Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Benzín, Nafta, Akumulátory? Nebo vlastní pohon? Toť otázka :D

Recommended Posts

Odesláno

Lež jak věž hned v prvních větách. "Elektrická budoucnost je nejspíš nevyhnutelná, ale ukázalo se, že uspíšit tento proces není ekonomicky udržitelné. Lidé elektromobily nechtějí tak moc, jak se předpokládalo." 

"Elektrická není budoucnost, ale současnost. Nic se neuspěchává. Je to ekonomické i logické, tedy ekologické. Lidé chtějí skutečné elektromobily, ne zkriplené spalováky, vydávané za elektromobil, jak to roky Stelantis dělá.  A podle toho si na trhu stojí." O tom to celé je. Lidí mají rádi buřty, ale když do nich budete cpát piliny, žrát to nebude ani Punťa.

Odesláno

Ono skutečně není nad čím jásat, že vykopali ze záhrobí takovej relikt. Ale v případě Stellantisu je to stejně asi jedno, když nemaj do osobáků použitelnej motor prakticky žádnej. 

Diesel v osobáku ztratil smysl okamžikem zvládnutí přímého vstřiku benzínu a spalování vrstvené směsi místo stechiometrické - což už je nějakých 15 let minimálně. Poslední použitelné diesely od PSA byly ty Euro IV - konec 2010, a s přimhouřenými očimami jeden, dva Euro V - konec 2015. O té doby akorát jeden velký průšvih. Bohužel ještě umocněný tím, že nedokázali udělat dobrý ani ten přímovstřikový benzín, na rozdíl třeba od VW. A ve finále nakonec ani to elektro. Marnost nad marnost, trvající už skoro 15 (!) let. A teď si někdo myslí, že to zachrání oživením křápu vykopaného za záhrobí, kde měl dávno zůstat? S tímhle motorem si to koupí jen někdo zcela neinformovaný, nebo blázen. 

Se.e mě to. Docela dost mě to se.e. Taková 2008 by se přítelce hodně líbila. Kdyby... v ní bylo třeba TSIčko a ne to zoufalství, co produkují už víc jak 10 let bez výhledu na sebemenší zlepšení. 

Odesláno (upraveno)

poslední solidní diesely byly bez Blue, takže někde kolem 2014, samozřejmě ten 1.6 HDi nebyl úplně vhodný do celé produkce Stellantisu, mnozí by si raději vybrali dvoulitr do těch větších aut, ale ten už byl jen s Blue--další technologie puštěná do oběhu bez náležitých zkoušek...,  a benzíny katastrofa...

taky mě ta dnešní situace kaká, moc se mi líbí 3008, ale šlapadla do ní montovat nebudu ;)

Upraveno uživatelem ozzy56
Odesláno

Aneb jak si sám sedat hrobníkovi na lopatu. Přitom by stačily obyčejné věci jako do všech elektro narvat o level vyšší baterie, třeba Partner/Berlingo 75 kWh, ne 55 kWh, a ještě jmenovitých, ne využitelných, a do všech elektro přední frunk z obyčejného umělohmotného výlisku. Ještě by potěšilo rychlejší rychlonabíjení, ale to by díky větší baterii nebylo tak časté, takže opravdu jen ty 2 věci. A naráz by elektriky od nich byly použitelné. Nevím, jak si stojí finančně, ale Toyota zlevnila jej verzi Partner/Berlingo, nazvanou Proace City a Proace City Verso, přechodně o 300 tisíc a naráz se po ní mohli řemeslníci utlouct. Ale Partner/Berlingo EVza mega nikdo kupovat nebude.

Odesláno

Znouzectnost. Nic vic. Elektro od PSA staly za prd, protoze to byly jen spalovaky s nasilne integrovanou baterkou (casto mizernou) a mizerne integrovanym elektromotorem. A vzhledem k tomu, ze poslednich X let maj na *neumím psát slušně i spalovaky, tohle to fakt nevytrhne.

Odesláno

Na ty motory od Fiatu jsem docela zvědavý, ale jdou s křížkem po funuse. Diesel zvlášť. 

Ve společných projektech PSA - Fiat/Lancia byly výhradně francouzské motory už v minulém století (806 atd.), diesely ještě komůrkové, později HDI, byť ve Fiatu a Lancii značené jako JTD, furt to byly ty samé HDIčka. Takže ve Stellantisu to bylo vlastně jen pokračování tradice - jenže co bylo osvědčené, když byly ty motory dobré, se rázem ukázalo jako násobitel prů.eru, když nepovedenými motory zavařili všem značkám napříč. Zvláště Toyota si musí hodně drbat hlavu, jak jí ten poruchovej s.áč Puretech zkazil pověst, ačkoliv s ním nemá prakticky co společného a dostala ho tímto způsobem přidělený.

Odesláno

Proto taky jasně píšu ve SPOLEČNÝCH projektech. Auta, která si FIAT dělal sám, měla jeho skutečná JTD, ne onálepkované HDI - Brava, Croma, Stilo, Doblo, všemožné Alfy... ani bych to z hlavy nevyjmenoval.

Odesláno

Add Radovánek. Lidé možná chtějí elektromobily. Ale i já zase mohu  v klídku napsat že lidé nechtějí elektromobily. Já patřím k těm druhým, kterým  nikdo nenarval do květáku, že elektromobil je ekologická záchrana planety, neb vím, že energie pro tyto předražené střepy se získává naprosto neekologicky. A nechoďte na mne s názory že přece FVE a větrníky  jsou spasení.To svěčí jen o naprosté netechnické pomatenosti jisté části populace. 

Odesláno

já tomu sice vůbec nerozumím :), ale když teda elektromobilita nebyla NASILNĚ protlačovaná, tak proč má např. STELLANTIS ztrátu s desítkách miliard Euro a nyní se vrací k dieselovým motorům ??  dokonce se prý budou opět vyrábět malá benzínová auta 😯,  podle mého selského rozumu nevyšly propočty Evropské unie a proto se vracíme k léty ověřenému..., prostě a jednoduše rozhodl TRH :myslim

dám i obvyklý dovětek--jsem PRO elektro, ale ať má každý možnost koupit si co chce :roker 

Odesláno (upraveno)
před 1 hodinou, Radovanek napsal:

To není o mně, to je technologická změna.

Ale to víš že že jo 😄😄😄😄😄😄🫠🫠

To přece vůbec není O TOBĚ, jen se tu nikdo další s klapkama na očích nějak nevyskytuje

Jo, je tu několik lidí, kteří elektromobilitě fandí, ale i oni jsou schopni přiznat, že to není a nikdy nebude cesta pro všechny (to Ty ale taky - to musím férově přiznat), ale nikdo z nich se nechová jak zpovykanej zbohatlík, co žije v bublině těch, co maj'  dostatečné příjmy na koupi baráku, instalaci fotovoltaiky nebo koupi auta za mnohem vyšší cenu oproti srovnatelnému spalováku, ale dokážou chápat, že potřeby a priority má každý člivěk jiné

Ale hlavně Ty jedinej tu ve svém zajetí bludů plácáš něco o tom, že jen Tobě podobní mají právo na své místo na slunci, ostatní budou v řádu několika málo let muset buď živořit a nebo se toho, co dnes užívají, zbaví sami páč jinak toho prostě budou zbaveni těmi, co mohou (MY Tě přece nenutíme prodat starý auto a pořídit elektromobil, jen Ti nastavíme podmínky tak, aby Ti nic jinýho nezbylo)

Dokážu se normálně bavit s Eltonem i s Péťou, ale s Tebou to fakt nedávám (a vlastně po těch letech o to ani nestojím)

Upraveno uživatelem Medvěd
Odesláno

Proč má Stellantis ztrátu už to bylo vysvětleno asi stokrát - protože posledních 10 let produkuje akorát jeden větší prů.er než druhý. Tak OK, po stoprvní - bohužel už 10 let produkuje akorát prů.erové nekonkurenceschopné křápy a vymlouvá se na elektromobily, které nezvládl také. V podstatě jediné, co zvládá, je vytírat se zákazníky, což se jaksi nedá dělat věčně.

Odesláno

No a není to tak? Jak už jsem psal, se.e mě to. Ale může za to jen a pouze jejich neschopnost, a ne žádná elektromobilita. Vždyť se stačí podívat, jak se s problémy vypořadaly jiné automobilky - a že se prů.ery nevyhýbají žádné, každá měla nějaký. Pamatujete Mercedes a první "Ačko"? S velkou slávou uvedená generace auta, kterou záhy "sestřelil" losí test, o kterém do té doby nikdo pořádně nevěděl, jen pár lidí. A co udělal Mercedes? Místo fňukání se k tomu postavil kur.a čelem. Výsledkem bylo vyvinuté funkční ESP, které mu následně pomohlo a posunulo jej dál. A proč? Protože se kousli a zamakali. A že to tehdy určitě fest bolelo. Nebo VW? Pamatujete PD? Slepá ulička, z které VW musel potupně vycouvat a dohánět Common Raily. A k tomu ještě porodní bolesti TSIček, hezky se to sešlo po sobě. Ale co udělal VW? Kousnul se, zabejčil a zlomil to. Muselo to stát něco krve, ale vyladili to a v podstatě poslali naftu v osobácích do propadliště dějin. Dieselgate je mohla stát krk, ty ztráty musely bejt nepředstavitelný - a položilo je to? Kulový, i přes to všechno jedou. A i tu elektromobilitu celkem zvládli, sice zase po svém a ne moc lidově, ale prodat to dokázali - a o tom to je. Že je ID Buzz předražená stylovka a ne užitkáč? No, holt to má svou cílovku a já mám smůlu, páč já je neživím. Ale neúspěch to není. Nebo to ID, v kterém se vozí @elton - máte pocit, že je to nepovedené auto? A co za ekvivalent toho nabízí Stellantis, hm? Prd. Měli šancí dost, promarnili je a profňukali. Místo řešení nabídli jen nabubřelost a otřesné chování k zákazníkům. A teď někdo chcete jásat, když vyhrabou něco, co už ostatní posílají do historie, páč jsou dál? No, jsem zvědavej na ty davy, co "chtějí" francouzskou naftu, až rozšíří řady těch zklamaných, co zjistili, kolik stojí čerpadlo adblue v kuse s nádržku a jak rychle to měli možnost zjistit... Tímhle směrem se dneska vydá fakt jen blázen, když je tolik co na vybranou jinde. Ten Fiatí benzín by sice pomoct mohl, upřímně bych si to i docela přál, ale ruku na srdce, game-changer to fakt nebude, nebo někdo věříte, že jo? 

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...