ozzy56 Odesláno 17. srpen 2022 Odesláno 17. srpen 2022 no právě--když tu člověk čte, do jakého rohu jsou dnes úřady schopny člověka dostat, tak i sebekrkolomější cesta napříč republikou je proti tomu cesta rájem , a navíc hned vyřešeno bez myšlenek jestli to ten nový majitel přihlásil atd. daroval jsem auto dceři, ale s přepisem na ni , přepis jsem samo zaplatil Citovat
Veverka Odesláno 18. srpen 2022 Odesláno 18. srpen 2022 V 17. 8. 2022 at 7:43, ChouLu napsal: Já se tu trochu rozepíši i když je to stále v řešení a nemůžu zveřejnit uplně vše. Klasika.. Bratr prodal "kamarádovi" 307 a borec si jí nepřepsal a furt se na něco vymlouval... psal se rok 2020... bratr to po nějaké době neřešil a už to vypadalo, že to nikdo nikdy řešit nebude... Začátkem roku 2021 ČKP s neuhrazeným POVkem, stačila jim poslat smlouva a dali pokoj. Na jaře se ozvala Policie ČR.. vůz stále nepřepsán, SPZ z 307 namontovány na Felicii a borec chycenej v nejmenovaném městě.. SPZ odebrány, bratr předvolán..hromady vysvětlování, dokazování a nakonec "pokuta" 200Kč, že vůz nebyl do 10 dní přepsán (aspoň že měli pochopení). Podán podmět na odbor dopravy v jednom z okresních měst. Zahájeno řízení o přepisu vozu bez součinnosti nového majitele. Vše vypadalo na dobré cestě, po 14 dnech si úřad vyžádal platnou zelenou kartu a evidenčku?! Byl podán rozpor s tím, že za prvé majitel nekomunikuje, za druhé má SPZ uložené na úřadě v jiném městě a vlastně neexistuje možnost jak ty SPZ legálně z úřadu dostat a vozidlo už ani pravděpodobně neexistuje... po dalších 14 dnech rozhodnutí o ukončení řízení, jelikož nebyla dodána EK... wtf? Pak se to nechalo nějakou dobu vyhnít, než se vůbec našlo něco, podle čeho postupovat. První co je nutné udělat, je obeslat kupujícího prvním dopisem do vlastních rukou s žádostí o přepis do 10 dní. Poté zaslat okamžitě druhý s 5 denní lhůtou.. pravděpodobně si to buď ani nevyzvedne, nebo na to vůbec nebude reagovat. Na to je opět potřeba kontaktovat DI a zažádat o přepis vozidla bez součinnosti nového majitele.. dopadne to opět stejně jako poprvé.. bez EK smolík... ale další papír do ruky.. a nyní se všemi těmito papíry je jediná možnost a to podat civilní žalobu. A tam aktuálně jsem i skončil... Až budu mít v ruce papír od soudu, tak DI nemá problém vůz okamžitě na nového majitele přepsat. Nicméně Ústavní soud na konci roku 2021 řešil podobný případ v Plzni a zamítl přepis vozidla na základě rozhodnutí Krajského soudu v Plzni... podle US si má majitel obstarat přepis před prodejem vozidla No myslím si, že ještě na pár let bude o zábavu postaráno, ale nejd§ležitější je, že existuje důkaz o tom, že původní majitel se snaží situaci vyřešit a tím dle US z něj přechází veškerá zodpovědnost za provoz vozidla na kupujícího... Jinak doporučení na závěr Do smlouvy vždy smluvní pokutu pokud nebude vozidlo do 15 dní přepsáno, poté od 30. dne úroky např 500Kč/den Sice to půjde pravděpodobně také k soudu, ale pokud to zrovna nekoupí "nemovitý občan", tak je naděje, že aspoň nervy a čas někdo zaplatí To mi přijde nějak povědomé... ChouLu ohodnotil 1 Citovat
Marcel505 Odesláno 25. srpen 2022 Odesláno 25. srpen 2022 Evidenční kontrola předem a nechat si dát plnou moc je asi nejjednodušší řešení. Já mám opačnou zkušenost Přijel jsem si pro auto, pán mi dal plnou moc a já odjel. Samozřejmě se slibem, že přepíši co nejdříve. Požádal jsem o otestování, ale komisaři mi to nemohli potvrdit na místě, chtěli nějaký doklad, tak jsem ho sehnal a poslal poštou, dopis na poště někdo vykradl, takže znova... Pak taky průtahy s TK, termín atd. Nakonec jsem to na sebe po měsíci od koupě přepsal, ale mám obavu, že pán tomu už přestával věřit. Zvlášt historce o vykradení poštou. Samozřejmě ti co tvrdí že to přepíší a už mají v plánu se na to vykašlat, jsou fakt k zlosti. Já měl docela štěstí s autem co měl kluk z práce, prodal ho Bulharovi. Naštěstí se to mělo psát na Čecha, takže chtěli plnou moc, tu jsem jim dal a fakt to přepsali. Na registru jsem si byl pro potvrzení asi za 50 Kč a pak jsem zrušil povinné ručení. Ale snad ani dnes to není pojištěné. Možná vyměnili RZ... Nicméně to potvrzení od Registru je dobrá věc. Řekli mi to hned, a pak poslali domů. Citovat
Dave_k Odesláno 26. únor 2023 Odesláno 26. únor 2023 Zeptám se na opačnej postup. Kupujeme auto. Auto je v Plzni (tam se pohybuje bratr), je lepší poslat plnou moc od táty (kupující), aby přepis vyřídil brácha v Plzni? Nebo auto odvézt a přepis a EK s plnou mocí od prodávajícího (pokud na to přistoupí) udělat až doma? Citovat
Péťa Odesláno 27. únor 2023 Odesláno 27. únor 2023 Ty, jako kupující neseš minimální riziko, takže se musíš domluvit s prodejcem, na co je ochotný přistoupit. Já bych v jeho případě trval na přepisu v mé přítomnosti, tedy v Plzni. RichVa, Medvěd, radim.1008 a 2 další ohodnotil 5 Citovat
dýzl Odesláno 27. únor 2023 Odesláno 27. únor 2023 Dave_k nejlepší a nejméně rizikové je udělat vše společně, pokud ne EvK či TK, pak minimálně zápis změny. Je hejno případů , na obou stranách-jak prodejce, tak i kupec , že s tím mají problémy a téměř není síla protistranu k něčemu donutit. U Vás -pokud bez osobní přítomnosti-nechat zapsat změnu díky PM rodinným příslušníkem. U toho se nemusí počítat s nějakým podfukem-pokud jsou normální vztahy v rodině. ozzy56 ohodnotil 1 Citovat
kovy_s Odesláno 2. březen 2023 Autor Odesláno 2. březen 2023 @ChouLu máš něco nového ve svém případě? Nebo se to stále řeší? Citovat
Dave_k Odesláno 15. červenec 2023 Odesláno 15. červenec 2023 Zeptám se ještě na jednu věc. Že prý už není potřeba EK pokud STK není starší jak 1 rok? A pokud to tak je, jestli stačí jen to razítko ve VTP nebo je potřeba mít i ten protokol? Citovat
RichVa Odesláno 15. červenec 2023 Odesláno 15. červenec 2023 (upraveno) U nás stačil letos (2023) na jaře záznam ve velkém techničáku - mají jej i v evidenci na úřadě. Upraveno 15. červenec 2023 uživatelem RichVa Dave_k ohodnotil 1 Citovat
Dave_k Odesláno 17. červenec 2023 Odesláno 17. červenec 2023 Dnes odzkoušeno. STK nesmí být starší jak 1 rok a zelená karta stačila i v mobilu. Do 15 minut jsem byl vyřízen. Až jsem čuměl jak to to funguje. RichVa, Rikic339, jirka307 a 3 další ohodnotil 6 Citovat
dýzl Odesláno 19. srpen 2023 Odesláno 19. srpen 2023 Od letošního roku (tuším leden) platí TK na rok a evidenčka (ta tuším od březen 23) už také rok!! Jinak jak jsem opětovně pročítal toto vlákno, tak opět zopakuji co jsem psal-TK nebo EvK je jedno zda prodejce i kupec , Ale zápis ZMĚNY (postaru přepis MV) vždy oba společně nebo pak PM pro prodejce výjíměčně pro třetí osobu (rodinný příslušník nebo v mém případu kamarád a dvorní mechanik) Jen tak mimo soutěž -zápis v Kupní o povinnosti kupujícího zajistit zápis změny = protizákonné, zákon tuto povinnost uložil prodávajícím majiteli !!! Zapsání pokuty za nepřepsání kupujícím v kupní smlouvě je opět nelegální ! Pokuta hrozí ale prodejci až 50 000kč a teprve v druhé řadě až kupci Žel i dnes, když se tento problém řešil i veřejně v médiích, jsou stále jedinci co uvěří druhým. Citovat
Dave_k Odesláno 19. srpen 2023 Odesláno 19. srpen 2023 @dýzl: Trochu Tě opravím s tou plnou mocí. Mělo by být: "plná moc pro kupujícího" neboli od prodejce. Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 19. srpen 2023 Odesláno 19. srpen 2023 (upraveno) @Dave_k má to správně, pokud dá prodejce kupujícímu PM tak není jistota že to přepíše, takže je plná moc pro prodávajícího který po přepisu doručí TP novému majiteli, nový majitel zatím jezdí na smlouvu. Upraveno 19. srpen 2023 uživatelem Radek Hurvajz dýzl a Péťa ohodnotil 2 Citovat
Dave_k Odesláno 19. srpen 2023 Odesláno 19. srpen 2023 Vidíš a já to teď měl naprosto opačně. Zaplatil jsem, odjel s autem, PM, VTP i MTP a po přepisu jen poslal ofocenej VTP se změnou majitele. Jako vždy je to o lidech. Asi se to vždy odvine od toho jak se kupující s prodávajícím domluví. Jo a měl jsem už i zaplacený PR k datu prodeje. Tudíž i zelenou kartu na novýho majitele. Citovat
dýzl Odesláno 19. srpen 2023 Odesláno 19. srpen 2023 Mám to správně Plná moc od kupujícího pro prodávajícího a ne jinak tedy pokud ne oba osobně! Jasně je to o lidech a někdo má holt smůlu narazí na vykuka , někdo má štěstí!! Jinak MTP=Malý Tlustý Plešatý a VTP zase Velký .... ? Postaru je to totiž Technický průkaz a osvědčení o TP současnou terminologií pak ORV II a ORV I (Osvědčení o registraci II (technický průkaz) . Radek Hurvajz ohodnotil 1 Citovat
Dave_k Odesláno 19. srpen 2023 Odesláno 19. srpen 2023 No myslím, že v tomto tématu každý těm zkratkám rozumí. Většinou se danej člověk dá odhadnout na první dobrou podle jeho vystupování. Jak to píšeš, tak mě to prostě zní, že to jinak nejde (i když jde). Teď prodáváme tátovo starý, tak se uvidí co za lidi se objeví. Citovat
Driver Odesláno 20. srpen 2023 Odesláno 20. srpen 2023 před 22 hodinami, dýzl napsal: .....Od letošního roku (tuším leden) platí TK na rok a evidenčka (ta tuším od březen 23) už také rok!!...... TK je stále na 2 roky. Citovat
dýzl Odesláno 20. srpen 2023 Odesláno 20. srpen 2023 Ano jako TK na dva roky, ale pro prodej a zápis změny pak platí jen rok a musí se pak absolvovat evidenční ko s tím že samotná TK je dále platná !! Citovat
Goldinka Odesláno 5. září 2024 Odesláno 5. září 2024 Ahojda, potřebuju poradit, protože jsem nenašla konkrétní odpověď. Focuse jsem prodala do nějakého nejbližšího bazaru. Autobazar ode mě dostal ověřenou plnou moc, VTP, MTP, sepsali jsme kupní smlouvu. Nejdřív mi tvrdili, že zkusí přepsat auto hned druhý den, kdy focus ještě nepotřeboval evidenčku. Po víkendu jsem se ptala, jak to vypadá s přepisem, abych si mohla zrušit pojištění. A týpek mi začal tvrdit, že ke zrušení pojistek není potřeba přepsání vozidla a že se nemám bát, že je auto na dílně a že se s nim nejezdí. Zkusila jsem to pár dní poté, ale odpověď stejná, plus, že se nemám bát, že to bez přepisu neprodá. Jenže to auto je tedy stále napsané na mě a pán se k tomu prostě nemá. Poslední pokus byl 14.8., kdy jsem ho znova žádala, aby auto přepsal, napsal mi, že to má pojištění a ke zrušení pojištění mi stačí kupní smlouva a není potřeba mít přepsaný auto. No a mě se to nelíbí, bo všude čtu, že auto se má přeregistrovat do 10 dnů od prodeje/koupě. Tahle lhůta uběhla už asi tak před měsícem a půl. Moje otázka zní: Je tohle obvyklá praxe autobazarů - mají nějakou výjimku? Fakt se nemusim bát, jak mi tvrdí?? Další otázka zní, co teď můžu dělat? Chci mu napsat už ne tak milou zprávu, že požaduji okamžité přepsání vozidla, protože to měl udělat do 10 dnů a zaslat zpět potvrzení/důkaz o přepisu (foto TP). Pomůže mi to? Nebo co teď? Pojištění mi končí 21.9. Svou pojistku řeším se skucim, jde m i o to, jak s tím přepisem. Auto je zřejmě pojištěné, ale kdo mi zaručí, že pojistku nezruší dokud to někdo nekoupí a co když to na sebe nový kupující nepřepíše... Díky Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.