Pe.Tr Odesláno 26. duben 2024 Odesláno 26. duben 2024 (upraveno) Před lety jsem nechal sundat cca 5-6 jasanů a jednu vrbu , všechny stromy měli cca 10-14 m na výšku , byli v jedné řadě za sebou na cca 10m . Po letech se do pařezů pustili larvy, zřejmě roháče a kompletně to sežrali včetně kořenů. U těch jasanů ještě nevidím pod zem, ale u té vrby už v díře po pařezu vidím hrozné tunely v zemi . Otázka zní, mám nechat bagříkem to rozhrabat a udusat nebo třeba jen kam to půjde nasypat štěrk , hlínu nebo zalít betonem z mixu Jde mi o to, aby se mi to časem nepropadlo . Na 50% si myslím, že budou/byli kořeny i pod parkovacím stáním . Upraveno 26. duben 2024 uživatelem Pe.Tr Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 26. duben 2024 Odesláno 26. duben 2024 (upraveno) Naplnit plynem, pak škrtnout, nasledně to jen uhrabeš. Ušetříš za bagřík Jinak nám vrbu totalně sežral Drvopleň obecný, což tam možna budeš mit taky. Upraveno 26. duben 2024 uživatelem Radek Hurvajz Citovat
oddie Odesláno 26. duben 2024 Odesláno 26. duben 2024 Toho bych potřeboval, mně ty vrby nic sežrat nechce Citovat
Vena garážmistr Odesláno 26. duben 2024 Odesláno 26. duben 2024 Asi bych šel cestou toho bagru pokud by jsi sehnal bagráka kterej by měl katrovací lopatu nebo malou katrovačku kterou by dokázal dotáhnout na místo tak bych ten vytěžený materiál prohnal katrovačkou a uložil zpět a chybějící bych doplnil. Citovat
dýzl Odesláno 26. duben 2024 Odesláno 26. duben 2024 beton či PUR pěnu jak někdo radil v žádném případu bych nedával-záleží jak o spěchá, pokud je hejno času-zasypat zeminou a hadicí prolít vasrůvkou a tak to postupně zaplnit . Nebo bagráka (osobně bych oslovil Luďu Babického) a s jeho pomocí (nebo jeho jiného zaměstnance ) tedy toho nejmenšího bagříku (projede cca80 nebo 90 dveřmi) co má tu vybagroval nově celé zaplnil a hutnil Citovat
Pe.Tr Odesláno 26. duben 2024 Autor Odesláno 26. duben 2024 (upraveno) chtěl sem se po práci naložit do vany,ale řekl jsem si, že si ji ještě musím zasloužit... ...přemýšlím , že bych ty larvy nakonec nechal dokonat dílo Upraveno 26. duben 2024 uživatelem Pe.Tr Citovat
Havlicek.Lukas Odesláno 26. duben 2024 Odesláno 26. duben 2024 ted me to ceka taky - u hrusky par let zpet sem parizek doloval ven krumpacem u oresaku asi pujdu technikou co sem kdysi videl v receptari (jen ji musim najit) kdy se do parezu navrtaly diry a necim se to zasypalo - jen mam obavu ze mi asu pulka zahrady a dvorku padne ale zase rovne to nebylo nei predtim Citovat
Pe.Tr Odesláno 26. duben 2024 Autor Odesláno 26. duben 2024 jinak ty larvy opravdu budou asi spise to co psal @Radek Hurvajz @Havlicek.Lukas to sem videl zasypes a zapalis ale je to nadlouho a s nejistym vysledkem , přijeď si s @oddie pro larvy jinak stále stejná lopata i po těch letech pavelu96, radim.1008 a Péťa ohodnotil 3 Citovat
Havlicek.Lukas Odesláno 26. duben 2024 Odesláno 26. duben 2024 dusiscnan draselny prej pomaha ohen nechci protoze jestli prohori koreny tak mi chytne bazen - sklenik a nedejboze i barak navic je mokry jako svin ten nespalim Citovat
Péťa Odesláno 26. duben 2024 Odesláno 26. duben 2024 @Havlicek.Lukas To jsem zkoušel před cca 20 lety také a nakonec jsem pařezy vykopal ručně, nic to s nima neudělalo. Citovat
Hafity Odesláno 26. duben 2024 Odesláno 26. duben 2024 před 18 minutami, Havlicek.Lukas napsal: dusiscnan draselny prej pomaha To bez diskuze.... Jde jen o to, v jaké formě.... Hnojivo, nebo výbušnina Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 26. duben 2024 Odesláno 26. duben 2024 (upraveno) Ja pařez vždycky odkopu asi 15cm a v tý výšce ho uříznu, pak to jen překreju hlínou a hotovo Jakýpak kopání, taková dřina, no fuj. Sekačka přes to přejede a zbytek ničemu nevadí. Stejně to tu je rozrytý krtkama. @Pe.Tr pokud ty houseny byli oranžovo červeno černý, a dlouhý tak to byl ten drvopleň. Jestli bílý a tlustý tak Roháč, ty se taky pasou na tvrdých dřevinách. Ale jak na ty pařezy koukám tak jich tam muselo bejt sakra hodně. Já jich kolem vrby posbíral mraky a když jsem to dřevo řezal, no fuj. Upraveno 26. duben 2024 uživatelem Radek Hurvajz Citovat
Pe.Tr Odesláno 26. duben 2024 Autor Odesláno 26. duben 2024 bila škareda housenka x asi 100 a ještě tam jsou a to budou určitě i v těch dalších kořenech ostatních pokácených stromů. Ted si čtu že ta larva žije 4 roky a až pak se na 3 měsíce zakuklí Radek Hurvajz ohodnotil 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 26. duben 2024 Odesláno 26. duben 2024 řešil jsem zatím jen jeden pařez, asi průměr 100 cm, obětoval jsem jeden řetěz a roz*ebal ho pilou co šlo, pak cca 3 cm hlíny a trávu, je to asi 10 let a ani se to tam nepropadá... Citovat
Havlicek.Lukas Odesláno 26. duben 2024 Odesláno 26. duben 2024 před 21 minutami, Hafity napsal: To bez diskuze.... Jde jen o to, v jaké formě.... Hnojivo, nebo výbušnina tak zalezi na stavu puvodni zahrady - jestli chce jen kultivovat nebo i rekonstruovat prave ze nepisou v jake forme - jen ze existuje 2 pripravky a oba obsahuji zminenou latku Citovat
dýzl Odesláno 26. duben 2024 Odesláno 26. duben 2024 "tak zalezi na stavu puvodni zahrady - jestli chce jen kultivovat nebo i rekonstruovat " Tak ono je to spíše o umění!! Kdysi jsme takhle v Martině likvidoval nejeden ale sto? pařezů. Pařez cca 50cm v místě uřezání, 3/4kg Danubitu s tím nic neudělalo, pak místo danubitu nastoupil TNT na stejný pařez cca3x75g náložka a pařezy pak dovytakoval UDS110 a nakládal rovnou na tatru, 148 S3.Pařez o pár příspěvků výše odahduji na max 40g TNT bez výpočtu bo to jsem za těch víc jak 30 let nedělal Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.