Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

Čau. Auto, co jsem prodal bratrovi, je nyní 2 měsíce po vyměně AKU, která byla mrtvá. Když se autem jezdí pravidelně, vše je OK, teď bylo týden odstavené a nejde nastartovat. Aku vybitá. Měřil jsem klidový odběr, po uspání jednotek se pohybuje v rozmezí 10-20mA, někdy klesne až na 7mA. To je za mě OK (kor když porovnám s mojí 307, ta má v klidu odběr i 75mA a vydrží stát měsíc). A já ted přemýšlím, čím to může být. Auto jezdí střídavě kratší i delší trasy, alternátor dává 14.4V, kontrolka nesvítí. Může altík sice takto dobíjet, ale že by dobíjel málo, že to prostě nestačí na to, aby se baterka udržela? Na původním hatchbacku co jsme měli, se dělo něco podobného, alternátor dával 14.4V, kontrolka nesvítila ale auto jakoby nedobíjelo, takže nám kolikrát kixlo za jízdy. 

V autě jsou akorát chyby v posilovači-C1210

A pak chyba v BSI, nějaká komunikace, na to byla prý svolávací akce na opravu SW, tam ani chyba není - porucha rozvodná jednotka motoru- řídící jednotka nekomunikuje po síti CAN. 

Upraveno uživatelem VojtouNerCZ
Odesláno

Toto je i můj problém, ale já už jsem to v podstatě vzdal... Současně s tím, kdy to začalo vybíjet, mi přestalo fungovat autorádio, tak to spojuji s tím. Odběr jsem taky měřil, a u mě to vypadalo podobně, ale když jsem vydržel měřit déle, tak odběr postupně vystoupal az na 400mA, což už je hodně. Servisák nic nenašel, a výměnu autoradia mi z cenových důvodů nedoporučil. Já mám benzin 1,6, rok 2005. Kdyby někdo poradil, byl bych vděčný. Zatím to řeším tak, že po dojezdu vždycky odpojím kontakt na baterii, naštěstí je tam beznářaďová rychlospojka. Je to opruz, ale dá se s tím nějak žít...

Odesláno (upraveno)

Píšeš, že odběr je malý. Já bych se zaměřil na baterii. Jak je stará? Auto asi stálo s vybitou baterií. Když auto dlouho stojí s vybitou batarií, baterie se zničí a už ji nedostaneš do stavu před vybitím, i když ji nabiješ.

Upraveno uživatelem Roman Bazi
Odesláno (upraveno)

Je tam 2 měsíce stará baterie. Původní, se kterou mi to rok stálo v garáži byla kaput. Auto jsem mu dovezl s tím, že nevím jak baterka. Po týdnu stání už nešlo. Koupil novou aku, 2 měsíce v pohodě, a teď auto od neděle do pátku stálo a baterka je vytřískaná. 

Odesláno

jen taková otázka, možná blbost--kdysi jsem měl v autech odpojovač baterie..., nevím ale, co by to dělalo s dnešníma autama, přecpanýma elektronikou

Odesláno

Bejt to moje, tak baterku klidně odpojuji. Ale bratr je na auta antitalent, potřebuje aby to jezdilo a nemusel nic řešit, nemůžu po něm chtít pokaždé odpojovat baterku, přijde o nastavení rádia, PP apod. 

Oba jsou čerství řídiči, jezdí teď hodně couračky po Hradci, na nákup atd. Ale sem tam to projedou dál, koupili pozemek u Chlumce, tak tam o víkendu dojíždí. Tak jestli, že by těma krátkýma trasama se to vůbec nedobilo... 

Odesláno
před 9 hodinami, VojtouNerCZ napsal:

Auto jezdí střídavě kratší i delší trasy, alternátor dává 14.4V, kontrolka nesvítí. Může altík sice takto dobíjet, ale že by dobíjel málo, že to prostě nestačí na to, aby se baterka udržela?

Předem musím napsat, že elektrice moc nehovím.... V podstatě je to pro mně "ucpaly se dráty".... Ale napadlo mně, jestli je dobíjecí napětí jediný relevantní ukazatel kvality dobíjení.... :roker

Odesláno

Je to vlastně stejné auto jako mám já. Taky s ním jezdím hlavně krátké trasy. Poslední týden jen 2km ráno, 2km odpoledne a baterka drží bez problému a to už má něco zasebou. Ale teda odstávku mám max 2 dny, jinak jezdí denně. 

Odesláno (upraveno)

No právě jsem přemýšlel, že by altík dával napětí ale ne správný proud. Z hlediska elektriky mi to smysl dává, nejsem však mechanik. No, zavolám mu, ať přijede ke mně na dílnu, vycuknu z mého auta altík po repasu co jsem dělal a namontuji na jeho. Uvidíme. Když pomůže, nechám mu ho a zrepasuju si ten jeho. 

Odesláno (upraveno)

Záleží, jak krátké trasy. Babička má Fiata, 1.2 benzín, jezdí už jen po Blansku, a baterii je schopná za dva měsíce vybít, že ji pak zlobí starty. Jezdí třeba jen 3km a 2-4 starty. Baterie se nemá šanci bobít. Dobíjení měřil autoelektrikář a vše v pořadku. Dokud jezdila občas zahradu 35km, nebyl s dobíjením problém. Po stratu benzínu by jsi měl ujet asi 10km, aby jsi do baterie vrátil, co jsi vzal. Po startu dieslu je to asi 30km. Není špatné baterii třeba po dvou měsících změřit. Kdo jezdí delší trasy bude mít baterie 100%. Kdo jezdí kratší trasy, můże mít třeba jen 50%, ale auto  startuje dobře. Baterie tím, že není plně nabitá, ztrácí životnost.

Ještě by jsi mohl změřit odběr startéru při startu, jestli není vadný a nebere si moc. Tam je velká pravděpodobnost. Chce to klešťový měřák kolem kabelu ke startéru. Měl by jsi tam mít u benzínu asi 100-120 A. Už nevím, jestli  jsi měl 1.6 nebo 2.0.

Pak teda ten alternátor. Kontrolka můźe zhasnout, a dobíjení nemusí jít. To se stává. Podle mě, pokud naměříš 14,4 V, mělo by to být v pořádku. Ale nejsem elektrikář.

Upraveno uživatelem Roman Bazi
Odesláno

ohledně nabíjení je u novějších aut nejlepší nabíjet cca co 14 dní, i když auto jezdí denně, mám to od kolegy autoelektrikáře, baterie současných aut jsou stále podnabité, takže dříve začne sulfatace desek a tím i životnost..., ale ušetří se tím 0,00000001 litru paliva  za celou životnost auta, a to se vyplatí  🙉 

Odesláno

Nemyslím si, že by automobilky investovali do inteligentného nabíjania aut, ak by sa tým vo výsledku neznížili sledované emisie CO2. Môj odhad na základe internetových dát je, že, ak auto najazdí 100 000 km, tak sa takýmto dobíjaním ušetrí priemerne najmenej 100 L paliva. Ale že dobíjanie batérie nie do plna znižuje životnosť batérie, o tom niet pochýb. Žiadne nariadenie ale výrobcov aut núti neznižovať životnosť autobatérií. Takže užívateľ auta to čo ušetrí za palivo minie na novú batériu, či batérie. 

Odesláno

Ahoj. To je 307 face? Ta kontrolku dobíjení nemá.

Pokud alternátor dává málo proudu tak klesne i napětí. Ledaže bys změřil na alternátoru 14V a na baterii třeba 12V. To by znamenalo špatný kontakt na svorkách nebo kostře.

U starého auta a klasického dobíjení, napětí na alternátoru, baterii a třeba zapalovači musí být stejné.

Zkus měřit při jízde napětí v zapalovači a pokud tam bude stabilně kolem 13,5V a více tak dobíjí správně. Pokud tam bude méně nebo bude kolísat tak je to špatně.

Na 307 se mi stalo že vadný alternátor sice dobíjel, ale při měření při jízdě napětí kolísalo mezi 11 a 13V až to nakonec vybilo baterii úplně.

Odesláno

Kontrolku má vždy, jenom nefunguje tak, že svítí po tom co auto přestane dobíjet :(  Ale až klesne napětí k cca 11.4V

Odesláno (upraveno)

307 po faceliftu kontrolku dobíjení nemá. Sice je na budících, ale není použitá. Místo toho hodí hlášku "electric circuit faulty" s oranžovým vykřičníkem a to až když je baterie skoro vybitá. Zároveň vypne rádio a venilaci.

Taky jsem se divil, že nesvítí, když mi to přestalo dobíjet, ale tak to je.

V návodu to i píšou, že kontrolka může být nahrazena hláškou na displeji.

Screenshot_20260216_205341_Chrome.jpg

Upraveno uživatelem Ice-man
Odesláno (upraveno)

O víkendu bratr přijede a uvidíme co zjistím. Tak či tak, alternátor mu dám 100% funkční, projdu silový kabely, očistím atd. Za jízdy zkusím změřit napětí. Já to měřil jen na volnoběh a zvýšené otáčky když auto stálo, alternátor dával 14.4, když se auto zamklo, bralo 350mA, po chvíli spadly budíky a slezlo to na 20mA. Buď tam něco auto budí, nebo je blbý altík, nebo nevím. 

Schválně zkusím nastartovat bez alternátoru, jestli se ukáže kontrolka. 

Odesláno (upraveno)

akumulator ma jakou kapacitu a jak velkej je tam alternator, nektery benziny mely jen 80A altik a kdyz by tam byl akumulator s velkou kapacitou, tak by ji nemusel stihat dobijet. Diesly maji vetsinou 150A altiky, aby se tam daly dat aku 60Ah a vic. U moji 806 s RFV motorem jsem daval 120A altik, abych tam kvuli dodelanymu bufiku mohl dat 72Ah aku, puvodne to melo jen prave 80A

jinak z Aliku jsem si koupil nejakej tenhle adapter s voltmetrem a je to dobry na sledovani napeti dobijeni za jizdy. Ani to moc nekeca, max nejakou tu desetinku voltu https://www.aliexpress.com/item/1005011598830923.html

Upraveno uživatelem Ferry

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...