Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Benzín, Nafta, Akumulátory? Nebo vlastní pohon? Toť otázka :D

Recommended Posts

Odesláno

Jo, jo, člověk se nestačí divit. Rakušáci dostavěli a nespustili. Ale radostně berou při nedostatku elektřinu od nás, z jaderek, které nám chtěli taky vypnout. Pomalu vyplouvá na povrch, že tohle je dlouhodobá strategie Ruska, jak čím dál více energeticky soběstačné a samostatné státy Evropy, díky jaderným elektrárnám (třeba Francie dlouhodobě 70% výroby), jednoduše prostřednictvím financování ekologických aktivistů a stran typu Zelených, odvést od "neekologického a nebezpečného jádra" směrem k OZE, podporovaným při výkyvech plynovými elektrárnami. S plynem odkud? No přeci z Ruska. Nord stream I a II k tomu měl sloužit, navíc měl obejít vyděračskou Ukrajinu s ropovody a plynovody Družba. A povedlo se. Rus tím sledoval a) větší byznys, protože prodávat miliony kubíků plynu dnes a denně pro teplo i elektřinu je lepší, než jednou za 5 let navézt pár vagonů jaderného paliva, b) učinit státy Evropy závislými na levné surovině a ovládat je přes ceny a utahované kohoutky. Protože USA sice radostně nabídly zkapalněný plny, ale setsakra draze. Takže dnes máme to, co máme, ale nechtěným důsledkem bude, že přestaneme postupně používat ruský plyn, jaderné palivo i ropu. Plyn postupně začaly prodávat postsovětské země jihem, dále severské země, dovážíme ho z USA. Jaderné palivo jsou schopni dodat Američani i Korejci a přechodem na elektrovozidla i v běžné dopravě klesá a dále poklesne i poptávka po ropě, hlavním vývozním artiklu jak Ruska, tak muslimů z Blízkého východu. Teď už jen neházet si klacky pod nohy sami sobě ničením domácností a firem dalšími daněmi typu ETSII, protože nic jiného to není, a můžeme mít energetickou soběstačnost i nezávislost. Zatím, se tu děje pravý opak. Na Karvinsku se zavře poslední černouhelný důl 31.1.2026 a budeme vozit uhlí z Austrálie. To nevymyslíš.

Odesláno

Bohužel má Míl pravdu a je to o energetickém mixu a o tom, že se to dělá poctivě a ekologicky. Tedy ekonomicky a logicky zároveň. Zatím je to obvykle jen chaos nebo snaha zahojit se na státním rozpočtu. Tady to Všeci kradnů platí a platilo.

Co se elektromobility týče, cílem měl být čistější vzduch bez smradu, emisí, hluku a vibrací. Současně dopravní soběstačnost a energetická bezpečnost ve spojení s OZE. Zároveň využití stávající infrastruktury, tedy to dnešní 95% nabíjení se koná doma, z obyčejných zásuvek a v obě nízkých cen elektřiny, tedy přebytků. Aby nám vlastní fosilní zdroje déle vydržely a nemuseli jsme být závislí na ropě/plynu. No a pak už to šlo dole kopcom. Kluci z ČEZu na VŠB zjistili, že se dá udělat pomalý nabíjecí stojan okolo 20 tis. Kč. Psal se rok 2011. Tak si ho sice okopírovali, ale jimi vybraná firma ho dodávala přes státní dotace za 110 tis. Kč. Páč z 20 se krást a korupčnit nedá. Řešení za necelých 3-10 tisíc vložitelné do stojanů lamp rovnou odmítli, dnes ho od VŠB převzala Čína a úspěšně používá ve stovkách tisíc instalací. Je rok 2015. Mezitím vymysleli a zaplatili tuhle tragédii Chytré lampy a v Praze se díky penězům magistrátu a PRE montuje. Rok 2016. Takhle ta zrůdnost vypadá. No a ohledně elektroaut je typické to, že první sériově vyráběné moderní elektroauto v ČR uvedla na trh korejská automobilka, nošovický Hyundai. Škoda s Enyaqem byla druhá. CitiGo-e se totiž vyráběl v Bratislavě a sloužil jen k pokrytí flotilových emisí z výroby spalováků. Takže ho, i přes poptávku podpořenou vládními dotacemi, obratem zařízli. A vraceli podnikatelům již uhrazené zálohy. Takový Čupr z Rohlíku by mohl vyprávět, jak byl vytočený. 

Takže jsem rád, že jsem šel do vlastní elektrárny, akumulace a elektrické mobility, kdy jsem po většinu roku nezávislý na vládních hrátkách napříč stranami v českém i europarlamentu. O okolních zemích nemluvě. Tam pro nás vyčnívá jediný příklad dobré praxe, Slovensko. Dokončilo jaderku a dnes vyrábí Slovensko z nízkoemisních či bezemisních zdrojů neuvěřitelných 85,4 %! Jak toho ti baziliškové dosáhli? Jen s pěti větrníky a velmi nízkou kapacitou solárů! Slovenský výrobní koláč za rok 2025 hovoří jasně: Bezmála 68 % dělá jádro a dalších skoro 10 % voda. My v Čezku vyrábíme většinu elektřiny z hnědého uhlí a jádra. Hnědé uhlí tvoří přibližně 44 % výroby, jádro pak 37 %. Zbytek mixu doplňuje plyn (6 %) a obnovitelné zdroje (14 %). V rámci obnovitelných zdrojů pak vyrábíme elektřinu z biomasy a bioplynu a využíváme také vodní, větrné elektrárny a fotovoltaické elektrárny. Téměř 50 % výroby elektrické energie však zajišťují fosilní zdroje, které jsou nicméně odpovědné za 95 % emisí v daném sektoru…

Odesláno

Já si s postavením domku třífázovou elektrocentrálu, která utáhla celý dům pořídil. Po pořízení FVE jsem ji věnoval bráchovi. Hlavně (na rozdíl od něj) mám už velké děti a tak bez elektriky nějakou dobu vydržíme.

Odesláno (upraveno)

Není úplně od věci mít nějakou zálohu obecně. U nás sice moc přírodní katastrofy nejsou a síť je obecně dost robustní, ale nikdy se na to nedá spoléhat 100%. 

V první řadě ale člověk musí posoudit, jak velké je riziko výpadku/odstávky (na vesnici větší, bo venkovní vedení, delší reakční a dojezdové časy opravářských čet, velká rozloha území), a co všechno chci zálohovat (nejvíc sežerou mrazáky a velké lednice).

Mně v zásadě stačí větší powerbanka. Víc nepotřebuju. U dětí by nebylo od věci zálohovat ještě mrazák a garážová vrata, ale taky nic zásadního. Kolegu bydlícího za Prahou ale třeba zcela odstřelila pouhá delší odstávka ČEZu (nebo tehdy havárie, nevím), museli se sebrat a odjet bydlet k rodičům, protože sice měli topení na plyn, ale neměli zálohu oběhového čerpadla...

Centrála není marná, ale zas je pitomost nechat ji běžet v kuse skoro naprázdno kvůli mizivému odběru oběhového čerpadla topení a lednici. Takže bych ji kombinoval s větším baterkovým zdrojem, nicméně ty Li-on/LiFePol jsou pořád ještě poměrně drahá sranda. To už si ale holt musí každý posoudit a případně vybrat sám :roker 

EDIT třeba tohle je hezkej kousek https://www.alza.cz/anker-solix-c1000-gen2-1024wh-d13164591.htm :)

No a ten kdo má elektroauto s funkcí V2L, si z něj prostě jen vytáhne kabel a má zálohovací zdroj až do alelujá 🙃

Upraveno uživatelem oddie
Odesláno

Tak ono plynové topení stejně bez elektriky nejde, tak tam není potřeba zálohy. A garážové vrata pokud jsou slušné,tak se nechají ovládat i bez elektriky,jsou tam na to západky.

Odesláno

To je fakticky věc, kterou by měl řešit - a v Japonsku Nissan a v USA Tesla to umí - elektromobil s funkcí Vehicle to Home V2H.

Nissan s novým Leafem s bateriemi 40 kWh+ to uměl už v roce 2020 (Vehisle to Load V2L uměl od počátku, jen jsme museli na VŠB ten SW v něm hacknout. Nissan to normálně nabízel  rámci televizních reklam Proto jsme Nissan dokázali na VŠB rozchodit a ukazovali na výstavách typu Infotherma a Amper.

Stejně jako Mitsubishi i-Miev/Citroen C  Zero/Peugeot Ion, ale v něm ten SW nebyl, musel se dohrát firmware v Japonsku v servisu a dokoupit vybíjecí modul za cca 20 tis. Kč). Takže tam jsme měli smůlu. Existuje totiž i verze iMiev jako malá dodávka, ke které výrobce nabízel nacvakávací stan a díky vlastní elektřině mohl existovat jako nezávislý stánek třeba na prodej zmrzliny, květin, kávy..... Kromě této šílenosti VAN, které se od prototypu nezrealizovala. 

Tesla to umí jednofázově s Tesla ekosystémem. Tedy Tesla FV panely nebo střešními FV taškami, střídačem Tesla, bateriovým úložištěm domácím Tesla PowerWall a Tesla Wallboxem. V Evropě nedostupné. 

Pokud projektujete FVE s bateriemi, vždy se řeší, co všechno potřebujete zálohovat a podle toho se počítají baterie a nastavuje systém. Já mám třeba full backup, takže mi 21 kWh v baterkách dokáže udržet celý dům 2 dny, 48 hodin. Ale bez nabíjení elektromobilů, dokonce full backup vyřadí z okruhu oba wallboxy i 3 nabíjecí zásuvky, každou mám na 1 fázi. My potřebujeme silnou zálohu, protože rozjetí oběhového čerpadla plynového kondenzačního tubokotle je takový náraz, že shodí i silnou UPS k serveru. Dále máme vrtanou studnu, jako jediný zdroj vody a také zde je silný motor, dokonce s rozběhovým kondenzátorem. Jinak mám ještě sólo zálohu a ladění frekvence (klasická UPS APC) pro přijímač a rozvaděč internetu a další pro wifi v domě. Mnohahodinový opakovaný výpadek v povodních 9/2024 jsme tak vůbec nezaznamenali. Jen nešlo nabíjet auta, baterky byly přednostně pro dům.

Odesláno

@Radovanek To mi teda napiš jaký oběhový čerpadlo tam máš? Dnešní oběhový čerpadla pro rodinný domy berou pár watů. V kotli co má asi největší odběr, bude ventilátor, kterej dávkuje vzduch do spalovací komory. :myslim 

Odesláno

Teď nejsem 2 dny doma, ale čerpadlo je z roku 2010 června v kotli Vaillant kondenzační plynový turbo. A myslím že maximální odběr je 250W, ale kolik bere při náběhu netuším. 

Odesláno

Čerpadlo s výkonem 250W pro rodinnej domek je strašně moc. Pokud nemáš malej zámek. :D Něco takového (max příkon 300W) máme v baráku s 13 byty. Nespletl jsi se? Normální oběhovky pro RD mají do 100W a to jsou ty co nemají automatickou regulaci (ty mají do 45W) podle odporu systému.

Odesláno

Podívám se doma. Je součástí kotle uvnitř v něm. Takhle přes web mají ty kotle Vaillant odběr od 60 do 125W, v tom je i to čerpadlo. Obhospodařuje to topení skoro ve všech místnostech domu 20x10 m, přízemí 4+1+šatna a dvojgaráž, podkroví 2+1+šatna+půda. Nevytápěné jsou akorát šatny a půda.Jak to máme tak dobře zateplený (dřevodům, sendvičový panel), tak jsme museli dát radiátor i do garáže. Jak bylo venku více pod nulou a je klasicky odvětrávaná do kříže, plus nájezd namraženým autem a výměna vzduchu přitom, tak jsme měli mínus i tam. 

Odesláno (upraveno)

Dostal se mi pod oko Z MÉHO POHLEDU zajímací článek o nákupu ojetýho elektromobilu a na co je dobré si v takovém případě dát majzla.
Třeba to některé potenciální kupce bude zajímat

Jíří Zima https://www.facebook.com/diagonswarm/posts/jak-jsme-nekoupili-ojetou-teslu-model-y-a-vy-byste-také-neměli-dali-jsme-na-otoč/10233036268908886/

Jak jsme nekoupili ojetou Teslu Model Y a vy byste také neměli

Dali jsme na otočku Hamburk, protože tam byl další vyřazený taxík - tentokrát TMY s nájezdem přes 300 000 km, který vypadal, že by šel uhrát na 20 000€. Auto bylo mechanicky pěkné... tedy přesněji bylo ve stavu, kdy z toho pěkné auto umíme udělat s menším úsilím v interiéru i na tom ťuknutém rohu - to by problém nebyl.

Neklaplo to nakonec kvůli trakční baterii. Je to takové upozornění pro lidi, kteří nás viděli kdysi na Youtube, jak jsme koupili velmi levně vyřazený taxík TM3 a ukázalo se to jako výborná koupě (baterka pořád jak za mlada, rozbalancování 6 mV, degradace pod 10% a teď už máme přitom 360 000 km najeto). Zjistili jsme, že jsme naší tvorbou asi ovlivnili část lidí, protože v Německu nám bazarníci často říkají, že od jisté doby jim volají na dojeté elektrické taxi Tesly hlavně Češi. Už jsme i potkali fanoušky, co nám řekli, že si koupili ovlivněni námi nějakou takovou Teslu jako svoje úplně první auto. Za mě moc milé dobrodružství, ale potenciálně to může být i velký průšvih, když si člověk nedá pozor a neví, co zkontrolovat.

Pojďme se podívat na to, co nás odradilo:

1) První věc pozná člověk bez nástrojů - stačí se podívat na displeji na procenta nabití baterie (SoC) a po ťuknutí na číslo i hodnotu dojezdu v km. Tato hodnota dojezdu je normálně k ničemu, protože počítá s homologační spotřebou a ne reálnou. Tady šlo o 254 km při 68%. Pro 100% to znamená 373 km dojezdu. Homologační dojezd má být přitom tuším 526 km, tedy degradace ~30%.

2) Pro další kroky se hodí připojit přes redukci OBD DONGLE na kabelový svazek, co vede mezi sedačkami, a vyčítat diagnostická data. S aplikací TeslaX jsme rovnou viděli, že BMS (battery management system) očekává u plně nabité baterky kapacitu jen 55,8 kWh místo originálních 77 kWh. Tedy jen 72% SoH. To samo o sobě už nás docela odradilo, protože víme, že i v tomto nájezdu se dají najít baterky v mnohem lepší kondici. Ale s nějakou slevičkou by to stále mohlo dávat smysl...

3) Jenže pak tu máme různé typy degradací. Pokud by na 72% SoH baterie zdegradovala rovnoměrně, tak bych to vnímal tak, že dál může plynule degradovat a ještě dlouho sloužit, byť prostě je dojezd nižší (teď v této tužší zimě bych realisticky pracoval třeba s 220-230 km). Dobrým indikátorem je kouknout se na napěťové "rozbalancování" článků. Tedy v rychlosti na nejvyšší a nejnižší napětí článků (fakticky celého bloku paralelně pospojovaných "tužkovek"; takových bloků je pak v sérii 96). Tady už při zapnutí v klidu byl rozdíl mezi nejlepším a nejhorším blokem článků 72 mV (připomínám naše ještě ojetější tesla má jen 6 mV) a problémový byl jeden konkrétní. To není dobré, ale ještě nemusí být fatální (v určitých případech může být blok jen proti zbytku vybitější, ale jinak v pořádku - na to jsou postupy, jak to řešit).

4) Přišla tedy na řadu dynamická zkouška. Za jízdy bylo vidět to nejhorší - při akceleracích (ani ne moc velkých) se slabý blok článků vzdálil od ostatních klidně o 200-300 mV. Při ostřejších rozjezdech i 500 mV. To už je regulérní průšvih (při měření na baterce, která je takto nabitá), který značí, že vnitřní odpor daného bloku je mnohem vyšší než u ostatních. Od tohoto je lepší dát ruce pryč, pokud to nekupujete s plánem dát do auta rovnou jinou baterii.

Závěr?

Nakonec tedy jedeme s prázdnou. Cena, kterou my bychom byli ochotni za to dát, se neprotínala s tím, na kolik si takového vráčku cenil bazarník (ale kdo ví, třeba ještě uzraje ). Pokud byste došli k tomu, že si auto koupíte a dojezdíte bez opravy, tak na základě zkušenosti, které mám s podobně defektní jinou baterií LG, vím, že od stavu, který jsme teď změřili, do toho, že to třeba ve 20% nabití na dálnici v kopci spadne do nouzáku (a už auto nepůjde nabít třeba nad 25-30% a navíc nepůjde nabíjet vůbec rychle), zbývá klidně jen čtvrt roku. To nejsou moc dobré vyhlídky

image.thumb.png.e25282c7dcd37cff9c2d975c4bd8687c.png

image.thumb.png.b33b662933f93e6bed012e5040255e5d.png

image.thumb.png.89289bc0ed593a13a4b96c04feffddba.png

Upraveno uživatelem Medvěd
Odesláno (upraveno)

No jo, jenže Swarm tomu rozumí a ví, na co se mrknout. Resp kluci oba tomu rozumí. Už nejednu dovezli, mají k tomu moc pěkný videa na YouTube. https://youtube.com/@jirkazima1126?si=sZ0SJs-XLQuLAPb6 . Akorát mě děsně štvou, že je vydávají tak pomalu:) . A ta kritika je na danou konkrétní Teslu, ne obecně.

Upraveno uživatelem sitler
Odesláno

Dobrý práce ten článek a je fakt, že u auta s takovou zátěží je potřeba být obezřetný. Ne nadarmo i pojistky a povinné ručení u aut, používaných pro podnikání, jsou dražší. 

Odesláno

Sitlere - ale já přece nikde nepíšu že je to kritika šmahem všech elektroautíček. 
Jen je samozřejmě dobré vědět, že ani ojetý elektromobil se nekupuje jako houska na krámě a i na jeho nákup je vhodné si zaplatit někoho, kdo ví, kde se zvedá sukně a jaké hodnoty čeho mají být, abychom si nekupovali balík problémů

Odesláno

@Medvěd nejsme ve sporu. Já Swarma sleduju už dlouho a jejich přístup se mi moc líbí. Viz třeba i ten servis Hyu na baterky, viz ta Tesla co si Vojta docezl pro sebe a už ji má rok... A mají teda i pěkný videa třeba o spalovacím Fordu a diagnostice závady :) , rozhodně doporučuju. Jsou za tím vidět zkušenosti, znalosti a fakt, že se nechovají jako měniči.

• O 2 týdny později...
Odesláno

podle mě solidní shrnutí dnešního světa od chlapa co ho delší dobu sleduju, resp., jeho ,tvorbu',  není to jen o elektroautech, ale tak nějak celkově..., mám navlas stejný názor ;) https://www.krajskelisty.cz/moravskoslezsky-kraj/34574-hornici-piskali-komentar-stepana-chaba.htm?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...