Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Zdravím Vás, jdu si pro rozumný názor. Syn měl nehodu, jel za Fiatem, paní dala blinkr doleva a najela ke středu vozovky kde zastavila a dávala přednost protijedoucím vozidlům. Syn viděl, že se z pravé strany vejde a proto začal předjíždět zprava. Když byl v úrovní zádě Fiatu, tak se paní rozhodla že pojede rovně a aniž by zkontrolovala situaci kolem auta, tak se rozjela. Ona má rozbitý pravý blatník a zpětné zrcátko, syn sedřenou levou stranu P 307SW kousek za předním světlem až po zadní světlo, ulomené zrcátko, prolomené dveře, zničený liťák i s gumou. Nehoda se sepsala, nahlásila na pojišťovnu paní Generali Česká Pojišťovna. Technik P307SW vyhodnotil jako totální finanční škodu. Vrak na aukci ohodnocen na 11355,-Kč. Paní ale ze pár dnů, prý až se dostala z šoku (někdo jí poradil), označila syna jako spoluviníka a GČP se toho samozřejmě chytla. Spoluvina spočívá v porušení ustanovení §17 silničního zákona, že byla pochybnost o směru jízdy Fiatu a měl zastavit. 

§17 odst.1 Vpravo se předjíždí vozidlo které mění směr jízdy vlevo a není-li pochybnosti o dalším směru jízdy ....

ale §21 odst.5 Řidič odbočující vlevo musí dát  přednost v jízdě protijedoucím motorovým i nemotorovým vozidlům ....

Z toho mi vyplývá, že nebylo pochyb o směru jízdy Fiatu protože plnil §21. No a když se paní rozhodla tedy jet rovně, tak vlastně došlo z zipování a pokud není jasné který pruh je průběžný (i když je to jen jeden pruh ale auto bylo vlevo) , musí řidič v levém pruhu dávat znamení o změně směru a nesmí ohrozit řidiče v pravém směru.

Tak přátelé a teď prosím věcně mudrujte jak to vidíte Vy, já už jsem s rozumem v koncích. Podstata je, že paní nechce přijít o bonusy a pojišťovna hledá kde ušetřit. Náš P307SW je docela unikát a momentálně na netu není auto stejné výbavy a motorizace dostupné a asi ani neví jak to auto ocenit.

Odesláno

Zipování je jen při dvou vyznačených pruzích, kdy jeden končí a pokračuje dále jeden průběžný. A to ještě jen v obci. :myslim Zipování se používá třeba i na dálnici při omezení a svedení provozu do jednoho průběžného pruhu. Ale tam jde spíš o slušnost a plynulost dopravy, i když i tam jsou jasná pravidla, kdo má přednost. A to ten, co jede v průběžném pruhu. Ten, co najíždí může toho v průběžném omezit, ale nesmí ho ohrozit. Jak to funguje ve skutečnosti asi všichni víme. :roll

Za mě syn neměl paní podjíždět zprava, pokud nestála v odbočovacím pruhu. 

Čím je 307SW unikátní, výbavou? :myslim

Odesláno (upraveno)

Tím zipováním jsem se snažil vysvětlit, že když jsou dvě auta vedle sebe i v jednom pruhu, tak by tohle pravidlo mělo platit. Jak jinak to vysvětlit, a pokud není jasné který pruh je průběžný, tak ten vlevo nesmí ohrozit toho vpravo. Ta silnice je hodně frekventovaná a ještě je tam zúžení, to by to místo mohli pěkně ucpat. Ale děkuji za názor.  

Ano souběhem výbavy, nic světoborného, ale sešlo se to. Navíc rok výroby a nájezd km a pofejs. 

Upraveno uživatelem Kleofáš
Odesláno

asi všichni se při odbočování vlevo auta před námi chováme stejně jako tvůj syn :), přesto si myslím, že pokud paní nebyla autem úplně v levém pruhu, neměl spoléhat na to, že ta husa před ním opravdu odbočí ,i když má blinkr vlevo--aspoň tak nás to učili v autoškole

napadá mě, že tady by pomohla k určení procenta viny kamera v autě  :myslim

Odesláno

@Kleofáš zadny zip, nic takoveho. Ani rozliseni levy/pravy pruh a ten co je vpravo. V jednom pruhu nic takovyho neplati a najetim na prostredek k odboceni tam zadny nevznika, take pravidla jizdyv pruzich na to nejdou uplatnovat. Dve auta v jednom pruhu je az na vyjimky blbe.

Jestli nema zaznam z kamery, bude to slovo proti slovu a ona ma zboreny zadek. Takze to pujde zanim, ze to blbe vyhodnotil a mel davat vetsi pozor.

Odesláno

Tvl kdo to oceňoval? Mi manželku drbla paní, štrejchla práh a zadní lem, auto nalítáno 250k, už omlácený zleva zprava, vyhodnotili na 30k, vyplatili 20... A auto jezdí dál jako by se nechumelilo. Nedávno mi urval zrcátko rumun a pak jsem sejmul pumpičku (jeho chyba) a likvidátor mi moji 307 sw 2.0i 2002, krom navi a mlhovek má vše, s 535k na hrbu a nacenil na 80... 20 stálo zrcátko a boční okno, 25 jsem dostal za sloupek a kapotu. 

Odesláno (upraveno)

Nedat se.
Paní a pojišťovna to samozřejmě asi zkusí.
K není-li pochyb. Co víc by asi víc mělo nastat podle pojišťovny, než že auto dá blinkr, zastaví a dává přednost protijedoucímu vozu? Že by řidič měl ještě vystoupit a mávnout?
Paní najela do vašeho syna, čemuž odpovídá i poškození vozů. Kdyby neudělala nepředvídatelný manévr, tak by se nic takového nestalo.
Taky by mě zajímalo, jak je možné, že policie nedojela.
Takže zajisté se odvolat proti rozhodnutí pojišťovny.

VojtouNerCZ: při totální škodě se dá do aukce vrak, který někdo vydraží. A potom pojišťovna určí obvyklou cenu vozu a rozdíl mezí vydraženým vrakem a obvyklou cenou vyplatí. Jestli majitel vrak prodá, nebo si ho nechá je čistě jeho věc.

Upraveno uživatelem dracekvo
Odesláno

Pro příště v zápisu z nehody se musí  extra napsat prohlášení kdo je viník a ten to podepíše, pokud se neshodnete, volat policii, jinak dochází přesně k tomuto... Nicméně jsem toho názoru, že o vině nemůže rozhodnout pojišťovna... Určitě se nedejte, jenom to zkouší :super

Odesláno

Důležitý aspekt je Blikala-Neblikala. Pokud by byla kamera je to jasné-blikala že odbočuje a pak si to rozmyslela= jednoznačně její chyba!! Sehnat pokud jde svědky (z aut v protisměru)   kteří doloží že "viník" blikal=signalizoval odbočení!! Alespoň to tak vidím !!

Stalo se mi že jsem srazil značku, .tehdy poškození.... volat PČR-volal jsem-není čas jsou všichni u vážné DN, tak pro klid duše strážníky MP-ti mne taky odmítli ale dali číslo na TS, že jim mám zavolat a domluvit se s nimi. Tím to haslo.

Odesláno

No když se posbírají rady od všech co zde přispěly tak se ví co dělat teď i příště. Za mě stejně jako několik dalších přede mnou je problém že tam nebyla PČR  která když nic jednoznačně zakreslí stav po nehodě udělá pořádný fotky atd.  A při této nehodě to nebylo o tom se " bát " je volat protože tam jednoznačná domluva na zavinění zdá se nebyla. On dneska je celkově problém v tom že se sází na ten nehodový formulář jako by to bylo všespásný ale málokdo ten formulář umí relevantně vyplnit a nevím jestli třeba v AŠ( @Weri 605) se vůbec zmiňuje jak se to vyplňuje. Každopádně to bude boj ale myslím si že se nesmíte bát se odvolat proti rozhodnutí pojišťovny. 

Odesláno

Jak ve které. Já měl třeba autoškolu, kdy to jednak učitele (majitele) bavilo a chtěl nás něco naučit. Dokonce dával před závěrečnou zkouškou jízdy zdarma, ti kteří měli problémy je dostali taky zdarma, šlo mu o to, abychom jeli na zkoušku 100% připravení. Učil nás základní kapaliny, co udělat při nástupu do vozidla, kontroly... Manželka dělala AŠ 3 roky zpátky v Kolíně a hrůza... Na to kolik to stálo. Nic jim neukázal, že by jim vysvětlil, kde je olej, jak zjistit, jaký se tam leje, brzdovka, chladička... Stejně tak nehodový formulář... jen to okrajově zmínil před závěrečkou. Prostě pračka na peníze. 

Odesláno

píšu to už dlouho--dávají se do aut samé pi*oviny, co nařídí EU a které většina řidičů hned po startu vypíná..., zajímalo by mě, PROČ NENI POVINNA KAMERA vpředu a vzadu ozazená už výrobcem auta???  to ty hovada v Bruselu ještě nenapadlo, že právě tohle má velký vliv na bezpečnost ??,   zatím jen plno keců v hubě za půlmilionové platy...

Odesláno

Taky by mě zajímalo jak jako policie nedojela? Jinak jak už bylo řečeno, do poznámky napsat kdo je viník a hotovo, pak by nebylo co řešit (vím že už je na to teď pozdě..). Tohle je takový úkaz nevyježděnosti, kdy ještě chybí nedůvěra k ostatním :D Nebyl jsem jiný, přesně z toho důvodu jsem zrušil svoje první auto, protože jsem prostě věřil ostatním řidičům.. Teď už vím že je to špatně, že člověk nesmí na 100% věřit že ten druhej fakt odbočuje, že vás pouští atd a bejt furt připravenej brzdit a hlídat si ho + mít kameru..

K vyplnění formuláře - já sebou furt vozím jeden starší vyplněný formulář jako návod, kdyby bylo potřeba, případně se dá z netu stáhnout a vytisknout vzor pro vyplnění.

Odesláno (upraveno)

tak u první nehody je každý ve stresu, ale po několika dalších zjistí, že je to jen pár otázek, nějaké focení a pár podpisů (pokud je to jen plech), a hlavně zadupaný čas ;), já si vždycky všímám, že ten divoký co nehodu zavinil a furt strašně spěchal z pruhu do pruhu, tak nyní chodí kolem svého havarovaného auta a imrvére telefonuje s celkem blaženým výrazem 😯-- divadlo pro okolí...

já zatím žádnou nehodu z mé viny neměl, takže jen co jsem posbíral časem :)

Upraveno uživatelem ozzy56

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...