Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Je na rozhodnutí každého soudruha.

Já jsem vlastně byl v podobné situaci před 3,5 lety. Zda 306tku prodat a koupit mladší, nebo nasypat do servisu a auto dojezdit. Vzhledem k tomu, že to auto znám a z motorové nabídky mladších aut jsem si nevybral, šel jsem do druhé varianty. Stálo to asi 20 000 Kč - rozvody, spojka, kladky příslušenství, tlumiče, pružiny, tyčky stabu, silenty ramen. A na něco jsem určitě zapomněl. Od té doby jsem najel asi 100 000 km bez větších investic. Ale už přichází doba další výdajů. Čekají mě čepy řízení, čep na rameni, zadní tlumiče ... jo a nedávno jsem vlastně měnil poloosu.

Ale je taky pravdou, že v poslední době jsem uvažoval o nějakém zánovním voze, koupit něco mladého. 3-5 let staré. Ale místo toho jsem si koupil další weekend káru. :D

Odesláno

U 306 je blbý, že je to ještě ta stará měkká konstrukce, tam ten zásadní rozdíl přišel až mezi 306 - 307. Ale na druhou stranu, jestli to nehnije a je to stejně jen na dojíždění v podstatě kolem komína, tak to klidně bude za pár šupů jezdit dál, čepy jsou stovkové položky, zadní tlumiče skoro taky.

Odesláno

Nehnije to, ale samozřejmě něco se najde, ale to je spíše povrchové.

Právě, že to stojí pár šupů. Čepy už mám doma a tlumiče ani kupovat nebudu. Mám doma z vraku dobré, takže je tam bouchnu, i za cenu, že tolik nevydrží. Na těch mých jsem já najel 150tkm a kolik tam byly předtím, to nevím, takže mají nárok na výměnu.

Nicméně očekávám, kdy začne téct chladič a jelikož auto bylo trochu tuknuté na čumák, budu muset dát i chladič klimy. Oba chladiče jsou ještě z fabriky.

Odesláno (upraveno)

...Chilliluk nám zatím moc starostlivosti nepředvedl...

To jsem nějak asi s tou starostlivostí nepochopil..

Celkově mám z tohoto tématu pocit, že jsem zde za blbečka, na kterého si ukazují machři, jak se to nemá dělat....někteří mi chtějí poradit a těm děkuji, ale těch, kteří to berou jako téma, kde si můžou na někoho ukázat prstem, je mi docela líto...nechtěl bych být jedním z Vás  :potlesk

Upraveno uživatelem Chilliluk
Odesláno

neřekl bych za blbečka, ale za flinka určitě :roker --jak jinak se nazývá člověk, co sere na udržbu auta a pak tu bečí, že si neví rady jak dál?? osobně mě nebaví ani druhý extrém, kdy majitel považuje auto za člena rodiny a bral by si ho nejradši pod peřinu, ale at si každý dělá co chce...,jinak jsme tu lidi, co si tak nějak v mezích možností pomáhají a nejen ohledně aut, jestli nechceš být jedním z nás, tak běž do prd.le, psi štěkají-karavana jde dál... :P

Odesláno

Na druhou stranu já to chápu, koupil auto proto, aby jenom jezdilo, že ho za pár let dojezdí. Ale ono pořád funguje a je na rozcestí, zda konečně do toho dát peníze nebo koupit něco jiného. Já bych z toho drama nedělal.

Rozhodnout se stejně musí sám. ;)

Odesláno

To jsem nějak asi s tou starostlivostí nepochopil..

Celkově mám z tohoto tématu pocit, že jsem zde za blbečka, na kterého si ukazují machři, jak se to nemá dělat....někteří mi chtějí poradit a těm děkuji, ale těch, kteří to berou jako téma, kde si můžou na někoho ukázat prstem, je mi docela líto...nechtěl bych být jedním z Vás  :potlesk

No hele podle mne to není tak horké s tím blbečkem. Ano některé názory jsou trošinku razantnější. Ale myslím si že inspirujících odpovědí se ti zde dostalo. Možná že i toto bude podle tebe další do řady shazujících příspěvků ale to si přeber sám.  Dá se napsat že ke tvé otázce se tady vyjádřilo několik jedinců jež jsou zde na PC zasloužilými členy a tito členové se k tomu označení něčím dopracovali a to ne tím že mají tisíce příspěvků ale tím že jejich názory mají hlavu a patu a jsou jak se dnes říká konzistentní. Sám za sebe jsem zde už několikrát psal že ne se všemi názory místních kapacit se dokážu ztotožnit ale všechny do jednoho je dokážu respektovat a jsem si jistý že ač se mi některé názory úplně nelíbí tak jsou pravdivé a hlavně většina těch chlapů své názory opírá a řádku zkušeností.

Sám jsi přiznal že ono auto o kterém je zde řeč jsi před časem pořídil dal mu v té době to nejnutnější a pak už jen  jezdilo s minimální péčí. Ano někomu to přijde jako špatné protože podle některých lidí je třeba se autu věnovat pořád podle někoho je to zbytečné. Já osobně když jsem měl " na krku " dvě auta tak jsem tzv. denní ošetření neprovozoval ale minimálně jednou za měsíc jsem oběma autům věnoval alespoň dvě hodiny abych byl v klidu že všechno je tak jak má být. Dvakrát do roka se každému autu dostalo zevrubnější kontroly během přezouvání. Také před nějako delší cestou na dovolenou nebo tak se auto kterým jsme jeli dostalo větší péče.  A samozřejmě pokud nastal nějaký akutní problém tak jsem ho řešil v co nejkratší možné době. Podotýkám že obě auta byla v každodenním provozu a měli nájezd cca 1500-1700 km měsíčně.  Na vojně jsem byl na autorotě jako řidič a tam do nás tyto základy nahustili a dnes jsem za to rád. Samozřejmě že ne každý je tak zručný aby si na autě dělal vše sám a pokud to nezvládá tak musí autu péči zajistit jinak třeba rukou někoho z rodiny nebo zkušeným servismanem.

Odesláno (upraveno)

Chilliliuk:

nenapsal jsem ti žádnou urážku, takže nemám proč se omlouvat.

Já mám asi jinou povahu, a to od mládí. Když jsem něco vlastnil, tak to bylo vždy v pořádku, ať už auto, nebo jiné zařízení, i barák.

Dochází ke směšným situacím, kdy mám cukání známému opravit nesvítící světlo, protože mě to prostě štve k nevydržení.

Takže momentálně mám na starosti 19 firemních aut, dále 3 auta (manželka, dcera a částečně syn). Všechna jsou v naprostém pořádku, na STK mohou kdykoli, vím prakticky o každém povoleném šroubku, protože mi to všichni hlásí a já zařídím opravu. Stáří aut i přes deset let, najeto až 560 000 km.

Takže, výčet závad, se kterými jsi prošel STK, bych na žádném autě nedopustil. Trochu jiný přístup. Jinak se snažím psát kamarádsky, akorát toto je diametrálně jiné, než jak já to vnímám.

Argument "nemám peníze" tak nějak neberu. Dříve se říkalo "žije nad poměry", tzn. utratí více, než vydělá. Je taky otázka, jak navzájem u muže souvisí dvě okolnosti:

- je pečlivý a důsledný

- má peníze

tedy co je příčinou a co je důsledkem?

Tzn. zda to, že někdo "nemá peníze", není důsledkem toho, že "se moc nestará". (To taky neber osobně, já nevím, zda máš peníze, reaguji jen na stav tvého auta.)

(klasika: ...když se ti zlámalo, dej ho spravit...)

Upraveno uživatelem P607Olda
Odesláno

Půjčka je nesmysl!

ozzy56 - nemůžeš to srovnávat podle dřívějška (také jsem tu krásnou dobu částečně zažil). Dřív sis ve 14:00 odpíchnul ve fabrice, do 10 minut Ti jel autobus, za chvíli jsi byl doma a měl volno. Máme to volno dnes?

Já bych ještě doplnil, že zatímco v kdysi opravdu jezdily autobusy po skončení fabrické pracovní doby do každé p*delky, dneska je spousta vsí bez auta nedostupná (nebo jede jeden bus v 7 ráno, zpátky v 16 a Ty se - občane bez auta - klidně víš co?

To, že autor vlákna nechce přijít o možnost využívat dva povozy se dá chápat - na dobré se snadno zvyká a daleko hůř odvyká. Osobně bych na jeho místě spíš nacpal prachy do stávajícího kombajna než kupoval neznámé auto, které - ač new model - může být daleko větší popelnice, jen hezky namaskovaná. Takový štěstí, jako jsem měl já před lety při koupi 306ky, se nestává každý den.

Já tehdy byl v podobné situaci a očekával jsem servis za cca 30 tKč (shnilé prahy napadrť, auto půl roku před STK a rozvodama, klepal nějaký čep na nápravě, ale krom toho byla moje 406ka celkem udržovaná). V té době se na klubu objevil inzerát na prodej 306ky, kde byl půlstránkový seznam toho, co A KDY !!! původní majitel nechal opravit - cenovka byla stejných 30 tKč. S majitelem jsem se velice rychle dohodl,. on auto dovezl k mému mechanikovi a odjížděl s kačkama v kapse. Následně jsem prodal původní 406ku za 24 000 (20 za auto klubákovi, který znal stav auta a potřeboval velkej kombajn na dojetí, 4 jsem dostal za obutý hliníky) a od tý doby s 306kou v podstatě "spokojeně" jezdím. Rozdíl ve velikostech mě sice občas hněte, ale je to snesitelný ...

Odesláno (upraveno)

Chilliliuk:

nenapsal jsem ti žádnou urážku, takže nemám proč se omlouvat.

Já mám asi jinou povahu, a to od mládí. Když jsem něco vlastnil, tak to bylo vždy v pořádku, ať už auto, nebo jiné zařízení, i barák.

Dochází ke směšným situacím, kdy mám cukání známému opravit nesvítící světlo, protože mě to prostě štve k nevydržení.

Takže momentálně mám na starosti 19 firemních aut, dále 3 auta (manželka, dcera a částečně syn). Všechna jsou v naprostém pořádku, na STK mohou kdykoli, vím prakticky o každém povoleném šroubku, protože mi to všichni hlásí a já zařídím opravu. Stáří aut i přes deset let, najeto až 560 000 km.

Takže, výčet závad, se kterými jsi prošel STK, bych na žádném autě nedopustil. Trochu jiný přístup. Jinak se snažím psát kamarádsky, akorát toto je diametrálně jiné, než jak já to vnímám.

Argument "nemám peníze" tak nějak neberu. Dříve se říkalo "žije nad poměry", tzn. utratí více, než vydělá. Je taky otázka, jak navzájem u muže souvisí dvě okolnosti:

- je pečlivý a důsledný

- má peníze

tedy co je příčinou a co je důsledkem?

Tzn. zda to, že někdo "nemá peníze", není důsledkem toho, že "se moc nestará". (To taky neber osobně, já nevím, zda máš peníze, reaguji jen na stav tvého auta.)

(klasika: ...když se ti zlámalo, dej ho spravit...)

Nechci se rozhodně s nikým hádat a ani vyvolávat nějakou nenávist, to rozhodně ne, jen prostě bytostně nesnáším aroganci a ono když se někdy něco napíše, vyzní to kolikrát jinak, než to ten dotyčný myslel...takže se omlouvám já. Dneska jsou lidi s..ně a po špatných zkušenostech už prostě čekám jen to nejhorší. Přišel jsem sem taky proto, abych získal nějaký informace o tom, co neznám, ale i abych mohl někomu jinýmu pomoct, když jsem se třeba už s něčím setkal a on ne a moje informace by mu byla prospěšná. To, že jsem mistr světa v zodpovědnosti, jsem nikdy netvrdil, ale filozoficky vzato jsou i horší vlastnosti než tohle - ale chápu, že se tu setkávám s lidmi, kteří mají svoje auto jako koníček, takže pak jejich péče podle toho vypadá. Já mám taky rád věci v pořádku, ale někdy výjimka potvrzuje pravidlo - já s tímhle autem moc do budoucna nepočítal a moc jsem mu nevěřil, ale velice mile mě překvapilo a začalo mi ho být líto - proto jsem založil tohle téma - jinak bych rovnou koupil to novější hlavně kvůli tomu, že má v mnohem lepším stavu kastli - vždy jsem korozi považoval na autě za největší problém, protože to jak jednou začne, je to jako prokletí, už se toho nezbavíte - aspoň to si myslím. Bohužel přichází doba, že se koroze začala 406tek díky jejich stáří dost týkat, přesto ale tenhle model auta mám natolik rád, že bych šel klidně do dalšího kusu. Po jedenácti letech, co se v tomto autě vozím, mi dneska jízda autem s obyčejným podvozkem přijde jako jízda na trakaři, navíc mám rád klasický atmosferický benzínový motor bez různých pitchovin okolo a taky nemám rád, když mě auto otravuje, že jsem si nevzal bezpečnostní pás, protože si myslím, že to je sakra jen moje věc..a jsou tu další a další věci, proč mám rád zrovna 406, takže argument, že se už jedná o starou šunku, nějak moc neberu...já nějak na ty nový auta prostě nejsem a nechtěl bych to, ani kdybych na to měl, protože bych to ani nebyl já...moje vysněný auto je Volvo 245, ale to mi jako rodinné auto bohužel manželka zatrhla :-D 

Upraveno uživatelem Chilliluk
Odesláno

Tak dej vše vyvařit. Práh se dá koupit například v ACI.    Ostatni díly (čepy, silentbloky, stab. tyčky a další) lze koupit u badisaka. A pak už stačí se pustit do oprav.   V místě bydliště se najde někdo, kdo dělá klempířinu na autech. U starších aut, je nutno počítat nejen s korozí, zvláště, pokud se o ně ,,nepečuje" např. vystříkání dutin a spodku.  Pokud nemá auto péči, tak se nelze divit, že jsou náklady na opravu vyšší.  Silentbloky, stab. tyčky a pod. jsou ,,spotřební" materiál.

Odesláno

Já mám třeba pod sklem orezlý pátý dveře, ničemu to nevadí, ale vypadá to blbě...ale u 406 je výhoda, že se dá kolikrát najít celý díl v barvě za pár stovek, protože je jich hodně. Určitě by se to auto dalo zachránit, je to nezmar, ale opotřebitelný díly se prostě vyměňovat musí..

Odesláno (upraveno)

tvl nevedel som co je volvo 245(ako to vypada) musel som vyguglit  :)  masaker  :)

sak to je dlhe jak dve 607 za sebou

Upraveno uživatelem krtek 2
Odesláno

Jedno jezdí tady po Táboře, parkuje v areálu nemocnice, asi nějaký zaměstnanec - kdykoli tam jedu, tak na něj koukám a závidím - je to neuvěřitelně bytelný - působí to jako tank. Sorry za off-topic. Ale on takový Peugeot 505 combi je taky pěknej a hned bych do toho šel...kdybych byl sám a nemusel se ohlížet taky na ostatní. Jsem spíš veteránista nostalgik, takže 406 pro mě teprve tak nějak začíná být zajímavá :-D

Odesláno (upraveno)

Jestli můžu přispět se svou troškou do mlýna... Možná ti nepomůžu se rozhodnout, protože každá varianta má své pro i proti:-)) Ale třeba se v průběhu psaní k něčemu přikloním.

Varianta 1 - opravit stávající. Musíš počítat s tím, že opravou nezvedneš cenu auta, resp. jen kosmeticky. Takže pokud do něj nasypeš peníze a pak si to rozmyslíš, tak jsi prakticky ve ztrátě těch odhadovaných 15 tisíc (možná by se dalo za míň). Budeš mít auto v relativně slušném stavu, ale podle toho, co píšeš, furt už dost vylítanej pekáč.

Varianta 2 - NOVINKA :) - srát na to stejně jak doteď, pokud auto bude jezdit, tak do něj nedat prakticky ani korunu a před další STK prodat na díly. Finančně asi nejvýhodnější varianta. Nevím, kolik s tím autem ročně najedeš, ale pokud třeba jen pár tisíc (a ten nájezd je docela rozhodující), tak by to mělo vydržet. Ovšem za předpokladu, že s autem budeš jezdit sám a nebudeš v něm vozit manželku a děti. Z vlastní zkušenosti - za 10000 Kč jsem koupil Citroen ZX v relativně slušném stavu, který nevyžadoval okamžité investice. Bylo to dost pod cenou, nechápu, proč tahle auta nikdo nechce, bylo to super svezení. Za 2 roky jsem na něm jako druhém autě najel 4000Km, dolil chladicí kapalinu za 37Kč, udělal jednu technickou a pak prodal za 8000Kč na díly, protože odešel klakson, loučilo se světlo, začínaly blbnout varovné blinkry, mlátila zadní náprava a hlásily se brzdy. Ztráta hodnoty za 2 roky ježdění 2000 :D  Kč (bohužel jsem ještě platil eko 3000) a ještě jsem si z něj vzal pořád slušné zimní michelinky :mrk

Varianta 3 - rouhačská a za mě nejlepší- proč mít dvě 406? Píšeš, že nemáš moc peněz + auto nepotřebuješ k živnosti, na "stěhování" věcí, atd. Tahle auta už mají dost za sebou. Nahoď cenu 15000Kč, ono se to časem prodá. Nemusíš spěchat, ono to ještě chvíli vydrží. Pak se zaměř na menší auta, vykašli se na značku a typ, VYSER SE NA BAZARY. Denně se koukni na bazoš, co se objevilo v blízkém okolí (nemá cenu kvůli autu v takové cenové relaci jet někam 150km) a co tě zaujme, na to zavolej, a pokud tě zaujme popis auta a budeš mít dobrý dojem z člověka na druhém konci (podle mě důležitějsí, než popis + fotky v inzerátu), tak to jeď omrknout. Za 25-30 tisíc seženeš príma Clio, 206, Punto a podobně. Tímhle stylem jsem sehnal parádní Clio pro švagrovou, sobě Thalii z podpisu (6 let staré auto ve stavu nového za 60tKč) a nedávno motorku.

Upraveno uživatelem Ajap
Odesláno (upraveno)

nakoniec to stejne asi  rozhodne pani manzelka  :) ,sry len sranda 

mam tretiu 406 takze neni to tak kriticke s tym aby sa to rozpadavalo, ten motor 1.8 16 je vpoho spolahlivy takze 4 roky to v poho prezije 

podvozok treba trochu castejse udrzovat ,(ulozenie tlmicov ,tycky stabilizatory a tak) inak ziadne zaludnosti elektrika v poho nesere sa ,az na par drobnosti miesta je dost je kde sadnut ,ja viac nepotrebujem staci mi to uplne ,vezmem nieco mladsie a furt to budem obzerat ze tu skrabnute tam skrabnute tu preliacinka a tak? nechce sa mi  :) to auto svoju kvalitu rozhodne ma  i ked ma aj nedostatky ako odlepujuce sa platno na tapaciroch(najvecsia pohroma 406 :) ) blbe radenie spiatocky  priemerny vyhlad dozadu cez zadne skklo zvlast v noci a podobne

Upraveno uživatelem krtek 2
Odesláno

Tak já si tu svoji původní 406, kterou mám už jedenáct let, určitě nechám - ta je v dobrým stavu a není mi líto do ní sypat peníze, je to už takový člen rodiny - a vlastně mi připadá, že to auto je na tom vlastně líp, než když jsem ho kupoval - opravdu jsem se o něj staral. To druhý ale už není taková citová záležitost, takže to bych klidně vyměnil - mimochodem, ta 406, kterou jsem měl v bazaru vyhlídnutou před týdnem, už tam dnes nebyla, když jsem jen okolo, pořád myslím, že to nebyl špatný kup. Zatím prostě počkám a budu koukat na ten bazoš a tak podobně a uvidím, co se naskytne, mám novou technickou a auto na tom není tak zle, aby do něj bylo třeba hned investovat, klidně nějaký ten měsíc bude jezdit tak jak je..

• O 2 týdny později...
Odesláno

posledni dobou jsem shanel 406 sedan novej model v benzinu. v teto kombinaci je auto hodne težky sehnat. a když už nejaky je tak bud za 50 až 60t a nebo šrot. když stoji kolem 30t a jsou pekny tak jsou do tydne pryč.

starych modelu v benzinu je hodne tam se da neco sehnat. třeba jak jsem mel zelenou old model za 15t + investice 10t (3t eko, 1t demontaž lpg, 1t stk a 5t na díly) a bylo z toho krasny funkční auto.

ted se mi podařilo nahodou narazit na 1.8 new sedan (stříbrna) za 30t + eko a přepis, než jsem auto koupil tak to před 10tkm melo vetší servis. olej, veškery brzdy, dily podvozku co byly potřeba a novy letni pneu. ja ted udelam jen rozvody 

tu stříbrnou jsem hledal pul roku!

da se sehnat pekna nezhnila 406 v dobrym technickym stavu. ale muže to trvat i nekolik měsicu.

nevim jestli chceš opet break nebo sedan ale ted je na prodej jeden peknej kousek (samozřejme jen z fotek) 
http://auto.bazos.cz/inzerat/60494253/Peugeot-406-18i-16V-Klima-Alu-Tazny-2004-NOVA-STK.php

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...