Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

No, to už potom budou i elektroautařům na prd ty jejich FVE, protože už nic "nebude zalité sluncem" jako doposud 🤣

Tak šup, šup do Lidlu! Pro Parkside MNE-01CZ (Mikro Nukleární Elektrárna), upgrade sada pro tzv. Papinův hrnec  🤣🤣🤣

Odesláno

Přiznám se, že ani nafta za 70 by pro mě nebyla problém, a ano, vím dobře,  jaké důsledky by měla tato cena pro ekonomiku. Tohle je bohužel další věc, kterou EU po.... (protože jednotlivě na národní úrovni se to řešit nedá), ten přechod mohl být postupný a mohly na to být dávno nadělané rezervy. Jenže "se" to doslova prožralo v časech nesmyslně levných PHM a teď to bude akorát o to víc bolet, vč. inflace a zvětšovaní zadlužení. 

Odesláno (upraveno)

A ještě horší bude plyn, tam se obávám většího prů.eru. Resp. dlouhodobějšího. Ale třeba to aspoň nakopne změnu energetiky, kterou tak důkladně pos.alo Německo.

EDIT: proč plyn, zhruba pro náhled a orientaci stačí i ta free část článku https://davidnavratil.substack.com/p/stroje-ktere-nelze-vyrobit-rychle

Mmch. podobná situace je dnes v mnoha klíčových komponentech. Turbíny? To samé... Nedávné zvýšení cen pamětí je proti tomu sranda. 

Upraveno uživatelem oddie
Odesláno

Oni bohužel tu energetiku po... ještě dřív tím nuceným politickým odstavením jaderek. To byl kardinální prů.er a nyní v podstatě v krátké době rozumně neřešitelný. Znovu je uvést do provozu těžko, už na to ani pořádně nejsou lidi, výstavba nových utopie, to je na desetiletí, jediná šance je asi nyní co nejlépe zvládnout akumulaci a stavět robustní páteřní přenosové linky. 

Odesláno

Dnes jsem bral na ROBINce pod mostem Inteligence - aditivovaná nafta za 49,90

Tam, co se kdysi točili Pumpaři od Zlatý podkovy (jen ta pumpa tehdá byla úplně jiná)

17749463871738091232597185326907.jpg

Odesláno (upraveno)

Něco dalšího k tématu a nesmyslné psychologické hranici 50 Kč...

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-komentar-pres-50-korun-nejede-vlak-ale-vazne-je-to-tak-silena-cena-302986

Vypíchl bych z toho především tuto větu - byť zásadního je tam více: "Snížení daní ušetří primárně peníze bohatším lidem, kteří tankují víc. Uleví se také projíždějícím kamionům. Ekonomicky jde tedy o hodně drahé opatření."

Jinými slovy, pro pochopení souvislostí - krátkodobé zlevnění snížením daní zaplatíme o to více zvýšením zadlužení i s úroky (a zprostředkovaně následnou vyšší inflací). Proto je velmi nerozumné něco takového dělat.

Upraveno uživatelem oddie
Odesláno

Je to zatím v pohodě. Kdyby takhle  naříkali  kuřáci,opilci ,stavebníci a jiní, které postihl ten výdobytek zdražování produktů   stane se z nás národ plaček. Prostě je to dražší . Kdo chce jezdit platí,kdo chce naříkat pláče. Za pár let až konečně budeme moci vlastnit jen ta sdílená auta a nebo chodit pěšky  se nad vzpomínkami na drahé PHM jen zasmějeme.

Odesláno

Já cenu prostě beru tak, že to tak je a rozčilovat se nebo fňukat nemá smysl

Soukromě dám tak 1 - 2 nádrže za měsíc a tak mě to zdražení moc netrápí.

Hůř to nese mladej, ale tak prostě bude jezdit míň - ono se to nepo

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...