Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Benzín, Nafta, Akumulátory? Nebo vlastní pohon? Toť otázka :D

Recommended Posts

Odesláno

Dnes jsem koukal na jedno video na YouTube, kde je několik názorů na elektromobily přímo od člověka, co s nimi má své osobní zkušenosti -  požádal jsem Pétu ať ho sem vloží (já neumím oříznout čas od - do a dávat sem více než hodinový video kvůli pěti minutám asi není to pravý ořechový 

Odesláno (upraveno)

srovnávat holandsko s českem je na zdvižené obočí, jak by řekl báťuška klaus, tady žijou rodiny z příjmu 40 tisíc a to pracují oba 😯, kdežto tam má trojnásobek jeden pracující..., když to přeženu, tak hodně lidí žije z ruky do huby, takoví mají jiné potřeby než eleauto, ti jezdí v šunkách za 20 litrů..., já si myslím, že ta elektrovize je dobrá a možná i nutná, ale jestli svět zaspal a fčil to chce rychle dohnat, tak to nevyjde :myslim, možná to elektrofanatiky napadne až se ta auta přestanou prodávat, protože jaksi dojdou kupci--vyrábět v milionových seriích se pro horních deset tisíc nevyplatí, že ano 🤠

Upraveno uživatelem ozzy56
Odesláno (upraveno)

Mimo jine, Holandsko ma pomerne stedre dotace na elektroauta. Jak na nove, tak na ojete... pres 3000EUR na nove, 2000EUR na ojete... dotace v sume 70 milionu EUR na rok 2023 ... a loni se vycerpaly zacatkem roku, letos? Ani s touhle pobidkou prodeje tak neleti... Ti co chteli, uz maji a jde to tedy pomalu. K tomu enormni zdaneni paliv - prakticky nejdrazsi paliva v evrope.

Naprosto neprekvapije identicky trend jako v nemecku - elektro zastoupilo cca 15% trhu a zbytek ho nechce. Ani pres dotace a pobidky a zdaneni klasickych paliv.

Upraveno uživatelem sitler
Odesláno

Za prvé - on to argumentaci faul nebyl, jen mě těžce nepochopil a nechápe. Základní fakt  je, ze EU v podstatě elektro nařídila ve jménu záchrany klimatu. Šli na to nepřímo, přes emisní  povolenky a normy pro fosily. K tomu dotace. Takže.máme svým způsobem novou totalitu a normální ekonomické teorie vzal Brusel. Dotace se berou z jakých peněz? Takže se na elektro hračičky těm bohatším  skladaji všichni, kdo nemohou optimalizovat daně (převážně zamestnani). Ergo ta Radovankova numera jsou nesmysl a energetický mix nejen Číny, ale i Německa je zpět na stole, protože vyvrací tu primární tezi Brusele, že jako záchrana klimatu. Velké kulové.

Mě nevadí elektro věci. Mě silné vadí ta politika a dotace  kolem toho.

Odesláno
před 2 hodinami, Medvěd napsal:

Dnes jsem koukal na jedno video na YouTube, kde je několik názorů na elektromobily přímo od člověka, co s nimi má své osobní zkušenosti -  požádal jsem Pétu ať ho sem vloží (já neumím oříznout čas od - do a dávat sem více než hodinový video kvůli pěti minutám asi není to pravý ořechový 

Protože jde především o zvuk, "očesal" jsem kvalitu videa:

Odesláno

Video mi ani nejde. Jen zvuk. :myslim Nahoďte kdyžtak odkaz.

Jen moje úvaha ze zvukové stopy: Srovnává EV se zastaralou technologií bez termomanagmentu baterie (Zoe a I3 (už se nevyrábí)) se spalovákem, kterej je víceméně na současný technologický špici co se naftovýho pohonu týče. Takže popisuje, že doma za 10h nabije 30kW . D27d sazba max, 5kč/kW. A že najede 100km, což je 30kW/100km. To je za mě dost u takhle malýho auta. A vychází mi 1,5/km. Při 2kč/kW co jsem si teď narychlo spočítal u EONu to je 60h/km. A to srovnání s přímotopama. :) 3kW tak možná na vyhřátí garsonky. To je jako srovnávat domácí pálenku s 5letým rumem.

Odesláno (upraveno)

Vyprávění začíná tim, že David říká

"Hele, předjíždíme elektroauto. My jsme včera natankovali plnou nádrž, byli jsme okouknout s Ondrou auta u Norimberka, dojeli domů a teď jsme zase v Německu a máme dojezd ještě 350 km". A následuje vyprávění o tom známém s i8

Jo a vypráví to v A8, což ale není podstatné, páč by to mohl vyprávět v podstatě v jakémkoli nafťáku.

Mě to teda nepřijde jako kecy, ale jako popis konkrétních zkušeností s elektrodebilitou od člověka, co s ní má praktické zkušenosti 

Upraveno uživatelem Medvěd
Odesláno

Tady máte odkaz na video, ale o obraz skutečně nejde. Jinak já soubor vložil i s obrazem, nevím, proč ho klubové stránky nezobrazí, asi problém s kodeky ;)

Odesláno

"Keca" ve smyslu ze "mluvi z auta", ne ze placa uplny nesmysly.

Ikdyz zrovna v tomhle srovnani je znacne zavadejici, velmi nepresny a cele to stavi na nejakem 2 generace starem malem aute (pricemz minimalne Zoe nebylo nijak dobry auto ani jako uplne novy)

Odesláno

Tak vtipnou scénku s předjížděním Tesly už jsem tu taky dával k dobru :D ne že by mě předjíždění nějak zásadně bavilo, prostě mám jen tempomat nastavený na 135 (v Německu) a jede to samo, ale občas mi někdo musí děsně ukázat, že mu ta jeho pixla taky jede tolik nebo dokonce i víc, ale ne moc dlouho. Naši elektromobilisti mi k tomu řekli, že s tou Teslou bych samozřejmě mohl jet taky takhle rychle furt, "jenom" bych si na té cestě musel dát o ještě jedno další kafe navíc, takže bych sice jel rychleji, ale přijel později 🤣

Odesláno

@Medvěd: promiň ale fakt jsem nějak nepobral pointu toho příběhu. Není známo odkud vyjížděli, kde tankovali, v jakém autě a s jakým motorem jedou a pak začne mudrovat o dojezdu EV starý koncepce (I3 ne I8 jak uvádíš). Taky jsem v dodávce předjel na dálnici Ferrari a ....? Kdyby jeli Teslou S, což si myslím by bylo vůči té Audině adekvátní vozidlo, tak by nejspíš ten dojezd měli ještě lepší jelikož by Tesla přes noc byla na zásuvce a vyjížděli by s "plnou".

Odesláno (upraveno)

Neměli - viz. příspěvek Oddieho.

Nicméně sni si dál svůj elektrosladkej sen, Ty mi ho aspoň - na rozdíl od MyVímeKoho - necpeš násilím až do postele

Ta i8 byl překlep, ani nevím, že jsem ho napsal

Jinak pro mě je pointa někde uprostřed, kde David mluví o tom, že elektromobil je jen pro bohaté, kteří nepotřebují nic extra řešit, ale určitě není pro lidi, kteří auto potřebují provozovat denně a nemají možnost si ho neustále dobíjet.

A k tomu čím jedou jsem se už vyjádřil. Myslím si, že ve videu i zmiňuje, že včera tankoval DOMA (tedy v Nižboru) plnou, jel do Norimberka, tam prohlížel několik aut a večer dorazil domů (to někdy bývá i pozdě v noci). No a ten citovaný záznam je už zase v DE někde na dálnici a má dojezd 350 km. Jak jsem psal, na to nemusí být A8, ale v pohodě stačí i třeba moje Galaxa nebo téměř jakýkoli auto se spalovacím motorem, pokud nebude mít zrovna dvanáctiválec a 50ti litrovou nádrž.

Odesláno

Celkem jsem ocenil, že mi tu s elektrododávkou začala jezdit PPLka. To je totiž zrovna vyloženě vzorové - za den to najede v součtu celkem prd, motá se to uličkama a furt to někde stojí. Tak těch snad za chvilku bude v Praze většina...

Jinak jsem nedávno trávil týden ve Frankfurtu, kde mají poměrně velkou Umweltzone, a docela tam frčí cargo elektrokola. Dost lidí tím vozí děti do školy/školky :D akorát je to drahý jak čert a je třeba mít to kde zaparkovat, a jsme zase u peněz a prostoru.

Odesláno (upraveno)

Oddie - viděl jsem cenu Transita na elektriku a ta teda nebyla vůbec lidová 

Ale máš pravdu, že na tyhle rozvozy kolem komína se ta elektrika hodí nejlíp, proto s nima jezdí ROHLÍK, I DO, ALZA, DATART a budou asi čím dál víc 

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...