Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Benzín, Nafta, Akumulátory? Nebo vlastní pohon? Toť otázka :D

Recommended Posts

Odesláno

Rozumím. Však nemusí nabíjet celejch 8 hodin. Je to čistě na něm. ;)

P.S. pořád je to debata o situaci, která možná někdy nastane. Tempem jakým se EV rozšiřují mezi lidi se určitě do doby kdy tohle nastane najde vhodnej systém, kterej to dokáže řešit. ;)

Odesláno

Systém, který dokáže řešit co? Tarifikace nabíjení je už dnes zpravidla nějak kombinovaná, tzn. kW a potom nějaký čas, to se dá nastavovat a kombinovat v podstatě libovolně. Větší pecka je řízení/omezování nabíjení tak, aby nedošlo k přetížení vývodu distribučního trafa na příslušné větvi, kde bude třeba 10 lamp s nabíječkama, ale na tom už se taky pracuje ;)

Odesláno (upraveno)

Jako na tom je videt, ze to nema vubec, vubec zadnou koncepci, vubec zadnou vizi. Proste se strili naslepo jedno za druhym bez vetsiho smyslu. Hop sem, hop tam, hups tamhle, neco tady..

Upraveno uživatelem sitler
Odesláno
V 16. 8. 2023 at 15:59, rhinos napsal:

😂😂😂😂😂😂

No nevím se spalovákem sednu do auta a jedu a nic nemusím studovat.
To stejné s hotelem...prostě si ho domluvím a nebo klidně si ho ani domlouvat nemusím. Prostě tam přijedu a nemusím studovat kde je nabíječka...jestli tam nějaká je nebo nedojbože jestli mě jako socku nechají nabít ten zázrak 21. století

takže už nejezdíš elektrozázrakem na nádraží a pak vlakem? 😜
A zpátky jezdíš taky nebo tím ionem jenom tam?

Musíš při odjezdu zkontrolovat, zda máš plnou, aby si pak neplatil majlant na německé dálnici například. Musíš na místě zjišťovat, minimálně podle značek, kde benzínka je. Nedej bože, aby jsi měl, jak to tak bývá, od zaměstnavatele nařízeno používat jen určitou síť čerpaček, kde on má výhodnou cenu. Pokud na hotel dojedeš a nemáš plnou, stejně musíš zpátky řešit, kde natankuješ nebo se modlíš, aby to bylo za se v Čezku, kde jsou benzínky na každém rohu z dob kauzy topných olejů. A navíc, jsi závislý na této síti a nikde jinde, než na čerpačce, auto nedoplníš. 

Já používám multimodální dopravu. Takže kombinuji podle toho, co je po ruce a co je pro mne výhodné. Ne, opravdu nejezdím Ostrava-Praha autem, bez ohledu na palivo. Prostě pohodlí a rychlost vlaku, kde mohu odpočívat nebo pracovat nebo se krmit, zatímco jiný řídí a řeší cestu rychleji, než já, je k nezaplacení. A jelikož jezdím do center větších měst, tak vlak je značka ideál. Jednání či akci mám v docházkové vzdálenosti od nádraží nebo se přesunuji na místě místní MHD. A stačí mi k tomu IDOS. Nebo sdílené kolo či koloběžka. Pokud potřebuji někam komplikovaně, máme Uber, Bolt, Liftago..... Za pár korun a ještě si vyberu typ auta a řidiče. Autem jsem jel do Prahy z Ostravy naposledy na eSalon. Hyundai Kona EV, my 2 s kolegou vepředu, sklopená zadní sedadla a auto po vrch naložené stánkem ASEP, jeho obsahem, elektro kárami a hoverboardy. Do Pelhřimova na Elektrofest jsem pro změnu jel rovnou z práce MHD plynobus na nádraží, pak vlakem do Přerova a odsud jsem řídil kolegovu Konu EV do Brna, kde jsme nabrali jeho slečnu a pokračovali na místo. Zpátky podobně, z nádraží mne spolujízdou vyzvedla dcera cestou z brigády druhým Ionem. Předloni jsem z Elektrofestu vezl předváděcí Teslu do Brna a z Brna jel vlakem a pak plynobusem z nádraží domů. Po Ostravě se přesouvám MHD, elektrokolem, elektromobilem. Tím řeším i okolní města. 

Odesláno
V 17. 8. 2023 at 17:59, Péťa napsal:

On už to je dnes standard pro auta s 800V architekturou baterií, která obvykle zvládají příkony až 300 kW a ta infrastruktura s nimi pomalu, ale jistě, roste.

Ono už srovnání mého vývojově 15 starého EV Peugeot Ion od spalovací automobilky (baterie 16 kWh jmenovitá, 14,3 kWh využitelná, palubní nabíječka 3,6 kW, se ztrátami 3,2 kW, možnost rychlonabíjení 50 kW, fakticky ale 44 kW max. díky kombinaci 400V architektury a velikosti baterie) s ve stejné době vyráběnou Teslou Model S od elektromobilky ukázala, jak se to má dělat (baterie 90 kWh jmenovitá, 85 kWh využitelná kapacita, dálkově SW odemykatelný nouzový buffer 5 kWh. palubní nabíječka 2x 11=22 kW, se ztrátami 21 kW, možnost rychlonabíjení 125 kW faktická zhruba do 1/4 kapacity baterie z nuly). A že zatímco já za 4 hodiny z obyčejné zásuvky doma přes palubní nabíječku nabiju na +-120 km po městě, Tesla z červeného pětikolíku doma 400V 32A = 22 kW nabije za stejné 4 hodiny 84 kWh na 470 km dojezdu. Nebo z menšího červeného pětikolíku 16A 11 kW 42 kWh na 235 km dojezdu.

Odesláno
V 16. 8. 2023 at 16:24, Medvěd napsal:

Ano, Tvou anabázi příprav cesty na sraz fo Telče bavím úspěšně své kamarády při dlouhých zimních večerech. 

Ale sám něco podobného nechci a ani nepotřebuju podnikat, což většina normálních umí pobrat.

Tak se podívej, kdy ten sraz byl, podívej se na tehdejší infrastrukturu a pak se pojďme pobavit, jestli to spíš byla výzva a hrdinství, se z Ostravy a Opavska s malými městskými auty s dojezdem okolo 120 km do Telč vydat, nebo je to k vysmívání. Navíc tam byl jediný problém, první rychlonabíječka, na kterou jsme dojeli, byla právě obsazena servisáky, zvyšovali na ní výkon. Pak už šlo vše podle plánu a nemuseli jsme využít ani záložní Třebíče. Po dojezdu do kempu jsem to píchnul do chatky namísto bojleru a než jsme se vybalili, dojedli večeři a probral se program, bylo zase nabito na 100%

Odesláno
V 24. 8. 2023 at 16:56, rhinos napsal:

Opět zopakuji že smrdutá čezká dírka, kde znečistění v přepočtu na hlavu je větší než ve špinavé Číně, nikoho nezajímá. Stát s počtem obyvatel o něco málo vyšším, než má město New York (8,5 milionu) nebo o 1/3 nižším, než má čínský Šenčen (17,5 milionu, ještě v roce 1979 malá rybářská vesnice s pár tisícovkami lidí) neukazuje nic a i kdyby se tu kupovaly jen elektromobily, nic to nezmění. Navíc on ten prodej roste lineárně a každý měsíc se zdvojnásobí.

Odesláno
před 21 minutami, Radovanek napsal:

Tak se podívej, kdy ten sraz byl, podívej se na tehdejší infrastrukturu a pak se pojďme pobavit, jestli to spíš byla výzva a hrdinství, se z Ostravy a Opavska s malými městskými auty s dojezdem okolo 120 km do Telč vydat, nebo je to k vysmívání. Navíc tam byl jediný problém, první rychlonabíječka, na kterou jsme dojeli, byla právě obsazena servisáky, zvyšovali na ní výkon. Pak už šlo vše podle plánu a nemuseli jsme využít ani záložní Třebíče. Po dojezdu do kempu jsem to píchnul do chatky namísto bojleru a než jsme se vybalili, dojedli večeři a probral se program, bylo zase nabito na 100%

Hrdinství to nebylo v žádném případě, pro mě a všechny, co jsem tím příběhem za těch X let pobavil to je vtipná příhoda o tom, co všechno je jeden schopen a ochoten podstoupit, aby dokázal něco, co pro druhého není spojeno s žádným problémem. Takový běh proti zdi nebo skok z druhého patra s parapetem v ruce bys určitě taky nenazýval hrdinstvím.

Odesláno (upraveno)

Pro mě to nebyli blbečkové, ale pozéři, co potřebovali ukázat okolí, že na to maj'. Ale na rozdíl od Tebe do mě horem dolem nehustili, že mám zastaralý názory a že si MUSÍM koupit debila, ale prostě vydrželi, až se doba posunula do takové fáze, že pořízení mobilu bylo pro mě výhodné.

O tom, proč je pořízení elektropiksly nejen pro mě nesmysl Tí tu už psalo spousta lidí romány - pro Tebe jsme ale jenom debilové, co se svými názory nemají právo dýchat stejný vzduch jako skupinka elektrofans, který jsi Ty demagogickým předsedou. Já stejně jako Ty nikdy hýkat nehodlám a věřím, že po tom odporu, co k té Tvé pohádce neustále sílí, ještě přijde čas a povede se to šílenství celý zvrátit.

P. S.

Příměr s budkou před barákem kulhá na všechny nohy, páč většina lidí měla v té době už telefon doma.

Upraveno uživatelem Medvěd
Odesláno
V 30. 8. 2023 at 17:33, Milan+ napsal:

Už vidím,jak někdo z bytovek půjde večer po nabití přeparkovat auto, že? A asi kam? 

@Radovanek

Když se Ti to nelíbí,tak mi řekni co budou dělat,kam to auto dají a vstával by jsi, když to třeba pipne ve dvě a mají vstávat do práce,hledat místo a pak zalehnout a pak se probrat do práce.

Já to řešit nemusím.

Odesláno
před 2 hodinami, Radovanek napsal:

On už to je dnes standard pro auta s 800V architekturou baterií, která obvykle zvládají příkony až 300 kW a ta infrastruktura s nimi pomalu, ale jistě, roste.

Ono už srovnání mého vývojově 15 starého EV Peugeot Ion od spalovací automobilky (baterie 16 kWh jmenovitá, 14,3 kWh využitelná, palubní nabíječka 3,6 kW, se ztrátami 3,2 kW, možnost rychlonabíjení 50 kW, fakticky ale 44 kW max. díky kombinaci 400V architektury a velikosti baterie) s ve stejné době vyráběnou Teslou Model S od elektromobilky ukázala, jak se to má dělat (baterie 90 kWh jmenovitá, 85 kWh využitelná kapacita, dálkově SW odemykatelný nouzový buffer 5 kWh. palubní nabíječka 2x 11=22 kW, se ztrátami 21 kW, možnost rychlonabíjení 125 kW faktická zhruba do 1/4 kapacity baterie z nuly). A že zatímco já za 4 hodiny z obyčejné zásuvky doma přes palubní nabíječku nabiju na +-120 km po městě, Tesla z červeného pětikolíku doma 400V 32A = 22 kW nabije za stejné 4 hodiny 84 kWh na 470 km dojezdu. Nebo z menšího červeného pětikolíku 16A 11 kW 42 kWh na 235 km dojezdu.

No a to je přesně ono: s ropákem všechno toto řešit nemusím.... Zasunu pistoli do hrdla a nemusím počítat kolíky a V, A a kWh....

Odesláno (upraveno)
před 14 hodinami, Radovanek napsal:

Musíš při odjezdu zkontrolovat, zda máš plnou, aby si pak neplatil majlant na německé dálnici například.

Nemusím, při cestách za hranice VŽDY tankuju plnou na poslední pumpě v ČR a následně když se mi rozsvítí "hladovec" u jakékoli značkové pumpy (klidně i na dálnici, v rozpočtu cesty s dražším palivem počítám).

Musíš na místě zjišťovat, minimálně podle značek, kde benzínka je.

Proboha proč bych to dělal?

Nedej bože, aby jsi měl, jak to tak bývá, od zaměstnavatele nařízeno používat jen určitou síť čerpaček, kde on má výhodnou cenu.

To podle mých zkušeností platí po ČR, slevy třeba v síti SHELL, OMV nebo MOL v zahraničí většinou nefungujou. Já po ČR pracovní jízdy platím PHM kartou CCS a když jedu za hranice služebním autem a musím tam tankovat, pak proúčtuju doklady na účtárně a víc neřeším.

Pokud na hotel dojedeš a nemáš plnou, stejně musíš zpátky řešit, kde natankuješ nebo se modlíš, aby to bylo za se v Čezku,

Benzínky jsou (možná překvapivě) v počtu víc než dostatečném po celém civilizovaném světě (do Afriky nebo Asie se našinec autem moc nedostane)

A navíc, jsi závislý na této síti a nikde jinde, než na čerpačce, auto nedoplníš. 

Na jaké síti? 

To možná řešíte Vy s těma milionama typů dobíječek, my vezmeme tankovací pistoli a maximálně ověříme co z ní teče - nic víc mě nezajímá (cena je různá, ale není až tak podstatná)

Upraveno uživatelem Medvěd
Odesláno

@Radovanek = ulhanek :  Majlant na nemecke dalnici? Si zamrzl v roce 1995? Tvl cestama na dovolenou, driv cestama do Hamburku, tam tankuju uplne normalne. Stejne jako kdekoliv jinde v zahranici. Ani neresim, ze bych mel pred hranicema dobrat do plna nebo co... Proc taky, oproti CR zadna extra cena navic moc neni, maximalne par kacek...  Co to je zase za totalni debilitu?

Proc bych mel zjistovat, kde jaka pumpa je? Po cely evrope je tak siroka sit, ze si prakticky kdekoliv muzu vybrat co zrovna chci.

A pokud odjedu na hotel a nemam plnou, vim na 100%, ze rano bez problemu do plna dotankuju za 5 minut. A vubec nemusim resit, jestli hotel ma.nema nejaky dobijeni. A proc bych mel chtit tankovat zase jen v cesku? To je zas nejaky elektrodebilkarsky zvast?

A k jezdeni hromadnou dopravou: ano, praha-ostrava je jednodussi vlakem, ale kdekoliv mimo hlavni koridor je to totalni oser. Napr. me by uboha cesta za rodici znamenala misto 35 minut v aute nejakych 120 minut ve vlacich a na nadrazich. Se dvema prestupy a hromadou naprosto zbytecneho cekani. Fakt super deal. Vubec si nechci ani letmo predstavit, jak by vypadala cesta hromadnou, kdyz jsem jel pracovne z Prelouce do Dukovan. To abych tam bl na pul devatou rano, to bych tam asi musel spat a domu se dostal mozna vecer... 

Odesláno

Já na poslední pumpě v ČR tankuju tak nějak ze stervačnosti - je pravdou, že tak jako neřeším za kolík tankuju u nás, tak ani v tý cizině rozdíly nejsou nijak dramatické.

Jo, kdybych jezdil s kamionem a tankoval stovky litrů na jeden cuc (a byl venku imrvére), asi bych se nad tím kde a za kolik zamýšlel hlouběji. Jestliže ale mám 70 l nádrž a najedu na ní cca 800 km, tak mě fakt ani rozdíl 10 Kč/l nerozhodí.

Odesláno

Zase s kamionem to funguje jinak a pri kapacite nadrzi na 700 - 1500l (coz maj treba aktualni Volva) a spotrebe v prumeru nekde okolo 30-35l se to planuje pomerne dobre. Kdyz mas nejaky 2-4000km k disposici, tak zpravidla neni problem tankovat tam, kde si preje zpravidla firma. Stejne musis drzet i pauzy apod.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...