nikomu ho necpu :roker

Odesláno

Tak asi takhle , změna bydliště z města na vesnici do RD u mě změnila názor na EV 😉 pofackuju něco kolem domu a pozemku , fláknu na střechu panely , nějakou tu baterku do tech. místnosti a jdu do EV . Stejně sou většinou ty názory 50/50 ( vlastníků ne spekulantů )  tak že jdu svou hlavou a max to zase za pár let prodám a koupím spalovák.  

Odesláno

No to podle mě tak není. Kupuju auto, abych ušetřil čas, protože čas jsou peníze. Takže díky autu, mám zisk. Místo abych končil ve tři a šel na autobus, tak skončím v půl pátý. Domů se dostanu ve stejnej čas, jako kdybych jel tím busem a kus došel pěšky, za náklady na lístek. Ale umožní mi to makat o hodinu a půl dýl, takže ty stokoruny, co za to vydělám jsou tím ziskem. (Hodně jsem to zjednodušil, protože samozřejmě musím odečíst náklady na vozidlo (jízda, servis, amortizace, atd..) nicméně s autem vydělám víc než bez auta, takže: 

před 7 hodinami, Pe.Tr napsal:

@morepower... ale zisk z toho neočekáváš ...

naopak → očekávám :roker

PS: ano, umožní mi to i další věci týkající se víc komfortu než zisku, ale to jako každej chápem...

Odesláno

nene, depak, vydělám víc, než musím strčit do auta :D

no víš jak, stejně jedu domu ve tři, ale můžu aspoň porychtovat zahrádku a tím pádem ušetřim, protože kdybych pak měl dát prachy nějaký firmě, tak se nedoplatím. Takže vlastně i tak vydělám :D

..jinak každýmu je jasný, že se bavímě v hooodně hypotetické rovině, protože každej sypem prachy do svýho koníčku a ten.. ten nám fakt zisk negeneruje :roker 

Odesláno

Tak nějak bych to souhrnně vzal - nevím, kde mmartinkovič pořád bere svou obsesi do půl roku vyměníme všech 6,3 milionů spalovacích osobáků za EV, které pak nebude kde nabíjet. Ale drží se juž 338 stran poctivě. 😄

Co se nedostupnosti nafty týče, jsem ročník 1969 a prvních 20 let žil za komančů, poslední 2 roky jako držitel řidičáku ode dne 18.tých narozenin sedlal Škodu 100 L. Jezdll skoro denně do školy na střední a na kšefty i o víkendu (jela pěrestrojka, už to trochu šlo), benál byl pro mně drahý i tehdy. Protože brigády mi dávaly od 2,- do 5,- Kč za hodinu práce, zdaněno 5% studentskou daní. Naftu jsem neměl do čeho kupovat a kdo už tehdy měl dýzl, měl problém. Benzínky zhusta naftu neměly a pokud ano, stojan měl širokou trubku na pistoli pro větší průtoč do nákladních vozidel a ta se do díry v dýzlu, obvykle auta západní značky, prostě nevešla. A hodně blbě se to lilo s maxi trychtýřem, vlastní zkušenost po Listopadu 89´ s Citroen BX 1.9 D Break. Takže jsme to kupovali "jimi do sudů či kanystrů ušetřenou naftu" od kamioňáků, strojvůdců, bagristů........ Později pohodlněji jen překupovali kupony na odběr motorové nafty, co ušetřili. Oni totiž neplatili penězi, ale kupony, co jim dával zaměstnavatel dle spotřeby vozidla. My pak natankovali na pumpě osobák, pumpař se podíval blbě na kupon, na osobák, na mně a já řekl: Korunu za litr? On řekl Ano, a bylo hotovo. Jen v zahraničí jsme tankovali naftu za peníze u stojanů pro osobní auta. Rakousko, Německo, Švýcarsko. Dlouho trvalo, než se to i u nás změnilo k normálu. Ten kuponový prodej byla super půda pro korupci, tak proto. Byli jsme ta její součástí na straně plátce.

Pokud má někdo barák na elektriku, dobře orientovaný a osazení fotovoltaikou, pak je na něm, aby zvážil pořízení EV. Hodně takových lidí si ho nekupuje proto, že nejlepší auto je firemní a to mají oni i partner/ka. A když si udělá papíry dítě, pořídí plečku na rozbití do doby, než začne samo vydělávat a dostane firemní auto. Naproti nám ve 3 domech stejný příklad, vedle nás jen paní dělá na drahách, ta auto nemá. Manžel a synové ano. Nepořízení Ev nemá nic společného s nevyplácením se.  Auto se vyplácí jen tehdy, pokud podnikáte a vydělává peníze. Jinak je jenom žere. Mně moje auta částečně platila firma, takže jsem měl taky fakticky firemní, i ten EV jsem s tím pořizoval. A navíc to dávalo smysl daňově. Jak výše uvedeno, a vesnici, jíž předměstí 3.největšího města ČR, Ostravy, pořád z hlediska MHD je a bude, je auto časová nezávislost. Dojedu vždy a tehdy kam potřebuji. Příklad svátků - brácha s rodinou z dědiny o kousek dál chce přijet na oběd k nám na předměstí Ostravy - má na výběr s luxusním 1 přestupem dojet v 11:40 nebo 13:40. Nazpátek se nesmí u nás zdržet. Autem kdykoli 19 minut cesty. Jinak má auta vlastní, zaměstnavatel mu platí provoz přes cesťáky. Být na jiné pozici, s větším cestováním, měl by od něj služební. Žena auto má kvůli dojezdu do práce a zpět svoje, až tam podle práce dostane služebák na daný den. Firma je nedává ani jako bonus, prostě má flotilu a o tu se musí lidi v daný den podělit.

Odesláno

Já jsem dělal řidičák v 93, tuším teprve v 95 jsem měl první auto - žigulíka, takže přehled o tom, co bylo před 89 s tankováním, nemám absolutně žádnej, ale mos dobře si pamatuju, že s žigulíkem s nádrží 39 litrů a spotřebou 10/100 to nebyla žádná pr.el ani v tom 95, neb benzínka tehdy zdaleka nebyla na každém rohu jako dnes a navíc jich spousta měla o víkendu zavřeno. Takže z tohoto ohledu na tom byl žigulík tehdy hůř jak Tesla dneska. O ceně benzínu ani nemluvě, reálně mě tehdy stál v poměru k platu snad 10x tolik co dneska. Ale já jsem nikdy extra nejezdil a nikdy nebyl na autě závislej, tak holt tehdy jsme se na benzín skládali, když bylo třeba někam jet, dneska už to řešit nemusím, ale stejně jezdím pokud možno střídmě, závislej na autě nechci být nikdy.

Odesláno (upraveno)

Já teda první naftový auto jezdil od července 94 a tehdy už pump bylo celkem dost a nafta byla všude.

Za komára ale mělo individuálně z kapitalismu dovezený naftový auta dost mých známých a nějak si nevybavuju, že by měli problém naftu natankovat (že si pumpař řekl při uplatnění bločku o kačku až dvě za litr do kapsy je ale taky pravda). Tlusté pistole si nevybavím, ale nerozporuju je = asi být opravdu mohly častěji než dnes, kdy jsou na omezeném množství stojanú využívaných kamiony.

Ty bločky na naftu se kupovaly od doporučených  řidičů NA zhruba za 2 - 3 Kčs/l a tak i s provizí pro pumpaře majitel diesela kupoval naftu zhruba za polovinu ceny benzínu a ještě měl auto s nižší spotřebou. Nesmělo se ale cokoli podělat, páč to pak lítaly tisíce

Upraveno uživatelem Medvěd
Odesláno

Jinak malá úvaha na téma posledního výletu na lyže a mých předchozích příspěvků, že by mi stačilo v krabici vyměnit motor za elektro a 100kWh baterku.

Měli jsme to 600km - Praha - Nassfeld (bydleli jsme kousek, asi 20km za). Tam jsem to zajel na jednu zastávku za hranicemi, po asi 2,5h, asi 5min čůrpauzy, plánoval jsem ještě jednu zastávku, ale děti už nechtěly, tak jsem to dojel. Nicméně 4 hodiny v kuse už jsou trochu na hraně, lepší je stavět ty á 3 hod. Tankovat jsem nemusel, pixla má dojezd kolem 1000km i s velkou rakví na střeše. V případě teoretické elektroverze téhož zmíněné výše by to znamenalo dvě zastávky na nabíjení - které jsem sice stejně plánoval, ale byly by delší (půl hodinky místo 5 min).

Na místě nebyla možnost dobíjení (a rozhodně nehodlám hledat ubytko podle toho, už takhle je to občas obtížné a rozhodující jsou úplně jiné parametry), nicméně na parkovišti u lanovky v Tropollachu je jedna řada nabíječek, co jsem si letmo všiml, nepočítal jsem je, ale pro 20 aut byly určitě, dost možná i pro víc (jsem línej to hledat na mapě).

Cesta zpět by byla jednodušší o to, že jsme se stavovali v Therme Amadé, což by vycházelo úplně přesně na nabíjení, takže čas navíc potřebný žádný (byli jsme tam 2hod, nabíječky jsou přímo u tam), no a pak bych musel dát ještě jednu pauzu kolem hranic - tankoval jsem na Ono Dolní Dvořiště, zastávka asi 10min, tak by holt byla o 20min delší. 

Jako takhle je to pohodlnější, dojezd 1000km bez nutnosti plánování, vezme to na lyže klidně i 6 lidí (jelo nás 5, ale rezerva ještě byla, rakev Hapro Traxer 8.6 je super), spotřeba 7,5 litru překvapila, čekal jsem s rakví víc. Ale klidně bych určité nepohodlí nutné obsluhy tomu elektru obětoval - ovšem ne za min. 1,5M, co by stálo srovnatelně velké auto s takto velkou baterkou, za to mi to fakt nestojí. Takže asi tak... Jet jen ve dvou, klidně bych to dal tou desetiletou Teslou - nakonec možná i v těch 4 s rakví by se dalo. Ale dokud s námi ještě rády jezdí všechny děti, 6 míst + prostor je prostě k nezaplacení (a navíc už to v podstatě nic nestojí).

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...