Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

Zdravim, nevite jake jsou aktualne cekaci doby na sadu pro prechod na 8mm retizek?

Autorizivany servis mi rekl, ze az vlozi objednavku do systemu dostane odpoved, kdy dily dorazi.

Nicmene neautorizovany ma cekqc8 dobu 1,5 mesice pro prvni objednany kus a dalsi auta v poradi prede mnou na opravu.

Dekuji

Jenda

A dodavam, ze neautorizovany servis objednava s autorizovane site. Pri objednavce predpokladam dostane autorizovany servis asi prednost, nevite?

Ja bych mohl auto hodit na 3 mesice do garaze a nejezsit s nim, ale jestli to k necemu vlastne bude.

Upraveno uživatelem pavelu96
Necituj celý přímo předchozí příspěvek a nepiš další, použij Upravit!
Odesláno

@jenik.neni.doma můžeš se prosím začít chovat podle pravidel fóra? https://www.peugeot-club.com/guidelines/

Jsi tu od roku 2019 a cituješ přímo předchozí příspěvky, cituješ sám sebe a nechápeš tlačítko "Upravit", aby jsi nepsal další příspěvek.

Děkuji, že nebudeš přidělávat práci týmu moderátorů. 

Odesláno (upraveno)

Cakal som, ci to do tohto fora vobec niekto niekedy napise...

Takze uvediem trosku viac detailov nech je vsetkym jasne o co ide. Stellantis od februara zmenil predpisany olej pre motory 1,5 BlueHDi a po novom sa uz pre starsie verzie s tensou 7 mm retazou (vyroba cca do 02/2023) nesmie pouzivat ekovodicka s maximalne znizenou HTHS viskozitou normy PSA B71 2010 (0W-20), ale musi sa do tychto motorov liat olej s normalnou neznizenou HTHS viskozitou plniaci normu STELLANTIS FPW9.55535/03 (5W-30).

Priklad vhodnych olejov: 
https://www.mobil.co.uk/en-gb/engine-oil/mobil-1/car/mobil-1-esp-formula-p-5w-30 
https://lubricants.catalog.totalenergies.com/katalog-no/en_UK/yiv-quartz-ineo-rcp-5w-30

Inak povedane vyrobca tymto oficialne uznal, ze nim predpisany olej nemazal / nechranil motor dostatocne, teda vyrobca je zodpovedny za nadmerne opotrebovanie a trhanie tej 7 mm retaze. Ale kedze tlak na emisie je velky, tak pre novsie verzie motora s 8 mm retazou vyrobca nadalej predpisuje povodny olej so znizenou HTHS viskozitou normy PSA B71 2010 (0W-20) lebo rata s tym, ze 8 mm retaz to vydrzi. Ale z praxe uz vieme, ze ani ta 8 mm retaz to vzdy nevydrzi...

Toto je inak najlepsi dokaz negujuci tvrdenia vela ludi na tomto fore, ze "vyrobca najlepsie vie, aky olej treba do motora liat a netreba spekulovat". Cize nie, minimalne v pripade PSA sa naozaj nie je vzdy dobre spoliehat na odporucanie vyrobcu.

Toto je oficialne odporucanie oleja platne od 02/2024: 

• motor DV5RC / DV5RD / DV5RE / DV5RUC / DV5RUD (kod YHX / YHY / YHZ / YHW / YHV / YHR) do RPO 16885 - predpisany olej normy STELLANTIS FPW9.55535/03 (5W-30) 
  • motor DV5RC / DV5RD / DV5RE / DV5RUC / DV5RUD (kod YHX / YHY / YHZ / YHW / YHV / YHR) od RPO 16886 - predpisany olej normy PSA B71 2010 (0W-20) 

Majitelia tohto motora, ktori maju rozum, nebudu na zaklade uvedeneho ani do tych novsich verzii motora od RPO 16886 liat olej PSA B71 2010.

Upraveno uživatelem slimboy
Odesláno (upraveno)

No jo, a ted to vysvetlit v Toyote, ktera nema o tom oleji ani paru a uz vidim, jak mi tam nalijou olej, ktery si prinesu.

Upraveno uživatelem Kadell
Odesláno
V 19. 4. 2024 at 13:40, ChouLu napsal:

Pokud nebudeš přejíždět olej na 30t intervaly a začneš dávat RCPčko 5W30 tak se ti řetízek nikdy nepřetrhne ;)

Ahoj, podle starších příspěvků vypadá, že víš o čem mluvíš 😉 Mám najeto 50t a teď půjdu na pátou výměnu oleje (předchozí majitel naštěstí moc nejezdil..) Opravdu myslíš, že když teď začnu dávat 5W30, tak mám šanci, že do rozvodů 7mm řetěz přežije? Případně nějakou radu co s tím? Potřeboval bych trochu uklidnit 😉 

Odesláno (upraveno)

No... ja bych klidně, dle velikosti tohoto tohto "průseru" s praskajícím  7 mm řetezem.....dal  někam na nástěnku tohoto fora  vzkaz :  pokud máte 1.5 BlueHDi začněte okamžitě používat Total Olej  Quartz Ineo RCP 5W-30.

Je to nyní nové officialní řešení jak předejít těmto problemům....  bude zajímavé pozorovat, jak na toto všechny officialní servisy Peugeot/Citroen zareagují  a začnout davat tento ole -  bohužel o trochu dražší :( 

viz:

Quartz Ineo RCP 5W-30 je technologicky vyspělý syntetický motorový olej nabízející výjimečný výkon v ochraně proti opotřebení ( řetězu...)  a usazeninám. 
JE nedávno představený pro vznětové motory 1.5 BlueHDi (DV5R) vyrobené před únorem 2023.
Quartz Ineo RCP 5W-30 je nyní použitelný také pro benzínové motory 1,2 l PureTech (EB Turbo Euro 6.1)
Quartz Ineo RCP 5W-30 je také dokonale vhodný pro benzínové a naftové motory vyžadující PSA B71 2290 &
Schválení PSA B71 2297 pro horké klima.

S Quartz Ineo RCP 5W-30, schváleným a doporučeným Stellantis, udrží váš motor mladší a delší!

https://lubricants.catalog.totalenergies.com/katalog-cz/cs_CZ/yiv-quartz-ineo-rcp-5w-30

https://total-cdn-lmdb.afineo.io/ORIGINALS/visuels/55500/55576_ME9sNWZmVzBHQlEyUzBCWUYwVk1UeVh0bXpJazl5bDYzbURmV0ZmRE9rOXhrZm5Bd0orL1ZaZzRaU0hpMmRuSA==.pdf?1710868544

Upraveno uživatelem otojanicek
Odesláno

možná by bylo dobré ten vzkaz vyvěsit v hlavním vysílacím čase v televizi--třeba místo do zblbnutí opakované reklamy na pivo Bernard 🙈, aspoň měsíc by se to mohlo točit furt dokola 😉

Odesláno
V 24. 4. 2024 at 22:42, ChouLu napsal:

Ano ta pravděpodobnost je dost velka ;) jen bych dal teď RCP a klidně po 5tkm udelal znovu aby jsi se zbavil rozpusteneho karbonu 

Muzeme te poprosit o nejaky detaily, proc ten retez praska? Ten olej je na trhu chvíli a prece to nemůže byt vyzkouseny a pokud dochazi k praskání kvuli poddimenzovani neceho, bojim se, ze to olej nevyresi. Diky

Odesláno

změnili olej a zvětšili rozměr řetízku, takže je to jasné  :myslim

ano, vyzkoušené to nebylo od začátku výroby, takže se nová opatření testují i teď na vozech zákazníků  😉

Odesláno
V 22. 3. 2024 at 10:02, Charlie 1 napsal:

a kde si ji kupoval,aby vůbec přišla ….

Jasně že přes autorizák 🙂 sada mi dorazila minulý týden a P308 už jezdí, ale čekám na další 2 😆

Odesláno (upraveno)
V 25. 4. 2024 at 7:56, otojanicek napsal:

Je to nyní nové officialní řešení jak předejít těmto problemům....  bude zajímavé pozorovat, jak na toto všechny officialní servisy Peugeot/Citroen zareagují  a začnout davat tento olej -  bohužel o trochu dražší :( 

Zkušenost z minulého týdne, roční servis v Peugeot Hodonín - dali mně tam RCP 5W30 a technik potvrdil, že důvod je (asi mimo jiné) problémový řetěz.. S původně předepsaným olejem se prý na řetězu usazuje více karbonu a to údajně způsobuje případné prasknutí.. Tak nezbývá než doufat, že to pomůže 🤪

Upraveno uživatelem slim12
Odesláno

@ChouLu - jak by se Peugeot postavil k tomu, ze bych si jeste sehnal inovovanou olejovou vanu (mam 1.5 BHDI /2020) a nechal ji vymenit, aby se pri vymene oleje vypustil i ten 3 decový slem ze dna? Mam na aute Optiway zaruku na dily, servis platim sam.

• O 1 měsíc později...
Odesláno

Pánové můj fir. Rifter 2021 1.5hdi - poslední autorizák 03/2024 - před 14 dny auto umřelo....teď to tady čtu.....a už mám potvrzeno že je prasklej řetěz - OK je to sice firemní, záruku 5 let tam nemám - ale k této seriové vadě by se mohl Peugeot postavit čelem. Auto najeto 120tis citlivě zajeto full servis - stalo se mi to ráno minutu po startu. Je mi z toho spíš smutno, pže moje 27let stará audi prostě pořád jezdí 🙂 

Kam doporučujete na osvědčený repas v okolí Brna atd....někdo prověřený aby to udělal fakt poctivě?

Díky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...