ozzy56 Odesláno 17. únor 2025 Autor Odesláno 17. únor 2025 tak hlavně ať poslední zhasne BubakGS ohodnotil 1 Citovat
BubakGS Odesláno 17. únor 2025 Odesláno 17. únor 2025 .. to nemusi ... elektrika nebude, toz sfouknout svicky jak na hrbitove... ozzy56 ohodnotil 1 Citovat
radim.1008 Odesláno 17. únor 2025 Odesláno 17. únor 2025 Stačí počkat na průvan. BubakGS a ozzy56 ohodnotil 2 Citovat
petrinza Odesláno 18. únor 2025 Odesláno 18. únor 2025 Citovat před 11 hodinami, ozzy56 napsal: ale osobně jsem přesvědčen, že tak hrozné podmínky za komunistů jako dnešní mladí jsme neměli, taky musely být půjčky atd., ale zpravidla ve 30 letech jsme se jich zbavili, i když spotřební zboží bylo za jiné částky než dnes..., třeba televize v přepočtu na dnešek cca 150 tisíc Kč , to dnešní zadlužení na celý život je šílené, nedivím se mladým, že žijí jak žijí Já sem nechci tahat politiku, jen pár dohledatelných faktů pro ty, co to nepamatují. V roce 1989 byla průměrná mzda 3170,-Kč. Našel jsem, že barevný televizor Tesla stál 9000,- (možná mě mýlí paměť, ale 10.11.1989 jsem kupoval novou Teslu Color a byla za víc - tuším 11500,-, padla na to větší část PSM - Prémiového Spoření Mladých). Ve třetím čtvrtletí 2024 byla průměrná mzda 43967,- a za 9000,- se pořád dá pořídit velmi slušná televize. Citovat
Medvěd Odesláno 18. únor 2025 Odesláno 18. únor 2025 No moji rodiče kupovali někdy koncem 80 let první barevnou TV TESLA 110 ST za 15 000 Kčs. Sovětskej RUBÍN stál možná o něco míň, ale na ten obraz se nedalo koukat. Táta jako trenér vydělával cca 3500, máti jako hospodářka na SPŠ určitě pod 3000. Pračka ZANUSSI stála kolem 7000 a ještě se k většině zboží musela přiložit obálka, aby se vůbec daly koupit. Já bych tu dobu zpátky nechtěl ani náhodou a jsem rád, že jí Pavel SNAD nikdy nezažije. Hafity, BubakGS a Charlie 1 ohodnotil 3 Citovat
Milan+ Odesláno 18. únor 2025 Odesláno 18. únor 2025 @petrinza tenkrát ta doba bylo po listopadu zmatečná,tam se zdražovalo hlava nehlava,já se ženil 1990 a na Colorku 428,stereo txt,jsem stál frontu se zápisem,a stala cca 18000kc. To samé lednice,mražáky atd,zkrátka vybavení domacnosti ozzy56 ohodnotil 1 Citovat
sitler Odesláno 18. únor 2025 Odesláno 18. únor 2025 před 8 minutami, Medvěd napsal: Já bych tu dobu zpátky nechtěl ani náhodou a jsem rád, že jí Pavel SNAD nikdy nezažije. pri trose stesti nezazije socik orientovany na rusko. Ale urcite zazije socik orientovany na zapadni evropu, ktera v eurosociku uz natvrdo jede, Vena garážmistr ohodnotil 1 Citovat
oddie Odesláno 18. únor 2025 Odesláno 18. únor 2025 (upraveno) Já sice netuším, kolik vydělávali rodiče, ale celkem dobře pamatuju, že jsme čtyřčlenná rodina bydleli v jednom pokoji, dobře, trochu větším, měl dokonce asi 20 metrů. Takže to s tím rozdáváním bytů a jejich dostupností asi tak úplně růžové nebylo. Plus k tomu "veselé" příhody ze střední školy, kdy mi "milá" soudružka zástupkyně ředitele sladce sdělila, že můžu mít klidně samé jedničky, ale na vejšku můžu stejně zapomenout, jo, fakt "krásná" doba. Naštěstí pro mě ta hnusná jedovatá baba někam zmizela už v prosinci 89 a následné příjímačky na VŠ se odehrály už jen podle dosažených výsledků... P.S. teda namátkou pár věcí, co pamatuju. První barevnou televizi jsme měli snad někdy v 91, páč máti dělala ve VÚMS-u, kde kutilové dovezli z Německa vyřazené hotelové televize bez tunerů a tunery k nim dodělávali. Sám televizi už aspoň 15 let nemám a mít ani neplánuju, takže to je položka mimo mě. První podpultové kolo Favorit, které sice stálo za ho.no, ale furt o něco méně za ho.no než ostatní produkce, se mi podařilo koupit v r.90 za strašlivých 2.200,-Kčs, jezdil jsem na něm asi 6 let, než jsem ho nahradil zakázkově stavěným Barešem, který byl o světelná léta jinde. O (ne)možnosti cestování ani nemluvě, když jsem viděl, co všechno musel spolužák shánět za podpisy a posudky na "devizový příslib" do pitomé Jugošky, taky nářez. Upraveno 18. únor 2025 uživatelem oddie Pepito, BubakGS a Medvěd ohodnotil 3 Citovat
ozzy56 Odesláno 18. únor 2025 Autor Odesláno 18. únor 2025 (upraveno) já sice nevím, kde jste sebrali pocit, že bych chtěl zpátky ty zas*rané rudé zmr-dy, ale nebylo všecko špatné z té doby, na tom trvám, a že by nejely úplatky a známosti i v dnešní době mi tvrdit nechcete, že nee ?? protože na rozdíl od vás jsem tu dobu zažil jako dospělý a s rodinou, vím o čem mluvím, tím nechci nikoho urazit, ale převážná většina z vás byla v té době ve školce, max. kolem puberty a takové věci jako život v komunismu jste ani nemohli řešit--ještě jednou, nechci urazit, jen konstatuju skutečnost..., samozřejmě i tehdy byly babky s důchodem 800 Kčs , já osobně jsem se dostal za hranice až po převratě, s dnešní zkušeností je samozřejmě nesrovnatelně lépe než tehdá, naše generace vůbec netušila, že přijde doba, kdy se podíváme i k jinému moři než Baltu, nebo že budeme řídit něco jiného než automobily z produkce RVHP @petrinza pokud jsem nepochopil tvůj příspěvek, omlouvám se jen výpočet pro ostatní: moje první televize Tesla s japonskou obrazovkou s dálk. ovládáním (typ už nevím) za 15000 Kčs, tehdejší můj plat 3000 Kčs, takže 5 měsíců odkládat celý plat a byla televize za komunistů v roce 1989 teď je plat přes 40 000 Kč (má ho prý jen třetina lidí), takže 5 měsíců krát 40 je 200 000 Kč za televizi by to bylo dnes , jen aby byl pochopitelný ten skok pro mladší generaci... Upraveno 18. únor 2025 uživatelem pavelu96 Nepiš další příspěvky po sobě - použij "Upravit" BubakGS, Milan+, toru a 3 další ohodnotil 6 Citovat
oddie Odesláno 18. únor 2025 Odesláno 18. únor 2025 Teoreticky je teď 40tis medián mzdy, tedy z těch, co mají mzdu, má polovička nad a polovička pod. Průměr je asi 45tis, na to dosáhne asi třetina lidí. Vše je to v hrubém, pochopitelně, takže do toho vstupují ještě odvody. Jaký byl medián v 89 netuším, průměr se udává 3.170,-Kčs. Tzn. čistě z hlediska porovnání hrubé průměrné mzdy 1 Kčs z roku 89 odpovídá 14 Kč dnešním. Otázkou může být různá míra odvodů, to hledat nehodlám, ale kdo chcete, můžete se zeptat AI, ta to najde rychle Stejně tak jsou zajímavé srovnávací tabulky a grafy mezd vs spotřebitelských cen, reálné kupní síly... jde to v takových vlnách. Tam už je to pak hodně individuální, jak kdo to kde chytí a taky jak reaguje který zaměstnavatel. Že nedávno byl zrovna slušný propad díky inflaci asi tuší každý... V 2011 jsem kupoval (na tehdejší ceny poměrně drahou) 806 za 97tis. Dnes to přepočtem poměru průměrných mezd tehdy a teď odpovídá dnešním 180tis, slušný nárůst, že? Přitom to vůbec žádný nárůst ve skutečnosti není. A jo, 11 let stará 807 se teď dá pořídit za těch zhruba 180, když má k něčemu vypadat. Medvěd a BubakGS ohodnotil 2 Citovat
Pe.Tr Odesláno 18. únor 2025 Odesláno 18. únor 2025 (upraveno) prodavačka v potravinách v Ově 1100,- chlapci.... a po sametovce to nebylo o moc víc ... Upraveno 18. únor 2025 uživatelem Pe.Tr Citovat
Medvěd Odesláno 18. únor 2025 Odesláno 18. únor 2025 (upraveno) Jak mistr v dílně DP jsem si v roce 90 nosil 2400 Kčs čistého vcetně prémií (a klukům na dílně jsem při tom psal měsíční odměny ve výši mého platu) Upraveno 18. únor 2025 uživatelem Medvěd Citovat
Pepito Odesláno 18. únor 2025 Odesláno 18. únor 2025 Trochu se to tady zvrtlo na vzpomínání, tak přidám také něco. Ženil jsem se v červnu 1989 a čerpaly jsme novomanželskou půjčku (30.000,- Kčs) za kterou jsme si pořídily sedací soupravu do OP, barevnou TV, kulatý stůl se židlemi do kuchyně a pár dalších drobných věcí do domácnosti. Co si pamatuju, tak TV stála tenkrát 14.600,- Kčs a stál jsem na ní tři hodiny ve frontě. Ale jinak jsem za život spokojený. Jsem generace "Babyboom". ozzy56 ohodnotil 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 18. únor 2025 Autor Odesláno 18. únor 2025 před 5 hodinami, Pe.Tr napsal: prodavačka v potravinách v Ově 1100,- chlapci.... a po sametovce to nebylo o moc víc ... manželka se střední školou šla uklízet do školky, kde jsme měli děcka, chtěla s nima být a mít i nějaký plat..., školka 2 min. od domu, no celých 900 Kčs to hodilo , akorát na zaplacení bytu, telefonu a síťovky MHD pro nás , skončila tam hned když skončila i děcka ale já si nestěžuju, tím, že jsem se dostal po vojně z dílny za volant, jsem skočil ze 4 plat. třídy do 7, takže s nějakým přesčasem a fuškama jsem měl kolem 6000 měsíčně, to neměli ani havíři , ve třiceti jsem se zbavil půjček a ve 33 jsem kupoval novou Š 120L za hotové , v podstatě si taky nemůžu stěžovat na život, i když bez známostí bych se z dílny nedostal a bůhví jak by všecko dopadlo Pepito ohodnotil 1 Citovat
Charlie 1 Odesláno 18. únor 2025 Odesláno 18. únor 2025 mame se tady v ČR jak prasata v žitě Hafity, ozzy56, Pepito a 2 další ohodnotil 5 Citovat
Vena garážmistr Odesláno 19. únor 2025 Odesláno 19. únor 2025 Včera jsem se byl po dlouhé době sklouznout na busu. Takže jsem samozřejmě nasbíral i nějaké drby. Tak třeba že během loňského roku odcházelo něco kolem 40 chlapů do důchodu z nich asi 10 do toho předčasného asi 5 z těch předčasných šlo protože přišli o zdravotní způsobilost a nechtěli se plancat někde na pracáku nebo po náhradní práci kterou by jim DP dokázal v rámci firmy najít. A u těch ostatních se nepovedlo přesvědčit ani jednoho aby dělali přes čáru víc jak pár měsíců když měli odchod v průběhu roku. Protože zkrátka jsou ty chlapy servaný jako koně nutno říct že v loňském roce v těch odchodech do důchodu nebyl nikdo kdo by jezdil pro firmu víc 20let protože chlapy co jezdili pro DP dlouho před revolucí a jezdili celý život jako hlavní pro DP tak ty většinou něco navíc odmakají ale už jich moc není kdo by tam byl od vyučení nebo od vojny celou dobu. Loňský chlapy zažili jak já říkám zlatý časy český autodopravy kdy se ještě jezdilo na kolečka v tachografu ale málokterej policajt to uměl přečíst a v pátek se kolečka vyhazovali do kamen a v pondělí šel člověk do práce a měl napsanej žlutej papír na dovču aby mohl jezdit atd. já jsem tu doby zažil když dojížděla taky za volantem sice jen na vnitru ale co většina tvrdí tak na vnitru ty divoký roky trvali o pár roků déle než na mezinárodce. A to byli opravdu darda co se kolikrát jezdilo ale tak byli jsme o pár desítek let a pár desítek kilo mladší provoz byl už tenkrát oproti letům minulým hustější ale nebyl to takovej bordel jako je dneska a zkrátka ty roky za tou kulatou lopatou se na člověku podepisujou. Takže za mě pokud budu mít tu možnost tak se do důchodu ztratím hned jak to půjde netvrdím že se nepůjdu pokud zdraví dovolí sklouznout třeba 4-5 dní v měsíci pro někoho ze známých odjet nějaký plavčo nebo s důchodcema nákup do pšonska nebo že když by byl zájem tak pár dní v měsíci někde pomoct na dílně ale jinak si myslím že budu rád když se budu šukat kolem baráčku pořídím si konečně to psisko abych měl nějakej pohyb a budu si užívat tak jak to říkával děda a to byl sakra chytrej chlap není důležitý kolik toho důchodu naráz pobereš ale jak dlouho to budeš brát. Jo a samozřejmě že nebudu mít na nic čas jako správnej důchodec tak jako to maj ty dnešní. ozzy56 ohodnotil 1 Citovat
oddie Odesláno 19. únor 2025 Odesláno 19. únor 2025 To já už si na baráček nevydělám, takže šukat budu moct tak akorát nějaké paničky Vena garážmistr ohodnotil 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 19. únor 2025 Autor Odesláno 19. únor 2025 @Vena garážmistr v důchodě si rád zajdeš pojezdit s busem, protože to je už něco jako výlet , teda pokud tam nebudeš jezdit co druhý den... jinak budu parafrázovat tvá slova--je dobré brát vysoký důchod dlouhou dobu Citovat
Hafity Odesláno 19. únor 2025 Odesláno 19. únor 2025 před 3 hodinami, Vena garážmistr napsal: ale jak dlouho to budeš brát Tak tohle bych podepsal.... A proto jsem do toho předčasného důchodu doslova utekl za minutu 12, dokud to nezkrouhli.... Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.