Milan+ Odesláno 17. květen 2025 Odesláno 17. květen 2025 Pozná někdo z fotek z čeho by to mohlo být,to jsem před chvílí vytáhl z garáže po majiteli,psal jsem i jim zatím nic,tak tady zkusím,zda to někdo pozná,je na tom značka UVMV Praha. To je další úlovek z garáže,ještě možná něco překvapí,zatím to bylo dobré. Pamatuji dost,ale nic mi to neříká. Citovat
peter23p Odesláno 17. květen 2025 Odesláno 17. květen 2025 Čistě teoreticky nejsou to univerzální pásy co se kdysi dokupovali do aut jako příslušenství tam kde sériově nebyly? Ta značka by tomu totiž odpovídala je to Ústav pro výzkum motorových vozidel a ten tyto doplňky musel schválit a možná je i pomáhal distribuovat. Milan+ ohodnotil 1 Citovat
Vena garážmistr Odesláno 18. květen 2025 Odesláno 18. květen 2025 podle barvy a struktury toho řemenu bych to šacoval tak do roku 1970 možná i dřív. Citovat
P607Olda Odesláno 18. květen 2025 Odesláno 18. květen 2025 (upraveno) Výrobce Moravan Otrokovice, Škoda 100? Tipuju, vzpomínám. Tehdy jsem dělal řidičák. Anebo ještě starší, LET Kunovice. Upraveno 18. květen 2025 uživatelem P607Olda Citovat
Milan+ Odesláno 18. květen 2025 Autor Odesláno 18. květen 2025 Š 100/110 měla mačkací hliníkové spony a byly černé,to si pamatuji z našeho. Citovat
Havlicek.Lukas Odesláno 18. květen 2025 Odesláno 18. květen 2025 otazka zda to bylo do auta nebo letadla co treba dodatecne pasy do tisicovky nebo zahranichcnich vozu importovane do CSFR ? Citovat
Havlicek.Lukas Odesláno 18. květen 2025 Odesláno 18. květen 2025 (upraveno) Popis: Jedná se o bezpečnostní pásy se specifickými kovovými koncovkami. Barva pásu je typicky modrá, což je méně běžné u automobilových pásů. Kovové koncovky jsou ploché, robustní a mají otvory pro šroubové uchycení – což je časté u leteckých nebo speciálních průmyslových aplikací. Přezka na pravé straně vypadá jako letecký styl, často používaný u leteckých sedadel (civilní nebo vojenské letectví) nebo v některých autobusech či vlacích. Pravděpodobné použití: Letadla (komerční nebo vojenská) – zejména u starších typů nebo menších letounů. Vlaky / metro – některé starší modely vlakových sedadel měly podobné bezpečnostní pásy. Speciální vozidla – například sanitky, hasičská vozidla, nebo vojenské transportéry. Závodní sedadla – i když tam jsou často pětibodové pásy, některé z komponent mohou být podobné. Jak dohledat přesně: Zkontrolujte pás nebo kovové části na výrobní čísla, značení nebo logo výrobce – to může výrazně pomoci při identifikaci. Můžete provést reverzní obrazové vyhledávání (např. přes Google Images) s touto fotkou. Projděte specializovaná fóra nebo katalogy pro letecké komponenty, například: Aircraft Spruce Pokud víte, odkud pás pochází, pomůže i to – například z vyřazeného letadla, autobusu nebo jiného vozidla. Chcete, abych se pokusil obrázek porovnat s veřejně dostupnými databázemi na webu? Zmínka o UVMV Praha výrazně zužuje možnosti. UVMV (Ústav pro výzkum motorových vozidel, Praha) byl československý výzkumný institut, který se zabýval vývojem, testováním a homologací vozidel a jejich součástí. To znamená, že: Co to pravděpodobně je: Pás na fotografii velmi pravděpodobně pochází z československého motorového vozidla, které prošlo vývojem nebo testováním v UVMV Praha. Možné aplikace: Prototypy nebo zkušební vozy Škoda (např. Škoda 1000 MB, 110 R, 105/120, Favorit, atd.) Vozidla pro export – některé vozy pro západní trhy měly jiné bezpečnostní prvky. Zkušební zařízení nebo statické testovací lavice – mohly být použity i mimo běžná vozidla, např. v laboratořích pro simulaci nehod. Co můžete zkusit: Kontaktovat Národní technické muzeum – mají archiv i exponáty vozů testovaných UVMV. Fóra o historických vozidlech – např. skodahome.cz nebo veteranforum.cz. Facebook skupiny zaměřené na veterány – např. „Škoda Veteran Club“. Podívat se na štítky na pásech – mohly by obsahovat datum výroby, výrobce nebo normu (např. ČSN). Upraveno 18. květen 2025 uživatelem Havlicek.Lukas Milan+ ohodnotil 1 Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 18. květen 2025 Odesláno 18. květen 2025 Tak je to fakt letadlo Trabant 601 ZDROJ: https://www.garaz.cz/clanek/trabant-601-limousine-duroplastova-ikona-21006612 Péťa a Milan+ ohodnotil 2 Citovat
Havlicek.Lukas Odesláno 18. květen 2025 Odesláno 18. květen 2025 jako trabos me napadl pred umelou inteligenci jako prvni - sem si tak nejak rikal ze tam vlastne asi pasy nebyly takze sem tak nejak mel pravdu import vozu Milan+ ohodnotil 1 Citovat
Milan+ Odesláno 18. květen 2025 Autor Odesláno 18. květen 2025 Všem děkuji za snahu,už to vím,bylo to vymontované z Moskviče. Majitel garáže se před chvilkou ozval. Havlicek.Lukas, Pepito a Péťa ohodnotil 3 Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 18. květen 2025 Odesláno 18. květen 2025 Tak asi měl dovozový Moskvitch a Trabi stejný pásy teda Citovat
Milan+ Odesláno 18. květen 2025 Autor Odesláno 18. květen 2025 Tenkrát asi jo,protože já když koupil svoje druhé auto,první byl vlastně 125p1500,tak nebyly čísla na podběhu,tak jsem ho po čtrnácti dnech vrátil a koupil R8 Gordini,dodnes lituji prodeje,tak tam pásy dle vyhlášky nebyly,tak hned šly z auta pryč. Dodělané moravanske. Ještě jsem tam koukal a na sponě je vyraženo i M. Tak je možné podle aut. Citovat
PaKr Odesláno 18. květen 2025 Odesláno 18. květen 2025 A nebyly to nějaké univerzály? Nevím, jenom přemýšlím "nahlas " akorát vím, že táta v trabantu pásy neměl, takže možná z fabriky nebyly vůbec Citovat
Milan+ Odesláno 18. květen 2025 Autor Odesláno 18. květen 2025 Myslím,že do roku 70 to nebylo povinné. Citovat
PaKr Odesláno 18. květen 2025 Odesláno 18. květen 2025 To by mohlo být. Mám pocit, že Traboš byl šedesátkový táta ho měl sice až v devadesátých jako nouzovku za nabouranou škodovku, akorát traboš klekl dřív, než se škodovka vrátila z opravy... ale, že neměl pásy to si pamatuju a když už jsem to nakousnul, tak škodovka byla už emko ( tuším rok 84), ale pásy byly ještě "pevné " a ještě měla maticové řízení... Citovat
Vena garážmistr Odesláno 18. květen 2025 Odesláno 18. květen 2025 my jsme měli " EMko " stodvácu a tam byli všechny pásy samonavíjecí jen vzadu uprostřed byl ten přes pupek ale tehdá se dětský pasažéři ještě počítali na kila a ne na kusy jako dneska jezdili jsme vzadu čtyři haranti. Děda měl stopětku " EMko"a ta měla vepředu jen pevný a vzadu neměla ještě žádný. Citovat
peter23p Odesláno 18. květen 2025 Odesláno 18. květen 2025 Děda měl v trabantu pásy s plastovou přezkou s magnetem, podobalo se to pásu v letadle. A co vím montovalo se to tam dodatečně po tom co vyšla nějaká vyhláška. Citovat
Péťa Odesláno 18. květen 2025 Odesláno 18. květen 2025 Že jsou pásy v autě jsem začal řešit a uvědomovat si, když se začaly montovat airbagy Pepito a Vena garážmistr ohodnotil 2 Citovat
Pepito Odesláno 19. květen 2025 Odesláno 19. květen 2025 (upraveno) Já měl pásy už ve Š 110L, ale jen vepředu. V dalších dvou Š120M jsem si už namontoval samonavíjecí na všechny sedadla. Jsem zvyklý (a od malička jsem to naučil i syna) se hned po nástupu do auta připoutat. Upraveno 19. květen 2025 uživatelem Pepito ozzy56 ohodnotil 1 Citovat
petrinza Odesláno 19. květen 2025 Odesláno 19. květen 2025 (upraveno) Pásy jsou povinné v autech, uvedených do provozu od 1.1.1970. V Oktávce je nemám (uvedena do provozu v srpnu 1962). Upraveno 19. květen 2025 uživatelem petrinza Pepito ohodnotil 1 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.