Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

nevim baterku jsem vytahl a necham ji v teple kapacitu ma normalni jak jsem ji ted meril...zjistil jsem ze to je asi i puvodni baterka 6 mesic 01 a moje auto je 01 jen na ni neni napsana kapacita . je to znacka hoppece ale nemuzu najit blizsi info:( a rekl bych ze v ni caka voda..myslite ze je lepsi ji vymenit???baterka rozmerem je mensi nez ta prihradka ve ktere byla umistena..jinak nevim co vic napsat

Odesláno
Původně zaslal: sweetyboy

nevim baterku jsem vytahl a necham ji v teple kapacitu ma normalni jak jsem ji ted meril...zjistil jsem ze to je asi i puvodni baterka 6 mesic 01 a moje auto je 01 jen na ni neni napsana kapacita . je to znacka hoppece ale nemuzu najit blizsi info:( a rekl bych ze v ni caka voda..myslite ze je lepsi ji vymenit???baterka rozmerem je mensi nez ta prihradka ve ktere byla umistena..jinak nevim co vic napsat

Pozeral som v mojom aute mam tiež r.v.2001 a je tam tiež baterka značky HOPPECKE a je na nej napisane 640A mal som tiez uz problemy so startovanim dolial som destilku nabil ju a zatial pohoda bolo aj -15 a kopla. čo sa tyka rozmeru tiež priehradka je o niečo vačši ako baterka ale to je tak od vyroby.

Odesláno

Je to udržbová? (Nahoře špunty). Pokud jo tak se koukni kolik tam je elektrolytu (pokud málo doplň destilkou), případně ještě změř hustoměrem.

Odesláno

beno76 : takze destilka by mohla tedy pomoci?a mel si auto treba 4 dny kdyz bylo pod nulou zcela v klidu?kdyz je nad nulou tak ta baterka vydrzela..klidne i po 10ti dnech sem nastartoval v pohode. kdyz doleju destilku tak se ta baterie vybije vice?nemam nabijecku ach jo:( mozna kdyz bude v teple tak alespon chytne

Jo jinak tam nejaky spuntiky pod tou samolepkou jsou ale neni tam zadny kriz ze bych treba sroubovakem vysrouboval..budu to muset zestrany nejak vyloupnout ale tim se to u toho zaveru asi trochu pokrivi??nevim co to je zac ale pokud beno76 do ni lil destilku tak se asi musi udrzovat:myslim

[upravil dne 7/1/10 sweetyboy]

Odesláno

beno76 : takze destilka by mohla tedy pomoci?a mel si auto treba 4 dny kdyz bylo pod nulou zcela v klidu?kdyz je nad nulou tak ta baterka vydrzela..klidne i po 10ti dnech sem nastartoval v pohode. kdyz doleju destilku tak se ta baterie vybije vice?nemam nabijecku ach jo:( mozna kdyz bude v teple tak alespon chytne

Jo jinak tam nejaky spuntiky pod tou samolepkou jsou ale neni tam zadny kriz ze bych treba sroubovakem vysrouboval..budu to muset zestrany nejak vyloupnout ale tim se to u toho zaveru asi trochu pokrivi??nevim co to je zac ale pokud beno76 do ni lil destilku tak se asi musi udrzovat:myslim

[upravil dne 7/1/10 sweetyboy]

Tie spuntiky som vysroboval pomocou manikurovych nozniciek su na zavit tak to neskusaj vylupnut, normalne som pootvoril noznicky a zapichol som ich spicmi o tie schodikovite vybezky na spuntikoch a pomali som ich odsroboval a potom som klasicky dolial destilku na stanovenu hladinu ktora je po ten jazycek co vidno v otvoroch a dal som ju nabijat na nabijacku na 10hodin klasicky ako je odporucane 1/10 podla amperov nabijacky mal som 6,5amperovu nabijacku spuntiky nechas otvotene vo vetranej miestnosti po urcitej dobe mozes skontrolovat ci mas clanky v baterke vporiadku ak su ok tak by malo v kazdej diere bublinkovat nie ako ked sa vari voda ale sem tam vynde mala bublinka. po nabijani zasrobujes a mozes nahodit do auta. co sa tyka doby statia auta tak niekedy nejazdim dva dni a normalne nakopnem.

Odesláno

Ahoj a co říkáte na značku autobaterie CARYON? Prý je to český výrobek, záruka 3roky, cena za 72Ah je asi 1.850Kč, to je slušné, ne? Chlapi a jaké kupujete stěrače a za kolik? Zdá se mi, že žádné nic nevydrží.:-(

Odesláno

O Caryon jsem neslysel, osobne mam uz pres 6 let 55Ah Vartu Blue Dynamic a uplne pohoda. Na jakej motor ji potrebujes?

Jinak sterace pouzivam bezraminkove bud Valeo Silencio Xtreme a nebo ted levnejsi novinka od Valea Compact Revolution, taky jsem zkousel znacku Hayner (Alca) a ty taky docela usly

delky 550 a 600mm

Odesláno

Zdravím. Do svojí 406ky sem si dal baterii Varta 85Ah. Původní plastový kastlík jsem vyhodil, kamarád mi v práci svařil z nerezu kastlík novej. Výměna byla otázkou půl hodiny. Možná se vám zdá tato baterie zbytečně silná. Ale když sem si přes internet obědnával baterii 74Ah omylem mi přivezli tu 85ku. Nechtěli se se mnou hádat tak mi ji raději nechali za cenu té 74ky. Navíc mám v autě nezávislé topení takže se každá amperhodina hodí. Zdarek. P.

Odesláno

Zdravim. Já mam v autě Brentford 55Ah, možná ještě původní (na štítku year 5 month 4),ale 15 let se mi zdá moc. Dokud sem jí nepůjčil tátovi do auta (307 2,0HDI), tak šlapala v pohodě, od tý doby se s.... Tak sem si tam dal jednu, co sme měli doma 44Ah, v létě sem na ní chvíli jezdil a v pohodě, ale teď mi ani neškytla. Nahoře nemá žádný šroubovací víčka, akorát něco jako kryt. Tak sem se chtěl zeptat, jak poznam jestli to je bezúdržbová baterie, popř. jak jí mam dobít??? Díky

Odesláno

Prodavač říkal že Caryon je prej slovenská Varta:nevim

Takže asi pěkně kecal, ale když je to dělaný u nás tak by to snad neměl být nějakej šmejd:)

Odesláno

Ahoj.

To SteveeeV: Neexistuje \"BEZŮDRŽBOVÁ\" autobaterie. Je to jen obchodní označení pro autobaterie, u kterých není nutné nebo dokonce ani možné doplňovat elektrolit resp. destilovanou vodu. V žádném případě to neznamená, že baterii není nutné občas připojit na nabíječku nebo dobíječku a to především v zimních měsících, kdy při teplotách pod -5 stC klesá kapacita až o 50% (čím větší mráz, tím větší pokles kapacity). Když k tomu připočítám daleko větší odpor (tření) vlivem stuhlého motoru, je výsledek při startování jasný.

Většina nových baterií na trhu je tzv. bezúdržbových, poznat je to snadné podle zátek s šikmým sklonem utahovacích drážek (lze utáhnout ale normálně nejdou povolit) nebo vůbec zátky nemají. Obavy před výbuchem jsou při použití profesionální nabíječky zcela mimo. Tyto přístroje jsou vybaveny regulací dobíjecího proudu a ty lepší i vypínáním při dosažení maximální kapacity. Jen mimochodem, pokud by to bylo tolik \"Háklivé\" musela by baterie explodovat i při jízdě (dobíjení) v autě.

A teď několik technických parametrů:

Pokud klesne napětí jednoho článku pod 1,8V je baterie \"V KOPRU\"

Pokud klesne napětí baterie pod 10.5V je baterie \"V KOPRU\"

V obou případech se jedná o zkratované, vypadané nebo sulfatované desky

Po nabíjení baterie se doporučuje min. hodinu před jízdou baterii odpojit od nabíječky aby se odpoutaly bublinky plynu od desek a došlo k plnému dotyku elektrolity s povrchem desek. Bublinky se vyvíji ještě cca 0,5 hod po odpojení nabíječky.

Voba baterie do auta je přímo závislá výkonu alternátoru a nastavení regulátoru dobíjení, takže pokud výrobce doporučuje baterii např 60 Ah a já nasadím 80 Ah nikdy se při běžné jízdě nedobije - prostě dobíjecí proud ne to nestačí.

Takže: buď použít doporučenou baterii nebo navštívit servis a nechat nastavit (pokud to jde) dobíjecí chrakteristiky. U starších modelů je to dobíjecí relé u nových ŘJ.

Další možnost je alespoň jednou za měsíc baterii připojit na dobíječku a 10 -12 hodin přikrmit.

Pokud je dobíječka vybavena regulací dobíjecího proudu, tak nastavit na 1/10 kapacity baterie.

A ještě jedno důležité upozornění. U vozidel vybavených ŘJ NIKDY opakuji NIKDY nepřipojujte nabíječku na baterii připojenou na palubní síť pokud se nechcete rozloučit s ŘJ.

FrantaCV

Odesláno
Původně zaslal: Micky

Caryon je přebalená Varta vyráběná u nás, někteří prodejci na ní poskytují záruku 3 roky. Já asi nakonec půjdu do baterie DOT, 74Ah.

dalsi takova je PERION ... pry :myslim

Odesláno

ja osobne som bezudrzbovu nechcel... (1-2x do roka doliat destilovanu vodu a nabit to zvladnem...) kupil som AKUMU najskor 74 ale vadilo mi ze som na nu nemohol dostat kryt tak som ju vymenil za 72 ktora je o 15 mm mensia a vojde sa v pohode aj kryt...

[upravil dne 21/1/10 daniell]

Odesláno

For Franta CV : ´´A ještě jedno důležité upozornění. U vozidel vybavených ŘJ NIKDY opakuji NIKDY nepřipojujte nabíječku na baterii připojenou na palubní síť pokud se nechcete rozloučit s ŘJ.,,

Asi se zeptám hloupě, ale proč nenabíjet zapojenou bat.? Dělám to totiž běžně u mot. 2.1 TD a pohoda. Nebo jsem to špatně pochopil a u motorů vybavených dobíjecím relé to neva a u ŘJ ano? Díky za info.

Odesláno
Původně zaslal: FrantaCV

...Voba baterie do auta je přímo závislá výkonu alternátoru a nastavení regulátoru dobíjení, takže pokud výrobce doporučuje baterii např 60 Ah a já nasadím 80 Ah nikdy se při běžné jízdě nedobije - prostě dobíjecí proud ne to nestačí.

Takže: buď použít doporučenou baterii nebo navštívit servis a nechat nastavit (pokud to jde) dobíjecí chrakteristiky. U starších modelů je to dobíjecí relé u nových ŘJ...

O niektorých trvrdeniach by sa dalo polemizovať ale s týmto si dovolím nesúhlasiť. Nabíjacia charakteristika je daná regulátorom napätia priamo na alternátore. (temer pri všetkých súčastných autách) Ten podľa rozdielov napätia reguluje budenie rotora a tým i výkon alternátora až k menovitému maximu. Takže žiadne dobíjacie relé (to bolo pri starých autách s prúdovou reguláciou) ani RJ.

Velkosť akumulátora je obmedzená snáď iba priestorom umiestnenia a jeho kapacita sa volí podľa potreby. Nikdy neplatí že ak v aute bola z výroby napr. 60Ah tak tam nesmie ísť 80 Ah. Nabíjacej sústave je úplne jedno akú veľkú baterku nabíja lebo vždy \"dopĺňa\" iba spotrebovanú energiu.

Skôr by som povedal že väčšia baterka má výhodu vo väčšom štartovacom prúde čo je nepopierateľne poznať hlavne pri zimných štartoch. Pôsobením chladu sa znižuje kapacita akumulátora až na polovicu a vždy je lepšie mať k dispozícii 40 Ah ako 30.

Ricky001: to je iba odporúčanie, nie nutnosť. Keby to bola nutnosť tak je zakázané štartovanie pomocným zdrojom alebo prepojením akumulátorov. Jediné riziko spočíva vo väčšom nabíjacom mapätí kedy by počas nabíjania a zapnutia zapaľovania mohlo dôjsť k poškodeniu elektroniky vyšším napätím ale nikde som nenašiel koľko je tá nebezpečná hranica.

[upravil dne 25/1/10 pastorek]

Odesláno
Původně zaslal: pastorek

Nabíjacej sústave je úplne jedno akú veľkú baterku nabíja lebo vždy \"dopĺňa\" iba spotrebovanú energiu.

Nesouhlasím, vždy má za úkol zároveň dobít i AKU. který se vysál při startu. Navíc i kapacita alternátoru je limitovaná.

Původně zaslal: pastorek

Pôsobením chladu sa znižuje kapacita akumulátora až na polovicu a vždy je lepšie mať k dispozícii 40 Ah ako 30.

Ano, tady je zakopaný pes. Jde o to, že vlivem klesající teploty, resp. mrazu se zpomalují chemické procesy vznikající při dobíjení a hlavně tyto procesy probíhají pouze po povrchu desek. Takže v případě jízdy je opravdu potřeba dost km, aby se AKU stihl natemperovat a teprve pak se dá muvit o dobíjení (alternátor ale už jen z princiu funkce není schopen dobít AKU na víc, jak na cca 80%). Taktéž v případě, že někdo nenastartuje a vyndá promrzlý a vycucaný AKU z auta a ihned jej připojí na nabiječku (např. v časové tísni), tak se AKU za chviličku tváří, jako dobitý (napětí, plynování-právě pro to probíhání procesu jen na povrchu desek), ale pokud jej necháte ohřát na pokojovou teplotu (min. 15°C), tak se tvářit přestane a ukáže se, že je třeba pod polovinou své kapacity nebo i plně vybitý (plně vybitý AKU je okolo10,5V (měřeno za tepla) plně nabitý 12,6 - 13V) a v tomhle stavu je elektrolyt schopný zamrznout i při teplotě mírně pod nulou (v podstatě stejně jako voda) a může dojít i k jeho destrukci (roztržení - viděl jsem to), takže pokud ráno nenastarujete a vybijete ho marnými pokusy, tak pro něj udělejte alespoň to, že ho odneste do tepla a nenechávejte ho v tomhle stavu v mrazu s tím, že až bude chuť, čas a lepší počasí se o něj postaráte. Takže před ev. dobíjením nabiječkou, je třeba AKU ohřát na uvedenou teplotu (nejlépe přes noc, v hodně časově napnuté situaci ho alespoň ponořit do přiměřeně teplé vody - ne prudce zahřívat = teplotní šok a deformace).

Malý návod na správné nabíjení (je ovšem potřeba nabiječka s proudovou regulací (což ty z OBI apod IMHO neumí) a voltmetr.

- Pokud je AKU plně vybitý (+/-10,5V ), pak dobíjet proudem 0,05 jeho kapacity až do 12,5V a potom dvoustupňově. Je třeba jeho desky dostat opatrně opět do kondice, rozhodně do něj nervat hned několik ampér k urychlení dobíjení - hrozí prudké zahřátí elektrolytu a např. výstříku elektrolytu, nebo roztržení nádoby vlivem vzniklého tlaku u tzv. bezúdržbových AKU, které nemají ty šroubovací záslepky jednotlivých článků, pokud zátky máte, tak je při dobíjení jenom povolte (netřeba žádné spešl nářadí, drážky zátek jdou otevřít i vhodnou mincí), ale NIKDY JE NEODKLÁDEJTE stranou, čímž ev. zabráníte výstřiku elektrolytu a a např. poleptání okolí, neřku-li sebe sama.

- dvoustupňové dobíjení: - 1. st. = proudem 0,12 kapacity až do 14,4V, pokud začne plynovat už pod 14,4V je zasulfátovaný a jeho konec je nablízku.

- 2. st. = proudem 0.06 kapacity do 16.5 V a na této hodnotě se musí min. dvě hodiny držet. Napětí už nestoupá. Tady je možná důvod k zákazu dobíjení v zapojeném stavu do sítě auta -- poškození ŘJ.

Po dobití a odpojení od nabiječky - ihned pokles napětí na 14.4 V , pak pozvolný pokles na 12.6 - 13 V, kde se napětí ustálí = dobito, pokud je napětí nižší, opět je konec na blízku. Pak nechat ještě pár hodin v klidu, aby chemické procesy mohly doběhnout po celé ploše a hloubce desek a došlo k jejich doformátování.

Od původního postupu, kdy se jako optimální doporučovalo dobíjení proudem 1/10 kapacity po dobo 10 hodin se ustoupilo, jako překonanému, jako nešetrnému, které nezohledňovalo aktuální stav AKU.

Zárověň bych doporučoval, pokud víte, že např. dva týdny a déle nepojedete, nenechat AKU v autě, ale vzít ho do tepla (sklep stačí), aby zbytečně netrpěl.

Uvidíte, že stačí AKU na noc vyndat a ráno i mrazu, kdy by, pokud by zůstal v autě, sotva točil motorem, je přii stejné situaci, pokud je \"zahřátý\", schopen \" převrhnout auto\" a to i bez spešl olejů, které údajně zlepšují zimní startovatelnost.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...