Radovanek Odesláno 27. květen 2025 Odesláno 27. květen 2025 85% nových vozidel u nás kupují firmy na IČ. ano jsou mezi ními i jednomužné sročky a OSVČ, ale prostě jde stále o podnikatele. Jen 15% fyzické osoby občané. Takže 85% lidí v ČR kupuje ojetiny. A trh s nimi v ČR sice roste, už se toho chytily i AAA Auto a mají jeden z nejlepších bazarových prodejů EV, ale je toho stále málo. Co roste raketově jsou dovozy ze zahraničí, kdy zadokolky Tesla Model 3 Standard Range už dostanete s vysokým nájezdem 200 tisíc + za +-450 tisíc. To auto sálo před 6 lety nové 1,2 milionu, postupně po slevách se dostalo něco nad 900 tisíc. Tesla Model 3 dnes koupíte v ČR nové s úrokem 1,99%. Cena 979 tis. plus dodací poplatek 1.005 tis. Kč. Fakticky je to o kurzu dolaru ke koruně. A EV zlevňují ne cenou, ale výbavou a dojezdem. Hezky to ukazuje Nissan Leaf, stál 800 a nějaké drobné pdole výbavy, jen postupně vyšplhal baterkově a dojezdově z 24 kWh na 30, pak 42 a nyní má 62 kWh kapacitu baterie. Plus funkce a výbavu navíc. Podobně BMW i3, Renault ZOE a další. Pepito, Péťa a elton ohodnotil 3 Citovat
Pe.Tr Odesláno 27. květen 2025 Odesláno 27. květen 2025 zatim co to sleduju tak u MB je nej volba cena vykon roční EQE SUV samozrejme pokud nechces nejakou full vybavu ale zlaty stred a nechces resit doplatky napr o vetsi uhel zataceni zadni napravy apod... Citovat
Hafity Odesláno 27. květen 2025 Odesláno 27. květen 2025 Tak se zeptám úplně jinak: pokud by ceny EV a vozů s tradičním pohonem byly srovnatelné, jaká by byla vaše volba a proč? Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 27. květen 2025 Odesláno 27. květen 2025 (upraveno) Pokud bych bral v potaz i cenu elektřiny a kdyby měsíční cena elektřiny se cca rovnala tomu, co propálím v benzínu, tak bych do elektra klidně šel. Osobně argument najedu 500 a pak musím dlouho nabíjet neberu, protože je fakt, že na ježdění u nás v ČR to víceméně většině postačí (a fakt moc lidí nejede na otočku přes celou ČR, takže čas dobít auto bude) a na dovolenou taky nejezdím každej tejden, ačkoli by mě to čekání na nabití někde na dálnici štvalo, faktem je, že stejně to po těch hruba 500km zaslouží pauzu (ano, je mi jasný, že se 1700km dá otočit najednou) . Kdybych bral Chorvatsko apod destinace, je to třeba 3-5 pauz za cestu dejme tomu půl hoďky s tím, jak rychle to umí nabíjet. Nadšený z toho nebudu, ale ani mě to nezabije. Upraveno 27. květen 2025 uživatelem VojtouNerCZ Citovat
Péťa Odesláno 27. květen 2025 Odesláno 27. květen 2025 @Hafity Já na 100% elektro. Nabíjet mě obtěžuje mnohem méně než jezdit k benzince tankovat benzin. Zaparkuji auto a připojím kabel - 3 sekundy. Než odjedu, odpojím kabel - další tři sekundy. U benzinky musím vystát frontu na stojan, natankovat (u toho čichám smrad), pak musím nějak zaplatit - buď fronta u kasy nebo samoobslužně a odjet. Mnohem víc obtěžující. Ale je to tím, že EV parkuji u zásuvky a mám připravený kabel. Je jasné, že lidi z paneláků to mají jinak. Hafity, elton a ozzy56 ohodnotil 3 Citovat
oddie Odesláno 27. květen 2025 Odesláno 27. květen 2025 před 43 minutami, Hafity napsal: Tak se zeptám úplně jinak: pokud by ceny EV a vozů s tradičním pohonem byly srovnatelné, jaká by byla vaše volba a proč? U nových (větších) už ty ceny pomalu srovnatelné jsou jen u ojetin je to bída. Takže "kdyby" se to, co mám v naftě, dalo levně nahradit srovnatelným elektrem, beru elektro bez váhání. Jízdní komfort úplně jinde, nesmrdí to, nemá to problém s Umwelt Zone, servisně mnohem větší pohoda. Bral bych to i přesto, že v jednom bydlišti nemám svoje parkovací místo a nabíjení, nevidím v tom problém. Cenu nabíjení příliš neřeším, i kdyby to žralo o něco víc než současné, nevadilo by mi to. Leč nenabízí se a ještě pár let zřejmě nebude, tak holt asi ještě nějakou dobu budu provozovat ty starý křápy. Dokud nebude něco rozumného k dispozici, nebo dokud mi to nezakážou, nebo dokud se nezmění priority. Hafity, elton, Pe.Tr a 1 další ohodnotil 4 Citovat
sitler Odesláno 27. květen 2025 Odesláno 27. květen 2025 Srovnatelny klidne elektro. Ale srovnatelny jsem zatim nevidel nove, natoz aby byla dostupna ojetina Citovat
Milan+ Odesláno 27. květen 2025 Odesláno 27. květen 2025 Před hodinou, Hafity napsal: Tak se zeptám úplně jinak: pokud by ceny EV a vozů s tradičním pohonem byly srovnatelné, jaká by byla vaše volba a proč? Tak jelikož solary na baráku,tak už asi také elektro,jen do toho přišla ke koupi garáž,ale když bych se jí zbavil,tak není o čem, 3,0 V6,taky odjede dál,tak se třeba zmátořím a něco přijede,ale budu muset sehnat někoho,kdo do toho EV vidí a projede baterii v jakém je stavu,co se mi momentálně líbí,tak je Id.3. Srovnávat klasiku s EV cenou lze snad jen ojetiny tak do max. 10 let,co je v klasice motoru. Aby to bylo srovnatelné,ale elektro bude stejně vysoko. Citovat
Pepito Odesláno 29. květen 2025 Odesláno 29. květen 2025 https://www.novinky.cz/clanek/lifestyle-elektricka-lod-preletela-pres-gibraltarsky-pruliv-naklady-na-plavbu-byly-mizive-40523227 elton, Péťa a Milan+ ohodnotil 3 Citovat
rhinos Odesláno 29. květen 2025 Odesláno 29. květen 2025 (upraveno) no až na to porovnání nákladů ,které moc nesedí tak OK Akorát já bych do toho v běžném provozu nesedl Ale třeba to má záložní benzinový motor a nebo vesla Upraveno 29. květen 2025 uživatelem rhinos Citovat
oddie Odesláno 29. květen 2025 Odesláno 29. květen 2025 Hydrofoil je úžasnej. V tom bych se rád svezl, ale tak daleko kvůli tomu nepojedu Citovat
Dave_k Odesláno 29. květen 2025 Odesláno 29. květen 2025 Stačí do Stockholmu. Je to v ceně MHD Péťa a BubakGS ohodnotil 2 Citovat
oddie Odesláno 29. květen 2025 Odesláno 29. květen 2025 Já vím, už to tu před časem bylo Někdy časem, až pojedem na dovču na sever. Dave_k ohodnotil 1 Citovat
Radovanek Odesláno 29. květen 2025 Odesláno 29. květen 2025 (upraveno) Peugeot nám včera představil novinky a plány v rámci svých elektrických modelů a bohužel, jak píše kolega v diskusi - Michal Opluštil 17:26 - Kvituji V2L. To bych aspoň jako adaptér za příplatek u každého EV. A taky by mohli přijít s nějakou slušnou eDodavkou. A škoda že malé modely stále nemohou mít tažné. Technika je již konečně použitelná, teda až na ten single motor vepředu. Upraveno 29. květen 2025 uživatelem Radovanek Péťa a elton ohodnotil 2 Citovat
oddie Odesláno 29. květen 2025 Odesláno 29. květen 2025 V2L by mělo být standard, ne-li skoro až povinnost Tažné je otázka, kolik lidí ho dneska vůbec používá, když už, tak spíš na nosič na kola než na tahání vozejku... Citovat
Péťa Odesláno 29. květen 2025 Odesláno 29. květen 2025 před 4 minutami, oddie napsal: Tažné je otázka, kolik lidí ho dneska vůbec používá Auto bez tažného je zbytečně auto Vozík používám furt. I proto se mi líbí Tesla, že má pěkné zatížení na tažné. elton ohodnotil 1 Citovat
Hafity Odesláno 29. květen 2025 Odesláno 29. květen 2025 V 27. 5. 2025 at 21:32, Péťa napsal: Ale je to tím, že EV parkuji u zásuvky a mám připravený kabel. Tomu rozumím, v podstatě bych byl na tom podobně, protože většina cest by byla "okolokomínová".... Jenže jakmile by nastala nutnost pocukat trochu dál, tak bych asi musel : - o cestě trochu popřemýšlet (ou.... to bolí) - nebo dokonce cestu naplánovat - nebo používat to, co nepoužívám.... navigaci Citovat
oddie Odesláno 29. květen 2025 Odesláno 29. květen 2025 Navigaci - dynamickou - používám i na cesty, které znám i poslepu, z jednoho prostého důvodu: ukáže zácpy, bouračky, policajty, ukazuje rychlostní omezení... dobře, ne jednoho, nejmíň čtyř Péťa, elton, Pepito a 2 další ohodnotil 5 Citovat
Pepito Odesláno 29. květen 2025 Odesláno 29. květen 2025 Také používám navigaci v aplikaci Mapy.cz, které mi ukážou objížďky, zácpy a radary. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.