dagustino Odesláno 30. leden 2025 Odesláno 30. leden 2025 Zdravím všechny, dlouho jsem zde nebyl jelikož Peugeot už nemám. Ovšem obracím se na vás s žádostí o podepsání petice na změnu světelných signálů v ČR. Určitě všichni znáte pocit když jedete najednou na semaforu skočí žlutá a vy už projedere na červenou. Proto návrh je jednoduchý zavedení blikající zelené před signálem "stůj". Až nasbírame dostatečný počet podpisů podáme oficiální petici a pokusím se medializovat tento problém. Prosim o sdílení jenom tak můžeme něco změnit. https://www.petice.com/navrh_na_zavedeni_blikajici_zelene_signalizace_ped_signalem_stj?utm_source=whatsapp Citovat
oddie Odesláno 30. leden 2025 Odesláno 30. leden 2025 Za mě blbost. Pokud na semaforu skočí oranžová, máš povinnost zastavit, pouze v případě, že jsi tak blízko, že už zastavit nejde, můžeš pokračovat. Na červenou v tom případě projede pouze ten, kdo tuto povinnost poruší a oranžovou bere jako výzvu ke zrychlení. Je ovšem velmi naivní domnívat se, že toto vyřeší blikající zelená. V zemích, kde blikající zelenou mají, tato rozhodně neslouží k prodloužení doby, kdy je ještě možné projet, ale naopak mnohem přísněji posuzují projetí na oranžovou. V konečném důsledku je to tam pak spíš horší. Pochybuju, že se bude blikající zelená rozšiřovat, spíš ji tam, kde ji mají, časem zruší. Roman Bazi, dýzl, Péťa a 2 další ohodnotil 5 Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 30. leden 2025 Odesláno 30. leden 2025 Přesouvám do pokecu, v Novinkách to nemá co dělat. Péťa a pavelu96 ohodnotil 2 Citovat
pavelu96 Odesláno 30. leden 2025 Odesláno 30. leden 2025 Daleko víc se mi líbí systém semaforu co v Německu zkoušeli už před 20 lety. Tedy semafor doplněný časovým odpočtem do červené / zelené. https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/hamburk-ma-semafor-ktery-ukazuje-sekundy-do-zelene.A061023_172058_automoto_fdv To že bliká zelená (nevíš jak dlouho) je stejné jeko když skočí oranžová... Weri 605 ohodnotil 1 Citovat
Weri 605 Odesláno 30. leden 2025 Odesláno 30. leden 2025 Já bych semafory zrušila úplně... aspoň by se trochu vyčistily silnice.. Za mě je jedno jestli to bliká nebo ne.. kdo to bude chtít udělat (jakože jet) udělá to i tak.., ale chápu záměr.. Radek Hurvajz a Pepito ohodnotil 2 Citovat
Péťa Odesláno 30. leden 2025 Odesláno 30. leden 2025 A jak by pak jezdili pražáci? dýzl, ozzy56 a radim.1008 ohodnotil 3 Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 30. leden 2025 Odesláno 30. leden 2025 Tak jako doteď? Chvilku by to trvalo než by se vymlátili navzájem a pak pohoda. RichVa, Péťa a radim.1008 ohodnotil 3 Citovat
MotoMoto Odesláno 30. leden 2025 Odesláno 30. leden 2025 před 9 hodinami, dagustino napsal: Určitě všichni znáte pocit když jedete najednou na semaforu skočí žlutá a vy už projedere na červenou. Proto návrh je jednoduchý zavedení blikající zelené před signálem "stůj". Všichni známe, to ano, ale co to má společného s blikající zelenou před oranžovou a červenou. Někde jsem ve světě to viděl, ale moc mi to nepřišlo k věci. Ano musím počítat se zastavením na oranžovou, ale ale to ba potom mohl někdo říct, že přidáme ještě třeba růžovou co bude před oranžovou a podbně. Podle mého, když člověk jezdí na zelenou a ne na oranžovou tak se mu nemůže nic stát s bodovým kontem a peněženkou. Aspoň já to tak mám. Takže za mě nikoliv. dýzl ohodnotil 1 Citovat
P607Olda Odesláno 30. leden 2025 Odesláno 30. leden 2025 (upraveno) Funguje to nejen v Německu. Na červené svítí odpočet v sekundách, na zelené svítí odpočet v sekundách. A to pro auta i pro chodce. Ze zdejších reakcí je vidět, že v CZ by to nefungovalo, moc složité. Takhle je to bezva, je pak o čem se hádat. Přeju vám někdy, abyste vezli např. koně. Jste 50 m před semaforem, svítí zelená, rychlost ??? 40 km/h, to je 11 m/s. Když teď blikne oranžová, budu mít 2 s na plné zabrzdění. Koníci nebudou rádi. Tak co, začít brzdit preventivně? Takže raději brzdit už na zelenou a blížit se ke křižovatce asi 30-kou. Řidiči za mnou nebudou rádi... Blbě do toho hraje nejistý čas, semafory mění tempo podle denní doby, takže se nelze spolehnout, že tento úsek projedu (po přibočení z vedlejší). Ale, aspoň se projevily názory. Mmch., zelená plechová šipka u červené - když jsem dělal řidičák v roku 72, tak byla používána. Pak zmizela, a teď se asi bude zavádět podle Ameriky. Upraveno 30. leden 2025 uživatelem P607Olda Citovat
ozzy56 Odesláno 30. leden 2025 Odesláno 30. leden 2025 zelená svítící šipka pro odbočení doprava ještě někde platí ?? tady to snad všude zrušili , takže stojím, nikdo nikde a čekám na zelenou , jestli to v US teď objevili, je příhodná konstelace to zas vrátit jinak blikající zelená před žlutou je super, bo zklidní dopravu, ale diskuze zbytečná Citovat
Péťa Odesláno 30. leden 2025 Odesláno 30. leden 2025 před 3 minutami, ozzy56 napsal: zelená svítící šipka pro odbočení doprava ještě někde platí ?? Docela běžná věc. Alespoň v Hradci Králové Citovat
ozzy56 Odesláno 30. leden 2025 Odesláno 30. leden 2025 tady tu signalizaci asi vypnuli, protože šipka na semaforu je, ale nesvítí..., je tu mraky takových míst, proč to tak je netuším , ale na minimu křižovatkách to ještě funguje, jen zaráží počet míst, kde nee Citovat
Weri 605 Odesláno 30. leden 2025 Odesláno 30. leden 2025 před 5 hodinami, Péťa napsal: A jak by pak jezdili pražáci? Nás - pár stovek čistokrevných Pražáků v pohodě, ale ty stovky tisíc naplavenin by měli problém... a hlavně eSka.. Jinak šipky vpravo sou běžná věc, jen je potřeba juknout vlevo, jestli něco nejede a to dost lidí nedělá.. možná proto je ruší/vypínají..? Citovat
dagustino Odesláno 30. leden 2025 Autor Odesláno 30. leden 2025 před 3 hodinami, P607Olda napsal: Funguje to nejen v Německu. Na červené svítí odpočet v sekundách, na zelené svítí odpočet v sekundách. A to pro auta i pro chodce. Ze zdejších reakcí je vidět, že v CZ by to nefungovalo, moc složité. Takhle je to bezva, je pak o čem se hádat. Přeju vám někdy, abyste vezli např. koně. Jste 50 m před semaforem, svítí zelená, rychlost ??? 40 km/h, to je 11 m/s. Když teď blikne oranžová, budu mít 2 s na plné zabrzdění. Koníci nebudou rádi. Tak co, začít brzdit preventivně? Takže raději brzdit už na zelenou a blížit se ke křižovatce asi 30-kou. Řidiči za mnou nebudou rádi... Blbě do toho hraje nejistý čas, semafory mění tempo podle denní doby, takže se nelze spolehnout, že tento úsek projedu (po přibočení z vedlejší). Ale, aspoň se projevily názory. Mmch., zelená plechová šipka u červené - když jsem dělal řidičák v roku 72, tak byla používána. Pak zmizela, a teď se asi bude zavádět podle Ameriky. Ano konečně někdo pochopil problematiku, jasný že tam skočí potom žlutá, ale jde o to že má více času reagovat. Ono třeba s nákladem když nějaký dobrodinec zašlápne auto na "fleku" když skočí hned žlutá tak nemáte šanci s nákladním autem reagovat (bez toho aby jste si třeba nerozsypal náklad či svačinu ) . Tyto situace kvůli zvyšujícím se pokutám pozoruji na silnicích čímdal častěji. Dalším problém je to že na některých semaforech svítí žlutá 1s a některých třeba 3. a mozřejmě že by má semaforech byl super odpočet jak všichni uvádí atd... Ale tahle změna by zahrnovala pouze úpravu SW nikoliv HW nebyla by tolik nakládaná, později by semafory mohli být doplňovány o časomíru. Zkusil jsem zda někdo bude mít podobný názor. A po zkušenostech z ciziny si říkám že se vývoj v ČR nějak zamrzl. ozzy56 ohodnotil 1 Citovat
Hafity Odesláno 31. leden 2025 Odesláno 31. leden 2025 před 14 hodinami, ozzy56 napsal: zelená svítící šipka pro odbočení doprava ještě někde platí ?? V Chomutově na většině křižovatek.... Hnedka vedle v Mostě mají ten odpočet.... Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.