ozzy56 Odesláno 23. duben 2023 Odesláno 23. duben 2023 tak přenos signálu po drátě ještě beru, i když kus železa je kus železa, ale vidím za tím možnost, že v budoucnu bude přenos signálu od volantu k převodce řízení bez drátu, jako je dnes třeba od pedálu plynu ke škrtící klapce..., mno, utěšuju se tím, že takové auto už mít nebudu https://www.novinky.cz/clanek/auto-rizeni-po-drate-se-vraci-slibuje-komfortnejsi-jizdu-40429197#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=abtest219_novinky_na_pozici_1_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 23. duben 2023 Odesláno 23. duben 2023 Zrovna tohle je věc, co by dle mého měla být fyzicky propojena. Protože když mi drát uhnije/upadne nebo něco, to jako nezatočím volantem? Citovat
jarokare Odesláno 23. duben 2023 Odesláno 23. duben 2023 Kdyby takhle přemýšleli piloti , tak nikdo nelítá . U letadel už je to standard . Rikic339, Péťa a dýzl ohodnotil 3 Citovat
Medvěd Odesláno 23. duben 2023 Odesláno 23. duben 2023 (upraveno) Nejsem a nikdy neplánuju být pilotem Souhlasím s Ozzym, páč to, jak škodlivé je, když technice umožníme přespříš zasahovat do jednoduchých a bezporuchových věcí, můžeme vidět i na tomto fóru (rozes*at něco lze očividně jedním klikem, oprava je ale i po dvou měsících stále v nedohlednu). Upraveno 23. duben 2023 uživatelem Medvěd Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 23. duben 2023 Odesláno 23. duben 2023 Letadlo už zase podléhá jiným kontrolám. Nevím no, jako někdo, kdo tohle už nějakou dobu servisuje na VZV vím, že to není úplně ono a dělá to brikule. Halův senzor sebsem tam rozhasí, potenciometr taky nevydrží věčně. Ale třeba to bude u auta jiný. Medvěd a Hafity ohodnotil 2 Citovat
Hafity Odesláno 23. duben 2023 Odesláno 23. duben 2023 před 6 hodinami, ozzy56 napsal: že takové auto už mít nebudu Máš recht.... My dříve rození už za chvíli nebudem potřebovat žádné dráty.... A vlastně ani nic jiného.... Citovat
dýzl Odesláno 23. duben 2023 Odesláno 23. duben 2023 no jestli se dočkáme elektra, pak možná toto bude. U spalováků toto asi už nehrozí, tedy pokud se splní přání euro-eko-teroristů! Citovat
ozzy56 Odesláno 23. duben 2023 Autor Odesláno 23. duben 2023 před 7 hodinami, jarokare napsal: Kdyby takhle přemýšleli piloti , tak nikdo nelítá . U letadel už je to standard . jasně, taky názor a máš na něj právo , ale jsme autoklub... já bych se radši zaměřil na to, co zatím tak dobře vyřešeno není a co majitele vozů trápí více , myslím třeba konkrétně rozvody u posledních motorů benz. i diesel naší klubové značky, ekosystémy s močovinou atd., to jsem si jen vzpomněl na dva, ale je jich více... přenos síly od volantu k převodce řízení vyřešili naši předci už před cca 120 lety a funguje bez problémů Medvěd a Pepito ohodnotil 2 Citovat
MJSytic Odesláno 23. duben 2023 Odesláno 23. duben 2023 Taková je dneska doba. Co trápí majitele vozů netrápí výrobce, natož jeho vývojáře Hlavně, že to sype Medvěd a Péťa ohodnotil 2 Citovat
Medvěd Odesláno 23. duben 2023 Odesláno 23. duben 2023 MJ - souhlas, ale kudy z toho ven? Tím, že JÁ nové auto nekoupím nic nevyřeším. Jednak bych nové auto nekoupil ani kdyby všechno funkčnilo, druhak ale z drtivé většiny nová auta kupují firmy a těm stačí, když jim ta nová auta budou fungovat 3 - 5 let a oak se jich zbaví protiúčtem (a podělá se z toho až ten následný kupec) Citovat
sitler Odesláno 23. duben 2023 Odesláno 23. duben 2023 Ride by wire jednou prijde, to je prakticky jistota. Stejne jako Fly by wire. Otazka je jen cas a cena. Letadla to sice maji, ale ta cena jednoho stroje je nekde jinde. A taky fakt, ze u letadla je propad o 2m docela zanedbatelny. U auta je odchylka 2m docela pruser. Hafity ohodnotil 1 Citovat
ChouLu Odesláno 23. duben 2023 Odesláno 23. duben 2023 Měli jsme možnost u Valea otestovat Koktu 4ku řízenou klávesnicí a myší fungovalo to až překvapivě dobře vůbec bych se toho nebál Citovat
RichVa Odesláno 23. duben 2023 Odesláno 23. duben 2023 Před lety mi přišlo divný, že od pedálu plynu nevede bowden přímo ke klapce motoru, ale jen k nějakému potenciometru. Nyní to beru jako samozřejmost. Ano, slovy klasika "rozjet se můžu a zastavit musím" a natož zatočit kam chci. Ale dnes v době autonomního řízení je volant bez přímé vazby na řídící tyče logickým vyústěním. Co jsem četl, tak tam mají vše zdvojené a navíc záložní zdroj. Pak se jen dostáváme k tomu, zda se to i tak nákladově vyplatí. Takže ano - je to asi cesta, kterou se dál bude svět aut vyvíjet. Péťa ohodnotil 1 Citovat
sitler Odesláno 23. duben 2023 Odesláno 23. duben 2023 Zcela uprimne, moc se toho nebjim. Tohle je vec, ktera treba u letadel prakticky neodchazi a nezpusobuje vubec nic. A to je to tou elektronikou prospikovany daleko, daleko vic nez auto. Proste pred kazdym startem projede pres self-check a v danem intervalu servisni prohlidku (a ta se rozhodne nedela kazdy strat, to se dela jen checklist, kde konkretne pro rizeni je jen self-diagnostika) Citovat
Medvěd Odesláno 23. duben 2023 Odesláno 23. duben 2023 Sitler - Ty se toho nebojíš, já doufám, že dožiju i bez povinně instalované podobné pikačoviny Citovat
sitler Odesláno 24. duben 2023 Odesláno 24. duben 2023 Povinně instalované to nebude ještě sakra dlouho. Ostatně, ani v těch letadlech to není povinné a je pořád hromada nových, co létají manuál nebo hydrauliku. PS: u klasických posilovačů bylo taky hromada breku, proč něco tak jednoduchého, jako přímé řízení, chce někdo komplikovat posilovačem. A hle, dneska není bez posilovačů vůbec nic. Citovat
Medvěd Odesláno 24. duben 2023 Odesláno 24. duben 2023 (upraveno) Ale posilovač je věc, která jednak pomáhá a když odejde (povětšinou praskne řemen), tak se dá za použití větší síly s autem normálně dojet. Zatímco u nějakého dálkového přenosu si při ztrátě signálu minimálně rozbiješ ústa nebo třeba vůbec nikam nepojedeš Čemu, krom zvýšení výrobních nákladů a vytvoření dalšího místa pro tvorbu poruch by jako měla taková blbina pomáhat mi opravdu není jasné Upraveno 24. duben 2023 uživatelem Medvěd Citovat
Péťa Odesláno 24. duben 2023 Odesláno 24. duben 2023 Je to cesta ke zjednodušení autonomního řízení. Které, ač se mi taky nelíbí, je budoucnost. jarokare ohodnotil 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 24. duben 2023 Autor Odesláno 24. duben 2023 takže za takových 100 let se budou tady na foru podivovat, který vůl mohl dát takový dotaz ?? PaKr ohodnotil 1 Citovat
Medvěd Odesláno 24. duben 2023 Odesláno 24. duben 2023 Za 100 let žádný takový fórum nebude a pokud náhodou jo, pak se tomu určitě nebudeme podivovat my. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.