Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Peugeot 605 2,1TD - pattovo vládní vozidlo

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj, kolikrát jsem už říkal, že nebudu domu tahat další auta, naposledy ehm, minulý týden....

Už delší dobu jsem pokukoval po 605tkách, luxusní vládní vozidlo, ale když byly nějaký na prodej, tak voňavky s nemyslnou cenovkou a nebo vraky. Nicméně jsem narazil na něco mezi, s tím, že stav celkem ok, ale práce na tom je a jelikož bývám občas puntičkář, tak hodně práce :D 

Nicméně ikdyž se to do těhle aut moc nehodí, tak jsem zastánce naftových motorů a to zejména na starý ještě celkem spolehlivý typy XUD (jelikož mam XUDčka v 309tkách :D ) a nejlépe s mechanickým BOSCH čerpadlem, takže byla hned jasná motorizace - 2,1TD XUD11 80KW. Je to taková menší kovadlinka, kterou když cizí člověk uslyší po studenym startu, tak očekává uplně jiný zvukový projev u takového auta :D 

Auto má poměrně bohatou výbavu, sedačky v kůži, vyhřívání sedaček, el. polohování, okna, zrcátka v elektrice, palubní pc, digitální topení, klimatizace, ovládání rádia pod volantem, kombinované orig rádio s cd changerem a kazetou s vyklápěcím displejem a klávesnicí, tempomat(nezapojenej) a elektricky nastavovací podvozek, který je bohužel nefunkční z důvodu výměny předních tlumičů za klasické. 

U klimatizace praskla trubka co jde do výparníku, tu budu muset někde nechat podle originálu vyrobit novou a foufat že zbytek bude ok, popř. začít schánět do zásobu všechny díly klimatizace :D 

Tempomat - pod volantem, je páčka tempomatu, ale vůbec nevím jak má bejt ovbládané mechanické čerpadlo, jelikož jsem tam nenašel žádný mechanicky stavitelný prvek s lankem který by se dal připojit na táhlo čerpadla. to by bylo pěkné zprovoznit....

Co se týče ohledně motoru, tak jede, tyo je asi to hlavní, je tam měněné vstřikvoací čerpadlo, asi ne moc seřízené, to bych pak potřeboval nejlíp s někým znalým pořádně projít, popř seřídit. Motor startuje na otočení, chod plynulý, od 2tis nastupuje turbo a je cítit znatelný zátah. Z výfuku na plnej plyn pokuřuje trochu  černě, občas bíle, tak to by pak chtělo udělat nějakou velkou údržbu a seřízení, počínaje otestováním vstřikovačů, kontrola těsnosti sání, plnící tlak turba, nastavení předvstřiku, směsi atd... Jinak to jede poměrně hezky. Spotřeba v normě kolem 5l cestovní rychlost po okreskách.

Co se týče koroze, tak nějakká tam je a to klasicky práh u řidiče a začíná i práh u spolujezdce, ale to se asi bude dát ještě ošetřit. Pak ještě nahoře v podběhu jak jsou držáky plynových vzpěr od kapoty, tam už je díra skrz... Takže před stk si zase udělám rande se svářečkou....

Pocity z první jízdy?
Příjemné posezení, jak v gauči, oproti fábii co ma, tak luxus. podvozek je takovej trochu plavnej, nevím jestli to můžou dělat staré pneu, nebo staré tlumiče vzadu, nebo je to vlastnost podvozku nicméně až bude čas, tak bych chtěl ten podvozek taky projít... 

Do nějakých 100km/h ideální otáčky, motor si tiše přede, pohodová jízda, od 120km/h už je znát, že jedu se starym dízlem :D  výkonově dostačující. Na dálnici, při předjíždění už to zas takovej nářez není, ale stále tu 3válcovou fábii předjedu! :D 

Doufám že bude dělat radost a nebude mi dělat naschvály, přeci jenom už je to celkem složité auto hlavně na elektro :D Jedinný co vím že pojede, tak motor, jelikož tam je vše jendoduché, mechanické :D 

Hlavně bych se pak potřeboval skamarádit s někým kdo zná 605 velmi dobře, protože budu mít spoustu dotazů :D 

20231105_160201.jpg

20231105_160222.jpg

20231105_160230.jpg

20231105_160242.jpg

20231105_160252.jpg

20231105_161152.jpg

Odesláno (upraveno)

😅 díky za důvěru Radku, ale klacíkama z rododendronu umím opravit jen svorkovnici na Bendixu.. (a dát jí do igelitu, aby do ní nelilo).. napeklovala se mě holka dost, ale nepředpokládám, že patt by chtěl opravovat všechno izolepou... 😂

nic méně z 2.1 80kw 1990 mám asi někde eště ňáký lampy... 😅

A ještě dodám, že i když to byl už nespolhlivej stroj, bylo to nejlepší auto, co sem kdy měla... 🥰

Patte, gratuluju a jestli to udržíš, tak si borec..!!! 👍

Upraveno uživatelem Weri 605
Odesláno

@Weri 605 budu se snažit to dát postupem času do bezvadného stavu, jsem elektrikář/elektronik, tak se s šestsetpátou snad nějak domluvíme :D  jen jako první začnu schánět schémata, servisní příručky atd, protože tohle už je krapet větší elektrárna, než nějaká 309tka :D 

Dneska jsem hned jako první udělal nový svorky na baterii, neboď tam byly dost zoxidovaný konce kabelů, nějaký zoxidovaný kostry na kastli jsem udělal nově, protože kostry  na autě je základ, neboď to pak dělá takový věci, že si člověk myslí že mu v autě straší :D Nic se sice nezměnilo, ale alespon ten pocit že je to ok :D 

Zatím co z eelktriky nefunguje a chci řešit tak je:

1. lehce žhne kontrolka dobíjerní, ačkoliv dobíjí správně - potřeba proměřit jestli je to na straně alternátoru, nebo horší něco dát v elektroinstalaci.

2. nefunguje ukazatel teploty oleje (hladinu oleje po zapnutí klíčku nějak ukazuje, ale teplota mrtvá. Budu muset zjistit kde se nachází čidlo teploty oleje, proměřit, popřípadě jít po kabelech.

3. nefunguje vyhřívání sedaček - prý fyngovalo, ale po chvíli praskla pojistka. (musím proměřit jestli je problém v sedačkách, nebo někde prodřená kabeláž, když jsem dal nvou pojistku, tak nerpaskla, ale taky sedačky nehřejí :D 

4. palubní počítač neukazuje spotřebu paliva (musím zjsitit z čeho palubní pc vypočítává spotřebu. Na motoru je momentálně jiné vstřikovací čerpadlo (bosch), které má na regulační páčce plynu potenciometr se 3dráty a je nezapojený, nevím kam, protože původně tam byl místo potenciometru pouze mikrospínač pro zjištění zda je přidaný plyn nebo ne. Tento mikrospínač si myslím že potřebuje jednotka pro regulaci EGR ventilu, ale palubní počítač přece musí potřebovat ještě potenciometr pro polohu plynu odle které spočítá dávku čerpadla. nevím zatím.

5. tempomat - ve výbavě je tempomat, ale v motorovém prostoru jsem nenašel žádný bazmek co by mechnaicky ovláádal vstřikovací čerpadlo. Pokud je tam opravdu mechanický tempomat, tak ten bazmek budu muset někde sehnat a zjsiti jak má být zapojen.

6. elektrikcá anténa občas zasouvá do půlky - je slyšet jak se jí vůbec nechce. demnotuju anténu s motorkem, zkusím rozebrat, vyčistit namazat.

7. občas blbne ventilátor topení, p ozahýbání s kabeláží zase jde - asi bude nejjednodušší oprava :D 

8. opravit "nějak" vyvaklené páčky rádia a tempomatu, má to vůli asi jako řadící páka na felícii :D  páčka od ovládání rádia tak ve své povislé poloze překáží spínací skřínce

9. nefunguje elektricky ovládaný podvozek - z důvodu výměny předních tlumičů za klasické. Svítí tak na palubce oranžová kontrolka, jelikož nejsou tlumiče zapojené. Zkusím do konektorů naladit vhodný rezistor, aby si jednotka myslela, že tam jsou origo elektricky řízené tlumiče. Ano lepší by bylo sehnat elektricky řízené tlumiče, aby to bylo funkční, ale vůbec, ale opravdu vůbec jsem je nikde nenašel, kdyby někdo o nich věděl, šup sem s tím :) 

zatím jen takový stručný seznam závad který doufám nebude přibývat! :D 

Odesláno

A proto o Tobě nebylo nikde moc slyšet když sis pořídil novou milenku😄.  Nebo že by opožděný dárek k narozeninám o jejichž pořadí už nechceš mluvit? Ale že ji dáš do pucu tomu věřím protože málokdo s Tvojí šikovností a kreativitou má takový vztah ke klasickým strojům ale vím že den má jen 24 hodin a že toho máš na krku hodně takže to bude trvat ale Ty to dáš.

Odesláno

Něco málo by mohl možná mít a vědět i @SV 24.. 😊 má gutmanna.. :) A asi už bude v důchodu, ale když eště žila moje 605, dost tištěnejch schémat měl schovanejch doma servisák Veselý z federal cars na Jižňáku.. za 200 dycky pučil.. 😊

Jinak na tronika nemám.. 😅, mě když to neukazovalo, kolik je tam nafty, jebla sem do palubky.. 😂 ručička vyskočila, ukázala a zase se odporoučela do hajan.. 🤣 a stěrače nefungovaly asi 3 roky.. 😅

Odesláno

Tak ještě nejde ohřev zadního skla :D 

Jinak musim nějak rychle pořešit kola, jelikož musim jet na evidenci a až to dám trochu do kupy, tak na jaře na stk a mam k tomu dvě sady 16placových kol, ale v techničáku je jen jeden rozměr 15ctek 😕 a pro naftový verze jsou prej jen 15palce, tak bud sehnat nějaký kola abych udělal ted evidenčku a nebo zkusit sehnat vyjádření od peugeota jestli by mi napsali R16tky....

Odesláno
V 6. 11. 2023 at 7:50, Weri 605 napsal:

Něco málo by mohl možná mít a vědět i @SV 24.. 😊 má gutmanna.. :) A asi už bude v důchodu, ale když eště žila moje 605, dost tištěnejch schémat měl schovanejch doma servisák Veselý z federal cars na Jižňáku.. za 200 dycky pučil.. 😊

Jinak na tronika nemám.. 😅, mě když to neukazovalo, kolik je tam nafty, jebla sem do palubky.. 😂 ručička vyskočila, ukázala a zase se odporoučela do hajan.. 🤣 a stěrače nefungovaly asi 3 roky.. 😅

takhle jsem řešil opravy na felícii :D  a to si jezdila bez stěračů, nebo si jezdila jen za slunných letních dní? :D 

Odesláno (upraveno)

Mám disky..! Myslím, že dokonce 5 kusů.. kdyby se ti hodily.. 😃 takový ty plný.. fešanda moje..

IMG-20231107-WA0001.jpg

Natírala sem okno rainoffem nebo jak se to jmenovalo.. fungovalo to skvěle.., pak se záhadně po těch  letech samy rozběhly.. 😅 bylo to kouzelný auto.. 🥰 

Upraveno uživatelem Weri 605
Odesláno

@Weri 605 týýjo krasavice a koukám před facelift, ty se mi líbily víc než po co mam já :D taky už mám v plánu že časem vzhled budu předělávat na starou verzi :D

Jinak ty kola jsou top, ty nutně potřebuju :D máš SZ :D 

Odesláno

Jojo 1990.., kdybych věděla, že klub jednou "sama" potáhnu, nikdy bych jí nedávala pryč.., dodneška mě to strašně líto (nechci bejt sprostá 😅).., byla celkově v hodně dobrým stavu, motor šlapal jak hodinky.., turbíčko jen ševelilo, ale převodovka a hlavně táhla už to měly za sebou.. nedalo se na to sehnat už skoro nic a já potřebovala jezdit.. no pokecáme jestli se dohodnem na ty kola a potkáme.. 😊

Odesláno

Zd

V 5. 11. 2023 at 18:08, patt napsal:

Ahoj, kolikrát jsem už říkal, že nebudu domu tahat další auta, naposledy ehm, minulý týden....

Už delší dobu jsem pokukoval po 605tkách, luxusní vládní vozidlo, ale když byly nějaký na prodej, tak voňavky s nemyslnou cenovkou a nebo vraky. Nicméně jsem narazil na něco mezi, s tím, že stav celkem ok, ale práce na tom je a jelikož bývám občas puntičkář, tak hodně práce :D 

Nicméně ikdyž se to do těhle aut moc nehodí, tak jsem zastánce naftových motorů a to zejména na starý ještě celkem spolehlivý typy XUD (jelikož mam XUDčka v 309tkách :D ) a nejlépe s mechanickým BOSCH čerpadlem, takže byla hned jasná motorizace - 2,1TD XUD11 80KW. Je to taková menší kovadlinka, kterou když cizí člověk uslyší po studenym startu, tak očekává uplně jiný zvukový projev u takového auta :D 

Auto má poměrně bohatou výbavu, sedačky v kůži, vyhřívání sedaček, el. polohování, okna, zrcátka v elektrice, palubní pc, digitální topení, klimatizace, ovládání rádia pod volantem, kombinované orig rádio s cd changerem a kazetou s vyklápěcím displejem a klávesnicí, tempomat(nezapojenej) a elektricky nastavovací podvozek, který je bohužel nefunkční z důvodu výměny předních tlumičů za klasické. 

U klimatizace praskla trubka co jde do výparníku, tu budu muset někde nechat podle originálu vyrobit novou a foufat že zbytek bude ok, popř. začít schánět do zásobu všechny díly klimatizace :D 

Tempomat - pod volantem, je páčka tempomatu, ale vůbec nevím jak má bejt ovbládané mechanické čerpadlo, jelikož jsem tam nenašel žádný mechanicky stavitelný prvek s lankem který by se dal připojit na táhlo čerpadla. to by bylo pěkné zprovoznit....

Co se týče ohledně motoru, tak jede, tyo je asi to hlavní, je tam měněné vstřikvoací čerpadlo, asi ne moc seřízené, to bych pak potřeboval nejlíp s někým znalým pořádně projít, popř seřídit. Motor startuje na otočení, chod plynulý, od 2tis nastupuje turbo a je cítit znatelný zátah. Z výfuku na plnej plyn pokuřuje trochu  černě, občas bíle, tak to by pak chtělo udělat nějakou velkou údržbu a seřízení, počínaje otestováním vstřikovačů, kontrola těsnosti sání, plnící tlak turba, nastavení předvstřiku, směsi atd... Jinak to jede poměrně hezky. Spotřeba v normě kolem 5l cestovní rychlost po okreskách.

Co se týče koroze, tak nějakká tam je a to klasicky práh u řidiče a začíná i práh u spolujezdce, ale to se asi bude dát ještě ošetřit. Pak ještě nahoře v podběhu jak jsou držáky plynových vzpěr od kapoty, tam už je díra skrz... Takže před stk si zase udělám rande se svářečkou....

Pocity z první jízdy?
Příjemné posezení, jak v gauči, oproti fábii co ma, tak luxus. podvozek je takovej trochu plavnej, nevím jestli to můžou dělat staré pneu, nebo staré tlumiče vzadu, nebo je to vlastnost podvozku nicméně až bude čas, tak bych chtěl ten podvozek taky projít... 

Do nějakých 100km/h ideální otáčky, motor si tiše přede, pohodová jízda, od 120km/h už je znát, že jedu se starym dízlem :D  výkonově dostačující. Na dálnici, při předjíždění už to zas takovej nářez není, ale stále tu 3válcovou fábii předjedu! :D 

Doufám že bude dělat radost a nebude mi dělat naschvály, přeci jenom už je to celkem složité auto hlavně na elektro :D Jedinný co vím že pojede, tak motor, jelikož tam je vše jendoduché, mechanické :D 

Hlavně bych se pak potřeboval skamarádit s někým kdo zná 605 velmi dobře, protože budu mít spoustu dotazů :D 

20231105_160201.jpg

20231105_160222.jpg

20231105_160230.jpg

20231105_160242.jpg

20231105_160252.jpg

20231105_161152.jpg

Zdravím my jsme odbornici na 605 pres 20let 🫡

Odesláno

tak to je topovka, i ty okresní značky, fakt luxus :) obdivoval jsem i na FB :) 

před 2 hodinami, Peugeot605 napsal:

Zd

Zdravím my jsme odbornici na 605 pres 20let 🫡

fákt? tak to tě asi postupně zavalím dotazama :D doufám že znáš dobře dýzly :D 

Odesláno

Jinak přemýšlím co mi chce pežot říct, když po zapnutí klíčku, i startu svítí kontrolka brzd a světel a po zabrždění a povolení pedálu kontrolky zhasnou? :D žárovky jsou ok, vypadá to jako kdyby to signalizovalo prasklou brzdovou žárovku, ale nebo něco okolo brzd, ale co mi tím chce říct, to netuším :D co myslíš @Peugeot605 :D 

viz video: 

Jinak nmá někdo nějakej rozkres relátek kde jsou všechny umístěné a k  čemu slouží? na netu jsem nic nenašel.

Díky

Odesláno

Von si to ňák volizuje ten "super komp" co v tom je.. a klasika, když nemá celej okruh propojenej, tak to svítí dál.. mě to dělalo taky.. myslím, že byl vymačkanej spínač, stačilo ťuknout o pedál brzdy a zhaslo to.. 😊 

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...