Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Zkoušel jsem to najít, ale blbě se pro to hledají klíčová slova, výsledkem jsou tuny testů buď jen letních nebo jen zimních. Nicméně pobavila mě hodně opatrná a nenápadně zastrčená malá zmínka v jednom testu o tom, jak rozdíl v brždění na suchu mezi zimní a letní už je "jen" dva metry ve prospěch letní a jaký že je to pokrok:

http://www.mpneu.cz/testy/ 

Odesláno

Bohužel to asi nedohledám, nicméně suchá vozovka za mrazu není výjimka. Testy se taky dělají i za sucha, i u zimních, bohužel většinou neuvádějí teplotu. A klidně může být i mokro a pod nulou, když se solí... Samozřejmě letní guma na suchu v mrazu je situace tak akorát pro případný test a ne provoz, protože riziko námrazy nebo sněhu někde cestou je extrémní.

Odesláno

Samozřejmě letní guma na suchu v mrazu je situace tak akorát pro případný test a ne provoz, protože riziko námrazy nebo sněhu někde cestou je extrémní.

Přesně tak jsme to měli, silnice uklizená, čistá, suchá... Já teda přímo do Soeldenu nejel (naložili jsme se do kámošova Transporteru, abychom neplatili za dvě auta) a oni mají zimní povinný snad už od 15. října. Rozhodně tam je k tomu důvod.

Odesláno

Ty si testuj vylizanej odiiiiii co chces...a rozbij si hubu taky na cem chces....koukam ze jsi pan znalec a chytrak.....

Tisickrat vse vyzkouseny a pan M+S....je vseved....

Delas tady ze sebe pouze trotla...!!!!

Odesláno

Takže k tomu, kdo má nebo v hlavě vylízáno asi tolik - mnohem spíš má v hlavě vylízáno někdo, kdo nedokáže napsat sebemenší argument a jen plive nadávky. Já jsem zcela jasné argumenty napsal.

No a k tomu, který dezén lépe odvádí vodu: na pomoc si jako příklad vezmeme pneu pro závody na asfaltu, které jsou navrhovány bez kompromisů do těch kterých specifických podmínek.

Za sucha je to jasné, na suchu se jezdí slicky. Rallye na sněhu je také celkem jasná, gumy pro ni se vzorkem celkem podobají normálním gumám M+S. No a co gumy na mokro, hm? Pokud nevíte, zkuste si vygooglit obrázky. Podle zmatené teorie toho pána, co umí jen nadávat, by se ty závody na mokru měly jezdit na zimních gumách, když jsou přeci na mokru "lepší". Leč (překvapivě :D ) tomu tak není. Guma na mokro se velmi podobá gumě letní - má široké a hluboké hlavní drážky na odvod vody a jinak velké tuhé bloky, žádné malinké lamely jako zimáky. Zkuste zapřemýšlet, proč asi...

A proč tomu tedy tak je? Protože ten zimák sice tu vodu dokáže tak nějak odvádět taky, jenže tu vrstvu s lamelami, které jsou tam kvůli samočistícímu efektu (sníh a bláto z nich vypadávají), má po čertech měkkou (pochopitelně, když je rozdělena na tolik lamel). Takže se ta guma chová tak trochu jako žvejkačka. Čili je děsně úžasné, že s tou gumou nedostanete aquaplaning, když je to především kvůli tomu, že se mnohem dřív začne žvejkat. A kvůli tomu žvejkání jak hůř brzdí, tak hůř vede.

Co je podstatou toho sdělení? Už to tu padlo. Jakmile přezujete na zimní, je třeba jezdit opatrněji ZA VŠECH OKOLNOSTÍ. A počítat s tím, že zimní guma prostě hůř vede, hůř drží a hůř brzdí. Je to prostě kompromis a daň za to, že pak na sněhu a břečce drží podstatně líp právě díky samočistícímu efektu těch lamel.

Odesláno

Já na zimních jezdím stejně jako na letních, ale to je tím, že jezdím klobouka. :D

Ale zimní fakt drží hůře, sjezd z dálnice, kde letní jen lehce zapíská se zimní ozvaly hodně hlasitěji a začaly se i smýkat. Ale možná to je taky tím, že mám nové letní a 10 leté zimní. :D Ano, už je ta zimní tvrdší, ale o to déle mi vydrží. :D

Odesláno

Já na zimních jezdím stejně jako na letních, ale to je tím, že jezdím klobouka. :D

Ale zimní fakt drží hůře, sjezd z dálnice, kde letní jen lehce zapíská se zimní ozvaly hodně hlasitěji a začaly se i smýkat. Ale možná to je taky tím, že mám nové letní a 10 leté zimní. :D Ano, už je ta zimní tvrdší, ale o to déle mi vydrží. :D

Tak pozdravuj v pangejtu ostatní klobouky s 10letou tvrdou a nejspis i na krev sjetou zimni sadou ...

Odesláno

Některé zdejší příspěvky by šlo považovat za všeobecně nebezpečné. Někteří z vás se tu i stihli veřejně přiznat k obecnému ohrožení :D:papa Ale to jen tak na okraj ;)

Odesláno

Ono se to vlasstne nikomu nemuze stat, protoze vsichni jezdime tak opatrne, ze to auto skoro tlacime. Proste silence na letnich ve snehu by mely fest trestat. No a co napsal Milan mi hlava taky nebere. Nezbyva jen doufat ze podobne individua me netrefej.......bohuzel jich je pomerne dost.

PS: vcera v HoPo jeden crashtest primo pred ocima.......letni gumy to zvladly a zimni byly napasovany v tom letnim. Holt prechod je prechod. Paradoxem je, ze ty dve kokty zacly brzdit skoro stejne. A ta fabka co poustela to mela asi o 2 cm.....

Odesláno

Ono na to stačí používat trochu hlavu a vše bude v klidu ;) Já třeba sem teď na letních a ještě nějakou dobu určitě budu, pokud nezačne echt mrznout, padat sníh nebo nebudu potřebovat jet někam do hor. Prostě ráno kouknu z okna a když vidim, že už je na to opravdu počasí, tak vykulim připravenou zimní sadu a za 20 min mám přezuto ;) 

Letos v zimně dojedu 4 leté zimáky na 4mm a na jaře je prodám nějakým bláznovi co na tom bude chtít ještě celý léto jezdit a vsadim se že se někdo najde :D

Neberte to tak vážně, vše je v rukou,v řidiči a někomu ani super zimní gumy nepomůžou aby se udržel na silnici ;)

Odesláno

Já taky smiles_lol.gifa pak ještě na to o  spotřebě při cestě do Chorvatska.

Odesláno (upraveno)

Milane, vyprávěj nám, jak pískají gumy při kloboučí jízdě na sjezdu s dálnice, prosím :D Pískání ve 30 km/h rychlosti to musí být vzrůšo :D

Dobrý je, že Tě baví Formule numero eins a jezdíš jako s hnojem, apropo nepředjel tě na sjezdu z autobahn nějakej traktor?

Upraveno uživatelem punkac
Odesláno

No já se chystám přezout zítra nebo možná dnes odpoledne. Ale za 20 roků na silnici jsem se naučil jedno je úplně šumák jestli jsou na autě v zimě zimní pneu v létě letní pneu pokud je mezi sedačkou a volantem magor kterej si myslí že je mistr světa tak jsou v ohrožení úplně všichni kolem něj. Zkrátka k autu se musí přistupovat tak že to je potencionální zbraň která v rukou magora dokáže udělat hrozný neštěstí. Dokážu pochopit člověka kterej jezdí zimáky i starší než 4 sezony dokážu pochopit i lidi který jezdí celoroční pneu (naši s ročním nájezdem 2500km). Ale vždycinky je to o tom uvědomit si na co mám já jako řidič a na co má díky výbavě auto který mám pod prde.. . Amen.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...