Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Peugeot: Nespolehlivé auto, které mě stojí nervy i peníze

Recommended Posts

Odesláno

Jsem majitelem vozu Peugeot 508SW z roku 2015 s automatem. V minulých třech měsících jsem s ním při silném dešti projížděl po Karlovarsku, když mi náhle selhalo ABS, ESP, ruční brzda a rollback. Auto bylo zcela neovladatelné a já jsem měl velké štěstí, že jsem se vyhnul nehodě.

Odjel jsem do autorizovaného servisu Autodrásta v Karlových Varech, kde mi bylo řečeno, že se jedná o selhání jednotky ochrany a řízení nabíjení. Tato jednotka je zodpovědná za mnoho důležitých funkcí, včetně bezpečnostních systémů ABS a ESP.

Auto mi v servisu stojí už tři měsíce, ale centrální sklad není do teď schopen sehnat požadované díly. Servis mi náhradní vozidlo nenabídl. Jsem rozzlobený a frustrovaný z toho, že jsem bez auta a nemohu ho používat.

Odesláno

Je to blbý, ale děkujeme za informaci. 

Vaše situace se nestala vinou nespolehlivostí vozu, nýbrž problémem dodávky náhradního dílu. Který určitě nevyrábí sama firma Peugeot, ale její výrobce a dodavatel. Nezbývá než čekat. 

Odesláno

Možná je to blbost, ale nemůže to být náhodou stejný případ?🤔 Úplně stejné příznaky. Kdybych s tím jel do servisu, nejspíš by také chtěli měnit celou jednotku, protože zbytky té zoxidované pojistky nejdou vyndat...

V 10. 5. 2023 at 11:47, Mike407 napsal:

Trochu toto téma oživím. Včera se mi přihodilo přesně totéž, co řešil matusko007. Při šlápnutí na brzdu na mě vyskákaly všechny možné hlášky o poruše ABS, ESP, parkovací brzdy atd. Při prohledávání fóra jsem narazil na toto vlákno, které naštěstí pomohlo. Pojistka 20A na akumulátoru byla tak zoxidovaná, že ani nešla vytáhnout. Při pokusech o její vytažení se odlomil jeden jazýček, který se mi ani při největší snaze nepodařilo vytáhnout. Udělal jsem proto takový provizorní bypass a chyba zmizela. Později ho nahradím držákem pojistky, aby ji bylo možné v případě potřeby vyměnit. Třeba to někomu pomůže.

Bypass pojistky.jpg

Odesláno

Jasně že to bude něco podobného. Že by bylo auto zcela neovladatelné je blbost, způsobená spíš psaním přes překladač. Že servis nenabídne náhradní vozidlo za 8-leté auto, které je dávno mimo záruku, není nic divného, kdo by ho asi tak platil a z čeho? A nakonec, autorizovaný servis pravděpodobně nebude hledat závadu v jednotce typu kontakt nebo relé, na to je vhodné se u staršího auta prostě obrátit jinam, kde ty jednotky umí opravovat, nebo v nejhorším sehnat z vraku. 

Odesláno (upraveno)

Smutný to je, ale je to holt fakt dnešní doby. Nevím jak servisy aut, ale my máme třeba od Německého zastoupení firmy zakázáno jakkoli otevírat a opravovat jednotky apod. Vyměnit. Přes to nejede vlak. Teď nám odešel vozík v úpravě Miretti (nevýbušný). Když člověk otevře kisnu, vidí všechny karty. Bouchl kondenzátor (stejná závada jako před půl rokem na druhém). Zakázáno opravovat. Musí se koupit nová karta za 2K euro. A nikdo se s tebou nebaví. Kdyby se pak něco stalo a na fakt, že jsem za 10 korun vyměnil kondik někdo přišel, mám průšvih. Druhá věc-od výroby jsou desky zalitý.

Upraveno uživatelem VojtouNerCZ
Odesláno

Nevím, co je na tom "smutný" a už vůbec ne "dnešní doby", kutilstvím se autorizované servisy oficiálně nezabývaly ani v minulém století a pokud nějaký jo, byla to čistě jeho dobrá vůle, úplně stejně jako dnes. 

Odesláno

tak za sebe napíšu, že čekat na díl víc než 14 dní je neomluvitelné u firmy, která točí miliardy v Eurech, tohle platí asi pro všechny značky obecně, kdysi mi v autorizáku řekla, že na žárovky do přístrojovky u P 306 budu čekat 10 dnů, přitom o kilometr vedle v prodejně autodílů (Vítkovice)je měli okamžitě--, pochopím, že nebudou mít ve skladě nové motory, ale že nemají ve skladě chu*jov*nu za pár korun 😯,  stejně tak obecně elektronika--aspoň by mohli zákazníka informovat o firmě, která repasuje různé řídící jednotky (atd), aby nemusel pátrat sám, když ji nejsou schopni dodat... :myslim

bohužel ten bordel je všude--švagr čekal týden na poloosu do Golfa v Linci, autorizák VW 🙈, nebo jak už jsem tu psal, v autorizáku Hyundai měsíc sháněli kameru pro jízdu v pruzích, přitom o 20 kilometrů vedle na lince v Nošovicích jich je mraky, i když v podstatě jde o houno--stejnak to mám vypnuté, ale ta neschopnost je zarážející ;)

Odesláno (upraveno)

Tak pokud má autorizák držet záruku tak musí postupovat podle fabrického postupu. A fabrika z 99% nařizuje výměnu vadného dílu tak to je a jinak to nebude. A je to o tom že jezdit s 8 letým autem do autorizáku je tak trochu luxus. Ale abych to neházel jen na autorizáky tak je spousta servisů který pracují podle fabrických postupů a fungují. Zkrátka dneska není doba na to aby se mechanik (diagnostik) hrabal x hodin v autě našel závadu v součástce za x Kč tu vyměnil a faktura bude na 111 Kč za součástku a 9x 1100 Kč za práci s nalezením závady a 0,2 x 1100 Kč za výměnu součástky. Když prodejní cena celé jednotky je 2500 Kč s prací 1x 1100 se to vejde do 3700 Kč tak to by jim přece nikdo nezaplatil dobrovolně jen tu výměnu.

@ozzy56 promiň ale to co píšeš je hodně zjednodušený pohled. Lidi uvědomte si že společnost se dostala do nějakého způsobu fungování a bohužel pro většinu běžných lidí je to fungování na globální bázi kde s prominutím obyčejný selský rozum nikdo nepotřebuje a nechce podle něj fungovat ano lidi na to můžou nadávat ale pokud nebudou tlačit na změnu tak ta změna nenastane. A všechny firmy budou fungovat tak jak fungují v dnešních dodavatelských a logistických řetězcích bohužel je to tak.  Jednou jsou nastavený nějaký postupy a těch se musí většina firem držet. A zase je to o tom co píšu výše pokud má servis nebo servisák držet záruku podle fabrických norem tak musí použít jen díl který je mu dodán fabrikou případně autorizovaným dodavatelem a ne že mechošovy chybí šroubek tak se sebere a jde ho koupit do kovomatu protože tam šroubek stejných rozměrů stojí 11Kč ale s otázkou jestli má všechny parametry jak požaduje fabrika když  bohužel cena toho fabrikou dodaného šroubu je 55 Kč . 

Upraveno uživatelem Vena garážmistr
Odesláno

Véno, píšeš o něčem jiném a tomu já rozumím, nebyl jsem jen v montérkách, nějakou dobu jsem se staral i o tyto věci jako THP :), ale já píšu o neúnosné době v dodání náhr. dílů v posledních letech, nebo jinak--myslíš si, že je normální čekat na díl měsíc nebo i více ?

Odesláno (upraveno)

@Philip

- když necháš auto "daleko", kde se s nimi neznáš, dopadneš takto blbě. Vlastní zkušenosti za 30 let: vždy auto dopravit "domů" do obvyklého servisu.

- poblíž Prahy je několik zdejších členů, kteří by ti s tím pomohli

- auto vyzvedni a opatrně jezdi a požádej o pomoc zde na klubu, někdo ti s tím pomůže.

- na 8-mileté auto už nelze pohlížet, jako na nové v záruce.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odesláno

@ozzy56 bohužel toto řeším se zákazníky dost často že ND je dostupný za 30dní + a když ho objednám tak pár dní před očekávaným dodáním přijde od dodavatele zpráva že bohužel ale dalších třeba 40+ a když se obrátím na jiného dodavatele tak je to hodně podobné.   Jak píše Peťa není to normální ale je to bohužel běžná věc. A dnes i modla mnohých a vzor spousty obchodníků s ND LKQ má občas takové problémy s dodáním. Stačí když se podíváš do jejich katalogu kde se u velké spousty položek objevuje před 3-4 roky nevídaná hláška dodání a cena na dotaz nebo běžné více než 3 měsíce apod. 

Odesláno

No nevím,kamarád co tu servis má a i druhý další,tak jsem od nich neslyšel,že by někdo čekal na díl 30 dnů a více samo v katalogu to mají,ale alternativně samo sebou mají i jiné dodavatele, jsou to servisy oba dva co jedou cca 10hodin denně 5 dnů v týdnu.

Odesláno

dlužím zákazníkům cca 80 dílů , na některé čekají i více než půlroku a jsou to i díly zásadní pro funkci auta  . 

je uplně jedno jestli je to řj , gumová hadice , plastové spojení, čelní okno ,..... 

je jedno jestli je to díl z mexika , anglie, jemenu nebo z ČR . 

Prostě ten díl není a pokud náhodou je , je přednostně dodán tam kde to hoří např auta IZS apod (celosvětově) 

a bohužel u většiny automobilek platí že ČR je nezajímavý trh a tak jsou dodávky k nám až jedny z poslednich...

Odesláno

Nevím jak si představujete, že by mechanik či autoelektrikář opravovař nějakou ŘJ.

To je úplně jiný obor, a lidí, kteří se v tom vyznají až takto komplexně je jen pár. Težko čekat, že takový člověk bude v každém servisu.

A další věc je, že na to ani neexistují od výrobce testovací postupy, schémata a tak dále. Jedná se o jednotku, která má na starosti bezpečnost. Žádný oficiální servis nedá ruku do ohně za to, že ta jednotka po opravě bude fungovat jak má a v nějaké situaci nepřispěje špatnou funkcí k nehodě.

Odesláno
před 10 hodinami, Pe.Tr napsal:

a bohužel u většiny automobilek platí že ČR je nezajímavý trh a tak jsou dodávky k nám až jedny z poslednich...

jojo, tohle je jeden ze zásadních důvodů--bohužel nejen v oblasti náhr. dílů, což ostatně všichni víme, jen se to nesmí říkat nahlas 😂, já pořád žiju v domnění, že by se měl svět zlepšovat, a vono houno 🙈😉

Odesláno

Ony ty opravy různých jednotek úplná raketová věda být nemusí, vzpomeňte jen na blbý BSMka a odcházející relátka v nich, taky s tím tehdy někdo začal, když nový stálo nesmysl. Zvláště od Poláků je na youtube mraky videí oprav doslova šílených, občas až tak, že by si dotyčný za tu dobu, co tomu věnoval, na tu novou vydělal :D  ale zase chápu, že to je trochu i výzva.

Každopádně když se někdo rozhodne pro tuto cestu, bere na sebe příslušná rizika, že když mu náhodou nedejbože pixla následně shoří, přijde Ferry a najde tam nabastelný drátek, pojišťovna následně následně udělá dlouhej nos 🤪  Jinak když obecně nikoho neznáte, kdo tyhle opravy dělá, tak tady je samozřejmě nejjednodušší se zeptat zde na klubu, ke komu to hodit, ale jinak se prostě otevře inzerce a hledá se "opravy jednotek". Zrovna BSMko jsem kdysi kupoval v jednom hifi bazaru v Plzni a vypadali, že umět leccos. Např.

Odesláno

právě proto jsem psal, že autorizák by měl mít spojení na firmu, která tohle dělá--nabídne zákazníkovi opravu elektroniky bez záruky a je to..., třeba i po dobu, než dorazí nová řídící jednotka..., mechanik v autorizáku přes diag. zjistí, že je ta elektrokrabička vadná a servis ji předá k opravě firmě, tak by to mělo fungovat :myslim, tady je to furt jak na Balkáně--sedni ke kompu, hledej, urob si sám...

elektronice nerozumím, ale přece je jasné, že maník v elektroservisu napojí řídící jednotku na testovací přístroj a ten mu ukáže, kterou součástku má vyměnit (pokud to technicky lze), nedělejme z toho zase kosmickou vědu 😉

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...