Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Benzín, Nafta, Akumulátory? Nebo vlastní pohon? Toť otázka :D

Recommended Posts

Odesláno

Už jsem se s tím setkal i jinde - klasický "argument" omezeného hlupáka o tom, jak každému "musí" stačit dojezd pár set km, protože přece nikdo nejezdí v kuse víc a případně nemá tak velký močový měchýř. Případně přidá ještě "statistiku", jak průměrné auto najede průměrně jen 40km denně nebo podobný blábol. Prostě dokonalá ukázka omezenosti někoho, kdo nedokáže pochopit, že někdo používá auto úplně jinak než on.

Nepoužívám auto denně - a považuji to za velké plus. Do práce chodím pěšky nebo jezdím MHD. Je mi tedy úplně fuk, kolik najede denně "průměrné" auto. Auto používám víkendově a dovolenkově. A ne, nepotřebuji jet 500 nebo ještě víc km bez zastavení, jenže dotyčný vypatlanec není schopen pochopit, že někdo nemá nabíjení doma a ještě k tomu jezdí úplně jinam než za "zábavou" do nákupních parků, prostě někam, kde zpravidla není ani obyčejná zásuvka, natož dobíječka.

Ačkoliv mě elektromobilita dokonce částečně živí, je pro mě prakticky nepoužitelná právě z tohoto důvodu. Vyjíždím s autem, které stojí mimo nabíječku, tudíž nemusí být plně nabité, jedu třeba "jen" 200km, ale parkuju někde, kde nikde kolem není možnost dobíjení a následně se vracím 200km zpět, kde - pro změnu - zase není možnost dobíjení. Přesně na tohle potřebuju ten 500km+ dojezd - protože dobíjet bych musel jezdit sólo, navíc, úplně mimo své cesty. A ne, nemám chuť se při té cestě stavovat "na kafe", které zrovna nechci a jet kvůli tomu oklikou, kterou jet nechci, protože tam jinak nedojedu. A po dojezdu z výletu vyházet z aut věci domů, odvézt auto kilometr daleko nabíjet, dojít domů a pak si pro něj zase jít a odvézt ho před barák, aby mohl nabíjet i někdo jinej. Všechno akorát zbytečná ztráta času.

Toto je realita lidí bydlících v bytě. Pokud má někdo barák, neřku-li fve, a jezdí denně 40km, fajn, gratuluji, já bych takhle sice fungovat nechtěl, ale plně to jejich fungování chápu. O to víc mě vždycky překvapí ti, kteří jiný případ použití než ten svůj schopni pochopit nejsou. Asi jsem holt příliš naivní...

P.S. jinak k tomu článku, ono to tak ale přeci úplně přesně bylo. Nejprv tu byl elektromobil, a teprve pak přišel někdo s vynálezem tehdy naprosto příšerného hlučného spalovacího prskoletu, tehdy k tomu ještě šíleně nespolehlivého, s mizerným výkonem a nutností kupování benzínu v drogerii, nutností startovat klikou atd. To jen tak pro připomenutí ;)

Odesláno
V 10. 8. 2025 at 10:08, Radovanek napsal:

Dnes na BYD OC Noví Karolina první zákazník tvrdil, že se jen jako manželé přišli podívat na Sealion 7 SUV za 1.354.000,- Kč s DPH a prý je drahý. Byli i u Louda auto v Praze, slovenští prodejci na místě se jim nelíbili a nechtěli slevit na úroveň SRN, o cca 120 tis. Kč. Tady v Ostravě o zastoupení nevěděli (je tu 10.den a v provizoriu v OC) a je to tu podle nich taky drahé. Už objednali Teslu Model Y a zaplatili rezervační poplatek. Ročně najedou 70 tis. km a auta jdou po 2 letech z domu. Což je vzhledem k běžné dvouleté záruce plus záruce na baterku a pohon 8 let nebo 160.000 km, co nastane dříve, logický postup.

Pokud je to auto služební,tak asi  jo,pokud to jezdí po práci,tak to bude od nich pohádka. A kolik let má dnes služební odpis nevím.

Odesláno

asi vždycky existovala množina lidí, co jí něco nového zcela nevyhovovalo--nakonec vývoj se zaměřuje vždycky na většinu , podle posledních zpráv si myslím, že se dosavadní postup nejen v EV zpomalí, resp. prosadí selský rozum, čemuž nahrává i pozvolná změna politické garnitury v Evropě, ale zastavit úplně to už nepůjde, protože nejen já to vidím jako NUTNOST pro život :roker , a jestli se svět POSTUPNĚ přeonačí třeba z 85% na elektriku a zbývajících 15% bude nezbytně spalovacích, tak super 👍, osobně tomuto stavu dávám tak 50-80 let, spalovací motor za cca 130 let taky všude nenahradil koně, krávy atd. :myslim

Odesláno

Tak to zase ta změna bude určitě mnohem rychlejší než 50-80 let :D osobně bych elektriku na ježdění bral klidně hned, ale a) taková, co by se mi do ní vešla kola jako do stávajícího MPV se nevyrábí (to už ostatně ani se spalovacím motorem ne - většina holt dnes žádá SUV, které je mi k prdu a pro pár exotů jako jsem já nikdo vyvíjet MPV nebude, nezaplatilo by se to, to je mi jasné, ani já bych si ho jako nové nekoupil), b) nemůžu/nechci si ji za stávající ceny dovolit - priority jsou úplně jinde než v nové plechovce, která má jen určitý mezní užitek. Nicméně že se za pár let výrobcům postupně přestane vyplácet spalovací pixly vyrábět, dokonce aniž by jim to někdo zakazoval, je čím dál pravděpodobnější. Analogie s uhelnými elektrárnami - tak dlouho se politici překřikovali, kdy že je zavřou, až někteří provozovatelé prohlásili, že je zavřou mnohem dřív, páč se jim přestanou vyplácet. Tady to pravda bude asi trochu jinak - auta převálcuje čínská produkce, která už dnes hraje jinou ligu - jen setrvačnost myšlení lidí a malá servisní síť je pro ně zatím brzda.

Odesláno (upraveno)

šéf Mercedesu to vidí stejně jako já -- vsadím se, že ty stanovené termíny, kdy mají skončit spalovací motory se posunou :roker, národy Evropy si nenechají sr*át na hlavu od pološílených politiků odtržených od reality,  komplet Green Deal se bude muset překopat, lidi více ekologie chtějí, ale nee tak překotně, protože na to nemají :myslim , dávám tomu cca 5 let a nutná výměna politiků bude za námi 😉  https://www.novinky.cz/clanek/auto-trh-s-auty-muze-zkolabovat-ritime-se-proti-zdi-varuje-sef-mercedesu-40533840

Upraveno uživatelem Péťa
Upraven odkaz, aby v něm nebyly reklamy
Odesláno

Pán docela pobavil, s tím, že by mnoho zájemců o pořízení nového vozu mohlo vyčkávat a pořídit si automobil se zážehovým či vznětovým motorem těsně před jejich úplným zákazem. Tak určitě 🤣

Ad a) většinu nových aut kupují firmy a ne soukromé osoby, takže "mnoho" to nebude určitě, a ad b) lidi budou kupovat spíš to, co se jim vyplatí, a vzhledem k tomu, co nabízí Čína už dnes, se pan manažer obává spíš toho, že po té jeho produkci za 10 let neštěkne pes - jenže v tom mu nějaké zrušení zákazů nepomůže.

Jak jsem psal o něco výše, je čím dál pravděpodobnější, že ani žádný "zákaz" nebude potřeba, že ty nové spalováky prostě umřou samy i bez toho. My si ještě nějakou dobu necháme ojetiny, ale za těch 10 let už tady ta skladba nabídky bude taky úplně jiná. 

Odesláno

tak jedna věc je pohřbení automobilového průmyslu v Evropě a druhá ,že je na to navázaná ekonomika celé Evropy. A bude to ještě hodně zajímavé.
Stejně jako jak vykompenzovat ztrátu financí za naftu/benzín pro jednotlivé státy.
ETS2 je jen první krok. Předpokládám ve finále zdanění všech bez ohledu na jeho spotřebu spotřebních věcí😉
Pohádka o staré bambitce nebude tak daleko od pravdy. Nejdřív daň z trakaře a pak daň z oken😂

Odesláno (upraveno)

lidi budou kupovat to co se jim vyplatí, ano, to určitě, ale už dnes kupují soukromníci (převážně důchodci 😂) asi 17% z celkového počtu prodaných osobních, většina mladých na nové nemá, bo dluží kam se podívá... (hypo a jiné půjčky),  převážná většina kupuje ojetiny kolem 250 tisíc--a na tolik nespadne ani Čína a budoucnost ohledně toho, co zbyde rodině po zaplacení všeho ostatního nevidím zrovna růžově, nakonec píšou údajně 30% rodin nemá bokem ani pos*raných 10 tisíc na pračku-ledničku, kdyby odešla..., takže příjdou bezpochyby i daně na to co dýcháme, osobně nevěřím tomu, že ty miliony arbeitrů v automotive v Evropě si nechají vzít práci , tak mně to může být u zádele 🙈, já to dojedu se spalovákem a prstem v nose, ale možná ještě EV dám...😉

Upraveno uživatelem ozzy56
Odesláno
před 38 minutami, Péťa napsal:

Tak jak myslíte, že to dopadlo 😮 :D :D

přeplácený státní zaměstnanci a důchodci jsou měsíčně kráceni.

Fyjalo odctup! 🤣

Odesláno

Podle soukromého průzkumu mezi návštěvníky BYD salonu OC Nová Karolina Ostrava ta EV s 82 kWh+baterkami a v této konfiguraci a kvalitě za cenu kolem milionu dávají ve rovnání se spalováky smysl, zvláště pak zástupci firem jsou hodně spokojeni. A pokud už EV mají, obvykle Tesla nebo Enyaq, uvažují o změně za BYD. Sedan Seal, spíše však SUV Seallion 7. Ten se líbí hodně.

Jinak v Ostravě Městská policie čerstvě elektrické Toyoty, alias Peugeot Partner/Rifter, páč spolupracují se Stelantisem stejně, jako Mercedes, který ho má taky v nabídce. Jen Toyota dala na jaře 300 tis. Kč slevu oproti konkurenci a tak teď jezdí i mnoho podnikatelských Toyot Proace City a City Verso. Ti už se ke spalováku nevrátí a za 3-5 let tato auta budou po leasingu v bazarech pro lid obecný.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...