JVP Odesláno 27. prosinec 2021 Odesláno 27. prosinec 2021 Kolegové. Není tajemstvím, že se tady již drahně let řeší téma vibrací na přední nápravě u 5008. I já jsem tímto "tématem" postižen a jelikož je nás takových více, chtěl bych se dobrat toho, zda již někdo našel nějaké osvědčené a trvalé řešení. Vibrace na přední nápravě se u P5008 objevují dvojího druhu: a) vibrace při brzdění z vyšších rychlostí, kdy se při cca 110km/h rozvibruje řízení a při dalším zpomalení toto pomine. Vcelku osvědčenou a standardní metodou odstranění je instalace nových silentbloků na nápravě. Toto řešení pomáhá (i já jsem si tím prošel) a proto bych se jím dále nezaobíral. b) vibrace při vyšších rychlostech, kdy při cca 130km/h tachometrových začne vibrovat volant a s vyšší rychlostí se vibrace obvykle zvyšují. Intenzita vibrací závisí (samozřejmě při dobře vyvážených kolech) na použitýh pneumatikách, povrchu silnice (dálnice), rychlosti a též, zda je jízda rovná, nebo se zatáčí. Každopádně jsem si s tím poměrně dost hrál, zkoušel postupně různé pneu, postupně nové brzdy (kotouče, destičky), různé vyvážení. Přesto se mi nepodařilo za skoro 150tkm proběhu auta tyto otravné vibrace odstranit. Jelikož se jedná o docela rozšířenou "vlastnost" tohoto typu, zajímalo by mne, jak píšu výše, zda někdo došel k nějakému opravdu fungujícímu řešení. Případně, pokud ano, zda by doporučil, kde si nechat tuto otravnou závadu odstranit. Citovat
Vena garážmistr Odesláno 27. prosinec 2021 Odesláno 27. prosinec 2021 No o 5008 se nějak extra nezajímám nikdo z mých zákazníků ji nemá takže je možné že jsem o tomto problému neslyšel jen z tohoto důvodu ale myslím si že pokud by to tady bylo nějak často řešené téma tak bych si toho všimnul a asi bych to dokázal v hlavě udržet. Jinak co se týče Tvého problému s ohledem na to že i zde začínají převažovat majitelé aut s přístupem k němu jako k věci která umožňuje dostat se z místa " A " do místa " B " tak si myslím že hlavně u druhého problému v rychlosti 130+ se k tomu bude většina uživatelů stavět tak jako že rodinné auto a tím se nejezdí jako na závodech a určité neduhy tomu autu prostě ve větších rychlostech odpustí. A s ohledem na to co jsi osobně všechno vyzkoušel si myslím že tam žádné jednoduché řešení není kromě třeba kompletné GO celé nápravy kdy by se použili komponenty třeba z posledních roků výroby nepíšeš jakou máš motorizaci ani rok výroby. Takže jen těžko můžeme odhadnout na co se nejvíce zaměřit. A opravdu si myslím že tolik těch aut na to netrpí protože jinak byjsi tady určitě našel to správné vlákno a svůj příspěvek přidal tam. Citovat
HonzaC2 Odesláno 27. prosinec 2021 Odesláno 27. prosinec 2021 A co to je za rok výroby? Jestli do 2010, tak bych po svých zkušenostech s C4GP, kde jsem řešil to samé tipl hřebenové řízení. Alespoň u mne to finálně problém vyřešilo. Mezitím jsem tam vyměnil snad vše. Od výměny řízení o žádných vibracích nevím. Citovat
JVP Odesláno 27. prosinec 2021 Autor Odesláno 27. prosinec 2021 Ano, řeším to střídavě již delší dobu. Vždy podle toho, jak moc se to ozve a tím pádem, jak mě to aktuálně *neumím psát slušně*. Pro info je to výroba 2016, motor 1.6 blueHdi s Aisin 6 stupňovým automatem, najeto 150tkm většinou město (denní služebka) a tak 20% dálnice. Nemyslím, že by rychlosti kolem 130 byly nějak extrémní. Je mi jasný, že když se něco točí a je to nějak nevyvážený, pak to musí vibrovat. Akorát jsem to už zkoušel všelijak vyvažovat a nikdy jsem se toho nezbavil. Docela velký vliv mají použité pneu. Originál Micheliny klepaly intenzivně, teď mám na léto Nokiany a ty jsou snesitelné. Ta samá značka na zimu docela klepe. Na druhou stranu si říkám, že značka pneu by neměla mít na stabilitu kola tak významný vliv. Prostě to má být v rámci dané tolerance seříditelné do klidu. Alespoň jsem se s tímto u docela dlouhé řady aut, co jsem v životě provozoval, nesetkal. Jelikož se to tady před časem řešilo a nezávisle na tom jsem se s tímto setkal u svého známého, který též tápe v řešení, tak jsem tedy téma oživil a položil otázku - stále trvá - jestli někdo nezná řešení, jak tento bug řešit. Za každý návrh řešení budu rád. Jinak to jezdí dobře. Citovat
ozzy56 Odesláno 27. prosinec 2021 Odesláno 27. prosinec 2021 předpokládám, že máš disky i pneu přesně podle TP, ale i když jsou ve velkém TP zapsána kola dejme tomu od 16'' do 18'', tak mám zkušenost, že čím větší (a těžší) kola, tím více problémů s vibracemi..., jinak jestli se ty vibrace mění s pneumatikama, tak to bude v kolech Citovat
JVP Odesláno 27. prosinec 2021 Autor Odesláno 27. prosinec 2021 Kola originál 16" na originál hliníkách. Citovat
Pacho69 Odesláno 27. prosinec 2021 Odesláno 27. prosinec 2021 Vibrace (výměna silentbloků za tvrdší a s nimi kotoučů) jsem řešil v záruce. Od té doby (aktuálně 203tkm), pokud cítím nějaké vibrace, dám převážit kola a jsou fuč. kdyby by mi při rychlosti nad 130 km něco vibroval, byl bych hodně nervní, auto je sice "rodinné", ale dvoulitr je dobrá motorizace i na "svižnou" jízdu. Je fakt, že při 170 se už rodinka podívá, jestli nejedem nějak rychle. Auto určitě nemá podvozek na cestovní rychlost nad 160km/h, už to není pocit vlaku na kolejích. Ale vibrace bohužel, nemohu sloužit. Citovat
MJSytic Odesláno 27. prosinec 2021 Odesláno 27. prosinec 2021 A co vibrace od poloos - řízení apod.? To někdo kontroloval? Když to dělá od novoty Jinak z vlastní zkušenosti s 18" na 508 není vyvážení, jako vyvážení. Na jedné mašině jsem to měl za 0g a od 120 postupně více vibrovaly. Další mašina ukazovala 15g a až potom byl klid Někdy je to na palici... Citovat
Pacho69 Odesláno 27. prosinec 2021 Odesláno 27. prosinec 2021 jo to je pravda, jednou mi to vyvážili jinde, než jsem obvykle nechával dělat kola a taky jsem měl problém, když jsem to nechal převážit, tak se to spravilo. Takže fakt není mašina jako mašina. Citovat
radim.1008 Odesláno 27. prosinec 2021 Odesláno 27. prosinec 2021 Taky jsem cítil před výměnou brzd lehké vibrace při brždění z větší rychlosti. Po výměně už se to neobjevuje. Předminulé léto mezi 120 - 130km/h taky vibrace a vyřešilo se to výměnou pneu, které byly na pokraji opotřebení a vyvážením. Byly to Michelin Primacy 3. Zatím mám klid od vibrací. A preventivně nechám na jaře kola opět převážit, i když jsem na nich najel od posledního vážení jen cca 6 tis.km. Citovat
HonzaC2 Odesláno 27. prosinec 2021 Odesláno 27. prosinec 2021 (upraveno) Pkud vibruje volant a s váhou kol se problém zvětšuje, tak kola sice mají na vibrace velký vliv, ale nemusí být příčinou vzniku. Když jsem řešil na svém autě, nejhorší byly hliníková kola, pak lepší s ocelovýma ráfkama a letníma gumama, kupodivu ocelévé ráfky a zimní kola byly lepší, a zcela bez vibrací bylo, když jsem měl pneumatiky 15ky, co vypadaly jako ocelové ale byl tohliník. Ty kola byly úžasně lehké i s pneumatikama a vibrace u nich nebyly. Jak jsem ale nasadil letní, tak na 116km-h se děsivě rozkmital volant. Dokonce jsem řízení poslal na repasi, ale byly to z dnešního pohledu vyhozené peníze. Nakonec koupeno jiné řízení z vrakoviště a problém vyřešen napřič všemi kombinacemi kol. Jo, mimochodem, při brždění si na žádné vibrace nepamatuju. Prostě to vibrovalo jen po překročení té hranice 116. Možná pokračovalo i při brždění, ale jakmile jsme se dostali pod 116, tak klid, nehledě na brzdění. Upraveno 27. prosinec 2021 uživatelem HonzaC2 Citovat
ozzy56 Odesláno 27. prosinec 2021 Odesláno 27. prosinec 2021 mám stejnou zkušenost, s plecháčema to bylo vždycky lepší, asi proto, že jsou lehčí než hliníky..., ač si lidi myslí opak, bavíme se pořád o vibracích při překročení nějaké rychlosti, nee při brzdění, zkusil bych laborovat s kolama..., taky možná ty tvrdší silentbloky--možná proběhla modernizace dílu na základě zkušeností z provozu, poptal bych se v autorizáku Citovat
JVP Odesláno 27. prosinec 2021 Autor Odesláno 27. prosinec 2021 Děkuju za mnoho zkušeností. Ty tvrdší silentbloky tam mám už cca od 10tkm. Tím se eliminovaly vibrace při brzdění. Ty plecháče zkusím. Porucha na řízení mě napadla taky, ale na druhou stranu se mi už poněkud příčí ten náklad za komplet nový řízení. Nemáte někdo svůj nebo známej servis v Pze a okolí, kde je znalý mechanik, který by to zkoukl? S autorizáky nemám zrovna dobrou zkušenost. Díky Citovat
Pacho69 Odesláno 28. prosinec 2021 Odesláno 28. prosinec 2021 Mě když měnili silentbloky, tak s tím šly kotouče i destičky. Že prý už mohly být nerovnoměrně opotřebované a ovlivňovat vibrace, tedy že by se to mohlo postupně znovu projevit. Je fakt, že tehdy šla výměna za výrobcem, bylo to v záruce. Citovat
Honza7 Odesláno 29. prosinec 2021 Odesláno 29. prosinec 2021 Já měl podobný problém u nového vozu na 308ce.Vibrace ve volantu kolem 130 km/h. Jak mi v pneu točil kolem na vyvažovačce, tak ta Michelinka jakoby plavala.Říkal mi, že jakoby ta guma byla moc měkká nebo co. Sundal jsem Micheliny a koupil dvě Continentálky. Vibrace zmizela. Po cca 3 letech co jsem sjel Continentálky jsem zkusil obout zpět ty Michelinky co jsem odložil do sklepa. Netřepalo nic. Jestli za tu dobu nějak dozrály, netuším. Citovat
Coudi1977 Odesláno 16. červen 2022 Odesláno 16. červen 2022 Zdravím kolegové. Mám 5008, 2.0 z roku 2010 a mám taky problém s vibrací volantu. Děje se mně to, že když jedu od 100-110 km víc, tak začne vibrovat volant. Když uberu plyn a poté pozvolna přidávám tak se vibrace snižuje, resp. se neprojevuje tak rychle ani nezvyšuje. Je zajímavé, že se mně to děje jen na letním 17 hliníkách kolech. Když tam mám zimní 16 plech, tak to nedělá. Při brždění také nic nevibruje. Jen při tom zrychlení. 17 kola jsem nechal převážit ve 3 různých servisech a vše OK. Mohly by to být silentbloky v ramenech? Jako že když jsou tam ty 17, tak je tam větší síla při jízdě? Navíc, když teď projíždím pravotočivou zatáčku někde na kostkách nebo na nerovnostech, tak mně tam něco klepe. A při přeřazování rychlostí to klepne taky. Zkoušel jsem čepy a stabilizátory ale ty jsou dobré. Tak tentokrát by to mohl být silentblok na motoru. Co myslíte? Díky všem za názor a odpověď. Coudi. Citovat
ozzy56 Odesláno 16. červen 2022 Odesláno 16. červen 2022 ty 17 hliníky jsou těžší než 16 plechy, takže rotující síla je větší, zkusil bych proto ty silenty v ramenech, až pak bych řešil silenty motoru--možná to nebude třeba Citovat
martinecondrej Odesláno 16. červen 2022 Odesláno 16. červen 2022 a nebo na to rezignovat. Zjistil jsem za 240000km a 11 let je to neřešitelná věc. Pomohla až výměna auta Citovat
VAVA Odesláno 22. únor Odesláno 22. únor Taky se mi rozklepe řízení od cca 125km/h výše. Vyměněny obě ramena (ještě v záruce), různé ráfky, různé pneu... je to tam furt. Nechce se mi auta zbavovat, mám 2.0 HDI v automatu a jsem max. spokojený. Proto dotaz, co tu už byl komentovaný - co obnáší "výměna řízení"? Díky za info. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.