Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Jak efektivně zlikvidovat/vyplnit "nory" po kořenech velkých stromů ?

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

Před lety jsem nechal sundat cca 5-6 jasanů a jednu vrbu , všechny stromy měli cca 10-14 m na výšku , byli v jedné řadě za sebou na cca 10m .

Po letech se do pařezů pustili larvy, zřejmě roháče a kompletně to sežrali včetně kořenů.

U těch jasanů ještě nevidím pod zem, ale u té vrby už v díře po pařezu vidím hrozné tunely v zemi :D .

Otázka zní, mám nechat bagříkem to rozhrabat a udusat nebo třeba jen kam to půjde nasypat štěrk , hlínu nebo zalít betonem z mixu :D 

Jde mi o to, aby se mi to časem nepropadlo . Na 50% si myslím, že budou/byli  kořeny i pod parkovacím stáním . 

image.png

image.pngimage.png

Upraveno uživatelem Pe.Tr
Odesláno (upraveno)

Naplnit plynem, pak škrtnout, nasledně to jen uhrabeš. Ušetříš za bagřík :D

Jinak nám vrbu totalně sežral
Drvopleň obecný, což tam možna budeš mit taky.

Upraveno uživatelem Radek Hurvajz
Odesláno

Asi bych šel cestou toho bagru pokud by jsi sehnal bagráka kterej by měl katrovací lopatu nebo malou katrovačku kterou by dokázal dotáhnout na místo tak bych ten vytěžený materiál prohnal katrovačkou a uložil zpět a chybějící bych doplnil.

Odesláno

beton či PUR pěnu jak někdo radil v žádném případu bych nedával-záleží jak o spěchá, pokud je hejno času-zasypat zeminou a hadicí prolít vasrůvkou a tak to postupně zaplnit . Nebo bagráka (osobně bych oslovil Luďu Babického) a s jeho pomocí (nebo jeho jiného zaměstnance ) tedy toho nejmenšího bagříku (projede cca80 nebo 90 dveřmi) co má tu vybagroval nově celé zaplnil  a hutnil

Odesláno (upraveno)

chtěl sem se po práci naložit do vany,ale řekl jsem si, že si ji ještě musím zasloužit...

...přemýšlím , že bych ty larvy nakonec nechal dokonat dílo 😁

IMG_20240426_180301.jpg

IMG_20240426_180316.jpg

IMG_20240426_180336.jpg

IMG_20240426_180240.jpg

IMG_20240426_181006.jpg

IMG_20240426_181236.jpg

Upraveno uživatelem Pe.Tr
Odesláno

ted me to ceka taky - u hrusky par let zpet sem parizek doloval ven krumpacem
u oresaku asi pujdu technikou co sem kdysi videl v receptari (jen ji musim najit) kdy se do parezu navrtaly diry a necim se to zasypalo - jen mam obavu ze mi asu pulka zahrady a dvorku padne :D
ale zase rovne to nebylo nei predtim :D

Odesláno
před 18 minutami, Havlicek.Lukas napsal:

dusiscnan draselny prej pomaha

To bez diskuze.... Jde jen o to, v jaké formě.... Hnojivo, nebo výbušnina :myslim :roker :aut

Odesláno (upraveno)

Ja pařez vždycky odkopu asi 15cm a v tý výšce ho uříznu, pak to jen překreju hlínou a hotovo :D  Jakýpak kopání, taková dřina, no fuj.
Sekačka přes to přejede a zbytek ničemu nevadí. Stejně to tu je rozrytý krtkama.

@Pe.Tr pokud ty houseny byli oranžovo červeno černý, a dlouhý tak to byl ten drvopleň. Jestli bílý a tlustý tak Roháč, ty se taky pasou na tvrdých dřevinách. Ale jak na ty pařezy koukám tak jich tam muselo bejt sakra hodně.
Já jich kolem vrby posbíral mraky a když jsem to dřevo řezal, no fuj.

Upraveno uživatelem Radek Hurvajz
Odesláno

bila škareda housenka x asi 100 a ještě tam jsou 😁 a to budou určitě i v těch dalších kořenech ostatních pokácených stromů. Ted si čtu že ta larva žije 4 roky a až pak se na 3 měsíce zakuklí 🙈

Odesláno

řešil jsem zatím jen jeden pařez, asi průměr 100 cm, obětoval jsem jeden řetěz a roz*ebal ho pilou co šlo, pak cca 3 cm hlíny a trávu, je to asi 10 let a ani se to tam nepropadá...

Odesláno
před 21 minutami, Hafity napsal:

To bez diskuze.... Jde jen o to, v jaké formě.... Hnojivo, nebo výbušnina :myslim :roker :aut

tak zalezi na stavu puvodni zahrady - jestli chce  jen kultivovat nebo i rekonstruovat :D

prave ze nepisou v jake forme - jen ze existuje 2 pripravky a oba obsahuji zminenou latku

Odesláno

"tak zalezi na stavu puvodni zahrady - jestli chce  jen kultivovat nebo i rekonstruovat "

Tak ono je to spíše o umění!! Kdysi jsme takhle v Martině likvidoval nejeden ale sto? pařezů. Pařez cca 50cm v místě uřezání, 3/4kg Danubitu s tím nic neudělalo, pak místo danubitu nastoupil TNT na stejný pařez cca3x75g náložka  a pařezy pak dovytakoval UDS110 a nakládal rovnou na tatru, 148 S3.Pařez  o pár příspěvků výše odahduji na max 40g TNT bez výpočtu bo to jsem za těch víc jak 30 let nedělal

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...