Furthyx Odesláno 18. prosinec 2024 Odesláno 18. prosinec 2024 Zdravím všechny. Úvodem bych chtěl zdůraznit, že téma se týká historie a budoucnosti auta z odkazu zde: Auto jsem koupil od Milana 15.2. roku 2017. Z historie toho moc známého nebylo. stálo mě tehdy celých 65 tisíc, příběhově ale silná story. Sotva co jsme se na zdejším úřadě rozloučili a já si konečně sedl za volant, už jsem neodjel. Bylo mi tehdy 22 (momentálně 29) a moc jsem o autech nevěděl a tak mě vypekla vybitá baterka auta, kde jsem si mylně myslel, že jen došel benzín. Né, že by ty kontrolky někdy fungovali správně, nicméně absolvoval jsem si cestu pěšky cca 2km na nejbližší benzínku, ale chyba se škytáním zůstávala. Nakonec jeden pán na parkovišti ochotně z kopce roztlačil a auto chytlo a jelo se směrem Praha na zvedák a omrknout co jsem to vlastně koupil. Tak rychle jako jsem nabyl skvělého pocitu z GTI, stejně rychle mě opustilo. Auto na tom bylo mnohonásobně hůř než se zdálo, koroze nejen kufru jak bylo zmíněno ale i prahů, nosníků a evidentně po dvou bouračkách po bližším ohledáním a Cebii. To, že jsem to koupil asi nakonec svedu na to, že jsem byl mladej a blbej. Nicméně s autem jsem najezdil v první sezoně strašně málo, do dnes má auto asi jen 118000km na tachometru, ale za to velice výživně. Auto bylo na odtahovce prakticky každý druhý měsíc. Spojka mínus, poloosa mínus, svíčka z hlavy vyletěla samovolně na jižní spojce a další opravdu kuriózní záležitosti. Auto jsem měl několikrát na bazoši na prodej ačkoliv i když se mi lidé ozývali auto jsem nikdy nebyl schopný prodat. Něco mi říkalo, že to je ta jedna věc co jednou dotáhnu. V roce 2019 jsem se s další nepojízdnou událostí rozhodl, že auto strčím na dobu neurčitou do garáže a pořídím si "nejspolehlivější auto" na světě. Zadal jsem teda tuhle frázi do Googlu a vybaflo na mě E12 Corolla, tu jsem tehdy za cca 70 tisíc koupil a jezdil další asi necelé 3 roky. Pro zajímavost jsem jí nechal na protiúčet v Toyota Tsuscho za novou C-HR. Dnes prej jezdí v kongu, měla najeto už asi 300 tisíc a věřím, že dnes bude mít už dvojnásob u nějakého afrického taxikáře. Ale zpět ke 106tce. V suché garáži byla až do konce roku +-2022 (sem tam jsem jí vytáhl, udělal STK, projel 10x a zas šla zpět). Nakonec jsem se po dlouhé rozhodl na popud jednoho ze zdejších "prověřených" mechaniků, kteří se "specializuje" na 106tky rozhodl, že uděláme menší GO (celé to stálo 40k), dělali se rozvody, dávali se B8 na podvozek, těsnění pod hlavou a hlavně se opravil nekonečný problém s únikem oleje z pod ventilového víka. Né na dlouho. Týden na to jsem se vracel od kamaráda domů a jel jsem docela pilu. Až teprve jsem zpomalil v obytné zóně ukázalo se, že z pod kapoty se valí hustý kouř. Přiotevřel jsem kapotu a viděl tu spoušť, komplet svody rozpálené na max zapálili doslova tryskající olej z pod ventilového víka a zapálila motorový prostor, převážně to schytal tehdy alternátor. Ukázalo se, že mechanik použil jakési nové POZINK šrouby na hlavu a ty se jinou tepelnou roztažností uvolnili, víko se uvolnilo a při každém přidání plynu vytrskl olej na rozpálené svody kde chytl. Naštěstí jsem vozil u sebe hasičák a auto se mi podařilo uhasit dřív než se stalo nějaké nenávratné poškození. Takže znovu na odtahovku a šup do garáže. Tehdy jsem si už myslel, že auto nekompromisně odvezu na sběrnu kovů, nechám si vyplatit 5k a jedu s klidnou hlavou domů. Nechal jsem si hlavu i auto uležet. Happyend? Nejspíš. Cca před rokem jsem auto znovu vytáhl, přetěsnil víko, použili se origo šrouby a byl víceméně klid. Nicméně stále auto je zrezlé a plné problémů a tuhle kapesní raketu jsem umřít nenechal. Nakonec padlo rozhodnutí, vzhledem k mé mnohonásobně lepší výplatě než v roce 2017, že auto si zaslouží péči opravdových odborníků z Třebíče. Auto jsem tedy minulým rokem nechal u CarDoctors. Momentálně tedy je auto rozebrané do šroubku, staví se nový motor, auto je po celolaku a teď už zbývá jen doskládat a naladit. Věřím, že v létě 2025 už bude na silnici jako jedno z mála aut téhle kategorie a lépe než kdy vyjelo z fabriky. Děkuji za pozornost, hodím sem občas fotku nebo dvě progresu. Zatím takový mišmaš zde. VojtouNerCZ, BubakGS, Pepito a 9 další ohodnotil 12 Citovat
Pepito Odesláno 18. prosinec 2024 Odesláno 18. prosinec 2024 Tak to je dobře že jsi to nevzdal. Když jsem svého času jezdil závody do vrchu s 206 1.4i, tak mě s takovou 106kou porážel jeden borec z Brna. Přeji Ti ať si autíčka dlouho užiješ. Je to taková pěkná motokára. OK406, Furthyx a dýzl ohodnotil 3 Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 18. prosinec 2024 Odesláno 18. prosinec 2024 Tak to tu na klubu bude druhá kára od CarDoctors, přeju ať se zadaří Furthyx ohodnotil 1 Citovat
MilanF1 Odesláno 18. prosinec 2024 Odesláno 18. prosinec 2024 (upraveno) Auto žije, pěkný! Koukám, že na autě se děje pořádná práce, chválím. O historii auta nic nevim, jenom, že předchozí majitel to měl jako zimni auto a dle vypisu z STK to mělo opravdu málo najeto. Nikde mě auto nenechalo, proto mě mrzí ty trable s tím následně spojené. Minuly majitel mi tvrdil, jak se staral hlavně o motor, že to je to nejdůležitější na tom autě. Ale evidentně to pravda vůbec nebyla. Upraveno 18. prosinec 2024 uživatelem MilanF1 Furthyx ohodnotil 1 Citovat
Furthyx Odesláno 18. prosinec 2024 Autor Odesláno 18. prosinec 2024 Tady ještě nějaké před-renovační foto pro fajnšmejkry Citovat
ozzy56 Odesláno 19. prosinec 2024 Odesláno 19. prosinec 2024 ahoj, auto je už po laku, ale fotky karosařiny (co se na tom všechno dělalo) nemáš ? Citovat
MJSytic Odesláno 19. prosinec 2024 Odesláno 19. prosinec 2024 před 15 hodinami, Radek Hurvajz napsal: Tak to tu na klubu bude druhá kára od CarDoctors, přeju ať se zadaří Tak snad alespoň jedno bude i jezdit VojtouNerCZ, Radek Hurvajz a radim.1008 ohodnotil 3 Citovat
dýzl Odesláno 19. prosinec 2024 Odesláno 19. prosinec 2024 když vidím tu korozi kastle, tak lituji, že sjem synovo slabší 1,1 sešrotoval zdaleka nebyla tak chycena korozí .no jo co se dá dělat, nebyl plac na uložení, nikdo nechtěl koupiti ani za cenu šrotu...ale i tak jednajednička jezdila slušně, anisi nedokážu předtavit jak s tím cvičí daleko silnější motory!! Dobrá práce na autě tak ať se daří!! OK406 a ozzy56 ohodnotil 2 Citovat
Furthyx Odesláno 19. prosinec 2024 Autor Odesláno 19. prosinec 2024 (upraveno) před 3 hodinami, ozzy56 napsal: ahoj, auto je už po laku, ale fotky karosařiny (co se na tom všechno dělalo) nemáš ? Pravda, nemám. Ono to bylo totiž trochu složitější. V takovém stavu nemělo cenu původní karoserii opravovat a koupila se tedy klasická 106 do které se vše přeskládá. Podařilo se dokonce chytit auto s identickým lakem (nevěděl jsem, že se na klasické 106 dávali taky) a ten lak byl perfektní. Pán ročník asi 1940 měl auto celou dobu garážované, ale v momentě kdy vyjela z garáže ven za 3 měsíce lak, tak jako u všech Luciferů slezl a docela nenávratně Co se laku týče, menší fotoreport zde. Jako bonus mám na autě nově šíbr Upraveno 19. prosinec 2024 uživatelem Furthyx ozzy56, Pepito, OK406 a 2 další ohodnotil 5 Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 19. prosinec 2024 Odesláno 19. prosinec 2024 před 1 hodinou, MJSytic napsal: Tak snad alespoň jedno bude i jezdit No to ještě nevíme MJSytic ohodnotil 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 19. prosinec 2024 Odesláno 19. prosinec 2024 díky , mě právě zajímalo, na kolik taková generálka kastle v dnešní době vyjde , protože podle fotek byla ta původní karoserie totální šrot..., tím nemyslím, že by nešla zachránit, ale cena by musela být úměrná, takže vyšší Halík, vyšší Citovat
BubakGS Odesláno 19. prosinec 2024 Odesláno 19. prosinec 2024 @ozzy56 ...pokud by se to opravovalo vymenou celych karosarskych dilu (odvrtat bodove svary) a musely se vyrabet repliky toho, co uz nejde sehnat... tak u precizniho karosare tipuju tak pul mice.... Citovat
ozzy56 Odesláno 19. prosinec 2024 Odesláno 19. prosinec 2024 proto jsem se ptal , plno dílů nebude ofiko ke koupení, dost se toho musí vyrobit atd., ale ta práce s tím je v pohodě, kastle se odstrojí na plech a mění se díly jeden po druhém--někde ve vybavené hale v teple super prácička na zimu..., navíc jsou dnes firmy co to běžně dělají, spíše teda veterány, ale se 106kou je to lehčí, bo je relativně mladá a plno dílů se dá všelijak sehnat, třeba i mimo ČR, lidi mají po stodolách všecko, jen ta cena tomu musí odpovídat... Citovat
Furthyx Odesláno 19. prosinec 2024 Autor Odesláno 19. prosinec 2024 před 6 hodinami, MJSytic napsal: Tak snad alespoň jedno bude i jezdit Jaké další tady máme? Nejezdí? Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 19. prosinec 2024 Odesláno 19. prosinec 2024 @Furthyx pavelu96 ohodnotil 1 Citovat
Furthyx Odesláno 17. srpen 2025 Autor Odesláno 17. srpen 2025 Máme tady další update. Až si auto omrknu a převezmu, tak uděláme i menší recenzi CarDoctors, protože nejsem spokojenej s tím kolik to nakonec stojí a v jakém stavu to budu přebírat, ale nepředbíhám čas. Oficiálně dávám jen vědět, že auto není hotové a tak mi bude předáno. Plus a jelikož auto budu dodělávat jinde, budu natlačenej podepsat, že neodpovídají za to, že se na autě něco posere Na autě se udělalo spoustu práce od té doby, auto prošlo teda celolakem a přišel čas na instalaci komponent. Osadilo se většíma brzdičema a JR kola se nevešli, jsou tam tedy 30mm podložky vepředu a 25mm vzadu. Motor do auta a jeho specifikace nakonec teda catcams, krátká převodovka, lehčí setrvák a "plán" na C2 sání. Momentální plán je převést do Prahy a dodělat u mých kámošů lokálně zde, specificky: "kompletně celá elektrika, geometrie, kontrolka brzd až to pojede, dodělat catchtank, lanko plynu, seřídit spojku, seřídit regulátor na zadek, koupit závitovou vložku na svíčku, namontovat sání na motor, napojil palivo, dát TPS na klapku, seřídit táhla řazení, vyrobit držák na volnobězny ventil a na Hall snímač váčky" OK406, Pepito a Draslar ohodnotil 3 Citovat
Havlicek.Lukas Odesláno 17. srpen 2025 Odesláno 17. srpen 2025 ty medene brzdove trubky bych asi natrel na cerno - na STK s tim maji docela problem Péťa ohodnotil 1 Citovat
Salam Odesláno 17. srpen 2025 Odesláno 17. srpen 2025 (upraveno) Je to Cunifer, homologovaná trubka pro brzdové potrubí. Měď se používala za komunistů.. Upraveno 17. srpen 2025 uživatelem Péťa Citovat
Havlicek.Lukas Odesláno 17. srpen 2025 Odesláno 17. srpen 2025 je to medeny vysvetluj to technikum - oni nebudou delat chemicky rozbor Citovat
Salam Odesláno 17. srpen 2025 Odesláno 17. srpen 2025 Když narazíš na blbce vždycky je problém. Já s tím nikdy problém neměl. ozzy56 ohodnotil 1 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.