Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Pozná někdo z fotek z čeho by to mohlo být,to jsem před chvílí vytáhl z garáže po majiteli,psal jsem i jim zatím nic,tak tady zkusím,zda to někdo pozná,je na tom značka UVMV Praha. To je další úlovek z garáže,ještě možná něco překvapí,zatím to bylo dobré. Pamatuji dost,ale nic mi to neříká.

IMG_20250517_203446.jpg

IMG_20250517_203718.jpg

Odesláno

Čistě teoreticky nejsou to univerzální pásy co se kdysi dokupovali do aut jako příslušenství tam kde sériově nebyly? Ta značka by tomu totiž odpovídala je to Ústav pro výzkum motorových vozidel a ten tyto doplňky musel schválit a možná je i pomáhal distribuovat. 

Odesláno (upraveno)

Výrobce Moravan Otrokovice, Škoda 100? Tipuju, vzpomínám. Tehdy jsem dělal řidičák.

Anebo ještě starší, LET Kunovice.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odesláno (upraveno)

Popis:

Jedná se o bezpečnostní pásy se specifickými kovovými koncovkami.

Barva pásu je typicky modrá, což je méně běžné u automobilových pásů.

Kovové koncovky jsou ploché, robustní a mají otvory pro šroubové uchycení – což je časté u leteckých nebo speciálních průmyslových aplikací.

Přezka na pravé straně vypadá jako letecký styl, často používaný u leteckých sedadel (civilní nebo vojenské letectví) nebo v některých autobusech či vlacích.

Pravděpodobné použití:

Letadla (komerční nebo vojenská) – zejména u starších typů nebo menších letounů.

Vlaky / metro – některé starší modely vlakových sedadel měly podobné bezpečnostní pásy.

Speciální vozidla – například sanitky, hasičská vozidla, nebo vojenské transportéry.

Závodní sedadla – i když tam jsou často pětibodové pásy, některé z komponent mohou být podobné.

Jak dohledat přesně:

Zkontrolujte pás nebo kovové části na výrobní čísla, značení nebo logo výrobce – to může výrazně pomoci při identifikaci.

Můžete provést reverzní obrazové vyhledávání (např. přes Google Images) s touto fotkou.

Projděte specializovaná fóra nebo katalogy pro letecké komponenty, například:

Aircraft Spruce

Pokud víte, odkud pás pochází, pomůže i to – například z vyřazeného letadla, autobusu nebo jiného vozidla.

Chcete, abych se pokusil obrázek porovnat s veřejně dostupnými databázemi na webu?

Zmínka o UVMV Praha výrazně zužuje možnosti. UVMV (Ústav pro výzkum motorových vozidel, Praha) byl československý výzkumný institut, který se zabýval vývojem, testováním a homologací vozidel a jejich součástí. To znamená, že:

Co to pravděpodobně je:

Pás na fotografii velmi pravděpodobně pochází z československého motorového vozidla, které prošlo vývojem nebo testováním v UVMV Praha.

Možné aplikace:

Prototypy nebo zkušební vozy Škoda (např. Škoda 1000 MB, 110 R, 105/120, Favorit, atd.)

Vozidla pro export – některé vozy pro západní trhy měly jiné bezpečnostní prvky.

Zkušební zařízení nebo statické testovací lavice – mohly být použity i mimo běžná vozidla, např. v laboratořích pro simulaci nehod.

Co můžete zkusit:

Kontaktovat Národní technické muzeum – mají archiv i exponáty vozů testovaných UVMV.

Fóra o historických vozidlech – např. skodahome.cz nebo veteranforum.cz.

Facebook skupiny zaměřené na veterány – např. „Škoda Veteran Club“.

Podívat se na štítky na pásech – mohly by obsahovat datum výroby, výrobce nebo normu (např. ČSN).

Upraveno uživatelem Havlicek.Lukas
Odesláno

Tenkrát asi jo,protože já když koupil svoje druhé auto,první byl vlastně 125p1500,tak nebyly čísla na podběhu,tak jsem ho po čtrnácti dnech vrátil a koupil R8 Gordini,dodnes lituji prodeje,tak tam pásy dle vyhlášky nebyly,tak hned šly z auta pryč. Dodělané moravanske. Ještě jsem tam koukal a na sponě je vyraženo i M. Tak je možné podle aut.

Odesláno

A nebyly to nějaké univerzály? Nevím,  jenom přemýšlím "nahlas " ;) akorát vím,  že táta v trabantu pásy neměl,  takže možná z fabriky nebyly vůbec :myslim

Odesláno

To by mohlo být.  Mám pocit,  že Traboš byl šedesátkový :myslim táta ho měl sice až v devadesátých jako nouzovku za nabouranou škodovku,  akorát traboš klekl dřív,  než se škodovka vrátila z opravy... ale, že neměl pásy to si pamatuju :roker a když už jsem to nakousnul,  tak škodovka byla už emko ( tuším rok 84), ale pásy byly ještě "pevné " a ještě měla maticové řízení...

Odesláno

my jsme měli " EMko " stodvácu a tam byli všechny pásy samonavíjecí jen vzadu uprostřed byl ten přes pupek ale tehdá se dětský pasažéři ještě počítali na kila a ne na kusy jako dneska jezdili jsme vzadu čtyři haranti. Děda měl stopětku  " EMko"a ta měla vepředu jen pevný a vzadu neměla ještě žádný. 

Odesláno

Děda měl v trabantu pásy s plastovou přezkou s magnetem, podobalo se to pásu v letadle. A co vím montovalo se to tam dodatečně po tom co vyšla nějaká vyhláška. 

Odesláno (upraveno)

Já měl pásy už ve Š 110L, ale jen vepředu. V dalších dvou Š120M jsem si už namontoval samonavíjecí na všechny sedadla. Jsem zvyklý (a od malička jsem to naučil i syna) se hned po nástupu do auta připoutat. :papa

Upraveno uživatelem Pepito
Odesláno (upraveno)

Pásy jsou povinné v autech, uvedených do provozu od 1.1.1970. V Oktávce je nemám (uvedena do provozu v srpnu 1962). 

Upraveno uživatelem petrinza

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...