Petr2805 Odesláno 11. listopad 2022 Odesláno 11. listopad 2022 Zdravim panove. Napadla me myslenka, a to takova, ze bych si menil na aute olej + filtry sam (1,6 HDi, 88kw, 2016). A protoze nemam najezdy..a vlastne podminky k tomu splnujici, je tu i moznost vysati motoroveho oleje. Dela to nekdo z vas? Vysava nekdo pres cerpadlo? Citovat
Petr2805 Odesláno 11. listopad 2022 Autor Odesláno 11. listopad 2022 Vystizna a rychla odpoved. Je mi jasne, co si o tom myslite. Ale jen jsem se ptal.. Citovat
MJSytic Odesláno 11. listopad 2022 Odesláno 11. listopad 2022 S vysáváním přes čerpadlo zkušenost nemám. Jsem také zastáncem standardního vypouštění. Navíc si myslím, že k tomu nejsou ani žádné nájezdy potřeba. Stačí nějaký rovný plácek a ideálně teplé a suché počasí + tedy nějaké to základní nářadí dýzl ohodnotil 1 Citovat
dýzl Odesláno 11. listopad 2022 Odesláno 11. listopad 2022 (upraveno) Je to možné , než jsem na 1,6HDi 90, vyměnil olej. vanu s prolisem šroubu dovnitř za vanu s prolisem ven, tak se odsálo o cca 0,5l oleje víc než vypuštěním. Nyní měním na všech (2,0HDi -RHY a 2,0iV-RFN včetně té 1,6 -9HX) odsátím= vysaji co jde přímo do kanystru (prázdného) a ten zbytek-co se nevysaje teprve vypouštím přes výpustný otvor. Nemaje garage, tak eliminuji možnost rozlití většího množství oleje na parkovišti před panelákem při přelévání z nádoby do které vypouštím do kanystru. Jinak bych jen vysáváním olej neměnil!! JInak ta C4 je docela nízká ,ale i přesto že jsem jinak "prostorově" řešen-není třeba nájezd či rampa. XP je na tom se sv. výškouo lépe a C5? tam ji dám pro své pohodlí do nejvyšší servisní polohy a pak je cca o 30 cm vyšší světlá. Upraveno 11. listopad 2022 uživatelem dýzl Citovat
Petr2805 Odesláno 11. listopad 2022 Autor Odesláno 11. listopad 2022 A to je prave ono, jak pise Dýzl, odsavackou odsal o 0,5L vic, nez pres vypustak (ty vany jsou fakt silene delane). Tudiz si pokladam otazku, v cem odsati oleje muze byt horsi (kdyz odsaji VIC), nez kdyz mi to servisak necha vytect, ale prave diky debilne delanemu vypustaku toho vytece mene.. Karel ohodnotil 1 Citovat
Vena garážmistr Odesláno 11. listopad 2022 Odesláno 11. listopad 2022 Jo už se to tady někde probíralo a vím že jsem dostal ceres. Ale od jisté doby odsávám všechny motory z aut které ke mě jezdí nedokážu odsát asi dva nebo tři jeden z nich je C4Picasso s 1,8 benzínem ale tam to bude nejspíš tím že je v šachtě pro měrku zbytek ulomené měrky. Ale odsávám profesionální odsávačkou a ne čerpadýlkem z Lidlu za 500 Kč. Na několika vozech jsem to zkoušel odsál jsem co se odsát dalo a pak jsem otevřel zátku a když vyteklo hodně tak to bylo něco mezi malým a velkým panákem na kořalku tudíž je to vcelku zanedbatelné množství co tam může zůstat. Navíc pořád je kontrola toho kolik jsi odsál a pořád máš možnost otevřít zátku pokud se ti nezdá kolik jsi odsál. A když to vezmu jak se mění olej ve velkých servisech že auto najede na zvedák /kanál pomalu se mu ještě točí kola a už je otevřená zátka a než z toho navažeč vystoupí tak mechoš zátku šroubuje zpět tak to tam zůstane daleko víc oleje než po odsátí. Ano kdo si mění olej sám a má na to čas tak si to nachystá vypustí to přes zátku a nechá vykapávat přes noc. Ale uvědomte si že na tohle v žádným servisu čas není. A pro toho mechanika je rychlejší odsát olej a dá se to udělat důkladněji než při vypouštění protože auto ani nemusí na zvedák. Já to dělám tak že nasadím odsávačku odsaju tak cca víc než polovinu a pak odsávání přeruším vyměním vzduchový a kabinový filtr což není problém když auto stojí na podlaze a když mám filtry vyměněné tak odsaju zbytek protože než jsem to vyměnil tak olej dostal šanci aby stekl do vany. U auta u kterého se musí na olejový filtr zespodu tak tam i povolím zátku abych se ujistil že vše je odsáté pokud nemusím na filtr zespodu tak ji nepovoluji. Ajap, David 106s16, Míla72 a 2 další ohodnotil 4 1 Citovat
Milan+ Odesláno 11. listopad 2022 Odesláno 11. listopad 2022 Tohle za mě nee,to je jen lenost servisáka. Kterej servis má navažeče? Než to nachystá na zvedák,tak to má dole ve vaně a teplý olej to vezme s bordelem ven. slimboy a Medvěd ohodnotil 2 Citovat
Petr2805 Odesláno 11. listopad 2022 Autor Odesláno 11. listopad 2022 Vena garazmistr - dekuji za obsahle info. Obrazek jsem si o tom udelal. Jde mi o to, ze prostor (zahrada) mam, cas take. Koupit lepsi odsavacku, odsat co to pujde, nasledne vymenit vzduch + olejovy filtr, pak to prolit 0,5L noveho olej, nasledne vysat a nalit komplet motorovy olej, po merku. Proste jen z logiky veci, kdyz odsaju VIC, nez kdyz vypustim ( prave diky spatne resenemu vypustaku), tak je to alespon k zamysleni.. Ajap ohodnotil 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 11. listopad 2022 Odesláno 11. listopad 2022 jestli nemáš v úmyslu prolisovat vanu (nebo ji vyměnit za nový typ), tak olej vysávej--vyjde to nastejno Citovat
Petr2805 Odesláno 11. listopad 2022 Autor Odesláno 11. listopad 2022 To je prave ono, ze to vyjde nastejno.. Citovat
Kostějovič Odesláno 15. listopad 2022 Odesláno 15. listopad 2022 Zdravím. Přidám vlastní zkušenost starou cca. 14 dnů - měnil jsem olej a filtry na manželčině Yarisu 1.3 VVTi. Po 15-i letech zkušeností se samo-domo výměnami oleje a filtrů na Citroenu Xsara Picasso 1.8i16V, kdy jsem vždycky poctivě před výměnou nalil do oleje Engine Cleaner, nechal motor klapat na volnoběhu 10 min. a pak vyšrouboval výpustný šroub, jsem si řekl, že zkusím právě ono čerpadýlko z výše jmenovaného supermarketu. Nalil jsem opět čistič, nechal motor na volnoběhu těch 10 minut, a pak čerpal, na hadičce jsem si páskou vyznačil "zarážku" na úrovni spodního konce (ne rysky) měrky. Když vzalo čerpadlo vzduch, trochu jsem hadičkou pohýbal nahoru a dolů. Pak jsem vlezl do jámy, vyšrouboval výpustný šroub, a k mému velkému překvapení nevytekla ani kapička oleje. Jen to, co zůstalo po vyšroubování olejového filtru (odhadem tak 2 dl). Celkem odčerpáno odhadem 3.3 l oleje (včetně asi 250 ml čističe). Takže s čerpadlem čistá práce a velká spokojenost Citovat
oddie Odesláno 15. listopad 2022 Odesláno 15. listopad 2022 Odsávačku sice mám, ale většinou stejně vypouštím zátkou. Nicméně mám tu i auto, které nemá ve spodním deklu okýnko a musí se to sundavat celé, tak tam příště uvidím, jestli to jen neodsaju, asi podle toho, jestli něco budu potřebovat kutit na spodku nebo ne... Citovat
ozzy56 Odesláno 15. listopad 2022 Odesláno 15. listopad 2022 @Kostějovič ahoj, tady spíše řešíme co je vhodnější--zda vypustit olej spodem (šroubem), když nevyteče všechno z důvodu prolisování vypouštěcího otvoru dovnitř, nebo olej vysávat tím čerpadélkem pokud je vana motoru stardardního provedení, tzn., že vyteče všechen olej , tak se většina mechaniků přiklání ke klasickému vypouštění oleje spodním šroubem na vaně (aspoň co jsem se tak osobně vyptával) Citovat
Ajap Odesláno 27. listopad 2022 Odesláno 27. listopad 2022 Šroub je "jistota" - prostě to, co může, tak vyteče. Při odsávání si člověk nemůže být 100% jistý, že odsál, co mohl, protože tak nějak do té vany nevidí. na druhou stranu, pokud se dá víc odsát, než vyteče spodem, tak jednoznačně odsát. Citovat
Dutý Měch Odesláno 30. prosinec 2022 Odesláno 30. prosinec 2022 Tak to já bych odsával rád - vzhledem k té pitomé vaně, ale nepodařilo se mi tam ani jednou kloudně dostat hadičkou od odsávačky, takže musím vypouštět. Citovat
PetetB Odesláno 12. květen 2023 Odesláno 12. květen 2023 Na 1.6 HDI 16v odsávam cez nalievací otvor oleja. Hneď z pravej časti vedie odvetranie kľukovky, cez ktorú sá dá pri malom úsilí (občas sa niekde zasekáva - treba pootáčať) vložiť hadička až na dno. Za súčasného sania ešte odmontujem olejový filtér, aby ešte niečo stieklo. Následne aj z neho odsajem zvyšný olej. Tak sa mi podarilo odsať okolo 4l. Citovat
46reddy Odesláno 17. květen 2023 Odesláno 17. květen 2023 zkusím se zeptat zde, neví někdo jaký klíč je potřeba na povolení šroubu na vaně u 1.6 88 kW? od pohledu to bude nějaký vnitřní torx, nemám v nářadí, tak ať dokoupím ten správný Citovat
46reddy Odesláno 18. květen 2023 Odesláno 18. květen 2023 tak už vím, omluva, imbus 8 mm ozzy56 ohodnotil 1 Citovat
Míla72 Odesláno 21. květen 2023 Odesláno 21. květen 2023 (upraveno) Také bych se svěřil se svým názorem. Vlastním 1,6 hdi 84 kW. Jako vyučený mechanik motorář také ctím vypouštění kapalin na nejnižším možném místě. Zjistil jsem, že práve tohle u mé motorizace bohužel nejde. A to díky tomu, že závit výpustného šroubu je vlisován dovnitř motové vany pro olej. Toto řešení vany znamená, že po vypuštění oleje na nejnižším místě motoru zůstane ve vaně 0,3 až 0,5 litru starého oleje, který ihned kontaminuje po nalití nový, čerstvý olej. Zakoupil jsem novou vanu, rovnou. Jen u kroužku u závitu bude potřebovat udělat malinké drážky, pro co nejlepší odvod jetého oleje. Chystám se na to už od loňska, jen kamarád neměl čas. Snad se konečně zadaří a vanu konečně spolu vyměníme. A tak jsem pořídil 12 litrovou odsávačku, připojenou na kompresor. Vnímám to jako čistou věc, která vysaje více oleje z takové vany a navíc, mohu si odsát i olej kolem olejového filtru, kde se mi nedařilo loužičku vysušit. Olej vysaji do nádrže, ze které jej potom přetlačím do starého obalu na olej, který pak odevzdám k ekologické likvidaci. A protože mi ve starém 5 litrovém obalu zústává olej, naliju ho do motoru a po stečení a dalších vícepracích opět odsaji. Zvyšuje se záruka, že ve vaně nezůstane nijak velký starý zbytek a i starý nepoužitý olej je tak využit. Shrnuto, z důvodu kapacit musím dodělat resty: 1) sundat starou vanu a nahradit novou, rovnou. 2) v plastovém krytu pod motorem vyříznout otvor pro pokud možno pravidelnou, bezproblémovou výměnu oleje. Dovolím si dvě videa na toto téma. A ještě druhé důležité zde Nová vana Budu rád, když se na toto téma někdo vyjádří. Upraveno 21. květen 2023 uživatelem Míla72 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.