sitler Odesláno 1. červenec 2022 Odesláno 1. červenec 2022 Zacinaji se ozyvat hlasy, ze s pokracujicim se rozsirovanim elektra je potreba je dal mohutne nedotovat a naopak zacit danit. no... kdo by to byl cekal, ze... Ale je to logicke. EP schvalil omezeni spalovaku, legalne po 2035 poradne nepujde spalovak kupovat (protoze v dany eko norme nepujde vyrobit), neni tak duvod elektro jakkoliv dotovat - proc dotovat jedinou danou volbu. (ono obecne dotace jsou takovy svinstvo, ze by mely byt zruseny celkove a naprosto ve vsem) Citovat
Pe.Tr Odesláno 1. červenec 2022 Odesláno 1. červenec 2022 @Pacho69 hele takova uplna trivka jako je klimatizace.... potrebujes opravit klimu , reknes si pche na to autorizak nepotrebuju resp potrebuji to opravit hned zitra jedu do chorvatska a autorizak ma cas za mesic, das to teda frantovi . ted ti ji naplni , klima maka , oba jste spokojeni. za treba dalsi ctyri roky se vys..e klimakompresor a zacne z nej unikat olej.... myslis ze franta vedel ze tam ma dat nebo ze tam opravdu dal specialni (samo drazsi) olej , ktery neni vodivej ?.... nasledky si domyslete sami. Medvěd a elton ohodnotil 2 Citovat
sitler Odesláno 1. červenec 2022 Odesláno 1. červenec 2022 @Pe.Tr ja nevim... asi bych cekal ze pokud Franta nevi, co tam patri a co tam ma byt, tak to rekne a nebude se do toho cpat... Citovat
Radovanek Odesláno 1. červenec 2022 Odesláno 1. červenec 2022 (upraveno) To, že spousta lidí nepochopila Putinův vzkaz - budu vás energiemi a palivy držet pod krkem a udělám, co si zamanu - je jasné. To, že následně nepochopili, že budou muset investovat do své energetické nezávislosti nebo soběstačnosti (viz zmíněné USA), byť částečné - jim možná taky dojde, až zavře kohoutek. "Zde odstraněna politická část příspěvku. " Moderátor Mohu čerpat z návštěv několika ministerstev a jednání na pozici ministrů nebo jejich náměstků z posledních 2 měsíců. To není o politickém přesvědčení, to jsou prostě jen líná nemehla. přesně vědí proč to nejde a neudělají nic, aby to šlo. Díky tomu třeba nemáme jako poslední země v EU zákon o energetických společenstvích, zakazujeme lidem využít celou střechu legislativně tím, že omezujeme výkon FVE na rodinných domech i firmách, většinou zakazujeme i přetoky do veřejné sítě (protože tím konkurují výrobě ČEZu, kde má stát 70%, tedy taky pěkný incest) a dokonce loni jsme FVE odmítli dát do veřejných soutěží o dodávkách elektřiny, protože je nejlevnější. Tedy ČEZ lobby. Nepovolování FVE v památkových zónách je jen další střípek legislativní demence ČR, prostě si normálně s.ereme do vlastního hnízda zas a znova a ještě si libujeme. Smrádeček, ale teploučko. Čili tolik asi k samovýrobě paliva pro elektromobily, jehož už dnes máme každoročně nadbytek a levně ho prodáváme. +-16 TWh by stačilo pro nabíjení 4 milionů osobáků z dnešních 6,2 milionu spalováků a 10 tis. elektrik. Co se uvažovaného rušení parkování zdarma pro EL v Praze týče, pak je to opět o nepochopení základní podmínky prosperity, a to je stabilní legislativní prostředí. Co taky čekat od zlodějů na magistrátě, jedno která strana tam zrovna je. Elektromobil je vhodný pro všechny a lechce zvládne, co potřebujete. A i dosavadní petrolheadi jsou z něj nadšení, když si ho koupí - Pavel Novák - FB - Ahoj, chci se podělit o zkušenosti se svým EV DS3 Crossback E-Tense. Protože auto není tak rozšířené jako značky Tesla, Ioniq, Hyundai a jiné, třeba moje poznatky někomu pomůžou. EV mám k dnešku 3,5 měsíce, přesně 106 dní. Koupil jsem jej s najetými 500km. Do té doby jsem jezdil benzínovými Fordem 1,6 a Fabií 1,2. Fábky jsem se zbavil, Forda jsem nechal kvůli kouli. Déeskem jsem zatím najezdil 6400 km. A můžu říct, že je to paráda. Co se týče technických parametrů, jsou všude na webu, takže se o nich nebudu zmiňovat. Co mě ale baví, je zrychlení, DS3 dokáže v režimu Sport zrychlit z 0 na 50km/h za 3,5s. Oproti spalovákům, které jsem dosud měl, je to markantní rozdíl. S elektrikou se člověk musí naučit jezdit, moje první jízda v březnu z autosalonu domů (120km, auto bylo nabito na 75%) byla děsná, s rekuperací jsem do té doby neměl zkušenosti, s automatem taky ne, průměrná spotřeba za cestu byla 20kWh/100km, ale prvních asi 40 km strašidelných 30 kWh, bál jsem se, že ani nedojedu domů. Ale další měsíce už byly lepší: duben – 15,6 kWh/100 km, květen 14,7 a červen 14,3. Svůj kombinovaný nájezd bych rozdělil asi 70/30/0 (mimo město/město/dálnice). Po dálnici nejezdím, nemám proč. Auto používám pravidelně denně na cesty do práce (5x 40km/den) a 2x týdně na odvoz manželčiny práce (OSVČ) k zaměstnavateli, celkem tedy týdně povinných cca 360km. S dalšími pojížďkami (nákupy, babičky, odvoz dětí za zábavou , atd.) to dělá ročně asi 20 000 km. Což při dnešní cenně benzínu (např. 46 Kč/l) dělá za rok asi 64 000 korun. Když přičtu náklady na výměnu oleje (každých 15 tisíc km), jsem na cca 70 tisících ušetřených korunách za rok. Auto nabíjím z 99% doma z vlastní FVE, takže můžu říct, že jezdím zadarmo, protože sosnuté kW počítám do spotřeby domu. Teď, přes léto, je to v podstatě pravda. FVE mám od 1. dubna letošního roku a zatím jsem z 88% spotřebované energie soběstačný. Můj model DS3 má bohužel pouze 1f vnitřní nabíječku, takže přes 230V zásuvku nabíjím pouze 1,5kW, tedy asi 6km/h. Z wallboxu, který jsem si pořídil spolu s FVE nabíjím asi 6kW, tedy 20 km/h. Když tedy přijedu v 16h z práce a píchnu auto do wallboxu, nabije se i téměř vybité do rána do 6h na 100%. Nabíjení z Mennekes jsem zatím vyzkoušel 3x u Kauflandu, pořídil jsem si EGD a ČEZ čipy, ale auto se umí nabíjet až 100kW. Oproti informacím z internetu, že auto nemá „neutrál“ musím říct, že to není pravda. Vyhodit rychlost se s déeskem dá, jen se „řadí“ obráceně. Nejdříve se pohne pákou dopředu a pak se k tomu stiskne boční tlačítko. S jízdními vlastnostmi jsem spokojen, zrychlení jsem zmiňoval, řízení je oproti mým dřívějším zkušenostem trochu volnější, lehké, řekl bych gumové, ale jde o zvyk. Auto má poměrně malý poloměr zatáčení, což mě ze začátku dost překvapilo, takže jsem ze začátku dvakrát najel na obrubník. Zavazadlový prostor 350l mi celkem postačuje, dají se do něj umístit vedle sebe i dvě přepravky. Auto má kromě automatického parkování plnou výbavu, tedy např. vyhřívané sedačky i zrcátka, senzory pro stěrače, parkování, sledování mrtvého úhlu, vzdálenosti za jednoucími vozidly, sledování značek a podélných čar, atd. Přes androidí aplikaci MyDS si můžu nastavit odložené nabíjení a klimatizaci vozidla před jízdou, místo posledního parkování v asistenci Googlemaps, zavolat asistenční linku, naplánovat cestu, mrknou do příručky pro ovládání a pár dalších drobností. Asistenta pro sledování krajnice vypínám hned jak mi auto cukne volantem, je nepříjemné, když vás začně tahat zpátky do silnice, když se vyhýbáte traktoru nebo autobusu. Bohužel se to nedá deaktivovat trvale. Takže díky, jestli jste to dočetli až sem, pokud máte někdo nějaký dotaz, rád pomohu, pokud budu schopen. Naopak, jestli máte někdo DS3, ozvěte se, můžeme si třeba občas vyměnit zkušenosti a poznatky. Upraveno 1. červenec 2022 uživatelem pavelu96 Odstraněna politika elton ohodnotil 1 Citovat
pavelu96 Odesláno 1. červenec 2022 Odesláno 1. červenec 2022 @Radovanek Toto je poslední varování! Pokud ještě jednou rozjedeš politický pláč na tomto fóru, tak vyfasuješ permanentní BAN! S pozdravem moderátor Pepito, elton a Medvěd ohodnotil 3 Citovat
Pe.Tr Odesláno 1. červenec 2022 Odesláno 1. červenec 2022 ...zrychlit z 0 na 50km/h za 3,5 ... tohle je super, ale vetsinou tak pro řidiče , spolucestujici nesdileji nadseni to same u hybridu , dlouho jsem si zvykal citlive se chovat k plynu aby ma jizda s posadkou byla snesitelna. Medvěd ohodnotil 1 Citovat
Pe.Tr Odesláno 1. červenec 2022 Odesláno 1. červenec 2022 Před hodinou, sitler napsal: @Pe.Tr ja nevim... asi bych cekal ze pokud Franta nevi, co tam patri a co tam ma byt, tak to rekne a nebude se do toho cpat... jo kamarade tak to by ses divil do ceho jsou frantove schopni se pustit Medvěd, BubakGS a Hafity ohodnotil 3 Citovat
sitler Odesláno 1. červenec 2022 Odesláno 1. červenec 2022 @Radovanek no... takze si to lehce rozebereme: " elektro je vhodne pro vsechny, protoze se dokaze dostat do portugalska" .... hm, dost divna dedukce. Porad cekam jak to vyresi use case, kterej jsem daval. A pan Novak: takze kvuli kouli si musel nechat spalovak. Takze to tvrzeni, ze elektro je vhodne pro kazdeho evidentne neplati, kdyz uz na zacatku rika, ze si kvuli urcitym cinnostem nechaval spalovaci. A jinak zcela klasicke klise - maly denni najezd, rodinny barak s uz nainstalovanou FVE a moznost prakticky neomezeneho pripojeni doma na zasuvku. Medvěd a BubakGS ohodnotil 2 Citovat
Radovanek Odesláno 1. červenec 2022 Odesláno 1. červenec 2022 A víš, že ji mi to docela jedno? Na Iděsu mne zabanovali na půl roku, ještě stále to běží. Takže i na Lidovkách a dalších, patřících nemajiteli estébákovi. A to jsem tam sdílel v příspěvku jen fakta ze Státního úřadu kontroly léčiv, nic konspiračního nebo snad dokonce vládními cenzory zakázané názory. Jinak se mi líbí, že Putin pro Tebe politik není a v příspěvku zůstal, ale na Fialku si sahat nenecháš. Tak si ho užij. Pro pravdu se každý pere.. Vy popírači jiných pohonů si zde na fóru vystačíte sami. A popíráte i realitu politických rozhodnutí, která utvářejí následně fungování společnosti a leckdy vedou k mylným závěrům. Přestože fyzikálně poroučejí vodě dešti. Jinak jsem rád pokecal s naší předsedkyní Weri 605 face to face na Peugeot Emotion Days v Ostravě, kde mne měla tuto středu na starost. V e-2008 a e-Rfiteru. Dobrá autíčka, a to jsem je trápil. Kdyby měl e-Rfiter 75 kWh baterku, uvažoval bych o něm. Protože jmenovitých 50 kWh a využitelných jen 45 je na auto s aerodynamikou letící cihly prostě málo. Polepšil bych si oproti Ionovi na delší štreky jen málo. Když se mi na podzim nezkříží termíny s elektro akcemi, dorazím na sraz klubu. Možná i v BMW i3, protože kromě Tesel marně hledám elektrickou zadokolku, nástupce Iona. A MPV v jednom, což nenabízí ani Tesla, jen Model Y se tomuto pojetí prostorově hodně blíží. Bohužel vymazlený Sion je zatím sériově v nedohlednu. elton a Medvěd ohodnotil 1 1 Citovat
Péťa Odesláno 1. červenec 2022 Odesláno 1. červenec 2022 před 2 hodinami, Radovanek napsal: Jinak jsem rád pokecal s naší předsedkyní Weri 605 face to face @Radovanek Myslím, že jsi nepovídal s předsedkyní @Weri 605, ale s členkou vedení @Verýsek Medvěd, Milan+ a Pepito ohodnotil 3 Citovat
Radovanek Odesláno 1. červenec 2022 Odesláno 1. červenec 2022 (upraveno) Že bych to až tak popletl? No neviděl jsem je už přes 3 roky, takže je to docela dost dobře možné. Díky za opravu. Upraveno 1. červenec 2022 uživatelem Péťa Necituj předchozí příspěvek Citovat
Hafity Odesláno 1. červenec 2022 Odesláno 1. červenec 2022 před 4 hodinami, Radovanek napsal: Vy popírači jiných pohonů si zde na fóru vystačíte sami. Tak proč sem lezeš Ty jsi normálně "diagnóza" .... Chocholoušek by měl úlovek, kterému se nemusí omlouvat.... Radovanek, Medvěd a Péťa ohodnotil 1 2 Citovat
*nohafuc* Odesláno 2. červenec 2022 Odesláno 2. červenec 2022 V 14. 6. 2022 at 14:02, *nohafuc* napsal: V 13. 6. 2022 at 16:49, Radovanek napsal: Tabulka neobsahuje podstatné položky, jako výbava nebo automatická převodovka. Mají ji ty spalováky stejnou jako elektrika? mají automat? Páč mně P208 versus Ion vycházel před slevou v plné palbě s automatem dokonce o 50 tis. Kč dražší, tedy 489 tis. oproti 439. Prosím o doplnění. Jinak vycházíš z kategorie, kde teprve dochází ke sbližování cen. U vyšších kategorií bývá už dnes spalovák dražší. Bože ty to vidíš. Tajně sem doufal,že ten tvůj zelenej mozek umí aspoň číst,ale očividně sem se splet.Tabulka obsahuje jak výbavu,tak i druh převodovky.A jak sem psal,tak srovnávám pokud možno identický auta a ne jak ty,jabka s hruškama (P208 vs Ion). Jak dlouho už dochází ke sbližování cen,já vycházím z kategorie pro normální lidi a žádnýho sbližování sem si zatím nevšiml.Jak sem psal,tak za dva roky zdražilo elektro víc než spalovák. Uveď příklad,kde je ve vyšší kategorii spalovák dražší než elektro.Ale nemíchej zas jabka s hruškama. Tududum dum. Tak odpovědi se zřejmě nedočkáme. Tady přidám ještě pár výhod,proč si koupit elektromobil. Tyto údaje jsou přímo ze stránek výrobce. Charlie 1 ohodnotil 1 Citovat
*nohafuc* Odesláno 2. červenec 2022 Odesláno 2. červenec 2022 před 20 hodinami, Radovanek napsal: Do té doby jsem jezdil benzínovými Fordem 1,6 a Fabií 1,2. Fábky jsem se zbavil, Forda jsem nechal kvůli kouli. Tak proč si nekoupil rovnou lepší elektro?Vždyť už se přeci s koulí daj pořídit. před 20 hodinami, Radovanek napsal: Co mě ale baví, je zrychlení, DS3 dokáže v režimu Sport zrychlit z 0 na 50km/h za 3,5s. Oproti spalovákům, které jsem dosud měl, je to markantní rozdíl. To je nějaká novinka,udávat zrychlení z 0na 50 ? Kdyby neporovnával svoje starý spalováky,ale sednul si do novýho spalováku,tak by přišel na to,že to má zrychlení úplně stejný.A podle technickejch údajů má DS 9 s/100 km,takže nic ohromujícího. před 20 hodinami, Radovanek napsal: Z wallboxu, který jsem si pořídil spolu s FVE nabíjím asi 6kW, tedy 20 km/h. Další náklady navíc,spolu s vyšší cenou elektra oproti spalováku.Takže při jeho nájezdu 20k za rok bych tipoval,že se začne vyplácet až tak po šesti letech provozu. Citovat
sitler Odesláno 2. červenec 2022 Odesláno 2. červenec 2022 (upraveno) ono takhle... pokud ssrovnas ds3 oproti 1.2 ve fabii nebo nejaky starsi 1.6 (at uz benzinovymu zetecu nebo tdci) ve fordu, tak... ehm, to proste neni relevantni srovnani. Ty motory proste nejely nikdy, ani jako novy, natoz volitany. Naprosto libovolnej moderni turbobenzin proti nim bude uplne stejna strela, jako to elektro... Upraveno 2. červenec 2022 uživatelem sitler Citovat
Verýsek Odesláno 2. červenec 2022 Odesláno 2. červenec 2022 před 22 hodinami, pavelu96 napsal: @Radovanek Toto je poslední varování! Pokud ještě jednou rozjedeš politický pláč na tomto fóru, tak vyfasuješ permanentní BAN! S pozdravem moderátor @pavelu96hele klid...to jsou silná slova... každý máme právo na svůj pohled či názor a nebudeme hned vyhrožovat banem. Ano @Radovanekje fanatik do ele aut ..a co no... každý jsme nějaký. . já jsem zase fanatik do Pežotů a zkuste mi za to dát BAN!...chápu, že Radovanka s jeho řečma o ele a politice okolo nemusíte,ale zde se může vyjádřit kdoliv... Mě náhodou jízda s ele autem vyhovuje a je to super...jako druhý auto do města a blízkého okolí bych brala hned...kdyby to nestálo nesmysl...kdo nevyzkoušel nemůže kritizovat. Lidi co poprvé na Peugeot Roadshow vyzkoušeli ele auto,jsou nadšený. A ano Radovanku to jsi jezdil se mnou Verýskem a bylo to super. Díky elton, ozzy56, Dave_k a 3 další ohodnotil 6 Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 2. červenec 2022 Odesláno 2. červenec 2022 @Verýsek máš SZ Péťa ohodnotil 1 Citovat
Vena garážmistr Odesláno 6. červenec 2022 Odesláno 6. červenec 2022 (upraveno) Ano zařekl jsem se že do tohoto vlákna nebudu přispívat. Ale nedá mi to dnes jsem našel na YT krásné video o odtahu Tesly. Je to sice z německa ale o zavedení těchto postupů se mluví i tady. Zatím to nikdo moc neřeší a elektrokáry se tahají jako normální ale bude se to muset zavést taky tyhle postupy a nechci vidět o kolik to zdraží povinné ručení protože to zaplatíme všichni pojištovny nebudou chtít zvedat sazby za pojistku jen elektrokárám protože budou odtahy dražší ale zvednou o všem se zdůvodněním že i spalováky přece bourají do elektrik. Sice už tolik nejezdím odtahy ale takovýto odtah co je vidět se spalovákem je práce pro jednoho na max. hodinu i s hrubým úklidem vozovky a cenou řekněme někde okolo 5000 Kč když na takový odtah bude muset firma vyslat minimálně dvě velká auta a dva chlapy a i když se časově vejdou do třeba hodiny a půl tak takový odtah kvůli dvěma lidem dvě velká auta to střízlivě vidím dost přes 10 000 Kč protože na běžný spalovák by stačila střední odtahovka s rukou na tohle musí těžká s těžkou rukou a ten kontejner bude stát taky pár kaček a pokud bude chtít odtahová firma tohle tahat běžně tak jim jeden stačit nebude. A v tom kontejneru se to musí převážet kvůli vysokému riziku vznícení kdy i pokud by to během transportu zahořelo tak je to izolované od okolí a bude to hořet jen v té bedně která se dá bez otevření zaplavit až do výše té bočnice buď na autě nebo je otázka několika vteřin to z auta shodit. Ochranné obleky jsou aby to chlapy nepotřísnilo pokud by tekla baterka. Upraveno 6. červenec 2022 uživatelem Péťa Upraven odkaz, aby byl funkční Citovat
Péťa Odesláno 6. červenec 2022 Odesláno 6. červenec 2022 (upraveno) Kouknul jsem na to video a je to takový alibismus, až bych brečel. Chtěl bych ty chlapy uvnitř kontejneru vidět, kdyby ten "supernebezpečný" automobil chytnul, jak se odtamtud dostanou. Vědí, že se nic neděje, ale předvádí komedii pro video, pojišťovny a další... Jo, články se množí... https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/bez-oleje-a-svicek-levneji-udrzba-elektroaut-musi-servisu-vy/r~a1253e52fcc211ecbe29ac1f6b220ee8/ Upraveno 6. červenec 2022 uživatelem Péťa Citovat
sitler Odesláno 6. červenec 2022 Odesláno 6. červenec 2022 Jak to video tak ten clanej jsou desnej alibismus. V clanku prej "musime mit vedle heveru misto na baterku" jasne... a kdyz se vyhodi motor nebo prevodovka, tak tam vlastne misto bejt nemusi. Nebo kdyz se shodi naprava... Ajo, u spalovaku na to neni potreba misto Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.